Een leven als digital nomad, wie wil dat nou niet? Zelf leef ik al jaren als digital nomad en reis ik de hele wereld over terwijl ik werk op mijn laptop. Een avontuurlijke levensstijl die zich zeker niet beperkt tot cocktails nippen op een strand. Nog voor je verder leest over wat een digital nomad is, welk werk zij doen, waar ze met name naartoe reizen en wat zo’n leven kost, eerst even dit…

Ik schreef een boek over de digital nomad lifestyle welke GRATIS op deze website beschikbaar is. Wil je dus echt alles weten over een leven als digital nomad, inclusief de ups én de downs, dan download je mijn GRATIS boek hier.

1. Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die locatie onafhankelijk werkt op het internet. Ze leven al reizend over de wereld. Een beetje hoe de nomaden dat ver in onze geschiedenis deden op zoek naar voedsel, maar dan in het digitale tijdperk. Het woord ‘digitaal’ maakt dan ook dat een digital nomad veelal rondreist met een eigen online onderneming waarmee hij of zij geld verdient vanachter de laptop. Dit kan dus letterlijk werkend vanaf het strand zijn, maar is in veel gevallen in een rustig koffiezaakje of een co-working space.

De digital nomad lifestyle lijkt steeds meer mensen van overal ter wereld aan te spreken. Ik ontmoet dan ook regelmatig digital nomads in het buitenland op plekken als Budapest, Thailand en Belgrado. En dat lijkt dus steeds meer te worden. Want, waarom ook niet? Een leven vol reizen spreekt veel mensen aan en de wereld over reizen is in de laatste decennia steeds makkelijker en goedkoper geworden.

Daarbij is het internet steeds beter en sneller geworden wereldwijd. Wie denkt dat je het in Thailand moet doen met een eigen antenne heeft het mis. De 4G is vrijwel overal beschikbaar en maakt van de mobiel de perfecte hotspot. Op andere plekken zoals Bali is zelfs het hele eiland ingericht op mensen die op afstand werken. Daar vind je overal co-working spaces.

De meest voorkomende digital nomad banen die ik tegenkom zijn online marketeer, blogger, fotograaf, webshops en day trading. Al zijn er nog tal van andere opties trouwens, maar die bespreken we later in dit artikel.

digitale nomade mick van zadelhoff

2. Hoeveel digital nomads zijn er?

Een exact antwoord op de vraag hoeveel digitale nomaden er zijn is moeilijk te zeggen. Dat is vooral omdat de definitie van een digital nomad zich niet zo makkelijk laat raden. Zo weten we wel dat 40% van de mensen tegenwoordig de mogelijkheid heeft om op afstand te werken, maar dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat al die mensen de wereld rond gaan reizen. Sterker nog, waarschijnlijk reist maar een klein deel de wereld rond de met zijn laptop.

Een iets betere indicatie krijgen we van een Facebookgroep over digital nomads. Deze heeft inmiddels 130.000 leden wereldwijd en lijkt mij best een goede richtlijn voor het aantal mensen dat zichzelf beschouwt als digital nomad ;).

Één ding is ieder geval zeker; er zijn steeds meer digital nomads. Dit zie je onder andere terug in de ontwikkelingen van bepaalde gebieden. Zo zijn er plekken op de wereld waar je veel digital nomads tegen zult komen. Denk aan plaatsen als Chiang Mai (Thailand) of Bali (Indonesië) waar de co-work spaces als paddenstoelen uit de grond springen. En ook plekken binnen Europa zoals Budapest, Praag en Belgrado waar in de zomer veel digital nomads stranden.

Redenen dat er steeds meer digital nomads zijn, lijken niet zo moeilijk te vinden. Denk aan de ontwikkelingen in de technologie, snel internet en goedkope vliegtickets. Dit maakt een leven als digital nomad kinderlijk eenvoudig. Daarbij heb je nog de economische voordelen die je hebt als Nederlandse digital nomad in het (goedkopere) buitenland. En je hebt alle digital nomad blogs online die de digital nomad lifestyle aanmoedigen. Genoeg te vinden dus om de community te doen groeien.

En dan heb je ook nog mensen zoals mijzelf die er een boek over schrijven. ;) Ps. Die kun je hier gratis downloaden!

3. Hoe word je een digital nomad?

Een digital nomad worden. Damn! Utopisch! Maar niet onmogelijk. Of eigenlijk, digital nomad worden is zo moeilijk niet. Het is simpeler dan succesvol carrière maken op de Nederlandse markt zullen we maar zeggen.

Wat je moet doen is online werk vinden of een online bedrijf opzetten. Dat laatste kan ook als ZZP’er. Zelf werk vinden dat op afstand kan, is soms wat moeilijk. Niet iedere werkgever zal het namelijk waarderen als jij nooit op kantoor aanwezig bent. Om die reden zie je dat de meeste digital nomads werken via een eigen bedrijfje.

En in die wereld zijn er tal van mogelijkheden. Praktisch gezien zou je alles kunnen doen wat online kan. Om je daar een idee van te geven som ik hieronder wat ideeën op voor digital nomad jobs.

 • Online marketeer

 • Fotograaf

 • Videograaf

 • Aandeelhouder

 • Handelaar crypto

 • Dropshipper

 • Webshophouder

 • Business consultant

 • Online docent

 • Online training

 • Online coaching

 • Schrijver

 • Verkoper Amazon

 • Copywriter

 • Vertaler

 • Virtuele assistent

 • Webbuilder

 • Designer

 • Manager social media

 • Blogger

 • Vlogger

 • Video editor

 • Software developer

 • Reseller

De opties voor een leven als digital nomad zijn eindeloos. Wat in ieder geval opvalt is dat een leven als digital nomad in veel gevallen een speciale skill vereist: online marketing. Je kunt tenslotte maar weinig van deze beroepen uitvoeren zonder aan klanten te komen. Door je te verdiepen in online marketing ben je in staat om die klanten aan te trekken en dus locatie onafhankelijk geld te verdienen. En eigenlijk is dit bij bijna iedere kleine ondernemer wel het geval. Het is een skill waar je anno 2020 niet meer omheen kunt. Dus het wordt of iemand inhuren, of zelf duiken in de materie.

Veel digital nomads die ik zelf spreek tijdens mijn reizen hebben vaak een marketingachtergrond. Dat kan zijn door een opleiding en anders doordat ze als ondernemer gewoon vaak zijn gevallen en weer zijn opgestaan. Tsjaa, dat is het leven van een ZZP-er.

Even iets over die verdienmodellen van digital nomads. Buiten mijn GRATIS boek over het digital nomad leven, heb ik ook een GRATIS boek over manieren om online geld te verdienen. Leuk he!? Die download je hier.

4. Waar leeft een digital nomad?

Natuurlijk kan een digital nomad overal ter wereld leven, op enkele beperkingen na. Met een Nederlands paspoort is het echt wel mogelijk om pakweg 174 landen te bezoeken. Best veel opties dus.

Zelf leef ik als digital nomad vrij vaak in Oost-Europa. Het is er goedkoop, de cultuur spreekt me aan en ik heb op best wat plekken wat bekenden zitten. Denk hierbij aan landen als Servië, Bosnië, Oekraïne, Slowakije en Bulgarije. Echter zijn dit niet de plekken waar je veel digital nomads zult vinden. Het zijn namelijk geen plekken die ‘goed’ zijn ingericht voor een digital nomad. Denk aan een gebrek aan co-working spaces, excellent internet etc.

Populaire plekken voor digital nomads worden daarbij vaak steeds populairder omdat ze nog beter inspelen op dit nieuwe bezoek. Vaak zijn die plekken ook nog eens een factor 2 of 3 goedkoper dan Nederland. Dat maakt het aantrekkelijk. Bedenk maar eens wat je dan plots kunt doen met een Nederlands inkomen ;). Dan komt die villa toch wel héél dichtbij.

“Je hebt ook digital nomads zoals ikzelf die ervoor kiezen zich meer bezig te houden met dingen waar hun passie ligt dan met geld verdienen. Vervolgens leef je op een goedkope plek waardoor het echte werken voor het geld niet langer dan 10 uur per week in beslag neemt. De rest van de tijd vul ik zelf bijvoorbeeld op met het schrijven van een boek en het schrijven van dit soort artikelen om jou verder op weg te helpen. Ieder zijn eigen keuzes.”

Welke plekken zijn dat dan die zo populair zijn onder digital nomads? Hieronder vind je de top 12 plekken waar digital nomads leven!

 • Bangkok (Thailand)

 • Boedapest (Hongarije)

 • Berlijn (Duitsland)

 • Barcelona (Spanje)

 • Chiang Mai (Thailand)

 • Dallas (Verenigde Staten)

 • Miami (Verenigde Staten)

 • Kiev (Oekraïne)

 • Timisoara (Roemenië)

 • Cunggu (Indonesië)

 • Kuala Lumpur (Maleisië)

 • Chattanooga (Verenigde Staten)

De plekken die je hierboven ziet kunnen nogal eens verschillen. Dat heeft met name te maken met het jaargetijde. In de winter trekken veel digital nomads naar warmere plekken zoals Zuid-Oost-Azië, terwijl je digital nomads in de zomer met name in Zuid-Europa tegenkomt. Het weer lijkt dus een belangrijke beweegreden te zijn bij het maken van de keuze voor de bestemming.

Zelf ga ik liever naar bestemmingen waar geen toerisme is en waar ik slechts sporadisch andere digital nomads tegenkom. Ik houd er namelijk enorm van om mezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en vrienden te maken die daar woonachtig zijn. Vanuit dat perspectief vind ik zelf voor de zomer Novi Sad of Plovdiv geweldig! Kleine steden met een fijne atmosfeer waar de lokale bevolking me warm verwelkomt.

De keuze voor een bestemming is erg persoonlijk en hangt volledig af van waar jij je fijn bij voelt. Gelukkig maar dat alles mogelijk is.

5. Wat kost een leven als digital nomad?

Een leven als digital nomad is in veel gevallen goedkoper dan een leven in Nederland. Zeker met de explosieve huizenmarkt ben je in Nederland enorm veel kwijt aan vaste lasten, wat in veel andere landen niet het geval is. Voor het geld van een Nederlands appartement in de stad kun je in Thailand een kleine villa huren.

Kosten kunnen voor veel digital nomads dan ook een belangrijke beweegreden zijn, omdat zij het gevoel hebben meer met hetzelfde geld te kunnen doen dan het afbetalen van een hypotheek.

“Nederland is volgens onderzoek het 15e duurste land (data: 2020) om te leven. Daarmee zijn we onderdeel van de top 10% duurste landen op de wereld. Gelukkig kun je daar als digital nomad je voordeel uithalen.”

Soms wanneer ik andere digital nomads spreek hebben we het er ook wel eens over. Dat veel mensen denken dat reizen duurder is dan je ergens vestigen. Terwijl dit zeker niet in alle gevallen opgaat. Ik heb zelf geen appartement of vast verblijf in Nederland en betaal daar dus ook niet voor. Dat bedrag ben ik dan weer wel kwijt aan de plekken waar ik in het buitenland overnacht, maar dat kun je dus tegen elkaar wegstrepen.

Hieronder heb ik mijn eigen gemiddelde kosten van de leefstijl opgesomd. Dit zou dan ook een goede indicatie kunnen zijn wanneer je ervoor kiest in Oost-Europa of Zuid-Oost-Azië te gaan reizen als digital nomad.

0
Accomodatie
0
Vervoer
0
Eten & drinken
0
Activiteiten
0
Vaste lasten

In totaal ben ik gemiddeld €1400,- per maand kwijt aan leefkosten. Prima te doen toch? Om je nog een beeld te geven van de tien landen die digital nomads qua kosten liever vermijden…

De duurste landen van de wereld, als het draait om de kosten van leven zijn Zwitserland, Noorwegen, Ijsland, Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Bahama’s, Hong Kong, Japan en Luxemburg. Stonden deze wel op jouw lijstje? Dan zul je als digital nomad iets meer inkomen moeten vergaren ;).

6. Wat veel digital nomads gemeen hebben

Er is een viertal eigenschappen die je als digital nomad (naar mij idee) nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kracht en vind iedereen zijn eigen weg, maar deze 4 eigenschappen kom ik vrijwel bij iedere digital nomad tegen die ik ontmoet.

1. Ondernemend karakter

Digital nomads hebben over het algemeen een erg ondernemend karakter en dat is belangrijk. Je moet er namelijk zelf voor zorgen dat je klanten krijgt en bezig blijft met manieren om je geld te verdienen.

Wanneer je geen geld meer verdient moet je je leven als digital nomad onderbreken, of je moet gaan teren op een spaarpot. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Daarbij zal je toch vooral vaak jezelf bezig moeten houden en een beetje ondernemen is dan niet mis.

2. Discipline en avontuur

Tijdens het reizen is er uiteraard veel afleiding, overal is wel wat te ontdekken. Het vergt soms een flinke dosis discipline om toch aan de slag te gaan. Als digital nomad moet je zelf die discipline weten te behouden, er is tenslotte niemand die jou aanstuurt. Vaak ontmoet je tal van nieuwe vrienden of ben je in een omgeving waar iedereen vakantie viert. De discipline om dan vroeg op te staan en toch die opdracht op je laptop te voltooien is dan soms ver te zoeken.

Ook begrijpen andere mensen (lees: vakantiegangers) vaak niet dat jij wél moet werken en houden ze daar dus geen rekening mee. Maar ja, voor jou is het dan ook een lifestyle.

3. Slow travel

Veel digital nomads reizen erg langzaam. Dit moet eigenlijk ook wel omdat er anders helemaal geen tijd meer is om die laptop te openen. In het begin ging ik hier zelf mee in de fout, omdat ik gewend was te reizen met een einddatum. Je wilt dan zo veel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd gezien hebben.

Als digital nomad is de tijd om te ontdekken oneindig en is snel reizen not done. Je zal niet de eerste zijn die daardoor overprikkeld raakt. Het klinkt natuurlijk wel stoer, als je het afgelopen jaar in 40 landen bent geweest, maar in de praktijk ben je dan eigenlijk vooral gesloopt en wazig over wat je precies hebt meegemaakt. Een beetje balans is ook als digitale nomade daarom een goed plan.

4. Eenzaam bestaan

Net als met alleen reizen is het digital nomad leven soms eenzaam. Ik vind dat heerlijk, maar iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen gedachten over. Ook zie je wel eens koppels die samen het leven van een digital nomad oppakken, dat kan natuurlijk ook.

Je moet er in ieder geval op letten dat een leven als digital nomad bij jou past en goed aanvoelt. Daarom raad ik je graag aan eens mijn GRATIS boek te lezen vol ervaringen en met een eerlijke blik richting het digital nomad bestaan.

Of bekijk de video hieronder, waarin ik inga op de vraag, ‘digital nomad zijn, wat doet dat met je?’

7. Bruikbare tools voor digital nomads

Er zijn veel platforms en andere digital nomads die je kunnen helpen om het leven als digital nomad te realiseren. Mijn eigen platform (De Moderne Nomaden) is er eentje van, maar er zijn er uiteraard meer, je vind ze hier!

De Moderne Nomaden – Hier vind je tips en ervaringen maar kun je ook trainingen volgen voor het opzetten van je eigen online onderneming.

Digital nomad boek – ‘Verhalen en lessen uit een vrij leven’ gaat over de eerste drie jaar in mijn leven als digital nomad en is gratis te downloaden.

Online geld verdienen boek – ‘Online geld verdienen’ gaat over tal van manieren om online aan een inkomen te komen en is gratis te downloaden.

Nomad List – Een database vol gegevens waarin je de gemiddelde leefkosten van iedere stad kunt vinden en meet-ups bij kunt wonen.

Facebook groep – Grootste digital nomad Facebook groep waar je antwoorden kunt vinden op al je vragen.

Meetup – Platform waar je wel eens evenementen voorbij ziet komen rondom het digitale nomaden bestaan.

Internations – Een platform bedoelt om andere mensen die internationaal werken te ontmoeten.

Tot zover mijn blog over het leven als digital nomad. Wil je zelf digital nomad worden, dan doe je er goed aan veel verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Iedere digital nomad pakt het namelijk anders aan. Zelf stopte ik bijvoorbeeld met mijn studie en ging reizen, maar ik ken genoeg digital nomads die er jaren voorbereiding op hebben zitten voordat ze de stap zetten.

Vind je het leuk om tips te ontvangen en digitale nomade te worden, download dan gratis mijn boek en we stay in touch! Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren ;).

Trainingen

Leren over online ondernemen?

Bij De Moderne Nomaden geven we regelmatig trainingen over online ondernemen. Zowel online als in het écht. Zit daar wat voor jou bij? > Bekijk trainingen