Verdiensten 70%
Moeilijkheid 95%
Zekerheid 75%

Geld verdienen met Youtube? Vroeger was het de TV waar het geld zat maar de markt lijkt te verschuiven. Anno 2020 wordt de televisie steeds minder waard en is Youtube het nieuwe goud. Mede omdat geld verdienen met Youtube veel laagdrempeliger is, is het platform zo populair.

Met meer dan 2 miljard maandelijkse gebruikers is Youtube een gigantisch platform dat nog altijd blijft groeien. In dit artikel vind je alle manieren om geld te verdienen met Youtube, mijn persoonlijke ervaringen daarmee en handige tips om van jouw vlogs of Youtube serie een succes te maken! Maar eerst even naar de basis.

Waarom Youtube zo tof is

Je kent het platform natuurlijk als een plek waar je video’s kunt uploaden. Anderen kunnen je video dan vervolgens bekijken en dan krijg je er een ‘view’ bij. Als mensen je echt heel tof vinden abonneren ze zelfs op je kanaal en zetten ze hun notificaties aan. Dan krijgen ze een melding wanneer jij weer iets nieuws upload op jouw Youtube kanaal.

Per dag word er immens veel geüpload en daarin uitblinken blijkt moeilijk. Nu nog zonder persoonlijkheid een vlog starten over een doodnormaal leven zal maar moeilijk kijkers trekken. Je ziet dan ook steeds vaker de vaagste en vetste dingen voorbij komen op Youtube. Alles om op te vallen in de massa.

Wanneer je zelf geld wilt verdienen met Youtube zul je eerst een kanaal moeten aanmaken. Dit is jouw stukje op het platform waar jij je video’s kunt uploaden. Wanneer je een kanaal begint is het goed om na te denken over de uitstraling, het onderwerp en de doelgroep van jouw kanaal. Maar als je daar meer over wilt weten kun je het beste even kijken bij het artikel dat ik daarover schreef. Want in dit artikel hebben we het vooral over hoe je geld verdient als je eenmaal zover bent, daarom hieronder, de manieren om geld te verdienen met jouw Youtube kanaal.

Op zoek naar manieren om online geld te verdienen? Lees in mijn GRATIS e-book hoe ik vanachter mijn laptop geld verdien terwijl ik de wereld over reis.

1. Geld verdienen met je views op Youtube

Voordat we het gaan hebben over manieren om geld te verdienen met betrokken kijkers van jouw kanaal, oftewel je abonnees, wil ik eerst even met je kijken naar de ‘niet abonnee’ fase.

Mijn zusje heeft ooit een keer een viral video gehad. Dit was gewoon een spontane video die ze had gemaakt zonder intenties, maar via Youtube en hulpje Facebook (en vervolgens wat kranten) ging de video viral. Binnen een dag haalde de video 350.000 views op Youtube.

“Één viral (zichzelf explosief verspreidende) video kan je best wat geld opleveren als je weet wat je doet. Maar vaak is een viral een onbewuste gebeurtenis die je zelf niet kunt voorspellen. Al kun je natuurlijk ook gericht viral video’s maken.”

Mijn zusje verdiende aan deze viral video 0,- euro. De inkomsten die je via Youtube advertenties (Google Adsense) kunt vergaren moet je namelijk wel zelf aanzetten. Je wordt dan een partner van Youtube en staat toe advertenties te tonen bij je video. Hier betaald Youtube je dan een beetje geld voor per keer dat er op de advertentie word geklikt.

Je krijgt niet heel veel van Youtube voor de views, maar wanneer je echt massaal bekeken wordt is het wel de moeite waard. Gemiddeld kun je stellen dat Youtube advertenties je 1500,- euro per miljoen views opleveren. Voor mijn zusje had dat dus zo’n 500,- euro kunnen zijn.

Zelf geld verdienen met jouw Youtube views kan dus door advertenties toe te staan. Je moet er dan wel rekening mee houden dat in jouw video’s geen auteursrechtelijke content zit zoals bekende liedjes. Dan mag je over die video namelijk geen geld verdienen en dat zou zonde zijn.

Advertenties van Youtube inschakelen kan door partner te worden. Maar voor het zover is moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Namelijk dat je in het afgelopen jaar minimaal 4000 uur watch time hebt, 1.000 abonnees en een Google Adsense account.

“Zelf ben ik geen groot fan van Youtube advertenties omdat je zelf niet kunt bepalen wie de adverteerder is en daardoor een mismatch kunt hebben. Verder zijn de opbrengsten relatief laag vergeleken met andere manieren om geld te verdienen met Youtube.”

2. Geld verdienen met branding op Youtube

Wanneer je besluit om een Youtube kanaal aan te maken en daar video’s op te gaan posten ga ik ervan uit dat je een soort onderwerp gaat belichten. Zomaar op een kanaal abonneren doen mensen natuurlijk niet, dus je kanaal moet wel ergens over gaan en uniek overkomen. Wanneer je een kanaal hebt over een thema en je daar abonnees op krijgt, zijn je abonnees geld waard. De abonnees behoren namelijk tot een specifieke doelgroep.

In welke doelgroep jouw kijkers zich bevinden kun je zien in jouw Youtube analytics. Daar inzicht in krijgen is enorm belangrijk omdat je die statistieken nodig hebt om geld te verdienen met branding op Youtube.

De volgende stap is om te kijken bij welke bedrijven jouw doelgroep aansluit. Zijn er bedrijven die dezelfde doelgroep hebben voor hun producten of diensten? Dan zijn dat jouw beste branding partners op Youtube. Soms komen die bedrijven zelf naar jou toe en soms zul je ze zelf moeten contacten.

“Met ons eigen Youtube kanaal waar we wekelijks een video hebben geüpload over onze fietstocht van Nederland naar Ankara komen bedrijven regelmatig naar ons toe. Ze hebben ons ergens in de media gezien of vinden direct ons Youtube kanaal en contacten ons dan voor een eventuele samenwerking. Soms staat hier geld tegenover en soms gaat het om gratis producten die we in de video’s voorbij laten komen.

Grappig is dat we niet veel abonnees hadden maar bedrijven toch geïnteresseerd zijn vanwege de unieke video’s en doelgroep die we hebben. Bedenk je daarom ook als je geld wilt verdienen met Youtube dat niet alles draait om cijfers.”

Stel dat je een Youtube kanaal hebt waarin je mensen mee neemt in hoe jij je kind opvoed. Dan kan het voor een bedrijf dat kinderkleding verkoopt interessant zijn om hun merk via jouw video’s te promoten. Ervan uitgaande dat er mensen met kinderen in jouw doelgroep zitten dan natuurlijk ;).

Bedrijven leggen hiervoor best wat geld neer omdat het een hele gerichte vorm van online marketing is. Ze kunnen zo exact de doelgroep bereiken die zij willen. Je kunt in de statistieken namelijk precies zien wie de video’s kijken, iets wat bij de televisie niet het geval is.

Wil je online geld verdienen met Youtube, online marketing of tal van andere manieren? Neem dan een kijkje in het GRATIS e-book ‘Online Geld Verdienen 2020 Editie’.

Het beste om te doen wanneer je geld wilt verdienen met advertenties is om zelf bedrijven aan te schrijven voor een samenwerking op jouw Youtube kanaal wanneer deze bedrijven niet massaal voor je deur staan. Het geld wat je voor die branding krijgt hangt enorm af van het engagement dat je hebt met jouw volgers. Is er veel interactie in de vorm van comments, communities of likes?

Hoe hoger die interactie, hoe meer geld het bedrijf ervoor over heeft. De reden hiervoor is dat verbonden volgers sneller iets van jou zullen aannemen en het een bedrijf dus meer verkoop oplevert.

“In de huidige Youtube wereld zie je dat bedrijven liever samenwerken met kleine Youtubers (micro influencers) die veel engagement hebben met hun volgers, dan met grote Youtubers waar die engagement laag is.”

3. Geld verdienen met merchandise op Youtube

Gek genoeg is dit vaak de eerste vorm waar mensen aan denken bij het verdienen van geld aan een Youtube kanaal. Bizar want merchandise ga je pas verkopen als je échte fans hebt. Wanneer je die echte fans hebt is het inderdaad een goede vorm van inkomsten, maar onderschat de moeite niet die het je kost qua productie en distributie van jouw merchandise.

Als je met merchandise aan de slag wilt gaan doe je er goed aan een webshop te bouwen waar je de merchandise verkoopt. Of je verkoopt je merchandise via een grotere webshop in Nederland zoals bol.com.

Wees er ook waakzaam voor dat de merchandise die je gaat verkopen past bij je merk. Ga je bijvoorbeeld voor een t-shirt met een relevante tekst erop of voor iets spraakmakenders als een eigen merk hangmat?

Buiten merchandise kun je ook denken aan ander soort producten om te verkopen. Denk hierbij aan een video training over iets waar je goed in bent of bijvoorbeeld een e-book.

Je ziet dan dat wanneer jij zelf een product uitbrengt en je een grote schare volgers hebt, dit product als een zoet broodje over de toonbank gaat. Mensen zijn immers al bekend met jou als persoon en als merk. Dat komt de verkoop ervan ten goede.

4. Geld verdienen met affiliate marketing

Een andere vorm om geld te verdienen met jouw Youtube kanaal is aan de hand van affiliate marketing. Wellicht ben je er al bekend mee en anders leg ik het graag even uit. Affiliate marketing houd in dat je producten van bedrijven online ‘aanraad’ met een link. Wanneer een kijker van jouw video op deze link klikt en het product van het bedrijf koopt, krijg jij daar een commissie over. Deze commissies liggen tussen de 3% en 50% afhankelijk van het product dat je aanraad. Raad je bijvoorbeeld een online training aan dan zijn de commissies vaak erg hoog. Maar wanneer je dingen aanraadt als een camera (dat doen best veel Youtubers) is die commissie waarschijnlijk maar 3%.

“Met affiliate marketing promoot je het product van iemand anders. Je hebt daardoor geen omkijken naar de distributie ervan en dergelijken. Zelf pas ik affiliate marketing regelmatig toe op mijn website zodat wanneer bezoekers een van de producten die ik aanraad kopen, ik daar wat geld voor krijg. Wanneer je aan de slag wilt met affiliate marketing op jouw Youtube kanaal kun je de linkjes het beste in de beschrijving van de video zetten.”

Omdat het bedrijf wel zeker moet weten dat jij de persoon bent die een product aanraadt dien je je aan te melden bij een affiliate programma. Het meest gebruikte programma daarvoor in Nederland is Tradetracker. Hier komen aanbieders van affiliate producten samen met de publishers. Tradetracker bemiddelt daartussen als onafhankelijke partij. Je vind hier duizenden aanbieders van producten en kunt dan dus kijken welke producten passen bij jouw Youtube kanaal. Daarbuiten zijn er ook nog heel veel webshops die een eigen affiliate programma hebben. Maar daarvoor hoef je vaak slechts even te Googlen op jouw webshop met het woord affiliate erbij, dan zie je vanzelf of ze op die manier actief zijn.

Lukraak links plaatsen onder jouw video’s zal je weinig opleveren. Bij mijzelf duurde het best lang voordat affiliate marketing interessant werd. Inmiddels verdien ik er honderden euro’s per maand mee, iedere maand weer. Het is inmiddels een passief inkomen geworden waar ik eigenlijk geen omkijken naar heb.

Wil je meer weten over affiliate marketing? Het is een ruim besproken onderdeel in mijn GRATIS e-book ‘Online Geld Verdienen 2020 Editie’. Download hem hier gratis.

5. Geld verdienen op Youtube met donaties

Aan het begin van ons Youtube kanaal dacht ik dat geld verdienen met donaties onmogelijk was. Wie doneert er nou geld om te kijken naar je video’s? Toch ben ik hierin flink verrast. Dat begon allemaal toen tijdens onze fietstocht van Nederland naar India onze fiets werd gestolen. We plaatsten dit online en mensen vroegen waar ze geld konden doneren voor een nieuwe fiets.

Daarop hebben we besloten een crowdfunding op te zetten. Via die crowdfunding was binnen 2 uur, 300,- euro gedoneerd door 32 donateurs. En voor de duidelijkheid, we hadden op dat moment nog maar 200 abonnees…

De engagement met onze kijkers is schijnbaar zo groot dat ze ons graag geld geven zonder daar iets voor terug te hoeven. Om die reden zijn we ook begonnen met algemene donaties toe te staan buiten de crowdfunding om en op die manier verdienen wij zelf geld via ons Youtube kanaal. We geven de donateurs er wel iets symbolisch voor terug, namelijk dat hun naam op onze tent komt waarmee we rond reizen. Op die manier verhoogt tevens weer de engagement met die kijkers ;).

Er word zelfs wel eens beweert dat het goed is om jouw publiek een financiële transactie te laten doen naar jou omdat dit de betrokkenheid verhoogt. Deze manier is dus zeker het overwegen waard.

6. Geld verdienen met paid memberships

Geld verdienen met Youtube paid memberships is ook een interessante manier. Waar je eerst partijen had als Patreon kun je nu via Youtube zelf kijkers laten betalen voor het kijken van jouw video’s. Kijkers ‘doneren’ dan in feite om jouw content te supporten. Wanneer je hiermee aan de slag wilt is het goed om te weten dat de ondergrens voor deze functie op 100.000 abonnees ligt.

Om al je content dan gelijk betaald te maken is niet heel slim. Op die manier schrik je het grootste deel van je kijkers af. Je doet er dus beter aan om de betalende kijkers net even wat extra’s te geven. Misschien kunnen ze jouw video eerder zien dan de rest van Youtube of bied je ze extra content op het betaalde deel van jouw kanaal.

“Goed gebruik van de Youtube paid membership functie doe je door dit te combineren met je gratis kanaal. Echt betrokken kijkers zijn vaak wel bereid om een klein bedrag per maand te geven om jou te helpen.”

Engagement is de key om geld te verdienen met Youtube

Leuk dat geld verdienen op Youtube, maar kan iedereen dat zomaar doen? Nee. Geld verdienen op Youtube begint pas echt met genoeg betrokken kijkers. Voordat je dat hebt is er geen bedrijf geïnteresseerd in je doelgroep en valt er dus niets meer te verdienen dan een paar euro aan advertenties. Je zult dus eerst een kanaal uit moeten bouwen en dat is een flinke missie. Youtube raadt jouw kanaal aan het begin namelijk amper aan (suggested video’s).

Eerst doe je er dus goed aan om consistent te blijven uploaden om zo vertrouwen op te bouwen richting de zoekmachine en een band op te bouwen met jouw kijkers.

“Uit eigen ervaring spreek ik als ik zeg dat het een vermoeiend traject is. In de eerste 2,5 maand van ons eigen Youtube kanaal gingen we van 0 naar 350 abonnees. Dat lijkt misschien redelijk, maar wanneer je wekelijks een video van 20 minuten upload kan dat aantal abonnees nog best tegenvallen. Je steekt er veel tijd in en dan hoop je dat dat er ook uit komt.”

Wel is het heel vet om te zien dat je op Youtube exponentieel groeit en niet lineair. Dit houd in dat je steeds iets sneller groeit. De eerste week krijg je er 10 abonnees bij, de tweede week 15, de derde 20 en ga zo maar door. Voor je het weet groei je 100 abonnees per dag en dan gaan de dingen snel. Maar dat eerste half jaar van jouw Youtube kanaal zul je toch echt door moeten komen voordat je geld kunt verdienen met Youtube. Wees je daar bewust van voordat je jezelf teleurstelt met te hoge verwachtingen :).

Je zal niet de eerste zijn die een Youtube kanaal begint en daar na een maand mee stopt omdat het bereik je tegen valt.

Dus… WORK HARD, EXPECT NOTHING en WORK HARDER, dan kom je er wel!

Wil je je kanaal een duwtje in de juiste richting geven? Kijk dan eens of je kunt samenwerken met grotere Youtubers, iemand naar je kan verwijzen, schrijf een gastblog, benader de pers en schreeuw het van de daken. Youtubers zijn volhouders. En wie volhoud word daarvoor beloont.

Daarom wens ik je alle succes en doorzettingsvermogen die je kunt wensen. Bedenk je daarbij ook dat geld verdienen met Youtube vaak niet zoveel verschilt van geld verdienen met een website, blog of Instagram kanaal. Uiteindelijk komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer. Verdiep je daarom in online geld verdienen in het algemeen. Zo vergroot je jouw kans op succes!

Inspiratie opdoen rondom online geld verdienen? Download GRATIS jouw exemplaar van mijn e-book ‘Online Geld Verdienen 2020 Editie’.

Training – 15 augustus 2020 – Live online training

Verdien een passief inkomen met affiliate marketing

Geld verdienen terwijl je slaapt, dat is wat je vaak hoort over affiliate marketing. Leuk, maar zo simpel is het niet. Wil jij weten hoe je affiliate marketing succesvol toepast? In deze training leer jij hoe je een passief inkomen on the side opbouwt met affiliate marketing. > Bekijk training