Wat maakt alleen reizen nou zo leuk, en wat maakt het soms verschrikkelijk. In deze blog vind je er alles over. Zelf leef ik als digitale nomade en reis ik veelal alleen de wereld over. Ik vind dit prachtig maar heb soms ook even een dip door dat alleen reizen over de wereld. Lees daarom hier alle voordelen en nadelen van wanneer je er lekker in je eentje op uit gaat.

Jezelf beter leren kennen op reis

Laten we maar gelijk met het allergrootste voordeel beginnen van alleen reizen. Je leert jezelf steeds weer beter kennen. Ook na een jaar reizen in mijn eentje blijft het me verbazen. Je blijft dingen over jezelf leren op de momenten dat je alleen bent. Het geeft je namelijk veel tijd om na te denken en te filosoferen over het leven. Het gaat even om niemand anders maar gewoon om jezelf. Je zult veel momenten ervaren dat je écht de tijd hebt om na te denken en daar leer je van. Ook is het zo dat wanneer je alleen reist, je veel meer de tijd kunt nemen andere culturen te ontdekken en te ontsnappen aan je comfortabele bubbel. Wanneer je met iemand anders reist is de verleiding om in je comfortzone te blijven natuurlijk veel groter. Maar hé, die comfortzone ontsnappen, daar ligt persoonlijke groei en zelfkennis ;).

Je maakt snel vrienden als je alleen reist

Alleen reizen betekent natuurlijk niet dat je helemaal alleen bent. Door alleen te reizen ontmoet je juist heel veel mensen. Verblijf maar eens alleen in een hostel of loop in een vreemde stad. Je ontmoet je nieuwe vrienden overal. Juist het feit dat je dan alleen bent maakt deze ontmoeting makkelijk. Al helemaal wanneer de ander ook alleen reist. Zo heb je snel je reisvrienden gemaakt. Een nadeel aan reisvrienden is vaak wel dat deze vriendschap kortstondig is. Hierdoor kan de vriendschap soms wat oppervlakkig zijn. Deze mensen kennen je tenslotte niet zo goed en kunnen je daarom veelal minder goed begrijpen dan mensen thuis. Voordeel: je kunt ze alles vertellen, over een paar dagen zie je ze waarschijnlijk nooit meer.

Gaan en staan waar je wil

Iedere dag is precies zoals jij hem wilt. Wanneer je alleen reist is er niemand anders die beslist wat jij gaat doen dan jijzelf. Je kunt dus precies doen waar jij gelukkig van wordt. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met anderen en dit voelt soms heerlijk bevrijdend. Wel erken ik hierbij dat wanneer je na een lange reis terug komt dit onderdeel moeilijk is. Plots verwachten mensen namelijk weer wél dat je rekening met hen houd.

Eenzaamheid en alleen reizen

Hier zul je in het begin van je reis waarschijnlijk nog geen last van hebben. Maar wanneer je langer alleen reist kan eenzaamheid of heimwee opkomen. Je bent namelijk zo op jezelf aangewezen. Zelf vind ik dit het allernaarste gevoel. Vanwege de afstand tussen jou en de mensen van wie je houd, voelt het soms of je helemaal alleen op de wereld staat. De beste remedie hiervoor is wellicht door je geliefden even te bellen. Dit werkt voor mij altijd erg goed, dus daarvoor mijn grote dank aan de uitvinding videobellen ;). Maar tegelijk heeft die eenzaamheid soms ook iets heel moois. Het principe dat je in staat bent alleen te zijn voor even is ook wel iets moois.

Niemand begrijpt wat je meemaakt op reis

Vaak hoor je dat als mensen na een langere tijd alleen te reizen terug komen in hun thuis land, ze zich minder goed begrepen voelen. Anderen begrijpen namelijk niet zomaar wat jij op jezelf allemaal hebt meegemaakt. Zij waren er namelijk niet bij. Dat gevoel is soms wat pijnlijk. Alles wat je hebt gedaan was namelijk puur voor jezelf en je kunt het met niemand delen. De foto’s gaan namelijk ook nooit het gevoel beschrijven wat daarachter zit. Daarom zeg ik ook altijd dat reizen echt iets is dat je voor jezelf moet doen, anders gaat het enorm tegen vallen.

Kosten van alleen reizen

Alleen reizen is vaak duurder dan reizen met iemand anders. Hotelkamers bijvoorbeeld zijn vrijwel altijd ingericht om er met zijn tweeën te overnachten. Samen kun je daar dus geld op besparen wat je alleen niet kan. Een oplossing hiervoor is door wanneer je alleen reist met name te overnachten in hostels. Mocht je wel een eigen kamer willen, dan moet je toch echt rekenen op wat extra kosten ^^.

Zelf zou ik alleen reizen aan iedereen aanraden. Alleen hoe lang je dat gaat doen zal afhangen van je persoonlijkheid. Sommige mensen zijn nu eenmaal liever alleen dan anderen. Succes én veel plezier!