Verdiensten 90%
Moeilijkheid 55%
Zekerheid 80%

Heb je stiekem een verkoopspirit in je zitten? Online marketing wordt groter en groter en is een interessant gebied om als beginner in te stappen. Het begrip bestaat namelijk pas sinds het internet bekend werd onder de wereldbevolking in 1996. Wat wil zeggen, dat als je daarmee bent opgegroeid je een groot voordeel hebt richting oudere mensen die het hele gebeuren van sociale media, Search Engine Optimalisation en online overtuigen vaak nog niet zo goed begrijpen. Dit gat kun jij inspringen, ga geld verdienen met online marketing!

Zelf verdien ik mijn geld met online marketing

Zelf werk ik al een tijd als online marketeer. Terwijl ik de wereld over reis als digitale nomade heb ik in Nederland enkele vaste klanten voor wie ik online marketing werkzaamheden uitvoer. Dat verdient best goed en zorgt voor een stabiel inkomen tijdens mijn reizen.

Wat doet een online marketeer?

Als online marketeer heb je vaak twee doelen, zorgen dat er meer mensen bekend raken met een bedrijf en zorgen dat die mensen meer kopen bij het bedrijf. Dit doe je aan de hand van het internet en dat kan dus allemaal heerlijk vanachter je laptop. Je gaat dus kijken of je er online voor kunt zorgen dat de naamsbekendheid vergroot en de verkopen stijgen. Hoe je dat doet hangt vooral af van de strategie die het bedrijf en jijzelf willen bewandelen.

Hoe kun je geld verdienen met online marketing?

Om geld te verdienen met online marketing moet je er dus eerst voor zorgen dat jij de verkopen van een bedrijf omhoog kunt brengen. Hiervoor hoef je echt niet eerst een opleiding te volgen. Jezelf verdiepen in het vak kun je namelijk ook gewoon doen met het lezen van boeken en artikelen en verder leer je gaandeweg.

“Enkele platforms die ik aanraad voor online marketing specialisten (in wording) zijn de blog van Internet Marketing Universiteit en Frank Watching. Geloof het of niet maar daar haal ik zelf nog steeds de meeste informatie vandaan.”

Verder hoef je ook niet per se alles te weten voordat je geld kunt verdienen met online marketing. Of sterker nog, soms is het zelfs beter wanneer je de focus legt op een speciaal onderdeel uit de online marketing

Doe niet alles een beetje, maar een beetje heel goed

Zelf probeer ik altijd van alles, alles te weten te komen, maar deze vaardigheid helpt mij niet in het vakgebied online marketing. Dit vak is namelijk enorm breed.

“Onderdelen van online marketing kunnen zijn content marketing specialist, website conversies verhogen, social media marketeer, SEO specialist, Adwords specialist, copywriter of data marketeer.”

Het punt is, jij kunt je overal in willen verdiepen maar het is enorm veel werk om dan al je expertises bij te houden. Wanneer je geld wilt verdienen met online marketing is het slimmer om de focus op een van de expertises te leggen en daarin gewoon ‘heel erg goed’ te zijn. Dat helpt je ook wanneer je nieuwe klanten wilt vinden, zij zien jou zo namelijk sneller als specialist.

Klanten krijgen als online marketeer om geld te verdienen

Zonder klanten verdien jij online nog geen cent. Dus dat is zeker een belangrijk onderdeel.

Manier 1: Het grootste advies dat je hierbij kunt krijgen is om deze eerst in je netwerk te zoeken. Geloof het of niet maar daar zitten waarschijnlijk je eerste klanten. Omdat deze via via al bekend zijn met jou is het ook makkelijker hen aan je te binden, het vertrouwen is er dan al.

Manier 2: Ga bedrijven mailen met de vraag of jij ze mag helpen extra online verkopen te realiseren. Dit was voor mij namelijk de manier om aan mijn klanten te komen. Natuurlijk zal lukraak mailen je niets opleveren. Maar wanneer je dit goed doet, kun je zo je geld verdienen met online marketing. Weten welke mail voor mij werkte en hoe jij zelf zo’n mail schrijft? Lees hoe je een goed converterende acquisitiemail schrijft.

Manier 3: Een andere manier om aan klanten te komen is door zelf een website te hebben. Wel moeten mensen je dan alsnog natuurlijk weten te vinden en tot actie over gaan. Dit kan mede door te zorgen voor goede verkoopteksten op je website.

Wat geld verdienen met online marketing zo leuk maakt

Wat ik zelf altijd tof vind aan mijn online marketing bezigheden is dat ze een bedrijf écht kunnen helpen. En wanneer het resultaat van mijn werkzaamheden zichtbaar is voor een bedrijf is de kans dat het bedrijf mijn factuur met plezier betaald erg groot.

“Dat de online marketing werkzaamheden goed verdienen is heeft een reden, het levert namelijk ook veel op.”

De verdiensten van een online marketeer liggen tussen de 40,- en 70,- euro per uur. Maar tegelijk kan dit bedrag snel stijgen wanneer je voor grotere opdrachtgevers kunt werken en je werkzaamheden dus ook meer opleveren.

Wanneer je nu wilt starten met online marketing

Dan is er nog een laatste tip die ik aan je mee wil geven. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn vele online marketeers of marketeers in het algemeen die hun kennis en ervaringen hebben opgeschreven zodat jij er mee aan de slag kunt. Zelf lees ik dan ook vaak boeken over het onderwerp om mijn eigen kennis op pijl te houden.

Een eerste die ik je zeker aan kan raden is een boek over hoe je mensen kunt overtuigen van Cialdini. Deze technieken kom je namelijk overal tegen en kun je zelf makkelijk inzetten. Zelf gebruik ik ze altijd in mijn acquisitie mails. Verder zijn er ook enkele experts in Nederland op het gebied van het schrijven van verkoopteksten. Bijvoorbeeld Aartjan van Erkel die daarover zijn gedachtes deelt in zijn boek.

Hoe dan ook is online marketing een continu veranderende markt en zul je dus up to date moeten blijven wil je er je geld mee verdienen. Houd platforms als Frankwatching of blogs van de Internet Marketing Universiteit dan ook goed in de gaten ;).

Om een vlammende start te maken met geld verdienen als online marketeer zou ik je ook aan willen raden je eerst goed te verdiepen. Je wilt je klanten natuurlijk niet teleur stellen. Maar weet ook dat deze verdieping niet per se hoeft in de vorm van een opleiding. Het volgen van deze online cursus kan je bijvoorbeeld ook op weg helpen. Hoe dan ook, succes!