Wil jij jouw eigen webshop beginnen? Dan ben je hier aan het goede adres!

In 2020 zijn er zo’n 50.000 actieve webshops in Nederland. Dat zijn er flink wat en dat betekent automatisch concurrentie voor jouw nieuwe webshop.

Interessant om te weten is dat er in het derde kwartaal van 2020, maar liefs 47% meer webshops werden opgericht (bron: CBS) dan één jaar eerder. Reden hiervoor is zonder twijfel de coronacrisis en de kansen die dit online biedt.

Het is nu simpelweg zinvoller om een webshop te beginnen, dan een zaak te beginnen in de horeca. De omzet op de online markt steeg tijdens de coronacrisis in 2020 met zo’n 35%!

Veel mensen die een webshop beginnen geven dit binnen één jaar alweer op. Daarom vertel ik je in dit artikel uitgebreid hoe jij niet in die categorie valt.

We gaan aan de slag met het opzetten van jouw webshop (binnen 30 minuten) en bespreken hoe je deze het beste kunt promoten. We doorlopen het ultieme stappenplan!

Dit heb je nodig om jouw webshop te starten

Eigenlijk is er nooit een betere tijd geweest om een webshop te beginnen dan vandaag.

Iedereen kan vanachter zijn laptop tegenwoordig een winkel beginnen en online wordt er meer gekocht dan ooit tevoren. Logisch dus dat jij er klaar voor zit om daar een graantje van mee te pikken.

De drie dingen die je nodig hebt om jouw eigen webshop te starten zijn:

 1. Een domeinnaam (de URL, zoals demodernenomaden.nl)
 2. Een webhosting (het plekje van jouw webshop op het internet)
 3. De wil om binnen 30 minuten jouw webshop te beginnen

Het is letterlijk zo simpel als dat. Om je webshop te beginnen heb je dus eerst een domeinnaam en hosting nodig, de producten volgen later.

In dit artikel bespreken we hoe je jouw webshop kunt beginnen met een WordPress + Woocommerce website.

Laten we beginnen!

Stap 1: Jouw webshop software opzetten

Allereerst moet ik je wijzen op een grote fout die veel mensen maken bij het starten van een webshop. Ze kiezen het verkeerde platform…

Online wordt er enorm veel aangeboden als het gaat om webshop platforms en dan is een verkeerde keuze al snel gemaakt. Gelukkig hoef jij niet diezelfde fout te maken, je bent immers hier bij dit artikel beland.

Om webshop platforms te begrijpen moet je eerst weten dat er in het algemeen twee mogelijkheden zijn. De eerste is volledig hosted webshop software en de tweede is een webshop via het open source platform WordPress + Woocommerce.

Over volledig hosted webshop software

Met deze eerste wordt bedoeld dat je jouw webshop maakt met een platform dat daar specifiek en alleen voor bedoelt is. Als je direct wilt beginnen met verkopen dan lijkt dit de meest simpele manier om een webshop te starten.

Enkele partijen die dit aanbieden zijn Jouwweb en Shopify. Er is alleen één groot nadeel aan deze volledig hosted webshop software aanbieders… Ze zijn hartstikke duur. En als je een beetje op mij lijkt, wil je jouw business niet beginnen met hoge vaste lasten.

Het voorbeeld Shopify bijvoorbeeld, dat kost je minimaal zo’n €29,- per maand en daar komen nog allemaal extra kosten bij wanneer je bepaalde betaalopties (zoals Ideal) wilt gebruiken. Niet zo handig dus.

Laten we daarom snel doorgaan naar de goedkopere optie om jouw eigen webshop te beginnen en welke we in deze tutorial binnen 30 minuten gaan opzetten.

Over WordPress + Woocommere webshop software

De tegenhanger van de volledig hosted webshop software is een webshop met WordPress + Woocommerce.

WordPress is een open source CMS (content management system) en wordt gebruikt door 35% van de websites op het internet. De software voor het starten van jouw webshop is gratis beschikbaar.

De enige kosten die je zult maken zijn die van de webhosting. Vaak zijn die rond de 10,- euro per maand.

Om jouw eigen webshop te beginnen zullen we daarom eerst een domeinnaam en webhosting moeten registreren.

In dit geval gaan we dat doen met Siteground. Dat is de webhosting van mijn eigen website en tal van webshops op het internet. Het wordt mede door Woocommerce en WordPress zelf aangeraden om deze hosting te gebruiken.

Woocommerce webshop beginnen

Redenen om te kiezen voor Siteground zijn:

 • Woocommerce integratie (met één klik Woocommerce instellen)
 • WordPress integratie (met één klik WordPress installeren)
 • WordPress Starter (beginnen kan niet makkelijker)
 • Supersnelle host (jouw webshop laadt snel)
 • Nederlandse server (jouw webshop staat fysiek in Nederland)
 • Steengoede klantenservice (altijd geholpen bij vragen)
 • SSL inbegrepen (slotje in de balk, nodig om betalingen te accepteren)
 • Webshop thema inbegrepen (geen extra kosten voor thema’s of plugins)

Oké, het moge duidelijk zijn waarom ik Siteground graag aanraad. Je kunt jouw webshop daar beginnen voor slechts €5,99 per maand.

Start jouw webshop met Siteground

Laten we jouw domeinnaam en webshop hosting gaan registreren.

Open Siteground in een nieuw tabblad met deze link en doorloop de stappen met mij mee.

Prijzen hosting Siteground

Allereerst zal je een pakket moeten kiezen bij Siteground. Afhankelijk van wat je van plan bent kan dit verschillen, maar neem van mij aan dat als je jouw webshop net begint het ‘StartUp‘ pakket prima is.

Later van pakket switchen kan altijd nog. Klik op ‘get plan‘ en ga door naar de volgende stap.

Webshop Domeinnaam Registreren

Voer hier de domeinnaam van jouw nieuwe webshop in. Wellicht heb je er al een, anders kun je die via Siteground registreren.

Kijk ook goed of het gedeelte achter jouw domeinnaam is hoe deze moet zijn. In het algemeen zal daar waarschijnlijk .com staan. Een Nederlandse webshop kan echter beter .nl hebben.

Gegevens Invullen Webshop

Vul hier jouw gegevens in. Houd er rekening mee dat deze gegevens ook worden gebruikt om jouw nieuwe domeinnaam te registreren in het globale register.

Zo kun je altijd laten zien, dat de domeinnaam op jouw naam staat en jij de rechtmatige eigenaar bent.

Voldoe de betaling via Ideal en jij bent vanaf nu de officiële eigenaar van jouw eigen domeinnaam en webshop hosting!

Nu is het tijd om te gaan kijken hoe we WordPress en Woocommerce werkend krijgen. Gelukkig is dat met Siteground super makkelijk.

Stap 2: WordPress instellen

Als het goed is heb je nu van Siteground een aantal mailtjes gekregen. In een van die mailtjes (“Important Information About Your New Hosting Plan”) kun je aan de slag met het instellen van WordPress op jouw website. Je komt dan als het goed is op deze pagina terecht.

Om het je makkelijk te maken kun je hier gelijk WordPress installeren. Kies nog even voor de ‘WordPress’ solo optie, op Woocommerce komen we later terug. Vul jouw gebruikersnaam (email) en wachtwoord in en ga door.

Jouw WordPress webshop wordt nu door Siteground aangemaakt, dit kan enkele minuten duren.

Wanneer alles is gelukt kun je met de zojuist aangemaakte inloggegevens bij jouw WordPress backend komen.

Ga naar *jouwdomeinnaam*.nl/wp-admin en log in.

Wordpress starter

Je bent nu ingelogd op jouw eigen WordPress webshop.

Waanzinnig!

Om jouw WordPress in te stellen is het het aller makkelijkst om gebruik te maken van de ingebouwde WordPress Starter. Klik op ‘start now‘ om aan de slag te gaan.

Wordpress thema instellen

Nu kun je via WordPress Starter jouw webshop thema in gaan stellen. De meeste thema’s zijn gratis omdat deze zijn inbegrepen bij jouw pakket bij Siteground.

Ga in de linker kolom naar ‘online-store‘ en kijk welk thema jou het meeste aanspreekt voor jouw webshop. Geen zorgen, deze kun je later altijd nog wijzigen.

Nadat je een thema hebt geselecteerd gaan we door met het instellen van de basis apps.

Wordpress page builder

Belangrijk is hier dat je zowel Elementor (de page builder) als WooCommerce (de webshopfunctie) installeert. Beiden ga je nodig hebben om jouw webshop succesvol te starten. Klik op ‘confirm‘ en ga door naar de volgende stap.

Wordpress plugins installeren

Nu is het tijd om enkele plugins in te stellen. De belangrijkste zijn Contact Form (voor contactformulieren) en Yoast SEO (om gevonden te worden in Google).

Zorg dat je die twee selecteert en rond de WordPress Starter af.

Stap 3: Webshop beveiliging via SSL (https) instellen

De volgende stap is om beveiliging toe te voegen aan jouw webshop. Dat gaat om dat slotje wat je vaak in de balk van de browser ziet.

Deze beveiliging is belangrijk omdat je bij een webshop betalingen wilt toestaan. Om dat toe te staan heb je een SSL beveiligde verbinding nodig.

Om die in te stellen moeten we twee stappen nemen.

Allereerst moeten we daarvoor inloggen op onze Siteground portal via my.siteground.com. Als je daar bent ingelogd ga je naar ‘websites‘.

SSL Siteground Instellen

Voeg vervolgens op deze pagina ‘SSL‘ toe aan jouw website.

Siteground heeft hier gratis opties voor welke horen bij jouw webshop pakket.