In dit artikel ga ik in op alle manieren om reizen en werken te combineren. Zelf leef ik als digitale nomade en werk op die manier vanaf welke plek dan ook op de wereld. Ik doe dat dan via werk vanachter mijn laptop, maar wanneer ik reis zie ik ook heel veel mensen die gewoon werken op de plek van bestemming of andere creatieve manieren hebben gevonden om reizen en werken te combineren. Of manieren om gewoonweg gratis te reizen ;). Op deze pagina vind je ze allemaal.

Dus heb jij geen gigantische spaarpot om er jaren op uit te trekken, lees dan vooral door, ik weet zeker dat sommige manieren nieuw voor je zullen zijn.

1. Word digital nomad en combineer werken en reizen

Omdat dit voor mij de meest voor de hand liggende manier was begin ik hier maar mee. Zelf werk ik als webdesigner en content creator. Dat wil zeggen, ik maak websites en schrijf artikelen voor bedrijven en verdien daar mijn geld mee. Deze manier van werken is volledig locatie onafhankelijk en ik kan het dus doen van waar dan ook ter wereld. Als jij ook wilt werken op je laptop zijn er tal van digital nomad banen waarmee je aan de slag kunt. Denk aan online trainer, coach, adverteerder, schrijver, dropshipper, docent of social media manager. Eigenlijk zijn er gewoon tal van mogelijkheden om online te werken en is er altijd wel iets wat bij jou past.

2. Werken in een hostel

Veel backpackers overnachten in hostels, en als je dat zelf ook wel eens doet zul je vaak zien dat er enkele internationale ‘vrijwilligers’ werken. Het hostel heeft er namelijk baat bij dat het personeel goed Engels spreekt zodat de gasten zich welkom voelen. Veel hostels bieden daarom enkele plekken aan vrijwilligers die de Engelse taal beheersen, in ruil voor een slaapplek, eten en drinken, een goede sfeer en soms ook wat zakgeld. Zeker wanneer je voor langere tijd ergens wilt blijven kan dit een manier zijn om geen cent uit te hoeven geven. Het werken in een hostel bied je tevens de perfecte sfeer om veel mensen te ontmoeten en beetje bij beetje ook de lokale taal te leren, je werkt tenslotte samen met de lokale eigenaar van het hostel.

Zelf heb ik best veel in hostels geslapen en ben ik deze structuur vaak tegengekomen. Wel met verschillende uitkomsten, de één vind het geweldig waar de ander na een week gillend naar huis ging. Doorslaggevend hierbij was eigenlijk altijd de sfeer in het hostel. Past die sfeer wel bij jou? Vind je het bijvoorbeeld wel leuk om 24/7 met mensen te praten en biertjes te drinken of ben je misschien wat meer introvert?

Veel mensen die vrijwilliger worden bij een hostel waren daar eerst te gast. Op die manier weet je ook zeker dat het hostel bij je past en je er een leuke tijd gaat hebben. Soms zul je even moeten vragen of ze een functie voor je hebben maar heel vaak staat dit ook al aangegeven.

3. Engelse les geven op reis

Wanneer je Engels kan, kun je natuurlijk ook gaan werken als docent Engels. Je hoeft hier echt geen universitaire diploma voor te hebben. Althans dat ligt er natuurlijk maar net aan waar jij Engelse les wilt gaan geven. Op veel plekken zijn ze namelijk al blij als iemand kan helpen bij de eerste stappen in de Engelse taal en gaat het dus nog niet gelijk over de moeilijkste grammar ;).

Vooral in Taiwan is veel vraag naar mensen die Engelse les kunnen geven. Daar zijn dan ook clubjes ontstaan van internationale mensen die daar Engels doceren. Wat wel een leuke combi is want daardoor heb je een soort internationaal clubje mensen die hetzelfde doen als jij waardoor je je sneller thuis zult voelen. Maar tegelijk zijn de clubjes niet te groot waardoor het niet een soort rare bubbel word binnen het land. Genoeg contact met de locals dus.

Engels doceren is echter niet iets wat je zomaar even voor een maand kunt doen. Tenminste niet als je van waarde wilt zijn voor de lokale bevolking. Deze manier van werken en reizen combineren gaat dan ook veelal per jaar. De verhalen die ik hoor van mensen die in Taiwan Engelse les geven zijn enorm positief. Vaak leren ze daarmee ook zelf de taal van het land en hebben ze echt het gevoel iets bij te dragen. Om hier werk in te vinden zijn connecties handig maar niet essentieel. Google kan je ook erg helpen alleen moet je wel altijd uitkijken voor oplichting.

4. Vrijwilligerswerk in het buitenland om werken en reizen te combineren

EVS is een afkorting voor European Voluntary Service. Dat klinkt als vrijwilligerswerk en dat is het eigenlijk ook. Je gaat vrijwillig aan de slag bij een stichting in het buitenland. Je bepaalt de werkzaamheden deels zelf en in ruil voor jouw hulp bij de stichting worden je reis, kost en inwoning vergoed door het Europees fonds. Op deze manier wil het Europees parlement de NGO’s (Non Governmental Organisation) helpen meer voor de samenleving te kunnen betekenen. Tevens doelt het Europees parlement er hiermee op dat jij internationale ervaring op kunt doen en je je daardoor meer ‘Europeaan’ voelt.

Deze manier van reizen en werken is (meestal) specifiek bedoeld voor mensen onder de 30 jaar om zo hun ervaring en Europese mobiliteit te verhogen. Een goede optie dus voor als je je tijd nuttig wilt besteden en een nieuwe plek wilt ontdekken. Zelf hoor ik er alleen maar positieve ervaringen over.

De stichting waar je dan vrijwillig gaat werken kan echt van alles zijn. Maar de basis is dat het een soort maatschappelijk belang nastreeft binnen Europa. Het soort werk je dan gaat doen hangt dus volledig af van de stichting en welke plek in Europa je uitkiest.

Vaak duurt een EVS een half jaar en beheersen deelnemers na dat half jaar de taal van het land waar ze een EVS doen. Tevens zijn ze erg te spreken over de mensen die ze ontmoeten binnen het EVS project zelf.  Als je wilt weten wat het exact is en hoe jij eraan meedoet kun je dat het makkelijkst vinden op de website van Erasmus Plus.

5. Erasmus Plus training of youth exchange

Ik wil nog even doorgaan op de optie van EVS. Want buiten vrijwilligerswerk in het buitenland bied het Europees Fonds ook internationale trainingen en jongerenuitwisselingen aan. Zelf heb ik er aan een aantal meegedaan en zo zijn veel van mijn internationale vriendschappen tot stand gekomen. Zo ben ik naar Zweden, Servië, Roemenië, Turkije en Hongarije geweest voor trainingsweken over integratie, digitaal ondernemen, klimaat, muziek en netwerken. Hier heb ik enorm veel uit geleerd en veel mooie herinneringen aan over gehouden. De andere deelnemers aan deze weken kwamen uit 35 verschillende landen!

Interessant aan deze weken is dat het Europees Fonds deze trainingen volledig vergoed. Dat wil zeggen je reis, verblijf, eten, drinken en uitjes. Het idee achter de trainingen en uitwisselingen is om je meer Europeaan te laten voelen, meer verbondenheid te creëren en kennis uit te wisselen over voor Europa belangrijke onderwerpen.

Jij kunt je ook aanmelden voor een van deze trainingsweken. Hoe je dat doet, welke voorwaarden daaraan zitten en nog meer over mijn ervaringen ermee vind je hier.

6. Handarbeid in de landbouw in Australië, Canada en Nieuw Zeeland

Misschien was dit wel het eerste waar je aan dacht toen je begon te zoeken naar manieren om werken en reizen te combineren. Ik heb al tal van verhalen gehoord van mensen die in Australië, Nieuw Zeeland of Canada waren om daar te werken. Zij vroegen een werk visum aan en gingen naar het land toe. Ter plekke zochten ze dan naar vacatures in met name de landbouw. Gewoon simpele jobs, vaak handarbeid.

Omdat deze landen erg welvarend zijn krijg je daarvoor goede verdiensten. Dat kan met gemak oplopen tot zo’n 20 dollar per uur. Het is dan ook een goede manier om deze landen te ontdekken omdat dit met een Nederlands salaris erg dure landen zijn.

Wel heb ik veel mensen dit soort werk horen doen die dachten dat ze dan wel wat zouden sparen en opzij zouden zetten, maar de realiteit leert dat deze landen enorm duur zijn om te leven en als je er een beetje van geniet je jouw verdiende geld daar dus ook al uitgeeft. Geen illusies dus over snel rijk worden.

Houd er wel rekening mee dat het hierbij goed is wat geld achter de hand te hebben. Je zult namelijk niet de eerste zijn die het niet binnen een paar weken lukt werk te vinden. Het werk is vaak erg seizoensgebonden. Met een spaarpotje voorkom je dat je in een van die verre landen blut bent.

7. Proppen of een cocktail maken in het buitenland

Werken in het buitenland kan natuurlijk ook achter de bar of als propper voor bijvoorbeeld een discotheek. Dit is erg seizoensgebonden werk, maar wanneer je in het juiste jaargetijde komt smeken ze voor mensen zoals jij. Denk hierbij vooral aan bestemmingen die voor jongeren populair zijn in het buitenland als je je kans op succes wilt vergroten. Ik doel dan op plekken als Albufeira, Lloret de Mar, Blanes, Sunny Beach, Chersonissos of Rimini. Of wanneer je liever ver weg gaat, een eiland als Koh Phangan, al is daar wél het hele jaar door werk te vinden.

Om werk als propper of bartender te doen moet je natuurlijk wel sociaal zijn en enkele talen spreken. Ook zijn sales skills altijd handig. Misschien dat dat studentenbaantje als abonnementen verkoper toch nog van pas komt ;).

8. House sitting of huizenruil overal ter wereld

Mijn ouders hebben het wel eens gedaan, om geld te besparen op hun vakantie; house sitting. Je verblijft dan in het huis van iemand anders (die bijvoorbeeld zelf op vakantie of reis is) en dat doe je gratis. De dienst die daar tegenover staat is dan vaak dat je op de huisdieren past en de planten water geeft. Op die manier kun je verblijven in de mooiste villa’s in het buitenland.

Een andere mogelijkheid die hierop aansluit is huizenruil. Hierbij ruil je letterlijk je huis om met die van iemand anders. Vaak vind je aanbiedingen hiervoor in relevante Facebook groepen of je kijkt gewoon op een platform voor huizenruil. Zo kun je in ieder geval ergens gratis verblijven en de plek ontdekken. Andere opties voor gratis verblijven zijn dingen als Couchsurfing, maar meer daarover vind je bij de blog over gratis de wereld rond reizen.

9. Internationaal oppassen

Vind je het leuk om op kinderen te passen, dan is dit wat voor jou. Je komt te wonen bij een gezin om daar mee te helpen met het verzorgen van de kinderen. Wellicht meer bekend onder de term ‘au pair’. Dit is vaak internationaal en in ruil voor het oppassen krijg je kost, inwoning en wellicht wat zakgeld.

Zelf ken ik iemand die zo’n nanny bedrijf heeft en zij vertelde mij dat de meeste gezinnen die vragen naar een au pair, het zal je niet verbazen, best rijk zijn. De ouders werken veel en een fulltime oppas is dan handig. Een gezin vinden om op te passen, ook daar heb je een platform voor. De term au pair word ook gebruikt voor het verzorgen van ouderen of mindervaliden. Maar voor die markt is uiteraard meer ervaring (en een diploma) vereist.

Oppassen kan natuurlijk ook zonder dat je in het huis woont van het kind waar je op past. Zo was mijn zusje van plan om te wonen op Malta voor een half jaar. Zij heeft toen in Facebook groepen van Malta vermeld dat ze graag zou werken als oppas. Binnen no time had ze een plek gevonden waar ze 4 dagen in de week kon oppassen. Daar kreeg ze goed genoeg voor betaald om haar tijd in Malta te bekostigen. Het gezin waarvoor ze oppaste was zelf internationaal en Engels was dan ook de voertaal. Wel zei het gezin dat ze voor mijn zusje hadden gekozen omdat zij een diploma pedagogiek had. Dat is dus een groot voordeel als je zoekt naar dit soort werk.

10. Steward(ess) worden en werken terwijl je reist

Een van de meest voor de hand liggende manieren om reizen en werken te combineren is natuurlijk door als piloot of stewardess te gaan werken. Grote nadeel is natuurlijk dat je daar niet zomaar in rolt. Gezien een pilotenopleiding erg lang duurt, praat ik graag met je verder over de optie stewardess.

Om stewardess te worden hoef je niet nu al een opleiding voor stewardess te hebben gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld bij KLM solliciteren met een MBO diploma op zak, en vervolgens wordt je dan door KLM zelf opgeleid. De sollicitatie stelt wel veel eisen gezien het werk is met veel verantwoordelijkheid.

Zo hebben meer vliegmaatschappijen regelingen waar je gebruik van kunt maken. Een lekker leventje lijkt me, je vliegt naar de andere kant van de wereld en krijgt alles vergoedt terwijl je daar verblijft. Dit is dan ook een populaire keuze voor jonge mensen die (nog) geen gezin hebben. Het word ook vaak gezien als een job die je juist doet in die periode van je leven. Maar ik heb ook een stewardess gesproken die zegt: “Eens een stewardess, altijd een stewardess. Je wordt verliefd op het vak en het reizen en ik kan dat niet loslaten.” Inmiddels doet ze het werk al 15 jaar, en is op bijna iedere plek ter wereld geweest.

11. Campingwerk in het buitenland

Een andere manier om in het buitenland te werken is campingwerk. Je werkt dan als entertainer of receptionist. Iets wat zich erg kenmerkt aan dit werk is dat het enorm seizoensgebonden is. Zo zijn veel campings in Frankrijk maar 5 weken per jaar écht vol. Dat is dan vaak ook de enige periode dat ze extra hulpkrachten zoals jou zoeken. Wanneer je die periode prima vind is het natuurlijk een leuke bezigheid. Je krijgt dan kost en inwoning en word natuurlijk ook betaald voor je werk. Al weet ik wel uit ervaring te zeggen dat het loon voor dit soort werk nogal tegenvalt.

12. Werken en reizen combineren als reisleider

Je kunt natuurlijk ook andere mensen hun reizen verzorgen en begeleiden. Je gaat dan mee als reisleider met een groep reizigers. Hiervoor zul je gewoon moeten solliciteren bij een reisbureau. Maar voordat je daaraan begint, weet dan, dat die functie best populair is. Zo kreeg ik mee dat er bij Beachmasters (jongeren reisorganisatie) niet een gewone sollicitatie geldt, maar dat de reisleiders worden uitgekozen op basis van een sollicitatie weekend. In dat weekend word dan een selectie gemaakt van wie aan de slag mag als reisleider. Het werk zelf is verder super sociaal en er word van je verwacht dat je lange nachten maakt ;). Wellicht dat een ander soort reisorganisatie je daarom beter past.

13. Free city tours geven

Vergunningsloos tours geven in de steden waar je bent. Op veel plekken mag het nog. Je kent ze wellicht, de hordes mensen die een (persoon met) paraplu achtervolgen in een populaire toeristische bestemming. Het zijn de mensen die een free tour geven.

Mensen die met een free tour meegaan, mogen achteraf zelf beslissen wat ze de tour waard vinden. Je werkt dus op basis van een fooi.

Zelf ontmoette ik iemand in Sarajevo, een man van 50 die iedere paar maanden op een andere plek ging wonen. Hij vond geschiedenis interessant en verdiepte zich vooraf erg in de stad waar die naartoe ging. Hij koppelde zijn kennis vervolgens aan plekken in de stad en ging tours geven aan mensen die daarin geïnteresseerd waren. Erg interessante manier van werken als je het mij vraagt en als je het goed doet bedraagt de fooi per persoon zo 10,- euro. Een groepje van 20 man en je kunt dus weer even vooruit op je bestemming.

14. Sportactiviteiten organiseren en begeleiden

Werken terwijl je reist naar de mooiste skigebieden? Of vind je mountainbiken leuker? Hoe dan ook, als sportdocent op een vakantiebestemming kun je mensen begeleiden bij allerlei soorten sporten. Enige ervaring is hiervoor natuurlijk wel handig, maar het vereist niet altijd een diploma. Vooral praktische ervaring is van belang. Natuurlijk zijn ook deze jobs vrij seizoensgebonden, maar als je er twee combineert kun je zo in de winter én de zomer aan de slag.

15. De wereld over cruisen

In een prachtig cruiseschip over de wereld varen. Het kan als je er gewoon op gaat werken. Je kunt werken in een van de restaurants, als kok, badmeester, het kan natuurlijk van alles zijn als het cruiseschip het maar heeft.

Er is zelfs een aparte website waarop je werk op een cruiseschip kunt vinden.

Moet je nog wel een beetje houden van de zee, maar dan is het ook puur genieten. Leuk is ook dat je zelf op het cruiseschip waarschijnlijk weinig uitgeeft, en je dus flink wat spaart met dit soort trips. Als het cruiseschip dan eenmaal aan land komt kun je daar nog lekker genieten van de bestemming voordat het schip weer terug vaart.

16. Als muzikant de wereld over reizen

Talent is vereist maar om wat muzikale performances in het buitenland te scoren hoef je niet wereldberoemd te zijn of drie albums te hebben uitgebracht.

Zelf speelde ik al gitaar op podia in Servië, Hongarije en Thailand, en DJ-de in Spanje. Deze boekingen regelde ik vaak pas als ik daar was door gewoon naar binnen te stappen bij bars en clubs. Heel veel vergoeding kreeg ik daar niet voor, maar ik kan mij zo voorstellen dat met wat extra inzet, je er best van kunt leven. Misschien zelfs als straatmuzikant?

Ik ben ook bevriend met een onbekende band die iedere zomer langs de campings in Frankrijk toert. Ze hebben deze campings zelf gecontact en gevraagd of ze in ruil voor hun optredens geld kunnen krijgen om de reis te bekostigen.

Conclusie reizen en werken combineren

Er zijn genoeg opties om te werken terwijl je reist. En dan heb je nog niet eens gehoord van alle mogelijkheden die er zijn als je vanachter je laptop geld wilt verdienen op reis. Zelf verdien ik namelijk mijn geld online terwijl ik reis. Hierdoor ben ik niet gebonden aan een locatie en dat geeft een hoop vrijheid. Wil je zelf ook geld verdienen via het internet kijk dan eens bij mijn artikel daarover. Daarin leg ik alle manieren uit.