Gratis op reis en nuttige dingen leren? Welkom bij de wereld van Erasmus Plus trainingen.

Toen ik laatst terugblikte op waar ik ervaringen heb opgedaan, kwam ik tot de conclusie dat Erasmus Plus trainingen daar een groot aandeel in hadden. Maar steeds als ik anderen daarover vertel krijg ik vragende blikken. Deze weken worden namelijk veelal volledig vergoed door het Europees Fonds en zijn daarom een interessante mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Maar wat is zo een training precies, hoe vind je ze, waar meld je je aan en rondom wat voor onderwerpen vinden deze weken plaats? In deze blog ga ik in op deze vragen in en geef ik je bruikbare tips en linkjes om er het optimale uit te halen.

Wat is een Erasmus Plus training?

Een trainingsweek van Erasmus Plus is een door een stichting of nationaal agentschap georganiseerde week. In deze week komen allemaal mensen uit verschillende nationaliteiten samen, veelal Europeanen. De trainingsweken worden vanuit het Europees Fonds gesubsidieerd en hebben als doel de Europese mobiliteit te bevorderen. Daarbij heeft iedere training op zich een eigen leerdoel. Zelf ben ik bijvoorbeeld naar trainingen geweest op het gebied van integratie, mobiliteit, muziek affectie en klimaat. De onderwerpen verschillen dus erg en er is voor ieder wat wils. Wel zijn de onderwerpen in bijna alle gevallen maatschappelijk gericht, zodat jij met de ervaringen vanuit een trainingsweek iets terug kan doen voor de maatschappij. Ook belangrijk om te weten is dat een training van Erasmus Plus vaak volledig non-formeel is. Dit wil zeggen dat je het meeste leert van elkaar, door in een groep experimenten en opdrachten te doen. Kortom, het is geen school maar een meer zinvolle en leuke manier om dingen te leren.

Behalve het bevorderen van de Europese mobiliteit is het doel van de trainingen om jou de kennis en vaardigheden te leren die nodig zijn voor een beter Europa. Zo heb ik zelf een keer, na een trainingsweek over integratie, een muziekavond georganiseerd voor vluchtelingen in Gorinchem (zie: interview radio Rijnmond). Zo heeft de trainingsweek dus een positieve invloed gehad op mijn lokale omgeving en daarmee is het doel vanuit het Europees Fonds behaald.

Wat wordt er precies vergoedt bij een training van Erasmus Plus?

Omdat het Europees Fonds deze doelen belangrijk vind subsidieert het deze projecten. Denk hierbij aan vergoedingen voor de training, experts, trainingsmateriaal, verblijf, eten en drinken. Ook wordt je reis naar de trainingslocatie (omdat deze overal in Europa kan zijn) veelal volledig vergoed. In hoeverre je zelf moet bijdragen wordt altijd vermeld, maar meestal is dit niet meer dan 50,- euro. Een goedkope manier om jezelf te ontwikkelen dus, zonder je zorgen te maken over je geld. Prachtig toch?

Waar vind je deze Erasmus Plus trainingen?

De makkelijkste manier om een van de trainingen van Erasmus Plus bij te wonen is door aangesloten te zijn bij een stichting die daar connecties in heeft. Zelf was ik bijvoorbeeld aangesloten bij stichting Be Innovated en kon ik via hun partners deelnemen met 3 trainingen. Zij vinden het tevens niet erg als je hen contact om deel te nemen, zeg dan wel even dat je via mij (Mick van Zadelhoff) komt ;). Ook kun je je aanmelden via de online trainingskalender van Salto Youth. Vergeet dan niet om bij je aanmelding voor een specifieke training een goede motivatie te schrijven. Toen ik zelf bijvoorbeeld mee deed aan een training over muziek affectie in Malaga waren er 400 inschrijvingen, voor 25 plekken. Een goede motivatie om deel te nemen was dus essentieel.

Conclusie trainingsweken

Deze trainingen hebben mijzelf enorm veel kennis en internationale vriendschappen opgeleverd. Zelfs mijn huidige (Slowaakse) vriendin heb ik op deze manier ontmoet. Het zijn bijzondere weken, en wanneer je er de juiste inzet toont, haal je er onvergetelijke ervaringen uit. Ik wens je veel succes en vooral plezier op je eerste training! 🙂

Dan nog even iets anders. Gezien je geïnteresseerd bent in reizen en leren, vind je reizen en werken wellicht ook tof. Daarom heb ik een blog geschreven met daarin 8 opties om reizen en werken te combineren en te leven als digitale nomade. Zeker een kijkje waard al zeg ik het zelf :).