Jouw eigen blog beginnen is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is juist best wel simpel om jouw eigen blog te starten. In dit blog neem ik je mee in het pad dat je moet bewandelen als je jouw eigen blog wilt beginnen. Stap voor stap, zodat je gelijk aan de slag kunt. Met deze tutorial kun jij binnen 20 minuten jouw eigen blog online hebben staan ?.

Waarom wil je gaan bloggen?

Nog voordat we naar de echte stappen gaan is het belangrijk om te weten wat jouw beweegreden is om te gaan bloggen. Deze verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Het zou kunnen dat je graag geld wilt verdienen met bloggen. Dan heb je een ander pad te volgen als iemand die alleen maar wilt gaan bloggen om familie en vrienden op de hoogte te houden van zijn of haar reisverhalen.

Om in het kort uit te leggen wat daar het grote verschil tussen is…

Ikzelf krijg op mijn blog demodernenomaden.nl zo’n 90% van mijn lezers uit Google (ongeveer 50.000 p/maand). Slechts 10% komt op mijn blog omdat ze me ergens van kennen of via social media. Belangrijk om te weten is dat als je geld wilt verdienen met bloggen je waarschijnlijk ander soort blogs schrijft dan wanneer het puur is om mensen ergens van op de hoogte te houden.

Zo vind je op deze website vooral evergreen blogs, welke goed indexeren in Google en daardoor iedere maand veel gratis lezers trekken. Wanneer je mensen puur op de hoogte wilt houden van jouw avonturen en ‘verhaalblogs’ schrijft hoef je die gratis bezoekers via Google niet te verwachten. Kies er in dat laatste geval voor om gewoon een blog aan te maken via een platform als blogspot ?. Wil je jouw blog beginnen om er succesvol mee te worden? Lees dan vooral door.

Oké tot zover, een klein beetje achtergrondinformatie. In dit blog gaan we vooral in op de manier van bloggen waarmee je veel gratis lezers trekt en uiteindelijk geld kun verdienen. Het business bloggen zullen we maar zeggen!

In dit blog zitten affiliate links. Als je iets aanschaft via de linkjes krijg ik daarvoor in ruil een kleine commissie zonder extra kosten voor jou. Sterker nog, ik raad je dat aan waar ik zelf in geloof en bied je graag een onweerstaanbaar aanbod.

Tutorial: Blog beginnen

In onderstaande video leg ik binnen 20 minuten uit hoe jij jouw eigen blog start. Je kunt deze bekijken of verder lezen, alle stappen worden ook in dit artikel beschreven.

Exclusieve Blog Bonus Deal bij Cloud86 hosting

Bij het starten van een blog kan inspiratie erg fijn zijn. Daarom doe ik je graag een unieke deal voor als je jouw blog start met Cloud86.

Maar voordat ik vertel wat je extra kan krijgen is het belangrijk om te weten dat je sowieso 50% korting krijgt bij Cloud86 en dat je daarbij NIETS extra betaalt om gebruik te maken van de Blog Bonus Deal.

Blog Business Deal

Bij de Blog Bonus Deal krijg je behalve een super goede hosting, ook toegang tot een exclusieve training (twv. 67,- euro) uit mijn Masterclass. In deze trainingsvideo leer je alle verschillende verdienmodellen die ik zelf toepas om een inkomen te halen uit mijn blog. Je doet inspiratie op over welk verdienmodel voor jou kan werken en krijgt daarbij ook een exclusieve PDF (twv. 27,- euro) met 72 manieren om online geld te verdienen.

Grijp hier jouw Blog Bonus Deal (twv. 94,- euro) voor €0,- extra bij jouw Cloud86 hosting. Deze deal krijg je als je via onderstaande knop jouw hosting aanschaft.

Start jouw blog met Cloud86

Om aanspraak te maken op de Blog Bonus Deal, moet je ervoor zorgen dat je je aankoop van de webhosting doet via een van de links op deze pagina. Alleen als een klik via mijn link de laatste was voor je aankoop, zal ik beloond worden met een kleine affiliate commissie door Cloud86 en ALLEEN dan kun jij de Blog Bonus Deal krijgen.

Ik heb een kopie van je aankoopbevestiging / factuur (met zichtbare tijd van aankoop) nodig om je aankoop te bevestigen. Je kunt deze versturen naar info@demodernenomaden.nl en ontvangt binnen 2 dagen jouw Blog Bonus Deal in de mail!

Als je er 100% zeker van wilt zijn dat je de bonus zult krijgen:

 • Open een nieuwe incognito browser tab
 • Kopieer en plak deze link: https://cloud86.nl/#a_aid=603fa3dca7d6a
 • Bestel jouw webhosting en stuur me een screenshot van je aankoopbevestiging e-mail en/of factuur

Na deze stappen komt de Blog Bonus Deal zo snel mogelijk jouw kant op!

Onderwerp/niche van jouw blog

Wanneer je begint met bloggen moet je natuurlijk eerst weten waarover je gaat bloggen. Anders blijf je maar de hele tijd naar een wit schermpje in Word staren. Daarom moeten we eens gaan kijken naar blogniches.

Een niche is een afgebakend onderwerp voor jouw blog. Natuurlijk wil je het graag over van alles en nog wat hebben, maar een niche kiezen is wél belangrijk. Wanneer het duidelijk is waar jouw blog exact over gaat zal je beter gevonden worden en komen lezers makkelijker op jouw blog terecht.

Bedenk je bijvoorbeeld eens hoe verwarrend het zou zijn als het op een en dezelfde blog gaat over fashion, cryptocurrencies en meditatie. Niemand keert ooit naar zo’n blog terug omdat het niet duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Kies daarom een afgebakend onderwerp en ga daarmee aan de slag. Je kunt immers beter de diepte in gaan dan de breedte als het op bloggen aankomt.

Om je een idee te geven van blog niches en onderwerpen heb ik er hieronder 30 voor je opgesomd. Dat is slechts het topje van de ijsberg (101 blog niches vind je hier), maar kan je wel een beeld geven van de mogelijkheden.

 • Freelancen
 • Een taal leren
 • Fashion en mode
 • Financiën
 • Gewichtheffen
 • WordPress

 • Webshops
 • Religie
 • Gezond leven
 • Vanlife
 • Videografie
 • Fotografie
 • Emigreren
 • E-commerce
 • Ecologie
 • Yoga

 • Drones
 • Tiny houses
 • Do it yourself
 • Dating

Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je zoekt naar een goed blogonderwerp is dat sommige niches winstgevender kunnen zijn dan anderen. Dit is omdat op sommige thema’s meer wordt gezocht (via Google) dan anderen en sommigen meer samenhangen met dure producten/diensten. Maar daarover vind je meer in mijn artikel over geld verdienen met bloggen. Hier gaan we verder met de naam van jouw blog.

Een naam kiezen voor jouw blog

Als je een onderwerp of blog niche hebt gekozen is het belangrijk om een naam te bedenken. Het liefst een pakkende naam die duidelijk maakt waar jouw blog over gaat. Maak het liever niet te vaag en niet te lang, je wilt immers dat mensen de naam kunnen onthouden en je nog eens op kunnen zoeken.

Checklist voor de naam van jouw blog

In het kort zijn er vier dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een naam voor jouw blog:

 1. Simpel te onthouden

Zorg dat de blognaam te onthouden is zodat mensen je nog eens kunnen opzoeken.

 1. Beschrijvend

Zorg dat de naam duidelijk maakt waar jouw blog over gaat. Zo weten lezers dat ze op de juiste plek zijn.

 1. Genoeg doorgroeimogelijkheden

Zorg dat de naam niet te veel beperkt tot een te kleine niche. Dat kan je namelijk dwars gaan zitten als je blog groeiende is.

 1. URL beschikbaar

Kijk of er een webadres/url beschikbaar is met exact de naam die jij hebt gekozen. Zo kunnen lezers je zonder verdere kennis goed vinden. (Op dit onderdeel kom ik later in dit artikel nog terug)

Voorbeelden van goede blognamen

Laten we even kijken naar welke blognamen sowieso goed vallen bij mensen. Veelal is dat omdat ze aan de volledige checklist voldoen. Om je een idee te geven:

 • Frankwatching
 • Fashionscene
 • Stylecowboys
 • Beautylab
 • Ikbenopreis
 • Emerce
 • Backpackgek
 • Webwereld
 • Chickslovefood

Bij alle bovenstaande namen is het duidelijk waar de blog over gaat of waar deze op is gebaseerd. Tegelijkertijd is er ook gebruik gemaakt van creativiteit. Zo is een naam niet ‘Vrouweneneten’ maar ‘Chikslovefood’. Die laatste klinkt toch een stuk leuker ?.

Wees lekker creatief, maar overdrijf het niet. Dan kunnen we nu aan de slag met het maken van een url/webadres voor jouw blog.

URL/webadres voor jouw kersverse blog registreren

Natuurlijk kun je offline gaan bloggen. Af en toe ga je dan langs bij de buren om hen een blaadje te geven met daarop jouw nieuwste blog. Hartstikke leuk. Maar natuurlijk wil je dat meer mensen jouw blog kunnen vinden en dat kan het aller makkelijkst online!

Trouwens wist je dat het woord ‘blog’ afstamt van ‘weBLOG’? Nu zul je ook begrijpen dat een blog dus altijd online is… Je hebt dus een webadres of URL nodig. Iets dat iemand in kan typen in zijn browser om jouw blog te vinden. Laten we daarom kijken waar je die het makkelijkst kunt registreren.

Om een eigen URL voor jouw blog te registreren zal je waarschijnlijk een hosting nodig hebben. Dit is een plekje op het internet waar jouw blog komt te staan, ook wel eens ‘the cloud’ genoemd. Daarvoor heb je een hosting nodig en daar zijn er tal van. Via een hosting registreer je jouw domeinnaam/url en koop je dat plekje op het internet.

Hosting voor jouw blog

Er zijn zoveel hosts dat je door de bomen het bos niet meer zou zien. Daarom houd ik het in dit blog simpel en verwijs ik je gewoon direct door naar de host die ik zelf het beste vind voor het starten van een blog; Cloud86. Als je op de link klinkt kun je direct zien of jouw domeinnaam nog beschikbaar is, vet handig!

Redenen waarom Cloud86 ideaal is voor jouw blog:

 • WordPress integratie (WordPress direct geïnstalleerd)
 • Supersnelle host (jouw blog laadt snel)
 • Nederlandse server (jouw blog staat fysiek in Nederland)
 • Steengoede NL klantenservice (altijd geholpen bij vragen)
 • SSL inbegrepen (slotje in de balk, beveiligde blog)
 • 50% korting via link (voor eerste contractperiode)
 • Blog Bonus Deal (zie beschrijving eerder in deze blog)
Blog registreren via Cloud86

Als je domeinnaam niet beschikbaar is, kijk dan eens of je een andere domeinnaam kunt kiezen of probeer gebruik te maken van een andere extensie (.nl/.com). Als jouw domeinnaam wel beschikbaar is, dan zie je als het goed is het volgende.

Klik op ‘Aan winkelwagen toevoegen’. Je hebt nu jouw domeinnaam alvast geregeld en hebt alleen nog de hosting zelf nodig; jouw plekje op het internet.

Ga daarom in het linker menu naar ‘Managed WordPress‘.

De Managed WordPress hosting van Cloud86 is uitermate geschikt voor beginnende blogs.

Je kunt hier rekenen op support en jouw WordPress wordt direct voor jou geïnstalleerd, je kunt straks dus direct aan de slag. Aan het begin zal je zonder twijfel genoeg hebben aan ‘Managed WP Start‘. Later kun je deze indien nodig altijd upgraden.

Klik op direct bestellen en bevestig in het volgende scherm dat je de domeinnaam wilt gebruiken die al in je winkelwagen zit.

Vul nu alle gegevens in en ga richting het betalen. Let hier wel even op dat je de juiste duur van jouw contractperiode selecteert.

Het is namelijk zo dat je 50% korting krijgt op jouw eerste contractperiode. Dit zou dus voor 1 maand, maar ook voor 3 jaar kunnen zijn, afhankelijk van wat voor jou werkt.

GEFELICITEERD! Als dit is gelukt, heb je zojuist jouw eigen blog geregistreerd en ben je officieel de eigenaar van een eigen domeinnaam. Als dat allemaal geregeld is kunnen we verder met iets wat ik al eerder aanhaalde; WordPress blog.

Wil je meer weten over deze webhosting, lees dan mijn Cloud86 review.

Jouw eigen WordPress blog starten

Wist je dat meer dan 35% van alle websites op het internet op WordPress draait?

Daarom wil ik een poging doen om uit te leggen wat WordPress is. Er is namelijk een aanzienlijke kans dat je jouw blog liever maakt met WordPress dan met Jimdo, Wix of noem maar op.

WordPress is een ‘content management system’. Dat houdt in dat het een plek is om een website te maken zonder te hoeven coderen. Veelal kun je bij WordPress werken zoals je dat in een Word document gewend bent. Alles is bedoeld om het je zo simpel mogelijk te maken zonder al te veel in te leveren op de mogelijkheden.

WordPress is daarmee de ideale CMS om jouw blog te maken en het is eenvoudig om op te zetten.

Om gelijk een probleem weg te nemen waar je mogelijk tegenaan loopt. WordPress installeren doe je niet via WordPress.com…

Als je de stappen tot nu toe hebt gevolgd wordt WordPress op dit moment geïnstalleerd op jouw blog. Je hoeft daarvoor verder niets te doen!

Nadat je jouw blog domeinnaam en hosting hebt gekocht kan het even duren voordat jouw blog en WordPress gereed zijn. Dit komt doordat jouw domeinnaam nog moet worden geregistreerd op het World Wide Web. Heb dus even geduld.

Wanneer je de volgende 4 mailtjes hebt gekregen van Cloud86 ben je er klaar voor!

Klik op mail 1 om jouw e-mail te bevestigen. Dit is handig, mocht je ooit je inloggegevens vergeten. Vervolgens kun je in mail 4 jouw loginnaam vinden voor WordPress.

Vanaf dat moment kun je inloggen op de achterkant van jouw eigen WordPress blog. Ga naar *jouwdomeinnaam*.nl/wp-admin en log in met de login uit mail 4 en het wachtwoord dat je tijdens het koopproces hebt aangemaakt.

Inloggen Wordpress Blog

Als je bent ingelogd kun je praktisch beginnen met bloggen ;). Je gaat dan gewoon naar berichten in het menu, maakt een nieuw bericht aan, begint met schrijven en publiceert. That’s it!

Of misschien wil je nu een ander thema aan jouw blog geven… Laten we daar eens naar kijken.

WordPress thema instellen voor jouw blog

Jouw blog ziet er nu waarschijnlijk nog heel simpel uit. En natuurlijk wil je niet de zoveelste saaie WordPress blog zijn. Het is dus tijd om hier wat werk van te maken.

Standaard Wordpress blog

Om het uiterlijk van jouw blog aan te passen, zal je als eerste jouw blog thema’s moeten veranderen.

Doe dit door naar ‘Weergave -> Thema’s’ te gaan. Daar vind je enkele gratis thema’s welke je kunt gebruiken. Je hoeft alleen maar op activeren te klikken en jouw website thema wordt aangepast.

Je hebt nu jouw blog thema ingesteld.

Laten we nu jouw allereerste blog te gaan publiceren!

Jouw eerste blog maken

Als je deze tutorial al tot hier hebt gehaald, mag je jezelf alvast een schouderklopje geven, goed gedaan!

Als je jouw blog hebt gestart, de domeinnaam hebt geregistreerd en de WordPress hebt ingevuld, is het tijd voor jouw allereerste publicatie.

Ga naar jouw WordPress dashboard en klik in het linker menu op ‘posts‘ en dan op ‘add new‘.

Blog maken

Nu kom je in de WordPress bewerkingsomgeving. Verander de titel of ga schrijven. Het voelt een beetje aan als Word en zo kun je het ook altijd gebruiken.

Vergeet na een post nooit om deze ook op te slaan.

De eerste lezers op jouw blog aantrekken

Wanneer je blogs schrijft, wil je natuurlijk ook dat deze lezers trekt. Daarvoor zal je jouw blog moeten promoten. In het begin wanneer je net jouw blog bent gestart, zal dit wat moeilijker zijn dan in een latere fase.

Zoals ik je eerder al vertelde krijg ik zelf zo’n 50.000 lezers per maand op mijn blog en komen deze vooral via Google.

Wanneer ik nu een nieuw blogartikel publiceer dan komt deze vrijwel direct bovenaan op het gewilde zoekwoord. Mensen kunnen dit nieuwe blog dus direct vinden.

Dat heeft alles te maken met ‘domeinautoriteit’. Simpel uitgelegd komt het erop neer dat Google vindt dat mijn website goede en betrouwbare informatie bevat. Daarom verwijzen ze graag naar mij toe wanneer mensen naar informatie zoeken.

Als jij nu een exact zelfde blog als ik zou publiceren komt deze echter niet direct bovenin Google terecht. Je moet die domeinautoriteit namelijk door de tijd heen opbouwen en dat gaat niet binnen één dag.

Logisch ook, want hoe kan Google nou binnen één dag beoordelen dat jouw informatie kwalitatief en betrouwbaar is?

Over Google vind je hieronder een uitleg waarin ik deel hoe je aan jouw eerste 1000 bloglezers komt.

Bekijk Van Blog Naar Business 2.0

Je doet er goed aan jouw SEO voor Google op orde te maken bij jouw blog, zodat je vanzelf lezers aantrekt.

Manieren om jouw nieuwe blog te promoten

Als je jouw blog net begint zal je via Google nog niet zoveel lezers trekken. Dat proces duurt vaak een paar maanden.

Dat betekent alleen niet dat je helemaal geen lezers op je blog krijgt. Er zijn tal van andere manieren om jouw blog te promoten. Probeer onderstaande opties eens:

 • Deel jouw blog in Facebook groepen
 • Vraag vrienden en familie om jouw blog te delen
 • Schrijf bedrijven aan voor een gastblog
 • Deel jouw blog op sociale media
 • Vraag andere bloggers om een vermelding
 • Bouw een mailinglijst
 • Linkbuilding
 • Beantwoord vragen op Quora
 • Contact influencers

Een blog promoten wanneer je net begint kan spannend zijn. Tegelijkertijd is het vooral wie niet waagt, wie niet wint.

Gastbloggen kan zeker aan het begin erg effectief zijn. Stuur gewoon eens een mailtje naar een relevant platform en doe een voorstel voor een gastblog die ook voor hen waardevol is. Je zult zien dat veel bedrijven/bloggers hier positief op reageren.

Geld verdienen met bloggen

Eigenlijk is het nog te vroeg om het hierover te hebben, maar we kunnen het maar alvast passeren. Geld verdienen met jouw blog kan op de volgende manieren:

 • Google Adsense advertenties toestaan
 • Losse advertenties plaatsen
 • Affiliate marketing links promoten
 • Donaties binnenhalen
 • Advertorials plaatsen
 • Linkbuilding
 • Eigen product of dienst verkopen

Volg gratis deze expert blog training als je wilt weten hoe ik zelf ruim €3000,- per maand verdien met bloggen. Ik leg daarin uit hoe ik met primair affiliate marketing mijn inkomsten binnenhaal.

Conslusie blog beginnen

Een blog beginnen is niet zo moeilijk als het lijkt. Hopelijk is dat jou met deze tutorial gelukt. Mocht je nog extra hulp nodig hebben, kijk dan eens of Van Blog Naar Business 2.0 iets voor jou is.

De basis staat nu. Je kunt gaan bloggen en mensen kunnen jouw blog vinden op het internet. Goed gedaan!

Als hosting voor jou blog raad ik je graag Cloud86 aan. Mijn eigen blog is daar ook gehost en daar ben ik enorm tevreden over. Vooral voor wanneer je net gaat starten met bloggen kan het erg handig zijn dat WordPress direct door hun op jouw blog wordt geïnstalleerd. Zie hieronder nogmaals de Blog Bonus Deal met Cloud86 hosting die je alleen op mijn website kunt vinden