De wereld over reizen en werken als digital nomad, voor veel mensen zou een relatie daar niet tussen passen. Maar, zoals je weet, sommige dingen kunnen gebeuren, die dingen heb je namelijk niet volledig zelf in de hand. Dingen als een ware liefde, die plots op je pad komt bijvoorbeeld. Sinds juli 2017 heb ik namelijk een vriendin en het is niet ongewoon als er soms een afstand van 11.000 kilometer tussen ons zit. Zij is namelijk Slowaaks, en studeert in Tsjechië. Ik ben Nederlands en reis als digital nomad de wereld over. Een lange afstandsrelatie in het buitenland dus. Gelukkig houden we allebei van een uitdaging, maar hoe zoiets nou werkt, lees je hieronder. :)

Lange afstandsrelatie in het buitenland

Ik ontmoette Viki in Hongarije. We waren op een trainingsweek en de klik zat er de eerste dagen eigenlijk al goed in. Ik herinner me nog goed ons eerste gesprek. We hielden allebei erg van reizen en relaties vonden we ‘gadverdamme‘. Ze kwam net terug van een half jaar uitwisseling in Nederland en daar lag dan ook een connectie. De woorden alsjeblieft, dankjewel en kassabon kende ze tenslotte al ;).

Richting het einde van de week, je kent het wel op zo’n avond met een paar drankjes, werd het erg gezellig samen. Het maakte dat we onze gesprekken voort zetten, en dicht naar elkaar toe groeiden. Direct na de trainingsweek vroeg ik Viki mee te reizen met mijn busje, en gezien haar avontuurlijke instelling leek ook haar dat een goed plan. We zijn toen naar Slowakije, Polen, Oekraïne en Hongarije geweest en toen heb ik haar afgezet op het vliegveld in Budapest… En daar kwam het dan, het eerste afscheid dat je van elkaar moet nemen. We kenden elkaar inmiddels 2,5 week en dan groei je erg naar elkaar toe. Maar hee, is dat wel handig? Ik wilde alleen maar reizen. Er was op dit moment een gelukje met mij, ik was waanzinnig verliefd en kon bij de afscheidskus al niet meer wachten tot ik haar weer zou zien. Al hadden we daar nog niets voor afgesproken, we geloofden allebei dat de volgende keer spoedig zou zijn.

Elkaar weinig zien in een lange afstandsrelatie

Omdat dit geen roman is, maar een blog vertel ik je globaal hoe we daarna vorm hebben gegeven aan onze relatie. Eens in de zoveel tijd zien we elkaar nu, laten we zeggen 1x per 2 maanden. Dat lijkt weinig, maar als we elkaar zien is het wel vaak gelijk voor een week, en nemen we echt de tijd voor elkaar. Klinkt ook wel grappig: ‘Ik heb mijn vriendin nog maar 5x gezien’. De reden dat het voor ons werkt is omdat we primair gezien hetzelfde in het leven staan. We zijn beiden avontuurlijk, houden van reizen, en zetten onze persoonlijke groei voorop. Omdat we allebei avontuurlijk en gedreven zijn, hebben we elkaar steeds weer veel te vertellen.

Contact houden vanuit het buitenland

Wanneer we elkaar niet zien houden we zo nu en dan, een keer per week, contact via een videochat. Die chats duren gerust 3 uur ;). En als je je afvraagt of we elkaar niet vaak missen? Soms ervaren we dat gemis heel erg, maar soms hebben we het er beiden ook gewoon te druk voor met andere leuke dingen. En dat is misschien maar goed ook, want iemand enorm missen op een afstand van 11.000 kilometer is een rotgevoel.

Is een lange afstandsrelatie in het buitenland iets voor jou?

Maar als je mij nu zou vragen of lange afstandsrelaties voor iedereen werken moet ik je teleurstellen. Ik geloof dat het feit dat je beiden avontuurlijk bent, bewust bezig bent met je persoonlijke groei en je over de aarde beweegt als een onafhankelijk individu toch wel essentieel is. We zeggen ook altijd dat we niet elkaars wederhelft zijn maar 2 losstaande figuren die elkaars leven mooier maken. Het maakt alles net wat makkelijker, want je laat elkaar volledig vrij in het doen en laten. Maar als je wilt, werkt alles misschien wel :).