Beginnen of starten met bloggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is juist best wel simpel om jouw eigen blog te starten. In dit blog neem ik je mee in het pad dat je moet bewandelen als je jouw eigen blog wilt beginnen. Stap voor stap, zodat je gelijk aan de slag kunt. Let wel op. Dit blog is zeer praktisch uitgelegd, ik ga dus niet in op teveel bijzaken, maar doel erop dat jij na het lezen van dit artikel jouw eigen blog online hebt staan 😉.

Waarom wil je gaan bloggen?

Nog voordat we naar de echte stappen gaan is het belangrijk om te weten wat jouw beweegreden is om te gaan bloggen. Deze verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Het zou kunnen dat je graag geld wilt verdienen met bloggen. Dan heb je een ander pad te volgen als iemand die alleen maar wilt gaan bloggen om familie en vrienden op de hoogte te houden van zijn of haar reisverhalen.

Om in het kort uit te leggen wat daar het grote verschil tussen is…

Ikzelf krijg op mijn blog demodernenomaden.nl zo’n 90% van mijn lezers uit Google (ongeveer 50.000 p/maand). Slechts 10% komt op mijn blog omdat ze me ergens van kennen of via social media. Belangrijk om te weten is dat als je geld wilt verdienen met bloggen je waarschijnlijk ander soort blogs schrijft dan wanneer het puur is om mensen ergens van op de hoogte te houden.

Zo vind je op deze website vooral evergreen blogs, welke goed indexeren in Google en daardoor iedere maand veel gratis lezers trekken. Wanneer je mensen puur op de hoogte wilt houden van jouw avonturen en ‘verhaalblogs’ schrijft hoef je die gratis bezoekers via Google niet te verwachten. Kies er in dat laatste geval voor om gewoon een blog aan te maken via een platform als blogspot 😉.

Oké tot zover, een klein beetje achtergrondinformatie. In dit blog gaan we vooral in op de manier van bloggen waarmee je veel gratis lezers trekt en uiteindelijk geld kun verdienen. Het business bloggen zullen we maar zeggen!

Wil je alles leren over hoe je van jouw blog een business maakt? In mijn GRATIS online training ‘De 5 Simpele Stappen Naar Jouw Eigen Winstgevende Blog’ leer je er alles over.

Onderwerp/niche van jouw blog

Wanneer je begint met bloggen moet je natuurlijk eerst weten waarover je gaat bloggen. Anders blijf je maar de hele tijd naar een wit schermpje in Word staren. Daarom moeten we eens gaan kijken naar blogniches.

Een niche is een afgebakend onderwerp voor jouw blog. Natuurlijk wil je het graag over van alles en nog wat hebben, maar een niche kiezen is wél belangrijk. Wanneer het duidelijk is waar jouw blog exact over gaat zal je beter gevonden worden en komen lezers makkelijker op jouw blog terecht.

Bedenk je bijvoorbeeld eens hoe verwarrend het zou zijn als het op een en dezelfde blog gaat over fashion, cryptocurrencies en meditatie. Niemand keert ooit naar zo’n blog terug omdat het niet duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Kies daarom een afgebakend onderwerp en ga daarmee aan de slag. Je kunt immers beter de diepte in gaan dan de breedte als het op bloggen aankomt.

Om je een idee te geven van blog niches en onderwerpen heb ik er hieronder 30 voor je opgesomd. Dat is slechts het topje van de ijsberg (101 blog niches vind je hier), maar kan je wel een beeld geven van de mogelijkheden.

 • Freelancen
 • Een taal leren
 • Fashion en mode
 • Financiën
 • Gewichtheffen
 • WordPress

 • Webshops
 • Religie
 • Gezond leven
 • Vanlife
 • Videografie
 • Fotografie
 • Emigreren
 • E-commerce
 • Ecologie
 • Yoga

 • Drones
 • Tiny houses
 • Do it yourself
 • Dating

Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je zoekt naar een goed blogonderwerp is dat sommige niches winstgevender kunnen zijn dan anderen. Dit is omdat op sommige thema’s meer wordt gezocht (via Google) dan anderen en sommigen meer samenhangen met dure producten/diensten. Maar daarover vind je meer in mijn artikel over geld verdienen met bloggen. Hier gaan we verder met de naam van jouw blog.

Een naam kiezen voor jouw blog

Als je een onderwerp of blog niche hebt gekozen is het belangrijk om een naam te bedenken. Het liefst een pakkende naam die duidelijk maakt waar jouw blog over gaat. Maak het liever niet te vaag en niet te lang, je wilt immers dat mensen de naam kunnen onthouden en je nog eens op kunnen zoeken.

Checklist voor de naam van jouw blog

In het kort zijn er vier dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een naam voor jouw blog:

 1. Simpel te onthouden

Zorg dat de blognaam te onthouden is zodat mensen je nog eens kunnen opzoeken.

 1. Beschrijvend

Zorg dat de naam duidelijk maakt waar jouw blog over gaat. Zo weten lezers dat ze op de juiste plek zijn.

 1. Genoeg doorgroeimogelijkheden

Zorg dat de naam niet te veel beperkt tot een te kleine niche. Dat kan je namelijk dwars gaan zitten als je blog groeiende is.

 1. URL beschikbaar

Kijk of er een webadres/url beschikbaar is met exact de naam die jij hebt gekozen. Zo kunnen lezers je zonder verdere kennis goed vinden. (Op dit onderdeel kom ik later in dit artikel nog terug)

Voorbeelden van goede blognamen

Laten we even kijken naar welke blognamen sowieso goed vallen bij mensen. Veelal is dat omdat ze aan de volledige checklist voldoen. Om je een idee te geven:

 • Frankwatching
 • Fashionscene
 • Stylecowboys
 • Beautylab
 • Ikbenopreis
 • Emerce
 • Backpackgek
 • Webwereld
 • Chickslovefood

Bij alle bovenstaande namen is het duidelijk waar de blog over gaat of waar deze op is gebaseerd. Tegelijkertijd is er ook gebruik gemaakt van creativiteit. Zo is een naam niet ‘Vrouweneneten’ maar ‘Chikslovefood’. Die laatste klinkt toch een stuk leuker 😉.

Wees lekker creatief, maar overdrijf het niet. Dan kunnen we nu aan de slag met het maken van een url/webadres voor jouw blog.

URL/webadres voor jouw kersverse blog registreren

Natuurlijk kun je offline gaan bloggen. Af en toe ga je dan langs bij de buren om hen een blaadje te geven met daarop jouw nieuwste blog. Hartstikke leuk. Maar natuurlijk wil je dat meer mensen jouw blog kunnen vinden en dat kan het aller makkelijkst online!

Trouwens wist je dat het woord ‘blog’ afstamt van ‘weBLOG’? Nu zul je ook begrijpen dat een blog dus altijd online is… Je hebt dus een webadres of URL nodig. Iets dat iemand in kan typen in zijn browser om jouw blog te vinden. Laten we daarom kijken waar je die het makkelijkst kunt registreren.

Om een eigen URL voor jouw blog te registreren zal je waarschijnlijk een hosting nodig hebben. Dit is een plekje op het internet waar jouw blog komt te staan, ook wel eens ‘the cloud’ genoemd. Daarvoor heb je een hosting nodig en daar zijn er tal van. Via een hosting registreer je jouw domeinnaam/url en koop je dat plekje op het internet.

Hosting voor jouw blog

Er zijn zoveel hosts dat je door de bomen het bos niet meer zou zien. Daarom houd ik het in dit blog simpel en verwijs ik je gewoon direct door naar de host die ik zelf het beste vind voor het starten van een blog; Siteground. Als je op de link klinkt kun je direct zien of jouw domeinnaam nog beschikbaar is, vet handig!

Wanneer jouw domeinnaam beschikbaar is, kun je deze registreren. Daarna zullen ze je vragen of je ook de hosting van jouw blog bij hen wilt doen en geloof me, dat wil je! Kies in dit geval voor ‘StartUp’ hosting. Ik zal je later uitleggen waarom.

GEFELICITEERD! Als dit is gelukt, heb je zojuist jouw eigen blog geregistreerd en ben je officieel de eigenaar van een eigen domeinnaam. Als dat allemaal geregeld is kunnen we verder met iets wat ik al eerder aanhaalde; WordPress blog.

Jouw eigen WordPress blog starten

Wist je dat meer dan 35% van alle websites op het internet op WordPress draait? Top!

Daarom wil ik een poging doen om uit te leggen wat WordPress is. Er is namelijk een aanzienlijke kans dat je jouw blog liever maakt met WordPress dan met Jimdo, Wix of noem maar op.

WordPress is een ‘content management system’. Dat houdt in dat het een plek is om een website te maken zonder te hoeven coderen. Veelal kun je bij WordPress werken zoals je dat in een Word document gewend bent. Alles is bedoeld om het je zo simpel mogelijk te maken zonder al te veel in te leveren op de mogelijkheden.

WordPress is daarmee de ideale CMS om jouw blog te maken en het is eenvoudig om op te zetten.

Om gelijk een probleem weg te nemen waar je mogelijk tegenaan loopt. WordPress installeren doe je niet via WordPress.org. Wat je beter kunt doen is WordPress installeren op het domein/url dat je zojuist hebt geregistreerd bij Siteground. Gelukkig is dat daar hartstikke simpel.

Wanneer je bij Mijndomein de WordPress hosting hebt aangeschaft kun je met één klik op de knop jouw eigen WordPress blog installeren. Zie onderstaande afbeelding.

Kies voor enkel ‘WordPress’. WordPress staat dan al gelijk op jouw domeinnaam en dat betekent dat jouw blog ‘live’ is.

Vanaf dat moment kun je inloggen op de achterkant van jouw eigen WordPress blog. Ga naar *jouwdomeinnaam*.nl/wp-admin en log in met de inloggegevens die je hebt aangemaakt.

Inloggen Wordpress Blog

Als je bent ingelogd kun je praktisch beginnen met bloggen ;). Je gaat dan gewoon naar berichten in het menu, maakt een nieuw bericht aan, begint met schrijven en publiceert. That’s it!

Al moet ik zeggen dat je er goed aan doet om eerst door de WordPress Starter van Siteground heen te lopen. Daarmee zet je alvast een thema op jouw blog en installeer je enkele plugins.

Nu zijn hier nog heel veel dingen over te bespreken en ben je natuurlijk nog niet klaar. Je kunt bijvoorbeeld een ander WordPress thema overwegen, plugins installeren en noem maar op. Als je wilt weten hoe je dat doet, dan leg ik dit allemaal uit in mijn GRATIS training welke je hier kunt volgen.

In ieder geval; de basis staat nu. Je kunt gaan bloggen en mensen kunnen jouw blog vinden op het internet.

Goed gedaan!

Om je verder te helpen nodig ik je graag uit voor mijn GRATIS online training over de ‘De 5 Simpele Stappen Naar Jouw Eigen Winstgevende Blog’. Je kunt meedoen door je hier gratis aan te melden.