Je eigen Youtube kanaal beginnen? Je wilt je wagen aan de wondere wereld van kattenfilmpjes en gratis e-learningvideos? Logisch, YouTube is groter dan ooit. Dat betekent echter wel dat het een echte ‘pain in the ass’ kan zijn om een YouTube kanaal te beginnen. In dit artikel zal ik je daarom vijf tips geven die jouw kansen op succes direct verhogen.

Branding: wie ben jij?

Als je wilt beginnen met het maken van video’s, moet je van tevoren goed nadenken over je niche. Probeer je te beperken tot één duidelijke doelgroep. Dus niet: elke volwassen vrouw, maar liever: vrouwen tussen de 20 en 50 jaar die zichzelf spiritueel willen ontwikkelen. Zeker bij het beginnen van een Youtube kanaal is dit belangrijk. Anders begrijpt jouw doelgroep niet dat jij er voor hun bent en weten ze je niet te vinden.

Kies vervolgens een even duidelijk en afgebakend onderwerp. Dit kan educatief zijn of in de vorm van entertainment gegoten worden. Ben je altijd online marketeer geweest, dan is het onderwerp marketing natuurlijk erg voor de hand liggend. Probeer, zoals ik al zei, dit onderwerp wel af te bakenen. Een kleine, duidelijke niche kan voor meer engagement met het publiek zorgen. Beperk je bijvoorbeeld tot ‘SEO (search engine optimalisation)’, ‘Reizen in Cambodja‘ of misschien wel ‘marketing op Instagram’.

Zoek vervolgens drie sub-onderwerpen voor jouw beginnende Youtube kanaal. Bij het onderwerp ‘SEO’ kun je bijvoorbeeld denken aan: social media, het gebruik van keywords en het maken van SEO geoptimaliseerde titels. Probeer je vooral eerst op die onderwerpen te focussen en toon je expertise aan het publiek. Zo weet je publiek wat ze aan je hebben en bouw je betrouwbaarheid op.

Tot slot zoek je natuurlijk ook nog een stijl die past bij het door jouw gekozen onderwerp. Zakelijke onderwerpen worden bijvoorbeeld geassocieerd met blauwe kleuren, statische lettertypes en strakke, professionele video.

Tip: Wanneer je jouw Youtube kanaal begint, kijk dan eens wat de concurrentie doet in jouw niche. Zij hebben allemaal ook eerst lang moeten nadenken over wat bij hun doelgroep past. Soms mag je wel iets kopiëren van een ander natuurlijk ;)

Wil je van jouw Youtube kanaal een business maken en online geld verdienen? Download dan GRATIS mijn e-book over online geld verdienen en leer er alles over.

Begin je YouTube kanaal met een reden

Creëer waarde met jouw Youtube kanaal! Je doet dit niet om te verkopen. Misschien wel als lange termijn doel, maar in het begin kun je je daar eigenlijk niet aan wagen. Een YouTube kanaal begin je voor je publiek. Je moet geven, geven en geven, voordat je pas mag vragen voor aandacht of geld van je publiek. Alleen zo kun je betrouwbaarheid opbouwen en zijn mensen sneller geneigd om iets terug te geven.

Wanneer je meer kijkers wilt op jou Youtube kanaal is alleen rekening houden met SEO (jouw keywords, tags) niet genoeg. Watch time is een van de belangrijkste zaken voor het YouTube algoritme. Dit krijg je alleen als jouw content waardevol is. Je moet mensen vast blijven houden en ze verder laten klikken. Des te meer en/of langer mensen kijken naar je video’s, des te sneller wordt je goed gevonden in de zoekopdrachten en krijg je er meer kijkers bij.

Je moet weten waarom je een YouTube kanaal wil beginnen. Wat wil je mensen brengen? Wil je ze vermaken, of misschien iets leren? Nogmaals, maak unieke, waardevolle content!

Gebruik consistent dezelfde stijl thumbnails

Voor meer watch time moeten mensen natuurlijk wel op de video’s klikken die jij als beginnende Youtuber post. Een van de opties om dit proces te bevorderen is het gebruik van Thumbnails. Het is inmiddels alweer ouderwets om een thumbnail te maken van een shot uit de video. Je moet er tegenwoordig iets meer tijd in steken dan dat.

Creëer ook voor Thumbnails een eigen stijl op den duur. Wees hierin consistent. Dit hoeft niet gelijk; dit kan zich ook gaandeweg ontwikkelen. Het kan er echter voor zorgen dat je opvalt en mensen zullen jouw stijl altijd herkennen.

Moet je nog beginnen met je YouTube kanaal, dan is het handig om hier al over na te denken. Hierdoor kun je vanaf het begin consistent zijn in het gebruik van Thumbnails.

Brian Dean is een goed voorbeeld. Hij heeft bijvoorbeeld in elke thumbnail een groene achtergrond en dezelfde soort letters. Dit is ook nog eens heel anders dan de concurrentie en valt daardoor op.

Nog wat extra tips: gezichten werken altijd erg goed, gebruik felle kleuren die opvallen en gebruik zo weinig mogelijk tekst (max drie woorden).

Catchy titels en SEO (zoekmachine optimalisatie)

Titels zijn ook een geweldige tool om je click-rate te verhogen. Een goede titel kan het gevoel van urgentie zo verhogen dat mensen denken dat ze wel moeten klikken. Er zijn heel veel video’s en artikelen te vinden over welke woorden tot actie aanzetten en welke formules voor titels het best gebruikt kunnen worden. De paar beste tips zal ik voor je samenvatten.

1. Zorg ervoor dat je keywords, de woorden die je video het beste beschrijven, vooraan staan. Gaat je video bijvoorbeeld over het gebruik van studiolampen, zet het woord studiolampen dan voorin de zin. YouTube weegt de eerste woorden in de zin namelijk zwaarder mee wat betreft SEO.

2. Ook zijn er wat psychologische trucjes te gebruiken, waardoor mensen sneller op jou link klikken. Zoals het gebruik van krachtige woorden zoals: meteen, gratis, goedkoop, simpel of beste.

3. Tot slot kun je er zelfs voor kiezen om een rijtje tips of informatie te geven. Mensen houden van rijtjes! Maak bijvoorbeeld een video over de vijf goedkoopste manieren om je video’s te belichten.

Een YouTube kanaal beginnen start met promotie

Nadat je je video hebt gefilmd, ge-edit en geoptimaliseerd voor de zoekresultaten, kun je natuurlijk niet achterover leunen. Ik weet het: het is veel werk, zo’n Youtube kanaal beginnen. Het is echter nodig je eerste potentiële viewers nog een extra duwtje in de rug te geven om jouw video te kijken. Dit doe je natuurlijk door je video te promoten.

Post je video met een leuke, aantrekkelijk beschrijving op Facebook, Twitter, Instagram etc. Overal waar jouw publiek te vinden is, ben jij vanaf nu ook actief. Je moet zichtbaar zijn.

Nogmaals, het groeien van een YouTube kanaal vereist veel werk. Je moet het er voor over hebben. Maar als je doorzet, wordt het steeds makkelijker.

Onthoud dat je publiek exponentieel groeit. Dus in één maand heb je 10 subscribers, de paar maanden daarna 100, en als je ooit de duizend hebt bereikt, wordt het steeds makkelijker om de 10.000 te bereiken.

Dit werkt trouwens alleen als jij je ook ontwikkeld. Je kunt niet dezelfde video’s blijven maken. Maak progressie. Leer, leer en voer uit! Dit is de key tot succes bij het beginnen van een Youtube kanaal.

Wil je je verdiepen in online verdienmodellen? In mijn GRATIS e-book heb ik de verdienmodellen van deze tijd opgesomd en uitgelegd.