Een leven als digitale nomade, wie wil dat nou niet? Op deze pagina lees je alles over digitale nomaden.

Zo deel ik met je wat een digitale nomade is, welke jobs zij doen, waar ze wonen, hoe duur een leven als digitale nomade is, bruikbare links en uiteraard, hoe jij zelf digitale nomade kunt worden.

“Een leven als digitale nomade is vrijwel voor iedereen mogelijk, ookal beseffen mensen zich dat vaak niet.”

Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is iemand die locatie onafhankelijk werkt op het internet. Ze leven al reizend over de wereld. Het bestaan is een avontuurlijke manier van leven vol vrijheid. Het woord digitaal maakt dat een digitale nomade veelal rondreist met een eigen online onderneming.

“Een leven als digitale nomade wordt steeds populairder, veel mensen spreekt het gevoel van vrijheid erg aan.”

De meest voorkomende beroepen van digitale nomaden zijn: “online marketeer, online verkoper, fotograaf, videograaf, schrijver, vlogger, blogger, (web)designer en aandeelhouder”. Er zijn er zeker nog meer, maar die komen later in deze blog aan bod.

digitale nomade mick van zadelhoff

Hoeveel digitale nomaden zijn er?

Een exact antwoord op de vraag hoeveel digitale nomaden er zijn is moeilijk te zeggen. Wel is er één ding zeker, er zijn er steeds meer. Dit zie je onder andere terug in de ontwikkelingen van bepaalde gebieden.

Denk aan populaire digitale nomaden plekken als Chiang Mai (Thailand) waar de co-werk spaces als paddenstoelen uit de grond springen. Of aan de platforms online die er zijn om digitale nomaden te helpen en de steeds drukker wordende meet-ups. Of bijvoorbeeld de Digital Nomad Cruise die ieder jaar zijn aantal deelnemers ziet verdubbelen.

“Het exacte aantal digitale nomaden is onbekend. Alleen duidelijk is dat dit aantal ieder jaar groeit.”

Redenen dat er steeds meer digitale nomaden zijn, zijn niet zo moeilijk te vinden. Denk aan de ontwikkelingen in de technologie, snel internet en goedkope vliegtickets. Ook het feit dat mensen die al als digitale nomaden leven dit graag delen met anderen (door blog, vlog of pers) verhogen de populariteit.

Hoe wordt je een digitale nomade?

Het worden van een digitale nomade is vaak simpeler dan het lijkt. De levensstijl, altijd op reis zijn, klinkt nogal euforisch maar is in de praktijk relatief simpel mogelijk.

Met de opkomst van het internet heeft deze vorm van leven dan ook een exponentiële groei aangenomen. Het is in de basis namelijk van belang dat het werk online kan worden uitgevoerd.

“Omdat niet iedere werkgever het leuk vind als het personeel altijd weg is, werken de meeste digitale nomaden als zelfstandige.”

Wat opvalt is dat daar meer soorten werk in zijn dan je misschien zou denken. Daarom som ik alle jobs die ik zelf tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder even voor je op.

 • Online marketeer

 • Fotograaf

 • Videograaf

 • Aandeelhouder

 • Handelaar crypto

 • Dropshipper

 • Webshophouder

 • Business consultant

 • Online docent

 • Online training

 • Online coaching

 • Schrijver

 • Verkoper Amazon

 • Copywriter

 • Vertaler

 • Virtuele assistent

 • Webbuilder

 • Designer

 • Manager social media

 • Blogger

 • Vlogger

 • Video editor

 • Software developer

 • Reseller

Best veel opties hé? Wat in ieder geval opvalt is dat het leven als digitale nomade in veel gevallen een speciale skill vereist: online marketing. Je kunt tenslotte maar weinig van deze beroepen uitvoeren zonder aan klanten te komen.

Online marketing is een bijna primaire eigenschap als kleine ondernemer. Om die reden ontmoet ik ook veel digitale nomaden met een achtergrond in de marketing waarmee ze daarna een andere richting op zijn gegaan, logisch eigenlijk.

werkplek digitale nomade

Al klaar om meer te weten te komen over deze jobs? Ik heb de 8 meest voorkomende digitale nomaden jobs onder het volgende kopje uitgewerkt met tips erbij van echte digitale nomaden! 🙂

Digitale nomaden jobs

1. Online course maken als digitale nomade

Heb je iets waar je goed in bent? Vast wel. Of het nu gaat om muziekinstrumenten maken uit afval, acrylverf schilderen, zingen als een nachtegaal of het gebruiken van Photoshop voor reis videos.

Op de online cursussen markt komt letterlijk alles voorbij. Het opzetten kost uiteraard wat tijd, maar er is altijd wel iemand die jouw kennis zou willen beheersen.

“Tof aan eigen online cursus is, dat wanneer jij rondreist als digitale nomade, je een passief inkomen kunt verdienen met de verkoop ervan.”

Bij een online cursus kun je eraan denken een combinatie te maken van beeld (instructievideo), geluid (podcast) en tekst. Over het maken van een goede online course is online veel te vinden. Om het jezelf makkelijk te maken zijn er platforms als Udemy. Daar vind je gratis webinars over het maken van je eigen course en tegelijk is het ook hét platform bij uitstek om je eigen course op te verkopen.

Het maken kost je uiteraard veel tijd, je wilt tenslotte wel het onderste van de ijsberg in je cursus laten zien.

thailand reizen

2. Facebook en Google Ads instellen voor bedrijven

Online marketing; de manier die voor mij een leven als digitale nomade mogelijk maakt. In principe is het relatief eenvoudig om snel expert te worden in een vak als Facebook of Google advertising. Ook zijn er daarvoor online vele cursussen te vinden, veelal gratis.

Daarbij is er in de markt veel vraag naar mensen die zich hiermee bezig houden. Toen ik zelf op zoek ging naar klanten was dit dan ook een ‘piece of cake‘. Ik heb toen een lijstje gemaakt met de e-mail adressen van bedrijven uit één specifieke branche. Naar deze lijst heb ik toen een strategische mail gestuurd met mijn aanbod en wat ik voor hen kon betekenen. Deze eerste mailing leverde al 7 klanten op die maandelijks allemaal €250,- betalen!

“Facebook en Google advertising is daarbij ook niet zoveel werk. Wanneer jij de advertenties eenmaal voor de klant hebt ingesteld, loopt de advertentie vanzelf.”

Om met online advertenties geld te verdienen moet je natuurlijk wel weten waarover je het hebt. Verdiep je daarom ook goed in de stof, hier is online erg veel over te vinden.

3. Online geld verdienen met content marketing

In de praktijk komt content marketing neer op het schrijven van artikelen voor bedrijven. Denk hierbij aan een blog, productbeschrijving, persbericht etc. Het meest voor de hand liggende is vaak het bloggen voor een bedrijf als digitale nomade.

Het maken en plaatsen van dit soort content op de klant zijn website, zorgt ervoor dat deze beter zichtbaar wordt op Google. Waardevolle content is voor zo’n bedrijf dus erg belangrijk en nuttig. Meer zichtbaarheid in Google zorgt namelijk voor meer bezoekers op de website en dus meer klanten.

Jouw schrijfkunsten zijn dus geld waard! Om die reden is het erg makkelijk hier klanten voor te vinden.

“Zelf heb ik afspraken met klanten, dat zij 2 blogs per maand afnemen, een fijne terugkerende verdienste dus.”

Per blog varieert de prijs tussen de €40,- en €75,- en het kost je een uurtje werk.

leven op het strand

4. Webbuilder als digitale nomade job

Het maken van websites is nog steeds een goed verdienende business, wanneer je de juiste afspraken maakt. Programmeerkennis is tegenwoordig al niet meer nodig als website bouwende digitale nomade want met WordPress of een ander CMS (Content Management System) kun je al alle kanten op.

Wel is het maken van een website nou precies zoiets dat bedrijven liever uitbesteden dan zelf doen, hier liggen voor jou dus kansen. Zeker wanneer je meer opdrachten doet in dit kader, zul je zien dat het steeds sneller en makkelijker gaat. Even oefenen dus, maar dan is het zeker mogelijk om tot €400,- per dag te verdienen. Kun je de rest van de week lekker op het strand gaan liggen ;).

5. E-books publiceren op Amazon en met je verdiensten rondreizen

Of je zelf nu een goede schrijver bent of niet, e-books publiceren op Amazon kan je flink wat opleveren. Je hoeft het boek namelijk niet perse zelf te schrijven (ghostwriter), zolang je het maar kunt verkopen.

“Denk hierbij ook niet aan de nieuwe Harry Potter, maar aan een e-book van 10.000 tot 15.000 woorden over een erg specifiek onderwerp.”

Zolang het maar een onderwerp is waar op Amazon naar gezocht wordt en wat waarde biedt aan de lezer.

Een veel gehoorde tactiek om vervolgens het e-book te verkopen is door deze eerst gratis weg te geven in ruil voor reviews op Amazon. Vervolgens sta je op Amazon bovenaan met jouw specifieke boek en kun je een flinke periode achterover leunen wanneer je e-book wordt verkocht.

rondreizen met een busje

6. Online doceren van over de hele wereld

Heb je jezelf wel eens voor de klas zien staan? Wellicht niet. Gelukkig kun je tegenwoordig doceren vanuit alle plekken op de wereld, gewoon via Skype. Natuurlijk moet er dan wel iets zijn waar je verstand van hebt, maar vaak weet je meer dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het doceren van Engels online? Via platforms als Preply en Italki vind je gemakkelijk je eerste studenten.

7. Dropshipping

Een erg populair verdienmodel onder digitale nomaden: dropshipping.

“Dropshipping betekent dat je producten verkoopt aan klanten (hoeven niet je eigen producten te zijn) zonder zelf de distributie te hoeven verzorgen.”

Wat jij doet is dus puur de producten vermarkten en verkopen. Dit kun je doen door je eigen webwinkel te starten via Shopify, of een van de andere 1000 mogelijkheden op dit gebied. Daarbij gebruik je dan een applicatie als Oberlo en op deze manier houdt je je alleen bezig met het verkopen. Geen stress dus over de aflevering terwijl jij in het buitenland zit.

Deze methode is simpel en eenvoudig op te starten. Echter vereist het wel de nodige marketingkennis dit tot een succes te maken. Je moet de producten tenslotte wel weten te verkopen.

Hiken in slowakije

8. Online vertalen als nomade

Waar je ook bent, als je meer dan 1 taal kent is deze optie wellicht wat voor jou. Voor het vertalen van teksten zoals een webtekst of het vertalen van een boek is namelijk een vertaler nodig. Je spreekt dan met je klant een bedrag af per 100 woorden en kunt op iedere locatie op de wereld aan de slag met het vertalen van teksten.

Tot zover de top 8 jobs voor digitale nomaden. In dit blog ga ik nu verder op waar digitale nomaden leven. Wil je meer weten over de jobs? Download dan mijn E-book met daarin nog eens 7 digitale nomaden jobs uitgewerkt.

Waar leeft een digitale nomade?

Bij deze vraag hoor ik je denken, een digitale nomade leeft toch overal ter wereld?

“Er zijn specifieke plekken op de wereld waar je veel digitale nomaden zult vinden.”

Sommige plekken zijn daar namelijk beter voor ingericht en aantrekkelijk omdat je op populaire plekken met andere digitale nomaden in contact kunt komen.

Ook verschillen de prijzen om te leven natuurlijk enorm en kan het soms tot in factor 4 goedkoper zijn dan Nederland. Best aantrekkelijk dus wanneer je Nederlandse klanten hebt.

Voor de beste actuele plekken kun je een kijkje nemen op Nomad List waar digitale nomaden elkaar vinden en waar je gemakkelijk werkplekken op de wereld kunt vinden op basis van allerlei variabelen. De top 12 leefplekken voor digitale nomaden vind je hieronder.

 • Bangkok (Thailand)

 • Boedapest (Hongarije)

 • Berlijn (Duitsland)

 • Barcelona (Spanje)

 • Chiang Mai (Thailand)

 • Dallas (Verenigde Staten)

 • Miami (Verenigde Staten)

 • Kiev (Oekraïne)

 • Timisoara (Roemenië)

 • Cunggu (Indonesië)

 • Kuala Lumpur (Maleisië)

 • Chattanooga (Verenigde Staten)

digital nomads in bangkok

Wat kost een leven als digitale nomade?

Het voordeel van de wereld over reizen als Nederlander is dat het vaak goedkoper is.

“Nederland is volgens onderzoek het 16e duurste land om te leven. Daarmee zijn we onderdeel van de 10% duurste landen op de wereld. Gelukkig kun je daar als digitale nomade je voordeel uithalen!”

Soms wanneer ik andere digitale nomaden spreek hebben we het er ook wel eens over. Dat veel mensen denken dat reizen duurder is dan je ergens vestigen. Terwijl dit zeker niet in alle gevallen op gaat.

Ik heb zelf geen appartement of vast verblijf in Nederland en betaal daar dus ook niet voor. Dat bedrag ben ik dan weer wel kwijt aan de plekken waar ik in het buitenland overnacht, maar dat kun je dus tegen elkaar wegstrepen.

Zeker het feit dat je in goedkope landen kunt reizen maakt een leven als digitale nomade aantrekkelijk. Voor hetzelfde geld krijg je meer en kun je dus minder werken en meer genieten. Over het gemiddelde gezien is het leven als digitale nomade dan ook net zo duur als een leven in Nederland, afhankelijk van waar jij naartoe reist. Zie hieronder mijn eigen kosten van de tijd dat ik in Thailand was gevestigd.

0
Accomodatie
0
Vervoer
0
Eten & drinken
0
Activiteiten
0
Vaste lasten

In totaal was ik in Thailand dus gemiddeld €1200,- per maand kwijt aan leefkosten. Prima te doen toch?

Om je nog een beeld te geven van de tien landen die digitale nomaden qua kosten liever vermijden…

De duurste landen van de wereld als het draait om de kosten van leven zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, Ijsland, Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Singapore, Koeweit en Verenigd Koninkrijk. Stonden deze wel op jouw lijstje? Dat wordt nog best hard werken dan… (of slim werken natuurlijk)

reizen in hongarije

Eigenschappen van digitale nomaden

Er is een viertal eigenschappen die je als digitale nomade nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kracht en vind iedereen zijn eigen weg, maar deze 4 eigenschappen kom ik vrijwel bij iedere digitale nomade tegen die ik ontmoet.

1. Ondernemend karakter

Digitale nomaden hebben over het algemeen een erg ondernemend karakter en dat is belangrijk. Je moet er namelijk zelf voor zorgen dat je klanten werft en bezig blijft met manieren om je geld te verdienen. Je wilt tenslotte niet moeten stoppen met je leven als digitale nomade vanwege financiële tekorten.

2. Discipline en avontuur

Tijdens het reizen is er uiteraard veel afleiding, overal is wel wat te ontdekken. Het vergt soms dan ook een flinke dosis discipline om toch aan de slag te gaan. Als digitale nomade moet je zelf die discipline weten te behouden, er is tenslotte niemand die jou aanstuurt.

3. Slow travel

Veel digitale nomaden reizen erg langzaam. Dit moet eigenlijk ook wel omdat er anders al helemaal geen tijd meer is om die laptop te openen. In het begin ging ik hier zelf mee in de fout, omdat ik gewend was te reizen met een einddatum. Je wilt dan zo veel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd gezien hebben. Als digitale nomade is de tijd om te ontdekken oneindig!

4. Eenzaam bestaan

Net als met alleen reizen is het digitale nomaden bestaan soms eenzaam. Ik vind dat heerlijk, maar iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen gedachten over. Ook zie je wel eens koppels die samen het leven van een digitale nomade hebben opgepakt, dat kan natuurlijk ook.

Leren over online marketing om te leven als digitale nomade?

Met een speciale online marketing training gericht op mensen die werken en reizen willen combineren, leer je alles wat je nodig hebt.
reizen in thailand

Bruikbare links voor digitale nomaden

Er zijn veel platforms en andere digitale nomaden die je kunnen helpen om het leven als digitale nomade te realiseren. Mijn eigen platform (De Moderne Nomaden) is er eentje van, maar er zijn er uiteraard meer, je vind ze hier!

De Moderne Nomaden – Hier vind je tips en ervaringen maar kun je ook trainingen volgen voor het opzetten van je eigen online onderneming.

Digital Nomad Wiki – Hier vind je vragen omtrent het onderwerp die zijn beantwoord door digitale nomaden.

Nomad Cruise – Een cruisetocht met alleen maar digitale nomaden, zie het als een jaarlijks netwerk moment vol plezier.

Nomad List – Een database vol gegevens waarin je de gemiddelde leefkosten van iedere stad kunt vinden en meet-ups bij kunt wonen.

Digitaal Ondernemen – Een e-book met daarin 15 manieren om werken en reizen te combineren.

Tot zover mijn blog over het leven als digitale nomade. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren met mijn digital nomad lifestyle. Mocht er dus iets zijn wat je nog mist in deze blog, let me know! Mail je opmerking of vraag naar info@demodernenomaden.nl. Vond je hem helemaal compleet, deel hem dan :).