Inmiddels is het anderhalf jaar geleden. Ik stopte met mijn opleiding Communicatie aan Fontys Hogescholen (eerder al met Vrijetijdsmanagement aan NHTV). Ik zat al in mijn derde jaar maar voelde nog maar weinig vordering in mijn leerproces. Daarbij vond ik het een enorm eng idee om me zo te binden aan een toekomst met een papiertje, want wat was dat eigenlijk waard? Nu hoor ik je denken, domme jongen die Mick. Maar nu ik hier anderhalf jaar later op terug kijk denk ik daar anders over. Inmiddels reis ik de hele wereld over, heb ik mijn eigen online marketing bedrijf en werk ik locatie onafhankelijk. Ik ben tevens bezig met het schrijven van een boek, spirituele verdieping en het inspireren van mensen. Of ik spijt heb van die fatale dag anderhalf jaar geleden? Nee, absoluut niet. Daarom neem ik je in deze blog mee in hoe die anderhalf jaar voor mij waren en wat voor goeds het stoppen met school, het stappen uit het systeem, en het kiezen voor jezelf mij hebben gebracht. (NOTE: dit is mijn verhaal, stoppen met je studie kan schadelijke gevolgen hebben (maar lang niet altijd))

De beslissende dag waarop ik mijn studie achter mij liet

Ik was al 5 jaar aan het studeren, en was al in mijn derde studie. Nog nooit had ik het derde jaar gehaald, en dus was ik goed bezig dacht ik. Dat dacht ik met name omdat anderen mij dat zeiden, voelen kon ik het niet echt. Op een dag ergens in de derde week van dat studiejaar, leverde ik een plan aan voor het opzetten van een tweede eigen bedrijf (ik had al een eigen bedrijfje als DJ). In dit plan had ik alles precies uitgewerkt hoe ik het wilde. Toen ik hier een zware onvoldoende voor kreeg, zette mij dit aan het denken. De docent zei dat het plan goed was, maar dat ik me niet aan de opdracht had gehouden. De opdracht was namelijk fictief en zou puur zijn om te leren. Ik heb hem vriendelijk bedankt, mijn tas ingepakt en van iedereen afscheid genomen.

Wat ik al een tijd in gedachten had kon ik nu beslissen. Als ik wilde leren zou ik dit wel in de praktijk doen. Daarbij merkte ik dat de ervaring die ik in de praktijk al had opgedaan, vaak verder was dan mijn lessen. Dus toen dacht ik, wat zijn die lessen dan eigenlijk waard? Het voelde voor mij als pure tijdsverspilling om te gaan voor een papiertje wanneer ik deze toch nooit zou gaan gebruiken. Ik doe het liever op eigen kracht.

Stoppen met school betekent niet dat je niet leergierig bent

Toen kwam de vlaag van kritiek. Ik zou een domme keuze hebben gemaakt en te lui zijn om te leren. Hoe deze kritiek later omsloeg kom ik nog op terug… Voor nu besloot ik in ieder geval trainingsweken te volgen in het buitenland over integratie, persoonlijk leiderschap, muziek affectie, solliciteren en klimaatverandering. Wat deze weken mij brachten waren geweldige vriendschappen (waaronder mijn huidige relatie), inzicht en praktische ervaring in het opzetten van projecten. In diezelfde periode hield ik mijzelf ook bezig met het kijken van webinars, lezen van boeken en het opzoeken van experts uit allerlei vakgebieden. Deze kennis kwam echt tot me, en heeft mij enorm geholpen tot waar ik nu sta. Ik denk dan ook dat stoppen met een studie niets te maken heeft met leergierigheid. Ik had juist het gevoel dat ik meer leergierig was geworden!

In een jaar tijd leerde ik voor mezelf te kiezen en buiten de hokjes te denken

Het mooiste wat het stoppen met school mij heeft gebracht is dat ik voor mezelf kon kiezen. Dat je keuzes gaat maken die dicht bij jezelf liggen en waar je je goed bij voelt. Wat anderen ook zeggen, geloof me, jouw gevoel weet de juiste weg wel, je moet er alleen naar luisteren.

Het maakte dat ik op een dag terecht kwam op een co-werk plek in Amsterdam. Hier zaten allemaal jonge ondernemers die hun passie volgden en precies datgene deden wat zij wilden. Op een van de dagen dat ik daar werkte besloot ik het roer alweer compleet om te gooien. Ik wilde meer gaan reizen dan ik al deed en stelde mijzelf de vraag, hoe dan? De uitkomst was bijzonder simpel, ik besloot het door mijn studie afgekeurde plan voor mijn bedrijf er weer eens bij te pakken en uit te voeren. Diezelfde dag nog schreef ik een strategische email richting allerlei partijen in Nederland, met daarin, of ik alsjeblieft de online marketing voor hen zou mogen doen. Ik besefte mij namelijk, dat om lekker te gaan reizen, ik iets zou moeten doen, wat locatie onafhankelijk kan. Bijzonder was dat deze e-mail diezelfde dag nog elf reacties opleverde! Een week later had ik de gesprekken met mijn potentiële klanten, en twee maanden later, waren mijn koffers ingepakt.

Over een periode van ontdekking en ontplooiing

Ik zal die periode niet snel vergeten. Alles ging enorm snel en het voelde alsof alles wat ik in mijn leven had gedaan, een soort oneindige spirit had gecreëerd om mijn hart te volgen en te gaan reizen (inmiddels 42 landen mogen bezoeken).

Nu ben ik 6 maanden verder in mijn reisleven, maar jeetje, wat een ervaringen. Het is alsof ik in de afgelopen periode meer heb meegemaakt dan mijn hele leven bij elkaar. In deze omgeving groei ik nog steeds iedere dag, ontmoet ik inspirerende mensen en voel ik de vrijheid om mijn hart te volgen. Ik voel me een écht mens en durf grotere uitdagingen aan dan ooit te voren. Ik durf te luisteren naar mijn gevoel en durf zelf te kiezen ongeacht de mening van iemand anders.

En dan nu het mooiste van alles

Ik spreek nog wel eens mensen van die periode dat ik stopte met school als ik voor even terug ben in Nederland. De meest bijzondere reacties in die gesprekken zijn dingen als “Wat jij doet is zo inspirerend”, “Je leeft mijn droomleven” en “Kun je leren hoe ik ook kan werken en reizen?”. Deze reacties doen me goed. Het geeft een teken. Namelijk dat precies datgene doen wat je wilt, ongeacht de mening van anderen, het meest waardevol is. In het begin krijg je weerstand, maar achteraf krijg je juist waardering.

Inmiddels ben ik dan ook begonnen met het geven van trainingen voor mensen die eenzelfde pad willen volgen en stiekem hoop ik een gastcollege te kunnen gaan geven op mijn oude studie over het hoe je je eigen leven volledig in de hand kunt nemen. Dat lijkt me prachtig!

Ik hoop dat dit blog jou een beeld heeft gegeven van hoe je voor jezelf kunt kiezen en dat wat anderen dom vinden niet altijd dom is. Kijk daarom altijd goed naar wat je ergens bij voelt en probeer innerlijke ambities niet te verstoppen, je hebt ze niet voor niets!

“Groeien begint met het luisteren naar jezelf.” – Mick van Zadelhoff

UPDATE 2020: Inmiddels verdien ik mijn geld volledig met bloggen en affiliate marketing. Yes! Daarop heb ik daar ook een training over gemaakt welke je hier GRATIS kunt volgen.