Een leven als digitale nomade, wie wil dat nou niet? Op deze pagina lees je alles over digitale nomaden.

Zo deel ik met je wat een digitale nomade is, welke banen zij hebben, waar ze met name naartoe reizen, hoe duur een leven als digitale nomade is, bruikbare links en uiteraard, hoe jij zelf digitale nomade kunt worden. Ik deel alles met name vanuit mijn eigen ervaring. Zelf leef ik namelijk als digitale nomade en ik vind dat een geweldige levensstijl. Ik hoop dan ook anderen te inspireren diezelfde stap te zetten en voor vrijheid te kiezen.

1. Wat is een digitale nomade?

Een digitale nomade is iemand die locatie onafhankelijk werkt op het internet. Ze leven al reizend over de wereld. Een beetje hoe de nomaden dat ver in onze geschiedenis deden op zoek naar voedsel maar dan in het digitale tijdperk. Het woord ‘digitaal’ maakt dan ook dat een digitale nomade veelal rondreist met een eigen online onderneming waarmee hij geld verdient vanachter zijn laptop.

Behalve mijzelf lijkt een leven als digitale nomade steeds meer mensen aan te spreken. Dit is natuurlijk mede vanwege de mogelijkheden die het steeds makkelijker maken om zelf als digitale nomade te leven.

“Denk aan dingen als een video afspraak met klanten of een gedeelde Dropbox met je collega’s. Het zijn allemaal ontwikkelingen die een leven als digitale nomade makkelijker maken. Evenals de toegang tot snel internet op steeds meer plekken op de wereld.”

De meest voorkomende beroepen van digitale nomaden zijn: “online marketeer, online verkoper, fotograaf, videograaf, schrijver, vlogger, blogger, (web)designer en aandeelhouder”. Er zijn er zeker nog meer, maar die komen later in dit artikel aan bod.

digitale nomade mick van zadelhoff

2. Hoeveel digitale nomaden zijn er?

Een exact antwoord op de vraag hoeveel digitale nomaden er zijn is moeilijk te zeggen. Wel is er één ding zeker, er zijn er steeds meer. Dit zie je onder andere terug in de ontwikkelingen van bepaalde gebieden.

Zo zijn er plekken op de wereld waar je veel digitale nomaden tegen zult komen. Denk aan plaatsen als Chiang Mai (Thailand) waar de co-work spaces als paddenstoelen uit de grond springen. Ook zie je de groei terug op online platforms die er zijn om digitale nomaden te helpen en de steeds drukker wordende meet-ups. Of bijvoorbeeld de Digital Nomad Cruise die ieder jaar zijn aantal deelnemers ziet verdubbelen.

Redenen dat er steeds meer digitale nomaden zijn, zijn niet zo moeilijk te vinden. Denk aan de ontwikkelingen in de technologie, snel internet en goedkope vliegtickets. Ook het feit dat mensen die als digitale nomade leven dit graag delen met anderen (door blog, vlog, boek of pers) verhogen de populariteit van de leefstijl enorm. Het lijkt dan ook plots alsof het voor iedereen mogelijk is en eigenlijk is dat ook zo ;).

3. Hoe wordt je een digitale nomade?

Het worden van een digitale nomade is vaak simpeler dan het lijkt. De levensstijl, altijd op reis zijn, klinkt nogal euforisch maar is in de praktijk relatief simpel mogelijk. Met de opkomst van het internet heeft deze vorm van leven dan ook een exponentiële groei aangenomen. Het is in de basis namelijk van belang dat het werk online kan worden uitgevoerd.

“Omdat niet iedere werkgever het leuk vind als het personeel altijd weg is, werken de meeste digitale nomaden als zelfstandige.”

Als zelfstandige digitale nomade kun je werken wanneer én waar je wilt. En dat kunnen vele soorten werk zijn. Het ligt er maar net aan wat bij jou past. Daarom som ik alle jobs die ik zelf tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder even voor je op.

 • Online marketeer

 • Fotograaf

 • Videograaf

 • Aandeelhouder

 • Handelaar crypto

 • Dropshipper

 • Webshophouder

 • Business consultant

 • Online docent

 • Online training

 • Online coaching

 • Schrijver

 • Verkoper Amazon

 • Copywriter

 • Vertaler

 • Virtuele assistent

 • Webbuilder

 • Designer

 • Manager social media

 • Blogger

 • Vlogger

 • Video editor

 • Software developer

 • Reseller

Best veel opties dus om zelf te gaan leven als digitale nomade. Wat in ieder geval opvalt is dat een leven als digitale nomade in veel gevallen een speciale skill vereist: online marketing. Je kunt tenslotte maar weinig van deze beroepen uitvoeren zonder aan klanten te komen. Door je te verdiepen in online marketing ben je in staat om die klanten aan te trekken en dus locatie onafhankelijk geld te verdienen. Al is dit eigenlijk bij bijna iedere kleine ondernemer wel het geval. Het is een skill waar je anno 2019 niet meer omheen kunt. Dus het wordt of iemand inhuren, of zelf duiken in de materie.

“Als je een uitwerking van alle banen van digitale nomaden wilt lezen, klik hier.”

Veel digitale nomaden die ik zelf spreek tijdens mijn reizen hebben dan ook vaak een marketing achtergrond. Dat kan zijn door een opleiding en anders doordat ze als ondernemer gewoon vaak zijn gevallen en weer zijn opgestaan. Tsjaa, dat is het leven van een ZZP-er.

Wil je meer weten over hoe jij online geld verdient als digitale nomade? Lees dan het boek dat ik daarover schreef: ‘Startersgids Online Geld Verdienen‘.

4. Waar leeft een digitale nomade?

Bij deze vraag hoor ik je denken, een digitale nomade leeft toch overal ter wereld? Dat klopt, maar er zijn specifieke plekken waar je digitale nomaden zult vinden. Sommige plekken zijn daar namelijk beter voor ingericht en aantrekkelijk omdat je op populaire plekken met andere digitale nomaden in contact kunt komen. Ook verschillen de prijzen om te leven natuurlijk enorm en kan het soms tot in factor 4 goedkoper zijn dan Nederland. Best aantrekkelijk dus wanneer je Nederlandse klanten hebt en daarmee waarschijnlijk een Nederlands inkomen.

“Je hebt dan ook digitale nomaden zoals ikzelf die ervoor kiezen zich meer bezig te houden met dingen waar hun passie ligt dan met geld verdienen. Vervolgens leef je op een goedkope plek waardoor het echte werken voor het geld niet langer dan 10 uur per week in beslag neemt. De rest van de tijd vul ik zelf bijvoorbeeld op met het schrijven van een boek en het schrijven van dit soort artikelen om jou verder op weg te helpen.”

Voor de beste actuele plekken kun je een kijkje nemen op Nomad List waar digitale nomaden elkaar vinden en waar je gemakkelijk werkplekken op de wereld kunt vinden op basis van allerlei variabelen. De top 12 leefplekken voor digitale nomaden vind je hieronder.

 • Bangkok (Thailand)

 • Boedapest (Hongarije)

 • Berlijn (Duitsland)

 • Barcelona (Spanje)

 • Chiang Mai (Thailand)

 • Dallas (Verenigde Staten)

 • Miami (Verenigde Staten)

 • Kiev (Oekraïne)

 • Timisoara (Roemenië)

 • Cunggu (Indonesië)

 • Kuala Lumpur (Maleisië)

 • Chattanooga (Verenigde Staten)

De plekken die je hierboven ziet kunnen nogal eens verschillen. Dat heeft met name te maken met het jaargetijde. In de winter trekken veel digitale nomaden naar warmere plekken zoals Zuid-Oost-Azië. Terwijl je digitale nomaden in de zomer met name in Zuid Europa tegen zult komen. Het weer lijkt dus een belangrijke beweegreden te zijn bij het maken van de keuze van bestemming.

Zelf ga ik liever naar bestemmingen waar geen toerisme is en waar ik ook geen andere digitale nomaden tegenkom. Ik houd er namelijk enorm van om mezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en vrienden te maken die daar woonachtig zijn. Vanuit dat perspectief vind ik zelf voor de zomer Novi Sad of Plovdiv geweldig!

De keuze voor een bestemming is dus vaak erg persoonlijk en hangt volledig af van waar jij je fijn bij voelt. Maar gelukkig, alles is mogelijk :).

5. Wat kost een leven als digitale nomade?

Zoals al gezegd, een leven als digitale nomade is in veel gevallen goedkoper dan een leven in Nederland. Zeker met de explosieve huizenmarkt ben je in Nederland enorm veel kwijt aan vaste lasten, wat in veel andere landen niet het geval is. Kosten kunnen voor veel digitale nomaden dan ook een belangrijke beweegreden zijn omdat zij gewoon het gevoel hebben meer met hetzelfde geld te kunnen doen dan het afbetalen van een hypotheek.

“Nederland is volgens onderzoek het 12e duurste land (data: 2019) om te leven. Daarmee zijn we onderdeel van de 10% duurste landen op de wereld. Gelukkig kun je daar als digitale nomade je voordeel uithalen.”

Soms wanneer ik andere digitale nomaden spreek hebben we het er ook wel eens over. Dat veel mensen denken dat reizen duurder is dan je ergens vestigen. Terwijl dit zeker niet in alle gevallen op gaat. Ik heb zelf geen appartement of vast verblijf in Nederland en betaal daar dus ook niet voor. Dat bedrag ben ik dan weer wel kwijt aan de plekken waar ik in het buitenland overnacht, maar dat kun je dus tegen elkaar wegstrepen.

Hieronder heb ik mijn eigen gemiddelde kosten van de leefstijl opgesomd. Dit zou dan ook een goede indicatie kunnen zijn wanneer je ervoor kiest in Oost-Europa of Zuid-Oost-Azië te gaan reizen als digitale nomade.

0
Accomodatie
0
Vervoer
0
Eten & drinken
0
Activiteiten
0
Vaste lasten

In totaal ben ik dus gemiddeld €1200,- per maand kwijt aan leefkosten. Prima te doen toch? Om je nog een beeld te geven van de tien landen die digitale nomaden qua kosten liever vermijden…

De duurste landen van de wereld als het draait om de kosten van leven zijn Zwitserland, Noorwegen, Ijsland, Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Bahama’s, Hong Kong, Japan en Luxemburg. Stonden deze wel op jouw lijstje? Dat wordt nog best hard werken dan… (of slim werken natuurlijk)

6. Wat veel digitale nomaden gemeen hebben

Er is een viertal eigenschappen die je als digitale nomade nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kracht en vind iedereen zijn eigen weg, maar deze 4 eigenschappen kom ik vrijwel bij iedere digitale nomade tegen die ik ontmoet.

1. Ondernemend karakter

Digitale nomaden hebben over het algemeen een erg ondernemend karakter en dat is belangrijk. Je moet er namelijk zelf voor zorgen dat je klanten werft en bezig blijft met manieren om je geld te verdienen. Wanneer je geen geld meer verdient moet je je leven als digitale nomade namelijk onderbreken of je moet gaan teren op een spaarpot, dat zou natuurlijk zonde zijn. Daarbij zul je toch vooral vaak jezelf bezig moeten houden en een beetje ondernemen is dan niet mis.

2. Discipline en avontuur

Tijdens het reizen is er uiteraard veel afleiding, overal is wel wat te ontdekken. Het vergt soms dan ook een flinke dosis discipline om toch aan de slag te gaan. Als digitale nomade moet je zelf die discipline weten te behouden, er is tenslotte niemand die jou aanstuurt. Vaak ontmoet je tal van nieuwe vrienden of ben je in een omgeving waar iedereen vakantie viert. De discipline om dan vroeg op te staan en toch nog even die opdracht op je laptop te voltooien is dan soms ver te zoeken. Ook begrijpen andere mensen (lees: vakantiegangers) vaak niet dat jij wél moet werken en houden ze daar dus geen rekening mee. Maar ja, voor jou is het dan ook een lifestyle.

3. Slow travel

Veel digitale nomaden reizen erg langzaam. Dit moet eigenlijk ook wel omdat er anders al helemaal geen tijd meer is om die laptop te openen. In het begin ging ik hier zelf mee in de fout, omdat ik gewend was te reizen met een einddatum. Je wilt dan zo veel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd gezien hebben. Als digitale nomade is de tijd om te ontdekken echter oneindig en is snel reizen eigenlijk not done. Je zal niet de eerste zijn die daardoor overprikkeld raakt. Het klinkt natuurlijk wel stoer, als je het afgelopen jaar in 40 landen bent geweest, maar in de praktijk ben je dan eigenlijk vooral gesloopt en wazig over wat je precies hebt meegemaakt. Een beetje balans is ook als digitale nomade daarom een goed plan.

4. Eenzaam bestaan

Net als met alleen reizen is het digitale nomade bestaan soms eenzaam. Ik vind dat heerlijk, maar iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen gedachten over. Ook zie je wel eens koppels die samen het leven van een digitale nomade hebben opgepakt, dat kan natuurlijk ook. Je moet er in ieder geval vooral op letten dat een leven als digitale nomade bij jou past en goed aanvoelt. Lees daarom ook de tien dingen die veel digitale nomaden je niet vertellen.

reizen in thailand

7. Bruikbare links voor digitale nomaden

Er zijn veel platforms en andere digitale nomaden die je kunnen helpen om het leven als digitale nomade te realiseren. Mijn eigen platform (De Moderne Nomaden) is er eentje van, maar er zijn er uiteraard meer, je vind ze hier!

De Moderne Nomaden – Hier vind je tips en ervaringen maar kun je ook trainingen volgen voor het opzetten van je eigen online onderneming.

Digitale nomade Wiki – Hier vind je vragen omtrent het onderwerp die zijn beantwoord door digitale nomaden.

Nomad Cruise – Een cruisetocht met alleen maar digitale nomaden, zie het als een jaarlijks netwerk moment vol plezier.

Nomad List – Een database vol gegevens waarin je de gemiddelde leefkosten van iedere stad kunt vinden en meet-ups bij kunt wonen.

Digitaal Ondernemen – Een e-book met daarin 15 manieren om werken en reizen te combineren.

Jobbatical – Werk vinden overal ter wereld.

Facebook groep – Grootste digitale nomade Facebook groep waar je antwoorden kan vinden op al je vragen.

Meetup – Platform waar je wel eens evenementen voorbij ziet komen rondom het digitale nomaden bestaan.

Internations – Een platform bedoeld om andere mensen die internationaal werken te ontmoeten.

Tot zover mijn blog over het leven als digitale nomade. Wil je zelf digitale nomade worden, dan doe je er goed aan veel verhalen en ervaringen van anderen te lezen. Iedere digitale nomade pakt het namelijk anders aan. Zelf stopte ik bijvoorbeeld met mijn studie en ging reizen. Maar ik ken genoeg digitale nomaden die er jaren voorbereiding op hebben zitten voordat ze de stap zetten.

Vind je het leuk om tips te ontvangen en digitale nomade te worden, download dan gratis mijn boek en we stay in touch! Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om te gaan voor een digitale nomade lifestyle!

Training – 27 juni 2020 – Live online training

Krijg aan de lopende band online klanten als ZZP’er

Iedere onderneming heeft klanten nodig. In deze eendaagse training leer je hoe je aan die klanten komt. Of je nu al even bezig bent als ZZP’er of een vliegende start wilt maken, deze training helpt je snel op weg naar klanten en omzet. > Bekijk training