Jouw eigen Youtube kanaal maken? Wil je beginnen in de wondere wereld van kattenfilmpjes en gratis e-learningvideos?

Logisch, YouTube is groter dan ooit.

Dat betekent echter wel dat het een echte ‘pain in the ass’ kan zijn om een YouTube kanaal te beginnen. In dit artikel zal ik je daarom zes tips geven die jouw kansen op succes direct verhogen wanneer je begint met Youtube.

Stap 1: Onderwerp van jouw Youtube kanaal

Als je wilt beginnen met het maken van video’s, moet je van tevoren goed nadenken over je niche. Probeer je te beperken tot één duidelijke doelgroep. Dus niet: elke volwassen vrouw, maar liever: vrouwen tussen de 20 en 50 jaar die zichzelf spiritueel willen ontwikkelen.

Zeker bij het beginnen van een Youtube kanaal is dit belangrijk. Anders begrijpt jouw doelgroep niet dat jij er voor hun bent en weten ze je niet te vinden.

Kies vervolgens een even duidelijk en afgebakend onderwerp. Dit kan educatief zijn of in de vorm van entertainment gegoten worden. Ben je altijd online marketeer geweest, dan is het onderwerp marketing natuurlijk erg voor de hand liggend.

Probeer, zoals ik al zei, dit onderwerp wel af te bakenen. Een kleine, duidelijke niche kan voor meer engagement met het publiek zorgen. Beperk je bijvoorbeeld tot ‘SEO (search engine optimalisation)’, ‘Reizen in cambodja’ of misschien wel ‘Beginnen met bloggen’.

Of doe inspiratie op uit onderstaande niches:

 • Freelancen
 • Een taal leren
 • Fashion en mode
 • Financiën
 • Gewichtheffen
 • WordPress

 • Webshops
 • Religie
 • Gezond leven
 • Vanlife
 • Videografie
 • Fotografie
 • Emigreren
 • E-commerce
 • Ecologie
 • Yoga

 • Drones
 • Tiny houses
 • Do it yourself
 • Dating
 • Trouwen/scheiden
 • SEO
 • Pensioen
 • Dieëten
 • E-sports
 • Duurzaam leven
 • Schrijven

 • Meditatie
 • Zelfontwikkeling

Kies drie sub-onderwerpen voor jouw nieuwe Youtube kanaal

Zoek vervolgens drie sub-onderwerpen voor jouw beginnende Youtube kanaal. Bij het onderwerp ‘SEO’ kun je bijvoorbeeld denken aan: social media, het gebruik van keywords en het maken van SEO geoptimaliseerde titels.

Probeer je vooral eerst op die onderwerpen te focussen en toon je expertise aan het publiek. Zo weet je publiek wat ze aan je hebben en bouw je betrouwbaarheid op.

TIP: Wanneer je jouw Youtube kanaal begint, kijk dan eens wat de concurrentie doet in jouw niche. Zij hebben allemaal ook eerst lang moeten nadenken over wat bij hun doelgroep past. Soms mag je wel iets kopiëren van een ander natuurlijk ;)

Tot slot zoek je natuurlijk ook nog een stijl die past bij het door jou gekozen onderwerp. Zakelijke onderwerpen worden bijvoorbeeld geassocieerd met blauwe kleuren, statische lettertypes en strakke, professionele video.

Stap 2: Begin jouw YouTube kanaal met een reden

Creëer waarde met jouw Youtube kanaal! Je doet dit niet om te verkopen of verdienen. Misschien wel als lange termijn doel, maar in het begin kun je je daar eigenlijk niet aan wagen.

Een YouTube kanaal beginnen, doe je voor je publiek en abonnees. Je moet geven, geven en geven, voordat je pas mag vragen voor aandacht of geld van je publiek. Alleen zo kun je betrouwbaarheid opbouwen en zijn mensen sneller geneigd om iets terug te geven.

Je moet weten waarom je een YouTube kanaal wil beginnen. Wat wil je mensen brengen? Wil je ze vermaken, of misschien iets leren? Nogmaals, maak unieke, waardevolle content!

Wanneer je meer kijkers wilt op jouw Youtube kanaal is alleen rekening houden met SEO (jouw keywords, tags) niet genoeg. Watch time is een van de belangrijkste zaken voor het YouTube algoritme om gratis kijkers te krijgen.

Dit krijg je alleen als jouw content waardevol is. Je moet mensen vast blijven houden en ze verder laten klikken. Des te meer en/of langer mensen kijken naar je video’s, des te sneller wordt je goed gevonden in de zoekopdrachten en krijg je er meer kijkers bij. Houd dit alvast in het achterhoofd bij het maken van de video’s.

Stap 3: Haal de juiste Youtube gear in huis

Je wilt natuurlijk wel dat jouw video’s er goed uitzien. Zorg dus dat je de juiste gear hebt om deze te filmen en te bewerken.

In de praktijk kun je al aan de slag met jouw mobiele telefoon alleen zal je daarmee een aantal hinders ondervinden, denk aan de video kwaliteit, geluidskwaliteit en het gemis van een tripod om je mobiel goed op afstand vast te houden.

Youtube gear vlog

Het verschilt per soort video welke spullen je nodig hebt, maar over het algemeen heeft de gemiddelde Youtuber het volgende in huis:

Verder zou je ook nog kunnen denken aan verlichting, wanneer je jouw video binnen wilt opnemen en er wat professionaliteit aan toe wilt voegen.

Verder raad ik je graag Adobe Premiere Pro aan. Dat is professionele video editing software. Voor de beginner kan dat wat onwennig zijn, maar als je er eenmaal in thuis bent kun je hiermee letterlijk ALLES zo bewerken zoals jij dat wilt.

Belangrijk is vooral om gewoon te beginnen met jouw Youtube kanaal en video’s.

Stap 4: Maak een Youtube kanaal

Youtube is een onderdeel van Google en daardoor kun je je gewoon met jouw Google account aanmelden. Als je die nog niet hebt dan kun je bij Youtube een nieuw account aanmaken.

Een Youtube kanaal maken gaat als volgt:

 1. Ga naar Youtube.com
 2. Klik rechtsbovenin op inloggen
 3. Log in met jouw Google account
 4. Klik rechtsbovenin op jouw profiel
 5. Selecteer instellingen
 6. Klik op kanalen toevoegen
 7. Vul de naam in van jouw nieuwe kanaal
 8. Bevestig je keuze
 9. Upload jouw eerste video

Niet zo moeilijk toch? Nu kun je jouw Youtube kanaal gaan designen. Je kunt een header toevoegen en beginnen met het uploaden van video’s.

Als dat gelukt is gaan we hieronder nog even verder met wat expert tips ;).

Stap 5: Maak gebruik van aantrekkelijke thumbnails

Kijkers krijgen op jouw nieuwe Youtube kanaal kan via het ‘aanbevolen video’s‘ gedeelte van Youtube.

Een van de opties om daar weergegeven te worden en kijkers te krijgen is het gebruik van Thumbnails. Dat is een afbeelding die jouw video beschrijft.

Het is inmiddels alweer ouderwets om een thumbnail te maken van een shot uit de video. Je moet er tegenwoordig iets meer tijd in steken dan dat.

Creëer ook voor Thumbnails een eigen stijl op den duur. Wees hierin consistent. Dit hoeft niet gelijk; dit kan zich ook gaandeweg ontwikkelen. Het kan ervoor zorgen dat je opvalt en mensen zullen jouw stijl altijd herkennen.

Moet je nog beginnen met je YouTube kanaal, dan is het handig om hier al over na te denken. Hierdoor kun je vanaf het begin consistent zijn in het gebruik van Thumbnails.

Nog wat extra Thumbnail tips: gezichten werken altijd erg goed, gebruik felle kleuren die opvallen en gebruik zo weinig mogelijk tekst (max drie woorden).

Stap 6: Catchy titels en SEO op Youtube

Titels zijn ook een geweldige tool om je click-rate te verhogen. Een goede titel kan het gevoel van urgentie zo verhogen dat mensen denken dat ze wel moeten klikken. Er zijn heel veel video’s en artikelen te vinden over welke woorden tot actie aanzetten en welke formules voor titels het best gebruikt kunnen worden. De paar beste tips zal ik voor je samenvatten.

1. Zorg ervoor dat je keywords, de woorden die je video het beste beschrijven, vooraan staan. Gaat je video bijvoorbeeld over het gebruik van studiolampen, zet het woord studiolampen dan voorin de zin. YouTube weegt de eerste woorden in de zin namelijk zwaarder mee wat betreft SEO.

2. Ook zijn er wat psychologische trucjes te gebruiken, waardoor mensen sneller op jou link klikken. Zoals het gebruik van krachtige woorden zoals: meteen, gratis, goedkoop, simpel of beste.

3. Tot slot kun je er zelfs voor kiezen om een rijtje tips of informatie te geven. Mensen houden van rijtjes! Maak bijvoorbeeld een video over de vijf goedkoopste manieren om je video’s te belichten.

Stap 7: De promotie van jouw Youtube kanaal

Nadat je je video hebt gefilmd, ge-edit en geoptimaliseerd voor de zoekresultaten, kun je natuurlijk niet achterover leunen. Ik weet het: het is veel werk, zo’n Youtube kanaal beginnen. Het is echter nodig je eerste potentiële viewers nog een extra duwtje in de rug te geven om jouw video te kijken. Dit doe je natuurlijk door je video te promoten.

Post je video met een leuke, aantrekkelijk beschrijving op Facebook, Twitter, TikTok, Instagram etc.

Overal waar jouw publiek te vinden is, ben jij vanaf nu ook actief. Je moet zichtbaar zijn.

Conclusie Youtube kanaal beginnen

Het starten van een YouTube kanaal is best simpel. Het groeien van een Youtube kanaal is wat moeilijker.

Je moet het ervoor over hebben. Maar als je doorzet, wordt het steeds makkelijker.

Onthoud dat je publiek exponentieel groeit. Dus in één maand heb je 10 subscribers, de paar maanden daarna 100, en als je ooit de duizend hebt bereikt, wordt het steeds makkelijker om de 10.000 te bereiken.

Dit werkt trouwens alleen als jij je ook ontwikkeld. Je kunt niet dezelfde video’s blijven maken. Maak progressie. Leer, leer en voer uit! Dit is de key tot succes bij het beginnen van een Youtube kanaal.

Wanneer jouw Youtube kanaal staat kun je beginnen met geld verdienen op Youtube.