fbpx

Digitale nomaden – Alles over deze bijzondere levensstijl

Een leven als digitale nomade, wie wil dat nou niet? Op deze pagina lees je alles over digitale nomaden.

Zo deel ik met je wat een digitale nomade is, welke jobs zij doen, waar ze wonen, hoe duur een leven als digitale nomade is, bruikbare links en uiteraard, hoe jij zelf digitale nomade kunt worden. Allemaal vanuit eigen ervaring. Zelf leef ik namelijk als digitale nomade en ik hoop veel anderen te inspireren hetzelfde te doen.

1. Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is iemand die locatie onafhankelijk werkt op het internet. Ze leven al reizend over de wereld. Het bestaan is een avontuurlijke manier van leven vol vrijheid. Het woord ‘digitaal’ maakt dat een digitale nomade veelal rondreist met een eigen online onderneming.

“Een leven als digitale nomade wordt steeds populairder, veel mensen spreekt het gevoel van vrijheid erg aan.”

De meest voorkomende beroepen van digitale nomaden zijn: “online marketeer, online verkoper, fotograaf, videograaf, schrijver, vlogger, blogger, (web)designer en aandeelhouder”. Er zijn er zeker nog meer, maar die komen later in deze blog aan bod.

digitale nomade mick van zadelhoff

2. Hoeveel digitale nomaden zijn er?

Een exact antwoord op de vraag hoeveel digitale nomaden er zijn is moeilijk te zeggen. Wel is er één ding zeker, er zijn er steeds meer. Dit zie je onder andere terug in de ontwikkelingen van bepaalde gebieden.

Denk aan populaire digitale nomade plekken als Chiang Mai (Thailand) waar de co-work spaces als paddenstoelen uit de grond springen. Of aan de platforms online die er zijn om digitale nomaden te helpen en de steeds drukker wordende meet-ups. Of bijvoorbeeld de Digital Nomad Cruise die ieder jaar zijn aantal deelnemers ziet verdubbelen.

“Het exacte aantal digitale nomaden is onbekend. Alleen duidelijk is dat dit aantal ieder jaar groeit.”

Redenen dat er steeds meer digitale nomaden zijn, zijn niet zo moeilijk te vinden. Denk aan de ontwikkelingen in de technologie, snel internet en goedkope vliegtickets. Ook het feit dat mensen die al als digitale nomade leven dit graag delen met anderen (door blog, vlog of pers) verhogen de populariteit.

Op dit moment fietsen we van Nederland naar India. Bekijk hier hoe we dat doen :).

abonneer op Youtube

3. Hoe wordt je een digitale nomade?

Het worden van een digitale nomade is vaak simpeler dan het lijkt. De levensstijl, altijd op reis zijn, klinkt nogal euforisch maar is in de praktijk relatief simpel mogelijk.

Met de opkomst van het internet heeft deze vorm van leven dan ook een exponentiële groei aangenomen. Het is in de basis namelijk van belang dat het werk online kan worden uitgevoerd.

“Omdat niet iedere werkgever het leuk vind als het personeel altijd weg is, werken de meeste digitale nomaden als zelfstandige.”

Wat opvalt is dat daar meer soorten werk in zijn dan je misschien zou denken. Daarom som ik alle jobs die ik zelf tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder even voor je op.

 • Online marketeer

 • Fotograaf

 • Videograaf

 • Aandeelhouder

 • Handelaar crypto

 • Dropshipper

 • Webshophouder

 • Business consultant

 • Online docent

 • Online training

 • Online coaching

 • Schrijver

 • Verkoper Amazon

 • Copywriter

 • Vertaler

 • Virtuele assistent

 • Webbuilder

 • Designer

 • Manager social media

 • Blogger

 • Vlogger

 • Video editor

 • Software developer

 • Reseller

Best veel opties hé? Wat in ieder geval opvalt is dat het leven als digitale nomade in veel gevallen een speciale skill vereist: online marketing. Je kunt tenslotte maar weinig van deze beroepen uitvoeren zonder aan klanten te komen.

Online marketing is een bijna primaire eigenschap als kleine ondernemer. Om die reden ontmoet ik ook veel digitale nomaden met een achtergrond in de marketing waarmee ze daarna een andere richting op zijn gegaan, logisch eigenlijk.

werkplek digitale nomade

Al klaar om meer te weten te komen over deze jobs? Ik heb de 10 meest voorkomende digitale nomade jobs onder het volgende kopje uitgewerkt met tips erbij van echte digitale nomaden! 🙂

4. Digitale nomade jobs

De 10 meest populaire banen voor digital nomads heb ik in een ander artikel behandeld. Kijk daar eens of download het e-book met daarin 15 banen voor digital nomads :).

Digital nomad banen

5. Waar leeft een digitale nomade?

Bij deze vraag hoor ik je denken, een digitale nomade leeft toch overal ter wereld?

“Er zijn specifieke plekken op de wereld waar je veel digitale nomaden zult vinden.”

Sommige plekken zijn daar namelijk beter voor ingericht en aantrekkelijk omdat je op populaire plekken met andere digitale nomaden in contact kunt komen.

Ook verschillen de prijzen om te leven natuurlijk enorm en kan het soms tot in factor 4 goedkoper zijn dan Nederland. Best aantrekkelijk dus wanneer je Nederlandse klanten hebt.

Voor de beste actuele plekken kun je een kijkje nemen op Nomad List waar digitale nomaden elkaar vinden en waar je gemakkelijk werkplekken op de wereld kunt vinden op basis van allerlei variabelen. De top 12 leefplekken voor digitale nomaden vind je hieronder.

Daarbij zie je ook dat veel digitale nomaden op andere plekken zitten in de zomer en winter. Zo zijn in de zomer Europese steden erg populair, waar ze het in de winter met name in Zuid Oost Azië zoeken.

 • Bangkok (Thailand)

 • Boedapest (Hongarije)

 • Berlijn (Duitsland)

 • Barcelona (Spanje)

 • Chiang Mai (Thailand)

 • Dallas (Verenigde Staten)

 • Miami (Verenigde Staten)

 • Kiev (Oekraïne)

 • Timisoara (Roemenië)

 • Cunggu (Indonesië)

 • Kuala Lumpur (Maleisië)

 • Chattanooga (Verenigde Staten)

digitale nomaden in bangkok

6. Wat kost een leven als digitale nomade?

Het voordeel van de wereld over reizen als Nederlander is dat het vaak goedkoper is.

“Nederland is volgens onderzoek het 16e duurste land om te leven. Daarmee zijn we onderdeel van de 10% duurste landen op de wereld. Gelukkig kun je daar als digitale nomade je voordeel uithalen!”

Soms wanneer ik andere digitale nomaden spreek hebben we het er ook wel eens over. Dat veel mensen denken dat reizen duurder is dan je ergens vestigen. Terwijl dit zeker niet in alle gevallen op gaat.

Ik heb zelf geen appartement of vast verblijf in Nederland en betaal daar dus ook niet voor. Dat bedrag ben ik dan weer wel kwijt aan de plekken waar ik in het buitenland overnacht, maar dat kun je dus tegen elkaar wegstrepen.

Zeker het feit dat je in goedkope landen kunt reizen maakt een leven als digitale nomade aantrekkelijk. Voor hetzelfde geld krijg je meer en kun je dus minder werken en meer genieten. Over het gemiddelde gezien is het leven als digitale nomade dan ook net zo duur als een leven in Nederland, afhankelijk van waar jij naartoe reist. Zie hieronder mijn eigen kosten van de tijd dat ik in Thailand was gevestigd.

0
Accomodatie
0
Vervoer
0
Eten & drinken
0
Activiteiten
0
Vaste lasten

In totaal was ik in Thailand dus gemiddeld €1200,- per maand kwijt aan leefkosten. Prima te doen toch?

Om je nog een beeld te geven van de tien landen die digitale nomaden qua kosten liever vermijden…

De duurste landen van de wereld als het draait om de kosten van leven zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, Ijsland, Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Singapore, Koeweit en Verenigd Koninkrijk. Stonden deze wel op jouw lijstje? Dat wordt nog best hard werken dan… (of slim werken natuurlijk)

reizen in hongarije

Onze reis volgen?

Abboneer

7. Eigenschappen van digitale nomaden

Er is een viertal eigenschappen die je als digitale nomade nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kracht en vind iedereen zijn eigen weg, maar deze 4 eigenschappen kom ik vrijwel bij iedere digitale nomade tegen die ik ontmoet.

1. Ondernemend karakter

Digitale nomaden hebben over het algemeen een erg ondernemend karakter en dat is belangrijk. Je moet er namelijk zelf voor zorgen dat je klanten werft en bezig blijft met manieren om je geld te verdienen. Wanneer je geen geld meer verdient moet je je leven als digitale nomade namelijk onderbreken of je moet gaan teren op een spaarpot, dat zou natuurlijk zonde zijn. Daarbij zul je toch vooral vaak jezelf bezig moeten houden en een beetje ondernemen is dan niet mis.

2. Discipline en avontuur

Tijdens het reizen is er uiteraard veel afleiding, overal is wel wat te ontdekken. Het vergt soms dan ook een flinke dosis discipline om toch aan de slag te gaan. Als digitale nomade moet je zelf die discipline weten te behouden, er is tenslotte niemand die jou aanstuurt. Vaak ontmoet je tal van nieuwe vrienden of ben je in een omgeving waar iedereen vakantie viert. De discipline om dan vroeg op te staan en toch nog even die opdracht op je laptop te voltooien is dan soms ver te zoeken. Ook begrijpen andere mensen (lees: vakantiegangers) vaak niet dat jij wél moet werken en houden ze daar dus geen rekening mee. Maar ja, voor jou is het dan ook een lifestyle.

3. Slow travel

Veel digitale nomaden reizen erg langzaam. Dit moet eigenlijk ook wel omdat er anders al helemaal geen tijd meer is om die laptop te openen. In het begin ging ik hier zelf mee in de fout, omdat ik gewend was te reizen met een einddatum. Je wilt dan zo veel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd gezien hebben. Als digitale nomade is de tijd om te ontdekken echter oneindig en is snel reizen eigenlijk not done. Je zal niet de eerste zijn die daardoor overprikkeld raakt. Het klinkt natuurlijk wel stoer, als je afgelopen jaar in 40 landen bent geweest, maar in de praktijk ben je dan eigenlijk vooral gesloopt en wazig over wat je precies hebt meegemaakt. Een beetje balans is ook als digitale nomade daarom een goed plan.

4. Eenzaam bestaan

Net als met alleen reizen is het digitale nomade bestaan soms eenzaam. Ik vind dat heerlijk, maar iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen gedachten over. Ook zie je wel eens koppels die samen het leven van een digitale nomade hebben opgepakt, dat kan natuurlijk ook. Je moet er in ieder geval vooral op letten dat een leven als digitale nomade bij jou past en goed aanvoelt. Lees daarom ook de tien dingen die veel digitale nomaden je niet vertellen.

reizen in thailand

8. Bruikbare links voor digitale nomaden

Er zijn veel platforms en andere digitale nomaden die je kunnen helpen om het leven als digitale nomade te realiseren. Mijn eigen platform (De Moderne Nomaden) is er eentje van, maar er zijn er uiteraard meer, je vind ze hier!

De Moderne Nomaden – Hier vind je tips en ervaringen maar kun je ook trainingen volgen voor het opzetten van je eigen online onderneming.

Digitale nomade Wiki – Hier vind je vragen omtrent het onderwerp die zijn beantwoord door digitale nomaden.

Nomad Cruise – Een cruisetocht met alleen maar digitale nomaden, zie het als een jaarlijks netwerk moment vol plezier.

Nomad List – Een database vol gegevens waarin je de gemiddelde leefkosten van iedere stad kunt vinden en meet-ups bij kunt wonen.

Digitaal Ondernemen – Een e-book met daarin 15 manieren om werken en reizen te combineren.

Jobbatical – Werk vinden overal ter wereld.

Facebook groep – Grootste digitale nomade Facebook groep waar je antwoorden kan vinden op al je vragen.

Meetup – Platform waar je wel eens evenementen voorbij ziet komen rondom het digitale nomaden bestaan.

Internations – Een platform bedoeld om andere mensen die internationaal werken te ontmoeten.

Tot zover mijn blog over het leven als digitale nomade. Wil je zelf digitale nomade worden, dan doe je er goed aan veel verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Iedere digitale nomade pakt het namelijk anders aan. Zelf stopte ik bijvoorbeeld met mijn studie en ging reizen. Maar ik ken genoeg digitale nomaden die er jaren voorbereiding op hebben zitten voordat ze de stap zetten.

Vind je het leuk om tips te ontvangen en digitale nomade te worden, meld je dan aan op mijn mailinglijst en we stay in touch! Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren met mijn digitale nomade lifestyle. Hopelijk wil je me daarmee helpen, door als je deze blog goed vond, hem ook te delen met je vrienden. 🙂

Ontvang tips van digitale nomaden
2018-11-12T21:55:21+00:00

De Moderne Nomaden

De Moderne Nomaden is een online platform voor iedereen die werken en reizen wil combineren. Een leven lang reizen is vaak simpeler dan je denkt.

Contact Info

Phone: +31 6 81081589

Web: demodernenomaden.nl