Verdiensten 25%
Moeilijkheid 50%
Zekerheid 50%

Starten als online coach of e-coach? In dit artikel zal ik met je delen hoe je een succesvolle online coaching business opzet. Coaching is anno 2019 helemaal ‘aan’ zou je kunnen zeggen. De coaches vliegen me om de oren. Velen weten er echter niet hun boterham mee te verdienen en zijn vooral irritant en opdringerig om aan klanten te komen. De vraag is dan ook, is het nog wel mogelijk om een succesvolle e-coaching business op te zetten?

Dit artikel gaat specifiek in op online coaching en niet op offline coaching. Dit is omdat je op een website zit die gaat over het combineren van werken en reizen :).

Is het anno 2020 wel mogelijk om succesvol online coaching op te zetten?

Oké, het is 2020 en jij wilt geld gaan verdienen als online coach, maar kan dat eigenlijk nog wel? Want ook jij weet, de markt is verzadigd, er zijn zo ontzettend veel coaches en er is helemaal geen vraag naar. GAME OVER, kun je dus denken.

Maar dan heb ik een interessant inzicht voor je. Er is namelijk iets wat de dienst ‘online coaching’ anders maakt dan vele andere diensten. Het is een dienst waar in de basis geen behoefte naar is, maar waar wel behoefte naar kan worden gecreëerd.

Ik zal het je uitleggen. Stel je hebt honger, dan koop je eten en eet je dit totdat je geen honger meer hebt. De behoefte naar eten is dus vanuit de natuur standaard aanwezig. Maar hoe zit dat met coaching? Die behoefte is er niet standaard. Mensen worden niet op een dag wakker en denken, goh, ik heb echt een life coach nodig.

Betekent dat dat niemand e-coaching afneemt? Nee. Het betekent slechts dat mensen zich er nog niet bewust van zijn dat een online coach ze verder kan helpen met hun problemen. Dus dan komen we terug bij de vraag:

“Is het anno 2020 wel mogelijk om succesvol online coaching op te zetten?” Het antwoord is JA, dat is mogelijk. Je moet alleen in staat zijn om mensen te laten inzien dat ze een online coach nodig hebben. Maar dan is er markt zat en vlieg je de concurrentie voorbij ;).

Wil je behalve met online coaching, je in meer manieren verdiepen om online geld te verdienen? Lees er in mijn GRATIS e-book alles over.

Je eigen online coaching bedrijf opzetten

E-coaching is niets anders dan iemands support zijn. En die support kun je het meest gemakkelijk bieden wanneer je iemand anders begrijpt.

Stel bijvoorbeeld dat je zelf in je leven altijd moeite had om dingen positief te bekijken, maar dat je jezelf door de tijd heen hebt aangeleerd positief in het leven te staan. Dan is die ervaring enorm belangrijk bij het aanbieden van online coaching. Daardoor ben je nu namelijk in staat om anderen te helpen die tegen dezelfde problemen aanlopen.

Je kunt in alles coachen wat iemand anders verder helpt. Maar vaak zie je dus wel dat online coaching voortkomt uit iemands levenservaring. Denk aan mensen die werknemers met burn-outs coachen, die zelf ook in een burn-out hebben gezeten. Of coaching in het stoppen van roken of alcohol, door iemand die zelf verslaafd was.

Wanneer je persoonlijke ervaring hebt als online coach is het makkelijker om je dienst aan anderen aan te bieden. Jij bent zelf dan namelijk het levende resultaat van wat je aanbiedt. Dat maakt het eenvoudiger om een e-coaching op te zetten.

Kies jouw winstgevende e-coaching niche

Zeker is in ieder geval dat je je bij online coaching het beste kunt richten op een specifiek gebied. Zeg dus zeker niet dat je life coach of business coach bent. Dat is veel te algemeen.

Om klanten te krijgen doe je er juist goed aan om duidelijk te maken dat je de expert bent op één specifiek vlak. Je doelgroep wordt daardoor kleiner, maar voelt zich meer aangesproken. Die kleine doelgroep noemen we de niche ;).

Kies dus eerst een niche uit, voordat je jezelf promoot als ‘online coach’. Nog inspiratie aan het opdoen? Kijk dan eens in het onderstaande lijstje van coaching niches.

 • Geld en mindset

 • Marketing

 • Tijd management

 • De zin van het leven

 • Carrière switch

 • Leiderschap

 • Verkoop

 • Stress verminderen

 • Angst verminderen

 • Afvallen

 • Spiermassa kweken

 • Spiritualiteit

 • Dating

 • Relaties

 • Ouderschap

 • Echtscheiding

 • Seksualiteit

 • Pensioen

Zelf coach ik ook met regelmaat mensen. Maar veelal doe ik dit in groepsverband. Zeker is in ieder geval dat ook mijn niche heb uitgekozen, namelijk ‘mensen die willen leven als digital nomad’. Dat laatste (digital nomad) staat voor de combinatie tussen reizen en werken. Als je daar meer over wilt weten, lees je hier een deel van mijn verhaal.

Hoe kom je als online coach aan je klanten?

Stel je hebt een niche uitgekozen en weet precies hoe je het online coachen gaat aanpakken, hoe kom je dan aan klanten?

Veelal zal dit via via gaan, zeker aan het begin. Laat aan iedereen weten dat jij jouw eigen online coaching business bent gestart en zet het op al je social media. Wellicht dat je zo alvast bij jouw eerste klant terecht komt. Maar wat nou als dat niet werkt? (werkt vaak niet namelijk ;))

Begin dan met jezelf online te profileren als coach. Het gaat hier immers over online coaching, dus zorgen dat je daar zichtbaar bent is essentieel.

Wordt online zichtbaar als e-coach

Maak om te starten een website (kan eenvoudig met Wix). Zorg dat daarop duidelijk is wat jouw niche is en hoe mensen jou kunnen benaderen. Zorg dat je webteksten altijd zijn geschreven in het ‘probleem’ en ‘gewenste scenario’. Dat laatste is soms wat moeilijk, dus kijk zeker even op deze pagina waar ik het schrijven van goede webteksten uitleg.

Vervolgens kun je je website promoten, wat content marketing gebruiken, social media strategieën uitwerken etc. Oké, dat klinkt wat ingewikkeld…

Maar vooral die website is belangrijk, het dient als je online visitekaartje. Zo’n website helpt enorm als je vervolgens via andere kanalen met potentiële klanten in gesprek komt.

Een van die kanalen kan een online platform zijn dat online coaches koppelt aan klanten. In Nederland is daarvoor het meest vooraanstaande kanaal Pluform. Maar als we even terugdenken aan de allereerste alinea van dit artikel, dan weet je dat mensen nog niet standaard de behoefte hebben aan een online coach. De kans dat zij op een platform zitten te zoeken naar online coaching diensten is dus bijzonder klein.

Wat werkt dan wel?

Een website heb je dus gewoon nodig en maak je eenvoudig met Wix. Verder zijn er tal van manieren om aan klanten te komen die niet werken en een enkele manier die wel werkt. En daarom wil ik je het advies van de eeuw geven, ‘schrijf een acquisitie mail voor e-coaching klanten‘.

YES. Is het voor de hand liggend? Absoluut niet. Werkt het? Jazeker.

Een acquisitie mail kun je richten op de specifieke niche die jij hebt uitgekozen en met die mail kun je hen laten weten dat ze je nodig hebben. Hoe alles werkt rondom een acquisitie mail lees je hier.

En het klopt inderdaad dat je het dan anders aanpakt dan andere online coaches die hopeloos gebruik maken van SEA, content marketing, growth hacking, click funnels en social media. Maar daar ligt dus exact de key. Zorg ervoor dat je als online coach anders bent dan anderen en je vergroot je kans op slagen.

Verdiensten van een online coach

Ja, laten we er maar eerlijk over zijn. De verdiensten van een online coach zijn niet zo goed. Je kunt tenslotte vaak maar één persoon tegelijk coachen en tenzij je business coaching doet, hebben mensen daar geen bakken met geld voor klaar liggen.

Om online geld te verdienen als coach is het daarom van belang om je vak op meerdere manieren te beoefenen. Denk er bijvoorbeeld aan om de coaching aan te vullen met een online training. Zo heb je meerdere inkomensbronnen en verzeker je meer inkomen. Zie ook de online coaching van FIT.nl die naast boeken ook 1 op 1 begeleiding aanbieden. Spreid je win kansen ;).

Conclusie geld verdienen met online coaching

E-coaching kan een hell of a job zijn. Vooral aan het begin is het moeilijk aan klanten komen omdat je jouw toegevoegde waarde nog moet bewijzen. Maar wanneer het balletjes eenmaal rolt, rolt deze ;).

De basis voor succes is in ieder geval dat jouw online coaching zichtbaar is met een website (maak jouw website met Wix) en je actief klanten werft, misschien zelfs wel met een acquisitie mail. Succes!

Ben je op zoek naar meer manieren om online geld te verdienen? Lees mijn GRATIS e-book ‘Online Geld Verdienen 2020 Editie’.

Trainingen

Leren over online ondernemen?

Bij De Moderne Nomaden geven we regelmatig trainingen over online ondernemen. Zowel online als in het écht. Zit daar wat voor jou bij? > Bekijk trainingen