Verdiensten 70%
Moeilijkheid 25%
Zekerheid 90%

Geld verdienen met affiliate marketing, als je er online over leest lijkt het wel bijna alsof je slapend rijk kunt worden. En hoewel dat te mooi klinkt om waar te zijn, heb ik regelmatig als ik op sta een mailtje met daarin de melding dat ik weer geld heb verdient met affiliate marketing. Heel rijk ben ik nog niet, maar ik ben er wel al achter; affiliate marketing is de manier om een inkomen op te bouwen aan de zijkant. Daarom vertel ik je in dit artikel alles over online geld verdienen met affiliate marketing en hoe dit voor jou ook mogelijk is. Daarbij zal ik ingaan op de programma’s die mij zelf het meeste geld opleveren en hoe je daarmee van start gaat. Op naar een passief inkomen!

1. Passief inkomen creëren met affiliate marketing

Met affiliate marketing kun je dus geld verdienen terwijl je slaapt. Niets mooier dan dat natuurlijk. Maar verwar dit niet met geld verdienen zonder er iets voor te doen. Het werk om aan zo’n passief inkomen te komen, gebeurt namelijk voordat je er geld mee verdient ;). En dat proces kan soms best wel lang duren afhankelijk van je skills. Zelf had ik mijn eerste inkomsten uit affiliate marketing al in de eerste maand dat ik ermee van start ging. Maar voordat dit een paar honderd euro per maand was, was ik wel al een half jaar verder. Het mooie is vooral dat die inkomsten ook nu nog binnen komen zonder dat ik daar werk aan heb. Ik zal hieronder even uitleggen wat affiliate marketing praktisch inhoud zodat jij er ook mee aan de slag kunt.

2. Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing wil zeggen dat jij in ruil voor geld een product of dienst promoot van een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je een website, blog, Instagramaccount of Youtube-kanaal hebt dat veel word bekeken. Omdat je zelf geen product of dienst hebt verdien je hier echter geen geld mee. In dit geval kun je dus affiliate marketing inzetten. Je wordt partner van een bedrijf die producten of diensten aanbied die aansluiten bij jouw volgers of bezoekers. Je raad vervolgens die producten of diensten aan richting jouw doelgroep. Vervolgens zal het bedrijf je naar je inzet betalen.

Ben je van plan een WordPress blog op te zetten om geld te verdienen met affiliate marketing? Raadzaam is om dan een hosting partij te kiezen die goed om kan gaan met WordPress, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. De website waar je nu op zit heb ik gehost bij Mijndomein.nl, zij zijn erg WordPress vriendelijk en hebben tevens een eigen website maker als dat je beter bevalt ;).

Bij affiliate marketing plaats je linkjes van specifieke producten of diensten in jouw Youtube video beschrijving, tussen de artikelen van je website of bij de beschrijving van je foto op Instagram. Het kan zelfs zijn dat je een mooie maillijst hebt naar wie je een mailtje stuurt met daarin de affiliate link. Wanneer mensen vervolgens op die link klikken word hun bezoek aan de website van het bedrijf, gekoppeld aan jou als affiliate partner. Als zij dan besluiten iets te kopen herkent het bedrijf de herkomst en geeft jou een commissie.

3. Geld verdienen met affiliate marketing, de manier!

Veruit de meest voorkomende manier van hoe bedrijven jou als affiliate partner betalen is op basis van hoeveel ze verkopen. In de marketing zouden ze zeggen op basis van het Cost Per Sale (CPS) principe. Het bedrijf betaald jou dus uit op basis van een product of dienst die al verkocht is. Op deze manier loopt het bedrijf geen risico dat ze veel geld uitgeven aan een reclame die niet blijkt te werken. Het is dus een zeer eerlijke vorm van marketing. Hoe beter jij jouw volgers of bezoekers weet te overtuigen om de diensten en producten af te nemen, hoe meer geld je verdient.

“Affiliate marketing is relatief nieuw als we kijken naar de andere vormen van marketing die er zijn. De reden hiervoor is dat dit pas mogelijk werd met de opkomst van het internet. Door het internet kunnen we met bepaalde stukjes code makkelijk herleiden waar een verkoop vandaan komt. Wanneer nu iemand op een van jouw affiliate links klikt word dit namelijk opgeslagen in iemands cookies. Vroeger moesten we mensen maar op hun woord geloven wie het product of de dienst had aangeraden.”

Ook had je vroeger voldoende vertrouwen moeten hebben in het bedrijf waarmee je samenwerkt. Ze moeten jou tenslotte aangeven wanneer iets tot een verkoop heeft geleid. Om dit vertrouwen met affiliate marketing wel te hebben zijn er tussen partijen. Dat zijn affiliate programma’s die dienen als bemiddelaar om bij te houden welke klik heeft geleid tot welke verkoop. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je stiekem van je inkomsten word ontdaan ;). Maar voor we naar affiliate programma’s gaan, eerst even kijken wat voor commissies er dan zoal worden gegeven zodat je weet hoeveel je kunt verdienen met affiliate marketing.

4. Verdiensten van affiliate marketing

Met affiliate marketing valt veel geld te verdienen. Maar nog veel interessanter is, dat deze inkomsten vaak terugkerend zijn. Zo heb ik op mijn website ‘De Moderne Nomaden‘ maandelijks 15.000 bezoekers via Google. Ook wanneer ik er niets aan doe, blijven deze bezoekers komen. Het is daarmee een van de beste manieren om geld te verdienen met een website. Dat zijn dus iedere maand opnieuw inkomsten uit affiliate marketing.

“Hoeveel geld je verdient met affiliate marketing hangt heel erg af van het soort producten of diensten dat je verkoopt. Wanneer je bijvoorbeeld affiliate bent voor online trainingen, heb je erg hoge commissies tot wel 50% van de verkoopprijs. Terwijl je voor tastbare producten vaak maar een commissie hebt tot 8%.”

De doelgroep die jij trekt naar jouw kanaal, website of pagina is essentieel voor hoeveel je kunt gaan verdienen. Omdat het die doelgroep is waarop je de producten en diensten die je aanraad af zal moeten stemmen. Om een voorbeeld te geven; iemand die op een website komt met daarop informatie over het opvoeden van kinderen, zal geen dure online training aanschaffen. Logischer voor die bezoeker zijn affiliate links naar kinderkleding.

Wanneer je dus nog bezig bent met de ontwikkeling van een Youtube kanaal, Instagram of website kan het dus goed zijn om even stil te staan bij het onderwerp. Is er wel wat waardevols te verkopen aan die doelgroep?

Qua verdiensten kan ik je wel een indicatie geven. Zelf verdien ik 350,- euro per maand passief met affiliate marketing. Ik doe dit via mijn website waar ik zo’n 15.000 bezoekers per maand heb. Dit aantal groeit met de dag en er is dus nog een goede hoop dat dit bedrag verder stijgt. En vergeet niet, het is passief. Ik hoef er anno nu niets meer voor te doen! En omdat ik leef als digitale nomade (ik combineer werken en reizen) kan ik dit ook nog eens opbouwen vanaf waar dan ook ter wereld.

Wat ik heb geleerd in mijn tijd met affiliate marketing is dat het vooral belangrijk is te kijken naar de gemiddelde inkomsten per klik. Vaak houden de affiliate programma’s het aantal kliks zelf bij en kun je dit dus inzien. Wanneer je ziet hoeveel kliks je hebt en hoeveel totale inkomsten over dezelfde periode deel je deze door elkaar. Op deze manier kun je keuzes maken in met welke affiliate programma’s je doorgaat en met welke je stopt. Veel mensen verdienen niet veel met affiliate marketing en deze inkomsten per klik zijn hier een onderdeel van. Ze kiezen te slechte affiliate programma’s uit. In het onderdeel hieronder ga ik in op mijn inkomsten per klik bij de verschillende programma’s.

5. Top 3 affiliate programma’s om geld te verdienen

Er zijn tal van affiliate netwerken waarbij jij je kunt aansluiten om geld te verdienen. Belangrijk is hierbij de relevantie. Producten en diensten die bij jouw kanaal passen worden veel beter verkocht. Hoe relevanter, hoe meer je dus verdient. Staar je hierbij niet alleen blind op de commissies. Ook massa is kassa! Liever een lage commissie met veel verkoop dan dat je helemaal niets verkoopt met een of ander super vaag product.

1. Bol.com Partnerprogramma

Het meest populaire affiliate programma in Nederland. Van de populaire webshop bol.com kun jij gewoon partner worden. Als partner kun je alle producten die zij verkopen aanbevelen met affiliate links. De commissie varieert tussen de 3% en 12% per verkoop. Dat lijkt niet heel veel, maar vanwege het ruime assortiment van de webshop kan het geld nog best goed binnenkomen. Bol.com heeft daarbij de leuke regeling dat je niet alleen betaald krijgt voor het product waar je naartoe linkt, maar ook voor andere producten die die persoon in de week na de klik besteld. Zo heb ik regelmatig dat ik commissie krijg voor een duur item zoals een laptop die iemand koopt via bol.com terwijl ik dat product niet eens op mijn website aanraad.

“Het meest makkelijk aan bol.com vind ik dat ze altijd wel een relevant artikel hebben om naartoe te linken. Dit komt door de grote hoeveelheid boeken die op de website is te vinden. Er zijn boeken over bijna alles en dus kan ik altijd relevant refereren naar hen.”

Aanmelden voor het bol.com partnerprogramma kan eenvoudig via deze link. Houd er wel rekening mee dat ze je bij aanmelding eerst even zullen screenen. Ze kijken dan of jouw website, kanaal of pagina past binnen hun voorwaarden. Daarmee willen ze voorkomen dat hun naam in verband word gebracht met foute praktijken. Om je bij bol.com aan te melden moet je dus wel al een lopende website of pagina hebben. Verder zijn ze gelukkig niet zo moeilijk als de volgende affiliate partner die ik graag aan je voorstel ;).

Mijn gemiddelde affiliate inkomsten per klik bij Bol.com zijn 6 cent. Daarmee is het een makkelijk te implementeren programma maar niet heel rendabel.

2. Paypro

Paypro is een affiliate programma voor met name online producten. Denk hierbij aan online trainingen en e-books. Het voordeel hieraan is dat de commissies hoog zijn. Tevens heeft ieder product zijn eigen landingspagina. Daardoor zijn er ook nog eens hoge conversies. Met dit affiliate programma verdien ik zelf het meeste geld maar inschrijven kost je 50,- euro.

Mijn gemiddelde affiliate inkomsten per klik bij Paypro zijn 25 cent. Daarmee is het een waanzinnig sterk affiliate programma met hoge inkomsten.

3. Tradetracker

Tradetracker is een verzamelplatform voor allerlei soorten affiliate partners. Het is de grootste verzamelplaats van Nederland. Je vind hier tal van Nederlandse bedrijven die hun producten met commissies aanbieden. Je vind er dus altijd wel iets wat bij je past.

Mijn gemiddelde affiliate inkomsten per klik bij Tradetracker zijn 27 cent. Daarmee is het een geweldig programma. Maar let wel op. Het kan hier een groot verschil maken welk product van welk bedrijf je gaat promoten :).

6. Er zijn gigantisch veel affiliate programma’s waar jij geld mee kunt verdienen

Wanneer je echt op zoek gaat zul je door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel affiliate programma’s om je bij aan te sluiten. Mijn grootste aanraden is daarom om vooral samen te werken met bedrijven waarvan je zelf klant bent. Dan weet je zeker dat je iets zinvols aanraad en kun je het hoogstwaarschijnlijk ook beter verkopen aan anderen, je weet tenslotte zelf hoe het product of de dienst is. Vaak hebben grote bedrijven wel een affiliate programma waar jij je bij aan kunt melden. Even goed Googlen dus.

Ook kies ik er wel eens voor om zelf bedrijven te benaderen als ik tevreden ben over hun product of dienst en het gevoel heb dat ik dit ook aan mijn doelgroep kan verkopen. Soms hebben ze een verborgen affiliate programma of vinden ze het een goed plan om dit op te starten zodat ze via meer platformen hun producten of diensten aan de man kunnen brengen. De grote bedrijven hebben vrijwel altijd een affiliate programma dus dan is het gewoon even zoeken :).

7. Tips om meer geld te verdienen met affiliate marketing

Wanneer je een passend programma hebt gevonden en je daarbij hebt aangesloten is het tijd om de affiliate links op je website te plaatsen of te promoten via je Instagram, Youtube of ander kanaal. Verwacht niet dat je gewoon door links te plaatsen geld verdiend. Zorg er voor dat je het product of de dienst echt aanraad en aanprijst en wees realistisch. Er is niets vervelender dan iemand die gewoon als spammer overkomt. Zorg er daarbij ook voor dat je actief aan de slag gaat met content creatie om zo meer en meer bezoekers of volgers te krijgen aan wie je de affiliate links kunt voorschotelen.

Leuk is dat als je eenmaal weet hoeveel mensen er doorklikken op links en hoe hoog de conversie daarvan is, je ook kunt berekenen hoeveel je zou verdienen als je meer bezoekers of kijkers zou hebben. Op basis daarvan kun je dan doelen stellen en het werkt enorm motiverend. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de statistieken van mijn eigen website van een random maand in 2019 zie ik dat er in één maand 15.232 bezoekers zijn geweest welke 1412 keer hebben geklikt op affiliate links van het bol.com partnerprogramma. Van de kliks hebben er 52 mensen een order geplaatst met een totale commissie van 117,24 euro. Op basis van die statistiek kijk ik vervolgens naar de best presterende pagina’s op mijn website en voeg ik zo nodig links toe of pas ik de verwijzingen aan. Statistiek helpt goed om te groeien en mag dan ook nooit onderschat worden :). En zo doe ik dat dan eigenlijk met alle affiliate programma’s waar ik naartoe verwijs. Leer dus zeker statistiek te interpreteren en te gebruiken.

8. Blijf groeien in je passief inkomen

Door gewoon te starten met affiliate marketing zul je tijd bij tijd leren hoe je meer verkoopt en meer verdient. Er zijn tal van valkuilen waar iedereen steeds opnieuw weer instapt en dat is zo ontzettend zonde van de tijd die men daarin steekt. Zo zie je veel mensen die refereren naar producten die niet relevant zijn voor de doelgroep, gewoon puur omdat ze een hoge commissie hebben. Uiteindelijk verdien je er dan alsnog niets aan. Refereer naar producten en diensten waar je zelf in gelooft, dan gelooft jouw doelgroep er ook in.

Verder zijn er nog tal van trucjes toe te passen om van affiliate marketing zo’n groot succes te maken dat je er volledig van kunt leven (iets waar ik nog naartoe werk). De eerste grote stappen heb ik zelf in ieder geval kunnen zetten door gewoon blindelings het voorbeeld van Jacko Meijaard op te volgen. Hij is expert op dit gebied en heeft zich daar echt op alle mogelijke wijzen in verdiept. Zeker een aanrader dus als je wilt voorkomen dat je maandenlang aan iets werkt, wat niets oplevert ;).

Als je affiliate marketing op de juiste manier toepast is het voor iedereen mogelijk hier een fulltime inkomen uit te halen. Dat moet voor iedereen binnen een jaar te doen zijn als je er volledig je tijd en aandacht aan besteed. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het on the side op te bouwen, zoals ik dat zelf ook doe. Duurt het allemaal wat langer, maar dan kun je steeds een beetje minder gaan werken vanwege de passieve inkomsten!

9. Wordt zelf affiliate in plaats van publisher

Heb je een eigen product of dienst? Kijk dan eens of je affiliate marketing andersom in zou kunnen zetten. Dat je zelf aanbieder wordt van een product wat anderen kunnen promoten en verkopen. Ik doe dit zelf bijvoorbeeld met mijn eigen e-book over online geld verdienen. Ik heb dat e-book in een affiliate platform geplaatst waardoor bloggers, vloggers en influencers nu met een linkje mijn product kunnen promoten. Op deze manier vergroot ik dus mijn verkoopkanaal zonder dat ik risico loop. Ik betaal de promotor namelijk pas wanneer er iets verkocht is.