Allereerst, dit artikel is niet heilig. Mensen ontmoeten op reis is namelijk voor iedereen anders en ik kan je daar geen letterlijk handboek voor geven. Wel kan ik je helpen met het delen van mijn ervaring. In mijn eerste jaar dat ik op reis ben geweest als digital nomad was mensen ontmoeten namelijk iets wat steeds weer terug kwam. Steeds wanneer ik op een nieuwe plek was, ontmoette ik nieuwe mensen of moest ik mijzelf daartoe zetten. Want zeg nou zelf, om al die reizen helemaal alleen te doen is wellicht wat saai… Daarom bij deze de 10 verschillende manieren die leiden tot al mijn nieuwe vrienden wanneer ik alleen op reis ben.

1. Nieuwe mensen ontmoeten in een hostel

Met stip op nummer 1 staan voor mij de hostels waarin ik soms verblijf. Dit is bij uitstek de plek om nieuwe mensen te leren kennen en dat gaat eigenlijk geheel vanzelf. Je deelt tenslotte een slaapkamer en een keuken en de eerste contacten zijn zo gemakkelijk gelegd. Let er bij het boeken van een hostel vooral op dat het hostel niet te groot is. Kleine hostels hebben vaak wat meer knusse gemeenschappelijke ruimten en leiden vaker tot nieuwe vrienden. Zo was ik een keer in een van de beste ‘Kleine Hostels’ van de wereld in Belgrado. In dit hostel (Hedonist Hostel) spreekt al het personeel je aan bij je voornaam, zo zijn die connecties snel gelegd. Zo werd mensen ontmoeten op reis super simpel!

2. Meegaan met een pubcrawl

Je moet er een beetje een feestbeest voor zijn, maar bij een pubcrawl ontmoet je zeker weten mensen. Veel reizigers gaan hier namelijk in hun eentje heen en zijn ook op zoek naar nieuwe vrienden. Met de pubcrawl maak je een tochtje langs de leukste kroegen in de stad en doe je waarschijnlijk wat spelletjes met de deelnemers. De manier om te weten of er een pubcrawl is in de stad waar jij bent is door dit gewoonweg te Googlen of te zoeken op Facebook. Dit levert zeker dikke vrienden op!

3. Free City Tours voor nieuwe mensen en culturele verrijking

Dit vereist wel wat sociale vaardigheden vanuit jouzelf, maar Free City Tours geven vaak wel aanleiding tot het leggen van contact met de medemens. Veel solo reizigers sluiten zich hier namelijk bij aan. Vervolgens kun je een praatje beginnen wat waarschijnlijk gaat over de cultuur van de plek waar je bent. Succes!

4. Buiten sporten op reis in een Calisthanics Park

Ja ik zelf houd erg van sporten. Ik sport dan ook veel op reis. Dit doe ik veelal in sportparken buiten en grappig genoeg levert dat me vaak ook connecties op. Je bent tenslotte toch met meerdere mensen actief bezig en dit creëert een band. Voor de sportieveling dus een goede manier om op natuurlijke wijze een band te scheppen.

5. Mensen ontmoeten op reis in de karaoke bar

Een super simpele manier om nieuwe vrienden te ontmoeten is in een karaoke bar. Zing een paar nummertjes en je eerste nieuwe vrienden zullen je vergezellen op het podium. Natuurlijk is dit niet voor iedereen de simpelste manier maar gezellig is die wel! Probeer van te voren wel een beetje een indicatie te maken van of het een bar is waar mensen ook solo naartoe gaan zodat je straks niet de enige bent die daar in zijn eentje komt. Vind je de flyer bijvoorbeeld in een hostel dan zit je wel goed ;).

6. Doe mee aan een youth exchange

Deze optie wijkt enigszins af van het onderwerp maar ik wil hem toch met je delen. Als het gaat om nieuwe mensen ontmoeten op reis is dit met stipt de manier die mij de meeste échte vrienden heeft opgeleverd. Meedoen aan een youth exchange of trainingsweek is voor mij de manier voor het leggen van internationale contacten. Vaak, tijdens mijn reizen, bezoek ik die mensen dan nog eens wanneer ik in de buurt ben en leer hun vrienden weer kennen, eh voilá, een hoop nieuwe mensen ontmoet op reis. Om exact te weten wat een youth exchange of trainingsweek is, kijk je even bij dit artikel.

7. Mensen ontmoeten op reis bij de lokale hangplek

Een beetje een beeld van waar de locals zoal rondhangen is hierbij vereist, en dit ligt ook een beetje aan de cultuur. Zo is er bijvoorbeeld in Novi Sad een plek aan de rivier waar mensen in de avond in grote getalen samen komen met een biertje. Dit bleek voor mij de plek om nieuwe mensen te ontmoeten, maar dan nog, dat vereiste op dat moment een hoop lef en sociaal vermogen. Zomaar op mensen afstappen is nooit mijn sterkste punt geweest denk ik…

8. Slaap op de bank of ontmoet via Couchsurfing

Of je nu bij een local op de bank gaat slapen of gewoon iemand uit die stad wil ontmoeten. Via Couchsurfing kan het allebei. Ik hoor dan ook veel reizigers die op deze manier locals ontmoeten en vrienden maken. Mensen ontmoeten op reis via Couchsurfing doe je met de Hangout functie in de app. Een prima methode en dankbaar mogen we zijn voor de technologie die dat mogelijk maakt.

9. Werk samen op een coworking

Wanneer je niet alleen reist maar ook nog eens werkt op reis met je digital nomad baan, dan kan een coworking een goede manier zijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Op zo’n gezamenlijk kantoor spreekt het namelijk voor zich dat je kennis en verhalen uitwisselt.

10. Ga daten via Tinder

Ja, ik blijf erbij, het is niet de meest romantische manier om mensen te ontmoeten… Maar het feit wil dat het een simpele manier is om mensen te leren kennen. Wel iets om heel duidelijk over te zijn tegen je matches lijkt me, met wat voor intentie je op Tinder zit. No hard feelings haha.

Al met al zijn er dus tal van manieren. Mensen ontmoeten op reis is met ieder level sociale vaardigheden mogelijk. Het is daarbij ook vaak zo dat we juist op reis de meeste mensen ontmoeten omdat we ons daar vrijer voelen dan thuis. Ga dus lekker dat gesprek aan en zet je mobiel uit. Vraag de weg eens aan een local of vraag waar in de buurt ze de lekkerste ijsjes verkopen. Het zijn vaak die hele simpele dingen die leiden tot een gesprek en een vriendschap. Succes!