Gratis op reis en nuttige dingen leren? Welkom bij de wereld van Erasmus Plus trainingen.

Je kent Erasmus Plus waarschijnlijk van de studiebeurzen en dat soort dingen. Waar Erasmus Plus minder bekend om staat zijn de trainingsweken die zij (indirect) organiseren. Praktisch gezien kan iedereen met een Europees paspoort meedoen aan die trainingsweken en gezien mijn positieve en leerzame ervaringen zou ik het iedereen aanraden.

Mijn ervaring met Erasmus Plus trainingen

Als ik terugblik op ervaringen die ik heb opgedaan, kom ik tot de conclusie dat mijn Erasmus Plus trainingsweken daar een belangrijk onderdeel van zijn. Maar steeds als ik anderen erover vertel, hebben ze geen flauw idee waarover ik het heb.

Gratis op reis. Hoe dan? Gefinancierde trainingsweken. Hoe dan?

Als ik vervolgens vertel dat mijn reiskosten zijn vergoedt en de slaapplek is betaald door het Europees Fonds snapt niemand er meer iets van. Maar het is de mooie realiteit die onderdeel is van het Europese paspoort.

Wat is een Erasmus Plus training?

Een internationale training of jongerenuitwisseling van Erasmus Plus is een door een stichting of nationaal agentschap georganiseerde week in een Europees land.

In deze week komen allemaal mensen uit verschillende nationaliteiten samen, veelal Europeanen. De trainingsweken worden vanuit het Europees Fonds gesubsidieerd en hebben als doel de Europese mobiliteit te bevorderen. Daarbij heeft iedere training op zich een eigen leerdoel.

Zelf ben ik naar trainingen geweest op het gebied van integratie, mobiliteit, muziek affectie, online ondernemen, non-formeel leren en klimaat. De onderwerpen verschillen dus erg van elkaar en er is voor iedereen wel iets interessants om zich in te verdiepen.

Erasmus Plus trainingen zijn maatschappelijk georiënteerd

De onderwerpen van de internationale Erasmus Plus trainingen zijn in bijna alle gevallen maatschappelijk gericht, zodat jij met de ervaringen vanuit een trainingsweek iets terug kan doen voor de maatschappij. Zo krijgt jouw deelname aan een trainingsweek een positief effect op de maatschappij in indirecte zin.

Wat de uitkomst is weet het Europees Fonds ook niet precies, maar dat het iets bijdraagt, daar geloven ze in. Vandaar de financiering. ;)

Erasmus Plus equals non formeel leren

Ook belangrijk om te weten is dat een training van Erasmus Plus vaak volledig non-formeel is. Dit wil zeggen dat je het meeste leert van elkaar. De insteek zijn opdrachten die helpen het delen met elkaar zo makkelijk mogelijk te maken. En gezien iedereen een andere afkomst heeft, brengt dit vaak interessante inzichten naar voren. Denk aan verschillende standpunten rondom LGBTQ+ of mensenrechten.

Kortom, het is geen saaie studie maar een zinvolle en leuke manier om dingen te leren.

En hoewel het allemaal wat zweverig lijkt, hebben de Erasmus Plus trainingen vaak wel degelijk een effect. Zo heb ik na een training over muziek affectie in Spanje, een activiteit georganiseerd in Nederland om met vluchtelingen muziek te maken. Dat is het indirecte effect van een Erasmus Plus trainingsweek.

Mensen Ontmoeten Op Reis

© Erasmus Plus Trainingsweek Roemenië

Waarom wil je meedoen aan een Eramus Plus training?

Buiten dat je veel leert is de Erasmus Plus training voor veel dingen goed. Mijn Engelse spreekkunsten zijn hierdoor enorm verbeterd en ik heb prachtige mensen ontmoet uit meer dan 25 Europese landen.

Het is de manier om uit je comfortzone te stappen en een leuke, leerzame tijd te hebben. En ja, dat die tijd dan ook nog volledig wordt vergoed maakt het ook nog eens laagdrempelig om mee te doen.

Ook is het een mooie gelegenheid om een nieuwe Europees land te verkennen. Onderdeel van de training is altijd één dag waarbij je erop uitgaat in de omgeving.

© Erasmus Plus Trainingsweek Spanje

Wat wordt er precies vergoedt bij een training van Erasmus Plus?

Omdat het Europees Fonds deze doelen belangrijk vindt, subsidieert het deze projecten. Denk hierbij aan vergoedingen voor de training, experts, trainingsmateriaal, verblijf, eten en drinken. Ook wordt je reis naar de trainingslocatie (omdat deze overal in Europa kan zijn) veelal volledig vergoed.

In hoeverre je zelf moet bijdragen wordt altijd vermeld, maar meestal is dit niet meer dan 50,- euro. Een goedkope manier om jezelf te ontwikkelen dus, zonder je zorgen te maken over geld. Prachtig toch?

Aanmelden Erasmus Plus training

De makkelijkste manier om een van de trainingen van Erasmus Plus bij te wonen is door aangesloten te zijn bij een stichting die daar connecties in heeft. Zelf was ik bijvoorbeeld aangesloten bij stichting Be Innovated en kon ik via hun partners deelnemen met 3 trainingen.

Uiteraard kun je ook zonder kennissen deelnemen. Je kunt dan op zoek naar een Erasmus Plus training in de trainingskalender van Salto Youth. Vergeet dan niet om bij je aanmelding voor een training een goede motivatie te schrijven.

Toen ik zelf meedeed aan een Erasmus Plus training over muziek affectie in Malaga waren er 400 inschrijvingen terwijl er maar 25 plekken waren. Een goede motivatie om deel te nemen maakt dan het verschil.

Conclusie trainingsweken

Deze trainingen hebben mijzelf enorm veel kennis en internationale vriendschappen opgeleverd. Zelfs mijn toenmalige vriendin had ik op deze manier ontmoet (is weer uit helaas ;)). Het zijn bijzondere weken, en wanneer je er de juiste inzet toont, haal je er onvergetelijke ervaringen uit. Ik wens je veel succes en vooral plezier op je eerste training! :)

Wil je eens kennis maken met non formele trainingen? Vanuit het Eramus Plus project ben ik zelf ook begonnen met het geven van gratis trainingen in Nederland over mindset en geluk.