De hele wereld rondreizen en dan eindigen met een burn-out? Dat kan niet zou je zeggen. Toch is niets minder waar.

Ik durf zelfs te beweren dat je met een leven als digitale nomade, de kans op een burn-out juist vergroot.

Waarmee ik een leven als digitale nomade niet wil afdoen als iets dat jij niet moet doen, maar waarmee ik een waarschuwing af wil geven aan iedereen die eraan begint: ‘Wees zuinig op jezelf en voorkom een burn-out als digitale nomade’.

Oorzaken burn-out digitale nomaden

Het is belangrijk te kijken naar de verschillende redenen waarom je als digitale nomade een burn-out kan krijgen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Overprikkeld raken door teveel reiservaringen

Een reden waardoor je als digitale nomade een burn-out kunt krijgen is dat je wordt overprikkeld door alle reiservaringen. Je trekt namelijk vaak van plek naar plek en ziet dan een hoop nieuwe dingen of ontdekt nieuwe culturen. Dat is allemaal leuk, maar wanneer je dit jaar in jaar uit doet, is de kans groot dat het net iets teveel prikkels zijn om je nog fijn te voelen.

Ook is het zo dat wanneer je veel reist nieuwe dingen minder ‘boeiend’ worden. Je vind een nieuwe stad dan bijvoorbeeld saai. Nieuwe dingen geven dan niet meer de adrenalinekick die er aan het begin van het reizen wel altijd was. Op zich geen probleem, maar dat die adrenalinekick er niet is, betekent nog niet dat je de indrukken niet hoeft te verwerken. Je bent dan eigenlijk overprikkeld door het reizen en kunt daarvan een burn-out krijgen.

Veel digitale nomaden nemen geen vakantie

Dit lijkt misschien een aparte reden, maar digitale nomaden vergeten vaak vakantie te nemen. Natuurlijk voelt het raar om op vakantie te gaan als je al het hele jaar door reist. Maar juist zo’n vakantie heeft een goede werking. Omdat een digitale nomade werken en reizen combineert is deze ook altijd met werk bezig. Dit maakt dat het échte vakantiegevoel wellicht wat minder voorkomt bij het reizen, het werk is tenslotte meegereisd. Dit continu bezig zijn met werk kan ervoor zorgen dat je als digitale nomade een burn-out krijgt.

Voorkomen burn-out digitale nomade

Wanneer je een burn-out als digitale nomade wil voorkomen is het goed een aantal dingen in de gaten te houden. Eigenlijk komt het allemaal neer op een stabiele levensstijl die in balans is.

Zorg voor een goede balans

Creëer een balans waarin werk en reizen goed samengaan. Zorg bijvoorbeeld voor werkvrije dagen of houd een standaard week aan. Wat wil zeggen dat je ervoor kiest om in het weekend werkvrij te zijn en alleen doordeweeks de laptop er weer bij te pakken. Zie het als online en offline dagen, dat kan als digitale nomade dan weer vaak :).

Doe aan slow travel

Je hoeft niet 30 landen per jaar te zien. Het mooie aan de levensstijl van een digitale nomade is juist dat je de tijd kunt nemen om plekken te bezoeken. Doe het daarom lekker rustig aan. Je hoeft je aan niemand te bewijzen en kunt alles dus op eigen tempo doen. Kies er daarbij ook voor om voor langere tijd in plekken te gaan wonen en vermijd hostels.

Wanneer je ergens langer verblijft kom je vaak verder dan kortstondige vriendschappen. En dat is fijn want die kortstondige vriendschappen zorgen vaak niet voor stabiliteit.

Conclusie digital nomad burn-out

Al met al komt het erop neer dat je als digitale nomade extra moet oppassen voor een burn-out of overspannenheid. Het is een avontuurlijke levensstijl waarin jij de enige persoon bent die daar stabiliteit in kunt creëren. Wees hier waakzaam voor. Zo houd je het leven als digitale nomade leuk voor jezelf en kun je er ook langer van genieten.