Verdiensten 70%
Moeilijkheid 30%
Zekerheid 75%

Geld verdienen op Facebook? Sommige mensen denken dat Facebook anno 2019 al volledig is afgeschreven maar dat is niet helemaal waar. Het platform zelf mag dan langzamer groeien dan jaren geleden, het heeft nog steeds 2,2 miljard maandelijkse gebruikers en daarmee een gigantisch potentieel. Tevens is het ook de eigenaar van het nog altijd snel groeiende Instagram en chat app Whatsapp. Veel potentieel in die hoek om geld te verdienen. Maar wel een plek die veel mensen erg onderschatten. Ik krijg regelmatig e-mails van mini accounts die geld willen verdienen via deze sociale media. Dat zal moeilijk worden, gezien je voor het geld best wel een redelijke pagina of Facebook groep nodig hebt.

“In dit artikel ga ik in op hoe je geld kunt verdienen met jouw eigen Facebook pagina of groep, evenals hoe je geld kunt verdienen met Facebook in het algemeen. Zelf verdien ik bijvoorbeeld geld met het maken van Facebook advertenties voor bedrijven. Alles is mogelijk en daar duiken we in, let’s go!”

1. Geld verdienen met je eigen Facebook pagina

De meest voor de hand liggende manier waarop mensen geld verdienen via Facebook is met een eigen Facebook pagina. Dat is dan vaak een pagina die het nodige bereik heeft binnen een bepaalde doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een pagina op Facebook waar je allemaal grappige memes tegenkomt. Als zo’n pagina veel likes heeft (minimaal 10.000) en een actief bereik (veel mensen liken, reageren en delen) kan er geld verdient worden met het plaatsen van sponsored content die relevant is voor de doelgroep. Voor een pagina met grappige memes zou een gesponsord bericht van een bedrijf met humor het bijvoorbeeld goed doen.

Voor gesponsorde content in de vorm van een plaatje, filmpje of tekst met daarbij een link naar het product of de dienst van een bedrijf, word geld betaald. Afhankelijk van de betrokkenheid van jouw doelgroep en de grootte ervan kun je meer of minder geld verdienen. Om je een indicatie te geven, voor een gesponsorde post op een pagina met 10.000 likes zal een bedrijf zo’n 100,- euro neerleggen.

Wanneer je een goed lopende Facebook pagina hebt zullen veel bedrijven je waarschijnlijk als vanzelf benaderen. Maar het kan ook nooit kwaad om zelf naar relevante bedrijven toe te stappen met je aanbod. Dit kun je dan doen door ze een mailtje te sturen. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in deze vorm van promotie en gaan daar graag op in. Wel zul je zien dat het een groot verschil maakt hoe je het bedrijf benaderd. Zorg daarom dat je in staat bent een passende acquisitie mail te schrijven.

“NOTE: Anno 2019 worden Facebook pagina’s steeds minder weergeven in de tijdlijn. Zeker wanneer het een tekst post betreft zal deze zich niet heel goed verspreiden. Video’s en afbeeldingen doen het daarin tegen beter. Als je je eigen Facebook pagina hebt kun je in de statistieken zien hoeveel bereik een post heeft. Communiceer dit met het bedrijf waarmee je samenwerkt en gebruik de statistiek om te kijken welke posts goed en welke slecht presteren. Het spreekt voor zich om meer te publiceren van de posts die goed werken ;).”

2. Geld verdienen met je eigen Facebook groep

Facebook groepen zijn geniaal. Ik gebruik ze regelmatig om dingen rondom mijzelf te promoten en dat werkt goed. Zo postte ik in tientallen Facebook groepen een bericht over onze fietstocht van Nederland naar India. Die post ging in letterlijk iedere groep viral en leverde ons binnen een dag 200 abonnees op bij ons net gestarte Youtube kanaal. De kracht van een Facebook groep is dat berichten daarin beter verspreiden dan die van een Facebook pagina en dat de betrokkenheid groter is.

Wanneer je zelf een redelijke Facebook groep hebt kan het echter nog wel moeilijk zijn hiermee geld te verdienen. Wanneer je namelijk aan de slag wilt gaan met sponsored posts van een bedrijf zul je dit goed in elkaar moeten zetten wil je dat dit viral gaat in de groep en dat zoveel mogelijk mensen het te zien krijgen.

“In de basis kun je stellen dat een goede (sponsored) post aan één belangrijke eis voldoet. Het moet content zijn die een emotionele verandering teweeg brengt. Dit kan zijn dat het iemand aan het lachen maakt of een euforie momentje creëert. Een post waarin je slechts een product aanraad zal dus niet zoveel teweeg brengen. Dan liever iets grappigs over het bedrijf ;).”

3. Geld verdienen op Facebook met affiliate marketing

Wanneer je geen zin hebt om zelf bedrijven te benaderen per e-mail voor gesponsorde posts of je daar gewoonweg geen aanbiedingen voor krijgt, kun je ook aan de slag gaan met affiliate marketing. Een erg interessante manier om geld te verdienen voor zowel je Facebook, Instagram, website, Youtube of welk ander platform dan ook.

Bij affiliate marketing plaats je links naar producten of diensten van bedrijven met een affiliate programma. Wanneer een van jouw volgers vervolgens op die link klikt en het product koopt krijg jij hier een commissie over en verdien je dus geld. Om hiermee aan de slag te gaan moet je jezelf wel aansluiten bij een affiliate programma zodat de volger juist getraceerd word. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat en hoe je van affiliate marketing een succes maakt vind je in dit artikel.

4. Facebook advertenties plaatsen voor bedrijven

Iets waar ik zelf bekent mee ben, het aanmaken van Facebook advertenties voor bedrijven. Als je weet wat je doet en weet waar je mee bezig bent zit hier een gigantische bron van inkomsten in. Een advertentie opzetten kost namelijk niet veel tijd maar kan een bedrijf (en dus jou) veel geld opleveren. In dit artikel leg ik uit hoe ik ooit een goede advertentiecampagne voor een trouwvideo bedrijf opzette.

Leuk is dat als een Facebook advertentie die jij hebt opgezet werkt, je direct naar andere soortgelijke bedrijven in de markt kunt gaan om daar ook die campagne te lanceren.

Het maken van goede Facebook advertenties vereist wat oefening. Je zult zien dat hoe vaker je het doet hoe beter je erin word en hoe hoger de conversie is die je behaalt per geïnvesteerde euro. Dan ben jij als tussenpersoon dus ook weer meer waard.

Het advertentie systeem van Facebook werkt ook automatisch samen met die van Instagram waardoor je gemakkelijk op beide platformen kunt adverteren voor een bedrijf. Maar om dat te doen zul je natuurlijk wel eerst de bedrijven moeten vinden die jou daarvoor willen betalen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Je kunt dit gemakkelijk doen door hen aan te schrijven per e-mail. Dat is voor mij zelf ook de manier om aan klanten te komen in dit vakgebied en dat werkt erg goed :).

5. Facebook management doen voor bedrijven

Bedrijven willen vaak graag ‘iets doen’ met Facebook maar weten gewoonweg niet hoe. Ze willen hun Facebook ideeën dan ook graag uitbesteden zodat ze weten dat het goed gedaan word. Zeker een bedrijf met een iets minder marketing gerichte eigenaar snapt vaak totaal niet hoe Facebook op de juiste manier moet worden toegepast. Zij plaatsen dan vaak lukraak producten op hun Facebook pagina en daar komt dan nul respons op omdat Facebook daar helemaal niet voor bedoelt is.

“Een goede Facebookpagina voor een bedrijf toont vaak beelden van hoe dingen er achter de schermen aan toe gaan en neemt de volger mee in zijn verhaal. Op die manier is Facebook een krachtig middel om te verbinden met de doelgroep.”

Omdat bedrijven hier zelf vaak slecht in zijn ligt hier voor jou een kans als social media manager. Kijk daarom eens of er bedrijven zijn voor wie jij een goede Facebook strategie kunt uitrollen en wellicht daarbij gelijk voor de andere sociale media. Bedrijven besteden dit het liefst uit aan jongere mensen die meer affiniteit hebben bij het medium omdat zij het daardoor beter begrijpen. Het vinden van die bedrijven is vaak ook een kwestie van mailen of even kijken in jouw netwerk of omgeving voor wie dit interessant is.

Succesvol geld verdienen op Facebook

Veel mensen hebben wel de gedachte om geld te verdienen via Facebook en weten dat het kan maar weten gewoonweg niet hoe zij dit zelf van de grond kunnen krijgen. Vaak komt dit door een gebrek aan marketing ervaring en dan is het goed om jezelf daar eens in te verdiepen. Daarom zou ik je graag aanraden eens de beïnvloedingstechnieken van Cialdini te lezen zodat je begrijpt hoe je gesponsorde content en affiliate marketing succesvol kunt toepassen. Niets gaat vanzelf, ook dit niet. Maar wanneer je alles op orde hebt is Facebook de manier om iedere maand opnieuw inkomsten te vergaren van waar dan ook ter wereld. Zelf leef ik als digital nomad en Facebook is al jaren een van mijn bronnen om geld te verdienen. Mogelijk is het dus zeker ;).

Geld verdienen met Facebook voor de pro’s

Zoals ik al eerder zei in dit artikel worden posts op een Facebook pagina anno 2019 steeds minder breed getoond. Omdat die slinkende doelgroep niet bijdraagt aan meer opbrengsten is het goed om te zoeken naar alternatieven om die bij jouw Facebook pagina te betrekken. Denk hierbij aan een e-mail strategie. Geef jouw Facebook volgers in ruil voor hun e-mail adres een kleinigheidje (zoals een e-book). Op die manier kun je hen voortaan mailen, waardoor je minder afhankelijk bent van het algoritme van Facebook. Op die manier heb je het zelf meer in de hand. Succes!