fbpx

Reizen en werken combineren – 16 manieren hoe jij dit kunt doen

In dit artikel ga ik in op alle manieren om reizen en werken te combineren. Zelf leef ik als digitale nomade en werk op die manier vanaf welke plek dan ook op de wereld. Maar ook buiten het digitale zijn er veel manieren om geld te verdienen op je reis, of om gewoonweg gratis te reizen.

Reizen en werken combineren is vooral ideaal voor iedereen die geen gigantische spaarpot heeft maar wel graag nieuwe plekken ontdekt en het avontuur op zoekt.

Daarom hier alle manieren die dat voor jou mogelijk kunnen maken.

1. EVS project om werken en reizen te combineren

EVS, wat is dat? Het is inderdaad een afkorting en staat voor European Voluntary Service. Dat klinkt als vrijwilligerswerk en dat is het eigenlijk ook. Je gaat vrijwillig aan de slag bij een stichting in het buitenland. Vaak bepaal je de werkzaamheden deels zelf. In ruil voor jouw hulp worden je reis, kost en inwoning vergoed door het Europees fonds.

Deze manier van reizen en werken is (meestal) specifiek bedoeld voor mensen onder de 30 jaar om zo hun ervaring en Europese mobiliteit te verhogen. Een goede optie dus voor als je je tijd nuttig wilt besteden en een nieuwe plek wilt ontdekken. Zelf hoor ik er alleen maar positieve ervaringen over.

Weten wat het exact is en hoe jij eraan meedoet kun je het makkelijkst vinden op de website van Erasmus Plus. Of je valt de stichting van een goede vriend met die vraag lastig (hij helpt je graag).

2. Erasmus Plus training of youth exchange

Ik wil nog even doorgaan op de optie van EVS. Want buiten vrijwilligerswerk in het buitenland bied het Europees Fonds ook internationale trainingen en jongerenuitwisselingen aan. Zelf heb ik er aan een aantal meegedaan en zo zijn veel van mijn internationale vriendschappen tot stand gekomen. Dit zijn wel vaak weken, je leert er veel en het word wederom allemaal vergoed. Daar zitten dan natuurlijk wel wat voorwaarden aan. Kijk gerust even naar het artikel dat ik over mijn ervaringen met Erasmus Plus schreef.

3. Werken in een hostel

Je kunt natuurlijk ook gaan werken in een hostel. Hier werken namelijk meestal internationale mensen en wanneer je goed Engels spreekt is dat wellicht ook wat voor jou. Ik herinner me zelf nog bij een party hostel in Boedapest te zijn geweest. Een grappig detail is dat iedereen die daar werkte, eerst als gast in het hostel was. Zij vonden het toen zo leuk dat ze vroegen of ze konden blijven in ruil voor werkzaamheden. Veel (grotere) hostels staan daar vaak wel voor open. Je moet dan zelf natuurlijk wel houden van een overdosis aan menselijk contact en vaak bijbehorend een slechte nachtrust.

4. Engelse les geven op reis

Wanneer je Engels kan kun je natuurlijk ook gaan werken als docent Engels. Je hoeft hier echt geen universitaire diploma voor te hebben. Althans dat ligt er natuurlijk maar net aan waar jij Engelse les wilt gaan geven.

Vooral in Taiwan is veel vraag naar mensen die Engelse les kunnen geven. Daar zijn dan ook clubjes ontstaan van internationale mensen die daar Engels doceren.

Vaak blijf je dan een jaar in een land en doceer je Engels. Tegelijk kun je met het geld wat je verdient en je vrije tijd dan het land verkennen. Een goede manier om reizen en werken te combineren voor specifieke landen dus.

Op dit moment fietsen we van Nederland naar India. Bekijk hier hoe we dat doen :).

abonneer op Youtube

5. Word digital nomad en combineer werken en reizen

Deze manier lag voor mij het meest voor de hand toen ik besloot reizen en werken te gaan combineren.

Met een digitale skill als webdesign, online marketing, content creatie, reis bloggen, video editing etc. kun je gemakkelijk online je geld verdienen en tegelijkertijd reizen.

Er zijn tal van manieren hoe ook jij online je geld kunt verdienen als digital nomad. Maar check daarvoor maar gewoon even het artikel dat ik schreef over digital nomads :).

6. Handarbeid in de landbouw in Australië, Canada en Nieuw Zeeland

Misschien was dit wel het eerste waar je aan dacht toen je begon te zoeken naar manieren om werken en reizen te combineren. Ik heb al tal van verhalen gehoord van mensen die in Australië, Nieuw Zeeland of Canada waren om daar te werken. Zij vroegen een werk visum aan en gingen naar het land toe. Ter plekke zochten ze dan naar vacatures in met name de landbouw. Gewoon simpele jobs, vaak handarbeid. Maar omdat deze landen erg welvarend zijn krijg je daarvoor nog goede verdiensten. Het is dan ook een goede manier om deze landen te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat het hierbij goed is wat geld achter de hand te hebben. Je zult namelijk niet de eerste zijn die het niet binnen een paar weken lukt werk te vinden. Het werk is namelijk vaak ook nog eens seizoensgebonden. Met een spaarpotje voorkom je dat je in een van die verre landen blut bent.

7. Proppen of een cocktail maken in het buitenland

Werken in het buitenland kan natuurlijk ook achter de bar of als propper voor bijvoorbeeld een discotheek. Vaak is dit erg seizoensgebonden werk en is er in het seizoen ook plots erg veel vraag naar werknemers zoals jij.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld de zomer aan de Europese zuidkust doorbrengen en tegelijk geld verdienen.

De grote eis hierbij is natuurlijk wel dat je een van nature sociaal persoon bent. Je moet de sfeer er tenslotte in brengen.

8. House sitting of huizenruil overal ter wereld

Mijn ouders hebben het wel eens gedaan, om geld te besparen op hun vakantie; house sitting. Je verblijft dan in het huis van iemand anders (die bijvoorbeeld zelf op vakantie of reis is) en dat doe je gratis. De dienst die daar tegenover staat is dan vaak dat je op de huisdieren past en de planten water geeft. Op die manier kun je verblijven in de mooiste villa’s in het buitenland. Een andere mogelijkheid die hierop aansluit is huizenruil. Hierbij ruil je letterlijk je huis om met die van iemand anders. Vaak vind je aanbiedingen hiervoor in relevante Facebook groepen of je kijkt gewoon op een platform voor huizenruil. Zo kun je in ieder geval ergens gratis verblijven. Andere opties voor gratis verblijven zijn dingen als Couchsurfing, maar meer daarover vind je bij de blog over gratis de wereld rond reizen.

9. Internationaal oppassen

Vind je het leuk om op kinderen te passen, dan is dit wat voor jou. Je komt in te wonen bij een gezin om daar mee te helpen met het verzorgen van de kinderen. Wellicht meer bekend onder de term ‘au pair’. Dit is vaak internationaal en in uil voor het oppassen krijg je kost, inwoning en wellicht wat zakgeld. Zelf ken ik iemand die zo’n nanny bedrijf heeft en zij vertelde mij dat de meeste gezinnen die vragen naar een au pair, het zal je niet verbazen, best rijk zijn. De ouders werken veel en een fulltime oppas is dan handig. Een gezin vinden om op te passen, ook daar heb je een platform voor. Tot slot, de term au pair word ook gebruikt voor het verzorgen van ouderen of mindervaliden. Maar voor die markt is uiteraard meer ervaring (en een diploma) vereist.

10. Steward(ess) worden en werken terwijl je reist

Een van de meest voor de hand liggende manieren om reizen en werken te combineren is natuurlijk door gewoon als piloot of stewardess te gaan werken. Grote nadeel is natuurlijk dat je daar niet zomaar in rolt.

Om stewardess te worden hoef je niet nu al een opleiding voor stewardess te hebben gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld bij KLM solliciteren met een MBO diploma op zak, en vervolgens wordt je dan door KLM zelf opgeleid.

Zo hebben meer vliegmaatschappijen regelingen waar je gebruik van kunt maken. Een lekker leventje lijkt me, je vliegt naar de andere kant van de wereld en krijgt alles vergoedt terwijl je daar verblijft. Dit is dan ook een populaire keuze voor jonge mensen die (nog) geen gezin hebben. Het word ook vaak gezien als een job die je juist doet in die periode van je leven. Maar ik heb ook een stewardess gesproken die zegt: “Eens een stewardess, altijd. Je wordt verliefd op het vak en het reizen en ik kan dat niet loslaten.” Inmiddels doet ze het werk al 15 jaar, en is op bijna iedere plek ter wereld geweest.

11. Campingwerk in het buitenland

Een andere manier om in het buitenland te werken is campingwerk. Je werkt dan bijvoorbeeld als entertainer of receptionist. Iets wat zich erg kenmerkt aan dit werk is dat het enorm seizoensgebonden is. Zo zijn veel campings in Frankrijk maar 5 weken per jaar écht vol. Dat is dan vaak ook de enige periode dat ze extra hulpkrachten zoals jou zoeken. Wanneer je die periode prima vind is het natuurlijk een leuke bezigheid.

12. Werken en reizen combineren als reisleider

Je kunt natuurlijk ook andere mensen hun reizen verzorgen en begeleiden. Je gaat dan mee als reisleider met een groep reizigers. Hiervoor zul je gewoon moeten solliciteren bij een reisbureau. Maar voordat je daaraan begint, weet dan, dat die functie best populair is. Zo kreeg ik mee dat er bij Beachmasters (jongeren reisorganisatie) niet een gewone sollicitatie geldt, maar dat de reisleiders worden uitgekozen op basis van een sollicitatie weekend. Leuke jobs liggen dus niet voor het oprapen, daar moet je echt werk voor verzetten.

13. Free city tours geven

Vergunningsloos tours geven in de steden waar je bent. Op veel plekken mag het nog. Je kent ze wellicht, de hordes mensen die een (persoon met) paraplu achtervolgen in een populaire toeristische bestemming. Het zijn de mensen die een free tour geven.

Mensen die met een free tour meegaan, mogen dan achteraf zelf beslissen wat ze de tour waard vinden. Je werkt dus op basis van een fooi.

Zelf ontmoette ik iemand in Sarajevo, een man van 50 die iedere paar maanden op een andere plek ging wonen. Hij vond geschiedenis interessant en verdiepte zich vooraf erg in de stad waar die naartoe ging. Vervolgens ging die daar dan free tours geven voor de tijd dat die daar was en verdiende zo zijn geld terwijl hij reist.

14. Sportactiviteiten organiseren en begeleiden

Werken terwijl je reist naar de mooiste skigebieden? Of vind je mountainbiken leuker? Hoe dan ook, als sportdocent op een vakantiebestemming kun je mensen begeleiden bij allerlei soorten sporten. Enige ervaring is hiervoor natuurlijk wel handig, maar die heb je gelukkig zo opgedaan.

Onze reis volgen?

Abboneer

15. De wereld over cruisen

In een prachtig cruiseschip over de wereld varen. Het kan als je er gewoon op gaat werken. Je kunt werken in een van de restaurants, als kok, badmeester, het kan natuurlijk van alles zijn als het cruiseschip het maar heeft.

Er is zelfs een aparte website waarop je werk op een cruiseschip kunt vinden.

Moet je nog wel een beetje houden van de zee, maar dan is het ook puur genieten. Leuk is ook dat je zelf op het cruiseschip waarschijnlijk weinig uitgeeft, en je dus flink wat spaart met dit soort trips.

16. Als muzikant de wereld over reizen

Ja, deze optie, daar heb je wel wat talent voor nodig en wat doorzettingsvermogen, maar je hoeft heus niet wereldberoemd te zijn om wat muzikale performances in het buitenland te scoren.

Zelf speelde ik al gitaar op podia in Servië, Hongarije en Thailand, en DJ-de in Spanje. Deze boekingen regelde ik dan vaak als ik daar was door gewoon naar binnen te stappen bij bars en clubs. Heel veel vergoeding kreeg ik daar niet voor, maar ik kan mij zo voorstellen dat met wat extra inzet je er best van kunt leven. Misschien zelfs als straatmuzikant?

Conclusie reizen en werken combineren

Er zijn genoeg opties om te werken terwijl je reist. En dan heb je nog niet eens gehoord van alle mogelijkheden die er zijn als je vanachter je laptop geld wilt verdienen op reis. Zelf verdien ik namelijk mijn geld online terwijl ik reis. Hierdoor ben ik niet gebonden aan een locatie en dat geeft een hoop vrijheid. Wil je zelf ook geld verdienen via het internet kijk dan eens bij mijn artikel daarover. Daarin leg ik alle manieren uit.

Heb je nog andere manieren om werken en reizen te combineren? Ik wil ze weten! Mail ze naar info@demodernenomaden.nl zodat ze bij dit artikel komen te staan.

2018-11-12T21:45:37+00:00

De Moderne Nomaden

De Moderne Nomaden is een online platform voor iedereen die werken en reizen wil combineren. Een leven lang reizen is vaak simpeler dan je denkt.

Contact Info

Phone: +31 6 81081589

Web: demodernenomaden.nl