In dit artikel ga ik in op alle manieren om reizen en werken te combineren. Zelf leef ik als digital nomad en werk op die manier vanaf welke plek dan ook op de wereld. Ik doe dat dan via werk vanachter mijn laptop.

maar wanneer ik reis zie ik ook heel veel mensen die gewoon werken op de plek van bestemming of die andere creatieve manieren hebben gevonden om reizen en werken te combineren. Of ik zie mensen die ervoor zorgen dat hun reizen gratis zijn doordat ze werk vinden op bestemming (die hen eten en een slaapplek aanbiedt). In dit artikel vind je ze allemaal!

Dus heb jij geen gigantische spaarpot om er jaren op uit te trekken, lees dan vooral door, ik weet zeker dat veel manieren nieuw voor je zullen zijn.

1. Word digital nomad en combineer werken en reizen

Omdat dit voor mij de meest voor de hand liggende manier is om reizen en werken te combineren begin ik hier maar mee. Zelf werk ik als online marketeer en copywriter. Via de website waar je nu op bent kom ik aan mijn klanten ;).

Ik, als digital nomad, werk dus marketing strategieën uit, schrijf blogs voor bedrijven en verkoop een eigen online training in het schrijven van 10k+ acquisitie mails.

Deze manier van werken is volledig locatie onafhankelijk en ik kan het dus doen van waar dan ook ter wereld. Soms is dat vanuit een koffietentje in Bali, soms vanuit mijn appartement in Servië. Ik kan overal werken en heb Nederlandse klanten, dus krijg best wel goed betaald.

Digital nomads heb ik je in alle soorten en maten. Als digital nomad kun je werken als programmeur, webdesigner, online marketeer, schrijver, fotograaf, videograaf, dropshipper, social media manager, content marketeer, blogger, vlogger, adverteerder, online coach, translator en nog tal van andere jobs.

Oneindig veel mogelijkheden dus om online te werken, maar laten we snel doorgaan met manieren waarmee je niet online, maar offline je geld verdient tijdens het reizen in het buitenland.

Wil je reizen terwijl je online geld verdient? Bekijk dan eens op welke manier ik zelf geld verdien tijdens het reizen.

2. Werken in een hostel

Veel backpackers overnachten in hostels, en als je dat zelf ook wel eens doet zul je vaak zien dat er enkele internationale ‘vrijwilligers’ werken.

Het hostel heeft er namelijk baat bij dat het personeel goed Engels spreekt zodat de gasten zich welkom voelen. Veel hostels bieden daarom enkele plekken aan vrijwilligers die de Engelse taal beheersen, in ruil voor een slaapplek, eten en drinken, een goede sfeer en soms ook wat zakgeld.

Zeker wanneer je voor langere tijd ergens wilt blijven kan dit een manier zijn om geen cent uit te hoeven geven. Het werken in een hostel biedt je tevens de perfecte sfeer om veel mensen te ontmoeten en beetje bij beetje ook de lokale taal te leren. Je werkt tenslotte samen met de (vaak) lokale eigenaar van het hostel.

Zelf heb ik best veel in hostels geslapen en daar kwam ik deze werkstructuur vaak tegen. Wel met verschillende uitkomsten, de één vind het geweldig waar de ander na een week gillend naar huis ging. Doorslaggevend hierbij was eigenlijk altijd de sfeer in het hostel. Past die sfeer wel bij jou? Vind je het bijvoorbeeld wel leuk om 24/7 met mensen te praten en biertjes te drinken of ben je misschien wat meer introvert?

Veel mensen die vrijwilliger worden bij een hostel waren daar eerst te gast. Op die manier weet je ook zeker dat het hostel bij je past en je er een leuke tijd gaat hebben. Soms zul je even moeten vragen of ze een functie voor je hebben maar heel vaak staat dit ook al aangegeven.

Wil je al direct op zoek naar een Hostel Job? Goede hostels vind je uiteraard op Hostelworld ;).

3. Engelse les geven op reis

Wanneer je goed Engels kan, kun je natuurlijk ook gaan werken als docent Engels (of als vertaler). Je hoeft hier echt geen universitaire diploma voor te hebben. Op veel plekken zijn ze namelijk al blij als iemand kan helpen bij de eerste stappen in de Engelse taal en gaat het dus nog niet gelijk over de moeilijkste grammar ;).

Vooral in Taiwan is veel vraag naar mensen die Engelse les kunnen geven. Daar zijn dan ook clubjes ontstaan van internationale mensen die daar Engels doceren.

Een leuke combi want daardoor heb je een soort internationaal clubje mensen die hetzelfde doen als jij waardoor je je sneller thuis zult voelen.

Engels doceren is echter niet iets wat je zomaar even voor een maand kunt doen. Tenminste niet als je van waarde wilt zijn voor de lokale bevolking. Deze manier om werken en reizen te combineren gaat dan ook veelal per jaar.

De verhalen die ik hoor van mensen die in Taiwan Engelse les geven zijn enorm positief. Vaak leren ze daarmee ook zelf de taal van het land en hebben ze het gevoel écht iets bij te dragen. Om hier werk in te vinden zijn connecties handig maar niet essentieel. Google kan je ook erg helpen. Kijk daarbij wel uit voor oplichting zodat je uiteindelijk niet op een plek komt te werken waar je voor moet betalen (ja, dat soort dingen komen voor…).

4. Vrijwilligerswerk in het buitenland om werken en reizen te combineren

EVS is een afkorting voor European Voluntary Service. Dat klinkt als vrijwilligerswerk en dat is het eigenlijk ook…

Je gaat vrijwillig aan de slag bij een stichting in het buitenland. Je bepaalt de werkzaamheden deels zelf. In ruil voor jouw hulp bij de stichting worden je reis, kost en inwoning vergoed door het Europees fonds.

Op deze manier wil het Europees parlement de NGO’s (Non Governmental Organisation) helpen meer voor de samenleving te kunnen betekenen. Tevens doelt het Europees parlement er hiermee op dat jij internationale ervaring op kunt doen en je je daardoor meer ‘Europeaan’ voelt.

Deze manier van reizen en werken is (meestal) specifiek bedoeld voor mensen onder de 30 jaar om zo hun ervaring en Europese mobiliteit te verhogen. Een goede optie dus voor als je je tijd nuttig wilt besteden en een nieuwe plek wilt ontdekken. Zelf hoor ik er alleen maar positieve ervaringen over.

Er is een breed scala aan NGO’s waar je aan de slag kunt. De basis is dat het een maatschappelijk belang nastreeft binnen Europa. Het soort werk dat je dan gaat doen hangt dus volledig af van de stichting en welke plek in Europa je uitkiest.

Vaak duurt een EVS een half jaar en beheersen deelnemers na dat half jaar de taal van het land waar ze een EVS doen. Tevens zijn deelnemers erg te spreken over de mensen die ze ontmoeten binnen het EVS project zelf.

5. Erasmus Plus training of youth exchange

Er is nog een aanvulling op de vorige manier om werken en reizen te combineren. Want buiten vrijwilligerswerk in het buitenland biedt het Europees Fonds ook internationale trainingen en jongerenuitwisselingen aan. Zelf heb ik er aan een aantal meegedaan en zo zijn veel van mijn internationale vriendschappen tot stand gekomen.

Zo ben ik naar Zweden, Servië, Roemenië, Turkije en Hongarije geweest voor trainingsweken over integratie, digitaal ondernemen, klimaat, muziek en netwerken. Hier heb ik enorm veel uit geleerd en veel mooie herinneringen aan over gehouden. De andere deelnemers aan deze weken kwamen uit 35 verschillende landen!

Interessant aan deze weken is dat het Europees Fonds deze trainingen volledig vergoed. Dat wil zeggen je reis, verblijf, eten, drinken en uitjes. Het idee achter de trainingen en uitwisselingen is om je meer Europeaan te laten voelen, meer verbondenheid te creëren en kennis uit te wisselen over voor Europa belangrijke onderwerpen.

Jij kunt je ook aanmelden voor een van deze trainingsweken. Hoe je dat doet, welke voorwaarden daaraan zitten en nog meer over mijn ervaringen ermee vind je hier.

6. Handarbeid in de landbouw in Australië, Canada of Nieuw Zeeland

Misschien was dit wel het eerste waar je aan dacht toen je begon te zoeken naar manieren om werken en reizen te combineren. Ik heb al tal van verhalen gehoord van mensen die in Australië, Nieuw Zeeland of Canada waren om daar te werken. Zij vroegen een werkvisum aan en gingen naar het land toe. Ter plekke zochten ze naar vacatures in met name de landbouw. Gewoon simpele jobs, vaak handarbeid.

Omdat deze landen erg welvarend zijn krijg je voor dat soort werk goede verdiensten (als je het vergelijkt met Nederland). Dat kan met gemak oplopen tot zo’n 20 euro per uur. Het is dan ook een goede manier om deze landen te ontdekken omdat dit met een Nederlands salaris erg dure landen zijn.

Wel heb ik veel mensen over dit soort werk horen praten als in een zure realiteit. De landen zijn namelijk zo duur, dat je aan je werk niet veel overhoudt. Geen illusies dus over snel rijk worden.

Houdt er tevens ook rekening mee dat het hierbij goed is om wat geld achter de hand te hebben. Je zult namelijk niet de eerste zijn die het niet binnen een paar weken lukt om werk te vinden. Het werk is daarbij erg seizoensgebonden. Met een spaarpotje voorkom je dat je in een van die verre landen blut bent.

Wil je online geld verdienen tijdens je reizen? Kijk dan eens naar de manieren om online geld te verdienen welke ik in mijn e-book heb beschreven.

7. Proppen of een cocktail maken in het buitenland

Werken in het buitenland kan natuurlijk ook achter de bar of als propper voor bijvoorbeeld een discotheek. Dit is erg seizoensgebonden werk, maar wanneer je in het juiste jaargetijde komt smeken ze voor mensen zoals jij.

Denk hierbij vooral aan bestemmingen die voor jongeren populair zijn in het buitenland als je je kans op succes wilt vergroten. Ik doel dan op plekken als Albufeira, Lloret de Mar, Blanes, Sunny Beach, Ibiza, Chersonissos of Rimini. Of wanneer je liever ver weg gaat, een eiland als Koh Phangan, al is bij die laatste wél het hele jaar door werk te vinden.

Om werk als propper of bartender te doen moet je natuurlijk wel sociaal zijn en enkele talen spreken. Ook zijn sales skills altijd handig. Misschien dat dat studentenbaantje als abonnementen verkoper dan toch nog van pas komt ;).

8. House sitting of huizenruil overal ter wereld

Mijn ouders hebben het wel eens gedaan, om geld te besparen op hun vakantie; house sitting. Je verblijft dan in het huis van iemand anders (die bijvoorbeeld zelf op vakantie of reis is) en dat doe je gratis. De dienst die daar tegenover staat is dan vaak dat je op de huisdieren past en de planten water geeft. Op die manier kun je verblijven in de mooiste villa’s in het buitenland.

Een andere mogelijkheid die hierop aansluit is huizenruil. Hierbij ruil je letterlijk je huis om met die van iemand anders. Vaak vind je aanbiedingen hiervoor in relevante Facebook groepen of je kijkt gewoon op een platform voor huizenruil. Zo kun je in ieder geval ergens gratis verblijven en de plek ontdekken.

Andere opties voor gratis verblijven zijn dingen als Couchsurfing, maar meer daarover vind je bij de blog over gratis de wereld rond reizen.

9. Internationaal oppassen

Vind je het leuk om op kinderen te passen? Dan is dit wat voor jou. Je komt te wonen bij een gezin om daar mee te helpen met het verzorgen van de kinderen. Wellicht meer bekend onder de term ‘au pair‘. Dit is vaak internationaal en in ruil voor het oppassen krijg je kost, inwoning en wellicht wat zakgeld.

Zelf ken ik iemand die zo’n nanny bedrijf heeft en zij vertelde mij dat de meeste gezinnen die vragen naar een au pair, het zal je niet verbazen, best rijk zijn.

De ouders werken veel en een fulltime oppas is dan handig. Een gezin vinden om op te passen, ook daar heb je diverse platforms voor. De term au pair wordt ook gebruikt voor het verzorgen van ouderen of mindervaliden. Maar voor die markt is uiteraard meer ervaring (en een diploma) vereist.

Oppassen kan natuurlijk ook zonder dat je in het huis woont van het kind waar je op past. Zo was mijn zusje van plan om te wonen op Malta voor een half jaar. Zij heeft toen in Facebook groepen van Malta vermeld dat ze graag zou werken als oppas. Binnen no time had ze een plek gevonden waar ze 4 dagen in de week kon oppassen.

Daar kreeg ze goed genoeg voor betaald om haar tijd in Malta te bekostigen. Het gezin waarvoor ze oppaste was zelf internationaal en Engels was dan ook de voertaal. Zo kun jij ook internationaal gaan oppassen.

10. Steward(ess) worden en werken terwijl je reist

Een van de meest voor de hand liggende manieren om reizen en werken te combineren is natuurlijk door als piloot of stewardess te gaan werken. Grote nadeel is natuurlijk dat je daar niet zomaar in rolt. Gezien een pilotenopleiding erg lang duurt, praat ik graag met je verder over de optie stewardess.

Om stewardess te worden hoef je niet nu al een opleiding voor stewardess te hebben gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld bij KLM solliciteren met een MBO diploma op zak, en vervolgens wordt je dan door KLM zelf opgeleid. De sollicitatie stelt wel veel eisen gezien het werk is met veel verantwoordelijkheid.

Zo hebben meer vliegmaatschappijen regelingen waar je gebruik van kunt maken. Een lekker leventje lijkt me, je vliegt naar de andere kant van de wereld en krijgt alles vergoed terwijl je daar verblijft. Dit is dan ook een populaire keuze voor jonge mensen die (nog) geen gezin hebben.

Het wordt ook vaak gezien als een job die je juist doet in die periode van je leven. Maar ik heb ook een stewardess gesproken die zegt: “Eens een stewardess, altijd een stewardess. Je wordt verliefd op het vak en het reizen en ik kan dat niet loslaten.” Inmiddels doet ze het werk al 15 jaar, en is op bijna iedere plek ter wereld geweest.

Lijkt het jou wat om online geld te verdienen zodat je vanaf overal ter wereld kunt werken? Kijk dan of een van de manieren in mijn e-book iets voor jou is.

11. Campingwerk in het buitenland

Een andere manier om in het buitenland te werken is campingwerk. Je werkt dan als entertainer of receptionist. Iets wat zich erg kenmerkt aan dit werk is dat het enorm seizoensgebonden is. Zo zijn veel campings in Frankrijk maar 5 weken per jaar écht vol. Dat is dan vaak ook de enige periode dat ze extra hulpkrachten zoals jou zoeken.

Wanneer je die periode prima vindt is het natuurlijk een leuke bezigheid. Je krijgt dan kost en inwoning en wordt natuurlijk ook betaald voor je werk. Al weet ik wel uit ervaring te zeggen dat het loon voor dit soort werk nogal tegenvalt…

12. Werken en reizen combineren als reisleider

Je kunt natuurlijk ook andere mensen hun reizen verzorgen en begeleiden. Je gaat dan mee als reisleider met een groep reizigers. Hiervoor zul je gewoon moeten solliciteren bij een reisbureau. Maar voordat je daaraan begint, weet dan, dat die functie best populair is.

Zo kreeg ik mee dat er bij Beachmasters (jongeren reisorganisatie) niet een gewone sollicitatie geldt, maar dat de reisleiders worden uitgekozen op basis van een sollicitatie weekend. In dat weekend wordt dan een selectie gemaakt van wie aan de slag mag als reisleider. Het werk zelf is verder super sociaal en er wordt van je verwacht dat je lange nachten maakt ;). Maar uiteraard zijn er genoeg ander soort reisorganisaties te bedenken.

13. Free city tours geven

Vergunningsloos tours geven in de steden waar je bent. Op veel plekken mag het nog.

Je kent ze wellicht, de hordes mensen die een (persoon met) paraplu achtervolgen in een populaire toeristische bestemming. Het zijn de mensen die een free tour geven.

Mensen die met een free tour meegaan, mogen achteraf zelf beslissen wat ze de tour waard vinden. Je werkt dus op basis van een fooi.

Zelf ontmoette ik iemand in Sarajevo, een man van 50 die iedere paar maanden op een andere plek woont. Hij vindt geschiedenis interessant en verdiept zich vooraf erg in de stad waar die naartoe gaat.

Hij koppelt zijn historische kennis vervolgens aan plekken in de stad en geeft tours aan mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Een erg interessante manier van werken als je het mij vraagt en als je het goed doet bedraagt de fooi per persoon zo 10,- euro. Een groepje van 20 man en je kunt dus weer even vooruit op je bestemming.

Werken kun je natuurlijk ook online doen, als digital nomad. Kijk hier hoe ik het aanpak en hoe jij ook kunt bouwen aan een online inkomen.

14. Sportactiviteiten organiseren en begeleiden

Werken terwijl je reist naar de mooiste skigebieden? Of vind je mountainbiken leuker? Hoe dan ook, als sportdocent op een vakantiebestemming kun je mensen begeleiden bij allerlei soorten sporten. Enige ervaring is hiervoor natuurlijk wel handig, maar het vereist niet altijd een diploma. Vooral praktische ervaring is van belang.

Natuurlijk zijn ook deze jobs vrij seizoensgebonden, maar als je er twee combineert kun je zo in de winter én de zomer aan de slag.

15. De wereld over cruisen

In een prachtig cruiseschip over de wereld varen. Het kan als je er gewoon op gaat werken. Je kunt werken in een van de restaurants, als kok, badmeester, het kan natuurlijk van alles zijn als het cruiseschip het maar heeft.

Je moet wel een beetje houden van de zee, maar dan is het ook puur genieten. Leuk is ook dat je zelf op het cruiseschip waarschijnlijk weinig uitgeeft, en je dus flink wat spaart met dit soort trips. Als het cruiseschip dan eenmaal aan land komt kun je daar nog lekker genieten van de bestemming voordat het schip weer terug vaart.

16. Als muzikant de wereld over reizen

Talent is vereist maar om wat muzikale performances in het buitenland te scoren hoef je niet wereldberoemd te zijn of drie albums te hebben uitgebracht.

Zelf speelde ik al gitaar op podia in Servië, Hongarije en Thailand, en DJ-de in Spanje. Deze boekingen regelde ik vaak pas als ik daar was door gewoon naar binnen te stappen bij bars en clubs.

Heel veel vergoeding kreeg ik daar niet voor, maar ik kan mij zo voorstellen dat met wat extra inzet, je er best van kunt leven. Misschien zelfs als straatmuzikant?

Ik ben ook bevriend met een onbekende band die iedere zomer langs de campings in Frankrijk toert. Ze hebben deze campings zelf gecontact en gevraagd of ze in ruil voor hun optredens geld kunnen krijgen om de reis te bekostigen. Nu gaan ze ieder jaar zes weken op ‘muziek vakantie’

Conclusie reizen en werken combineren

Er zijn genoeg opties om te werken terwijl je reist. En dan heb je nog niet eens gehoord van alle mogelijkheden die er zijn als je vanachter je laptop geld wilt verdienen op reis.

Zelf werk ik online terwijl ik reis. Hierdoor ben ik niet gebonden aan een locatie en dat geeft een hoop vrijheid. Wil je zelf ook online geld verdienen, neem dan een kijkje in mijn e-book.

Trainingen

Leren over online ondernemen?

Bij De Moderne Nomaden geven we regelmatig trainingen over online ondernemen. Zowel online als in het écht. Zit daar wat voor jou bij? > Bekijk trainingen