Verdiensten 90%
Moeilijkheid 55%
Zekerheid 80%

Heb je stiekem een verkoopspirit in je zitten? Online marketing wordt groter en groter en is een interessant gebied om als beginner in te stappen. Het begrip bestaat namelijk pas sinds het internet bekend werd onder de wereldbevolking in 1996. Wat wil zeggen, dat als je daarmee bent opgegroeid je een groot voordeel hebt richting oudere mensen die het hele gebeuren van sociale media, Search Engine Optimalisation en online overtuigen vaak nog niet zo goed begrijpen. Dit gat kun jij inspringen zodat je geld kunt verdienen met online marketing.

Locatie onafhankelijk werken als online marketeer

Zelf werk ik al een tijd als online marketeer. Terwijl ik de wereld over reis als digital nomad heb ik in Nederland enkele vaste klanten voor wie ik online marketing werkzaamheden uitvoer. Dat zijn met name dingen als affiliate marketing en het op basis van conversie optimaliseren van een website.

Dat verdient best goed en zorgt voor een stabiel inkomen tijdens mijn reizen. Online marketing werkzaamheden zijn namelijk vaak terugkerend. Het blijft voor een bedrijf tenslotte van belang om nieuwe klanten aan te trekken en zo omzet te creëren. Het is daarom de perfecte manier om geld te verdienen als je locatie onafhankelijk wilt werken als ZZP-er.

Ben je op zoek naar manieren om online geld te verdienen? In mijn GRATIS e-book ‘Online Geld Verdienen 2020 Editie’ leg ik je alle manieren exact uit. Download hem hier gratis.

Wat doet een online marketeer?

Als online marketeer heb je vaak twee doelen, zorgen dat er meer mensen bekend raken met een bedrijf en zorgen dat die mensen meer kopen bij het bedrijf. Dit doe je aan de hand van het internet en dat kan dus allemaal vanachter je laptop met een goede wifi verbinding. Je gaat als online marketeer dus kijken of je er online voor kunt zorgen dat de naamsbekendheid vergroot en de verkopen stijgen. Hoe je dat doet hangt vooral af van de strategie die het bedrijf en jijzelf willen bewandelen.

“Veelal zijn belangrijke aspecten die hierin een rol spelen hoe de website van het bedrijf word geïndexeerd in Google (zorgt voor meer website bezoekers) en hoe de website deze bezoekers verleid tot een aankoop. Ook adverteren speelt in de online marketing een grote rol. Denk hierbij aan advertenties op Google, Facebook, Instagram of ieder ander medium.”

Het werk van een online marketeer is daarmee gigantisch breed. Zeker wanneer je voor kleinere bedrijven aan de slag gaat, word er van je verwacht dat je een allrounder bent en van alles wat af weet. Al kun je er ook voor kiezen meer de diepte in te gaan op een onderdeel van het online marketing werkveld. Wanneer je dit goed afbakent en communiceert valt ook dan veel geld te verdienen met online marketing.

Hoe kun je geld verdienen met online marketing?

Om geld te verdienen met online marketing moet je er dus eerst voor zorgen dat jij de verkopen van een bedrijf omhoog kunt brengen. Hiervoor hoef je echt niet eerst een opleiding te volgen. Jezelf verdiepen in het vak kun je namelijk ook gewoon doen met het lezen van boeken en artikelen en verder leer je het vak gaandeweg.

“Enkele platforms die ik aanraad voor online marketing specialisten (in wording) zijn de blog van Internet Marketing Universiteit en Frankwatching. Zelf kom ik nog regelmatig op hun artikelen terug omdat het mij helpt actueel te blijven in de markt. Een opleiding in de online marketing zal je uiteraard wel helpen met de basisgedachte van marketing, maar om actuele skills te vergaren zul je er vaak zelf op uit moeten.”

Het gevaarlijke aan online marketing is dat het zo ontzettend breed is waardoor je het gevoel kunt hebben dat je altijd maar de helft weet. Het belangrijkste is dan om in ieder geval de basis te begrijpen van het vak en daarna enkele specialisaties te kennen die goed combineren. Zelf heb ik mij bijvoorbeeld écht verdiept in content marketing en dat maakt het overzichtelijk.

De verschillende specialisaties binnen online marketing

Er zijn verschillende richtingen waarin je kunt denken binnen de online marketing. Om je daarover een idee te geven vind je hieronder een lijstje met de meest voorkomende specialisaties:

 • Conversie optimalisatie
 • Content marketing
 • Social media management
 • SEO optimalisatie
 • Adwords advertising
 • Social media advertising
 • Webdesign
 • Copywriting
 • Branding
 • Viral marketing
 • E-mail marketing
 • Affiliate marketing

Zoals je ziet is dat een flinke lijst. Je overal in verdiepen is onmogelijk. Wel is het handig als je overal iets vanaf weet zodat je het in perspectief kunt plaatsen. Maar je hoeft dus niet overal mee aan de slag. Focus je op enkele specialisaties en zorg dat je daar alles over te weten komt.

Klanten krijgen als online marketeer om geld te verdienen

Als online marketeer werk je waarschijnlijk als zelfstandige. Om geld te verdienen zul je klanten nodig hebben. Om aan klanten te komen gebruik ik zelf een aantal manieren. Deze vind je hieronder

1. Klanten krijgen via jouw netwerk

Het grootste advies dat je hierbij kunt krijgen is om klanten in je netwerk te zoeken. Geloof het of niet maar daar zitten waarschijnlijk je eerste klanten. Omdat deze mensen al bekend zijn met jou is het ook makkelijker hen aan je te binden, het vertrouwen is er dan al. Je klanten hoeven tevens ook niet altijd uit je directe netwerk te komen. Verspreiden waar je mee bezig bent kan al erg helpen als je wilt dat jouw directe netwerk je aanraad aan anderen wanneer ze daar de kans voor zien. Zo heb je al snel een groot bereik van potentiële klanten.

2. De acquisitie mail om geld te verdienen met online marketing

Ga bedrijven mailen met de vraag of jij ze mag helpen extra online verkopen te realiseren. Dit was voor mij aan het begin de manier om aan mijn klanten te komen. Natuurlijk zal lukraak mailen je niets opleveren. Maar wanneer je dit goed doet, kun je zo je geld verdienen met online marketing. Om succes met zo’n acquisitiemail te garanderen schreef ik deze volgens bepaalde regels. Als dit voor jou ook een goede manier zou zijn om aan je eerste klanten te komen kijk dan eens naar hoe je zelf zo’n mail schrijft in dit artikel. Daar vind je tevens de mail die ik gebruikte om aan mijn eerste klanten te komen.

3. Gebruik je website voor een passieve klantenstroom

Tegenwoordig krijg ik zelf de meeste klanten voor online marketing opdrachten via de website waar je nu op zit. Op deze website heb ik tal van artikelen geschreven en krijg ik meer dan 30.000 bezoekers per maand via Google. In sommige artikelen vraag ik mensen of ik iets voor ze kan betekenen en dat leidt tot nieuwe klanten. Fijn aan deze methode is dat ik er niet veel werk meer aan heb omdat de artikelen al op mijn website staan en dus bezoekers trekken. Verder is het dan natuurlijk wel belangrijk dat je op de website je diensten op een goede manier beschrijft. Hoe je een goede verkooptekst schrijft vind je in dit artikel.

Daarbij kan het natuurlijk ook zijn dat als je een website hebt die veel bezocht wordt je niet zozeer meer voor anderen werkt maar de online marketing inzet om producten van jezelf te verkopen (als je die hebt). Zelf geef ik vrij veel dingen gratis weg, maar promoot ik via deze website bijvoorbeeld mijn trainingen.

De verdiensten van een online marketeer

Wat ik zelf altijd tof vind aan mijn online marketing bezigheden is dat ze een bedrijf écht kunnen helpen. En wanneer het resultaat van mijn werkzaamheden zichtbaar is voor een bedrijf is de kans dat het bedrijf mijn factuur met plezier betaald erg groot. Ook is de kans dan groot dat het bedrijf meer online marketing aan mij wil uitbesteden. Een goede online marketeer brengt tenslotte meer geld op dan dat deze kost.

De verdiensten van een online marketeer liggen rond de 100,- euro per uur. Maar tegelijk kan dit bedrag snel stijgen wanneer je voor grotere opdrachtgevers kunt werken en je werkzaamheden dus ook meer opleveren. Het zijn dan in feite dezelfde werkzaamheden maar deze hebben vanwege de schaal van het bedrijf een groter effect. Stel namelijk dat je voor een grote webshop aan de slag mag met de webteksten. Dan kan een klein verschil op een verkooppagina een grote impact hebben op het aantal verkopen en kun jij dus meer geld verdienen met online marketing.

Weet wat je doet met online marketing

Dan is er nog een laatste tip die ik aan je mee wil geven als je geld wilt verdienen met online marketing en er een succes van wilt maken. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn vele online marketeers of marketeers in het algemeen die hun kennis en ervaringen hebben opgeschreven zodat jij er mee aan de slag kunt. Zelf lees ik dan ook vaak boeken over het onderwerp om mijn eigen kennis op peil te houden.

Een eerste die ik je zeker aan kan raden is een boek over hoe je mensen kunt overtuigen van Cialdini. Deze technieken kom je namelijk overal tegen en kun je zelf makkelijk inzetten. Verder zijn er ook enkele experts in Nederland op het gebied van het schrijven van verkoopteksten. Bijvoorbeeld Aartjan van Erkel die daarover zijn gedachtes deelt in zijn boek.

Hoe dan ook is online marketing een continu veranderende markt en zul je dus up to date moeten blijven op jouw specialisatie. Maar de basis zal altijd hetzelfde blijven.

Om een vlammende start te maken met geld verdienen als online marketeer zou ik je dus aan willen raden je eerst goed te verdiepen. Je wilt je klanten natuurlijk niet teleur stellen. Maar weet ook dat deze verdieping niet per se hoeft in de vorm van een opleiding. Alle succes gewenst en wie weet worden we toekomstige collega’s in de wereld van online marketing! ;)

Wil je zelf online geld verdienen? Lees in mijn GRATIS e-book over alle manieren om dat realiteit te maken. Je download hem hier gratis.

Trainingen

Leren over online ondernemen?

Bij De Moderne Nomaden geven we regelmatig trainingen over online ondernemen. Zowel online als in het écht. Zit daar wat voor jou bij? > Bekijk trainingen