PayPro, mijn vaste partner in meerdere zaken. Veelal komen mensen bij PayPro terecht omdat ze horen dat daar de goede affiliate partners kunnen vinden. Maar het is veel meer dan dat. In dit artikel ga ik in op wat PayPro is, hoe ik zelf succesvol geld verdien met en via hun diensten en hoe jij hier zelf ook mee kunt beginnen. Ook belicht ik PayPro nog met een kritische blik. Ik ben immers niet over alles tevreden…

> Wil je je aanmelden op PayPro? Klik hier.

Wat is PayPro?

In de basis is PayPro een betalingsdienstverlener. Wat wil zeggen dat ze niets anders doen dan zoveel andere partijen doen. Ze regelen betalingen voor online verkoop. Ze zijn daarin slechts bemiddelend en zorgen dat jouw klanten kunnen betalen met Ideal, creditcard, Paypal en nog zo’n 9 andere betalingsopties. Handig…

Wat PayPro uniek maakt is dat ze behalve betalingen regelen, ook een handje kunnen helpen bij de verkoop zelf. Zo kunnen ze helpen met de verkoop voor jouw product door jouw product beschikbaar te zetten voor affiliates. Dat wil zeggen dat partners aan de andere kant van PayPro aan de slag gaan met het verkopen van jouw product tegen een commissie per verkoop.

Dat laatste werkt uiteraard ook andersom. Al zo’n 20.000 mensen hebben zich aangemeld om producten van mensen die zijn aangesloten bij PayPro, te promoten. Zij promoten de producten in ruil voor een commissie en daar valt voor veel mensen (ook voor mij) dan ook geld te verdienen.

Zelf zit ik aan alle drie de kanten van het verhaal bij PayPro. Enerzijds verkoop ik zelf mijn eigen producten via hun betalingsmodule. Anderzijds verkoop ik mijn producten via hun affiliates en promoot ik producten van andere aanbieders in ruil voor commissie. In de rest van dit artikel ga ik op alle drie de onderdelen van PayPro in.

PayPro is actief in meer dan 82 landen en primair in Nederland. Big business dus, dat PayPro.

Paypro gebruiken als betalingsdienstverlener

Al sinds ik ben begonnen met het verkopen van producten gebruik ik PayPro als betalingsdienstverlener. Daarin doen ze eigenlijk niet zoveel bijzonders, behalve dan dat ik ze niet zo duur vind en gebruiksvriendelijk. Je maakt via de ‘betaalknoppen’ gemakkelijk een product aan en krijgt vervolgens een betaalpagina.

Vanuit je verkooppagina link je naar de betaalpagina. De klant betaald en hoppa, het geld is bijgeschreven aan je PayPro saldo. Een dat voor slecht een paar cent per transactie. Best een prima dienst vind ik dat. Maandelijks betaal je daarvoor zo’n vijftien euro. Daarmee was het voor mij als beginnende verkoper een prima optie om de betalingen via hun te doen.

Ook makkelijk daarbij is dat ze niet slechts Ideal accepteren. Natuurlijk is dat de meest voorkomende betaaloptie. Maar ik merkte al snel dat Belgische klanten vroegen om een betaling via Bancontact. Gelukkig was ook dat geen probleem. Dat zijn best belangrijke dingen, want ik weet zeker dat als betalingen alleen mogelijk waren via creditcard of Paypal, ik op klanten zou moeten inleveren. Niet iedereen beschikt hier namelijk over.

Nog even een kleine intro op affiliate marketing

Voordat ik naar de volgende twee opties ga waar ik PayPro voor gebruik, eerst nog even een introductie in de affiliate marketing.

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij publishers tegen een commissie (per verkoop) producten promoten van affiliates. Publishers hebben dan bijvoorbeeld een goed gelezen blog, veel bekeken Youtube kanaal of een Instagram pagina met veel volgers. Via deze kanalen delen zij links (met tracking code) van de affiliate producten. Wanneer een volger of bezoeker daarop klikt en het product binnen een afgesproken termijn afneemt, ontvangt de publisher de commissie en de affiliate handelt de verkoop verder af.

Snap je hem nog? Hier een plaatje, dat het beter beschrijft.

Wat belangrijk is bij affiliate marketing is dat iedereen elkaar kan vertrouwen. Een publisher gaat immers geen product promoten als die daar niets mee kan verdienen. Om dat vertrouwen te hebben met de affiliate is een derde partij zo belangrijk. In dit geval PayPro. PayPro dient hier als affiliate netwerk en houd met cookies bij wie wat promoot en verkoopt. Daarmee is het waterdicht voor alle partijen.

Tot zover de intro voor affiliate marketing. Op naar hoe ik beide kanten gebruik om geld mee te verdienen en hoe jij dit ook kunt doen.

Publisher op PayPro

Al jaren terug had ik een goed lopend blog, dat is tevens de website waarop je nu bent. Op deze website staan tal van artikelen over digital nomads en online ondernemen. Al die informatie staat daar echter niet voor niets. Zo’n 25.000 bezoekers per maand komen er naar de website en ik vond het destijds zonde dat daar niets mee gebeurde. De website was een soort uit de hand gelopen hobby.

Het was toen, dat ik PayPro tegenkwam. Ik had er ooit eens van gehoord via een bekende en besloot het uit te proberen als publisher in de affiliate marketing. Aanmelden was destijds gratis (nu niet meer vanwege te veel onzinnige aanmeldingen) en ik kon direct aan de slag met het promoten van producten.

Handig was dat veel producten van affiliates in het netwerk van PayPro, digitale producten betreft. Dat is als publisher top omdat er zulke hoge marges opzitten. Een e-book heeft immers géén inkoopprijs, waar een tafel dat wel heeft 😉. Soms tegen 50% commissie verkocht ik dus online producten van derden.

PayPro heeft enkele honderden producten die je als publisher kunt promoten. Daarbij moet wel gezegd worden, dat slechts zo’n vijftig producten écht goed te verkopen zijn. Enkele producten die ik zelf vanuit PayPro promoot zijn:

Maar ze hebben er ook veel producten in de gezondheidshoek, over afvallen en online gitaarlessen. Overeenkomstig is dat het in bijna alle gevallen om een online product gaat en de commissies hoger zijn dan bij welk affiliate netwerk dan ook.

Weten hoe je zelf succesvol publisher wordt in de affiliate marketing? Jacko Meijaard vertelt je er alles over.

PayPro gebruiken als affiliate

Dan nu de laatste optie waar ik PayPro voor gebruik. Dat is om mijn eigen e-book te verkopen. Ik verkoop die zelf via mijn eigen website en gebruik daarvoor hun betalingsdienstverlener. Maar tegelijk vraag ik via PayPro ook andere publishers om mijn e-book te promoten. Zij krijgen daar dan een commissie voor.

PayPro helpt mij op die manier om mijn verkoopnetwerk uit te breiden. Maar ik moet hier wel een kanttekening bij maken. Het netwerk van PayPro gebruiken voor de verkoop is een goede versterker van je promotiekanalen, maar niet een vervanger.

Publishers zullen namelijk vaak reviews schrijven over een affiliate product. Maar die review genereert alleen maar website bezoekers wanneer mensen daarop zoeken. En daar ligt de key. Mensen zoeken alleen naar een product als zij hier al eerder over gehoord hebben via bijvoorbeeld advertenties of mond tot mond. Voor mij bleken die publishers dus niet zo zinvol. Maar er zijn genoeg verhalen waarbij het erg versterkend werkte op een social media campagne.

Kosten van PayPro

Wanneer je je tegenwoordig aansluit bij PayPro betaal je zo’n vijftig euro aansluitkosten. De reden daarvoor is dat ze zoveel aanmeldingen kregen van ‘slechte’ publishers, dat het verwerken daarvan meer tijd kostte dan het opleverde. Op deze manier proberen ze het programma clean te houden.

Verder, als je publisher bent, betaal je niets. Je kunt gewoon de commissies verdienen en sparen op je account en vervolgens uitbetalen wanneer je wilt (boven de honderd euro).

Als affiliate is dit een heel ander verhaal. Je betaald allereerst natuurlijk de transactiekosten. Dat gaat om een paar cent per transactie. Vervolgens betaal je vijftien euro per maand om producten te mogen verkopen. Als je wilt dat affiliates dit ook kunnen promoten betaal je nog eens vijftien euro per maand. Vervolgens betaal je per transactie ook nog eens een vrij hoog percentage. En dat laatste is dan ook precies datgene waarover ik minder tevreden ben.

Stel dat ik een product van voor 47,- euro verkoop via een affiliate. De commissie voor die affiliate heb ik ingesteld op 25,- euro. Dan zou ik dus 22,- euro over houden. Echter is dat helaas niet het geval. Ik houd uiteindelijk 16,- euro over. De rest gaat naar bemiddelingskosten. Nu lijkt zes euro niet zoveel, maar procentueel betaal je PayPro dus 28% van jouw verdiensten. Dat is best wel wat ;).

Bovenstaande vind ik bijzonder veel geld voor een bemiddeling en dat is dan ook een functie van PayPro die ik pas aanraad wanneer mensen écht veel verwachten te verkopen via affiliates. Anders loont het de moeite gewoonweg niet. Dan verkoop ik liever via mijn eigen netwerk.

Conclusie PayPro

Ik zou PayPro allereerst aan publishers willen aanraden. Ik denk dat het een geweldig kanaal is om hoog converterende affiliate producten te vinden die je veel commissie uitbetalen. Daar valt zeker geld te verdienen als eigenaar van een goedlopend blog of social media kanaal. Aan affiliates zelf zou ik PayPro ook aanraden, maar dan alleen als je echt veel verkopen verwacht. Tot slot vind ik ze als betalingsverlener zelf prima services bieden en is het een partij waar je op kunt bouwen.

Wil je zelf aan de slag met PayPro? Meld je dan hier aan. Wil je meer leren over affiliate marketing? Dan is deze training wellicht wat voor jou.