Je wilt geld verdienen terwijl je reist en daarom ben je op zoek naar een baan als digital nomad. Deze banen liggen misschien niet altijd voor het oprapen maar er zijn veel verschillende soorten werk die je kunt doen om als digital nomad geld te verdienen. Werk waarmee je locatie onafhankelijk en zelfs vanuit je hangmat je ding kunt doen en de wereld rond kunt reizen. Zelf leef ik al jaren als digital nomad en verdien mijn geld online. Vanuit die ervaring en alle gesprekken die ik heb gevoerd met andere digital nomads heb ik deze lijst samengesteld. Hierbij vind je de top 10 van meest gekozen banen als digital nomad, succes!

Wat verdien je gemiddeld met digital nomad banen?

Het inkomen dat je verdient als digital nomad is volledig afhankelijk van de inzet die jij hebt. Veelal gaat het namelijk om werk dat je als zelfstandige (ZZP-er) doet en niet in een uurloon op contractbasis. Het inkomen van een digital nomad kan een flinke uitdaging zijn en is volledig gerelateerd aan jouw inzet. Maar eigen baas zijn heeft zo zijn voordelen. Je werkt waar en wanneer jij wilt zonder dat je een vervelende baas hebt die in je nek zit te hijgen. Om tot een goede keuze te komen voor de digital nomad baan die het beste bij jou zou passen, heb ik hieronder opgesomd wat de gemiddelde verdiensten zijn van welk soort werk. Dit gemiddelde is tot stand gekomen uit mijn eigen ervaring en de gesprekken met andere digital nomads.

Digital nomad banen verdiensten

Je hebt nu in ieder geval een idee bij welke digital nomad banen de kans op een voldoende inkomen het grootste is. Ook zul je vaak zien dat digital nomads veel van deze banen combineren voor een volledig inkomen. Interessant aan het inkomen van een digital nomad is vaak dat je deze ergens anders verdient dan waar je deze uitgeeft. Nederland staat bijvoorbeeld 16e op de lijst van duurste landen ter wereld om te leven. Bekeken vanuit de kennis dat er 195 internationale staten zijn, ben je dus op veel andere plekken goedkoper uit dan in Nederland. Wanneer je als digital nomad dan ook een baan of inkomsten in Nederland verdient maar deze ergens anders uitgeeft, ben je voordelig uit.

Zelf heb ik best veel door Oost-Europa gereisd met een Nederlands inkomen en ik kom er keer op keer achter dat mijn kosten voor levensonderhoud lager zijn dan 750,- euro per maand. Je kunt zelfs de wereld over reizen zonder geld als je dat zou willen. Het is in ieder geval goed om een inkomen als digital nomad altijd in perspectief van de wereld te zien.

Top 10 banen voor digital nomads

1. Online trainer worden als digital nomad

Voor deze eerste digital nomad baan moet je vooral iets hebben waar je goed in bent. Of het nu gaat om muziekinstrumenten maken uit afval, acrylverf schilderen, zingen als een nachtegaal of het gebruiken van Adobe voor reis video’s. Jij kan er als online trainer mee aan de slag en er een online cursus over maken.

Op de online cursussen markt komt letterlijk alles voorbij. Het opzetten kost uiteraard wat tijd, maar er is altijd wel iemand die jouw kennis zou willen beheersen en het delen daarvan is dus geld waard.

“Tof aan eigen online cursus is, dat wanneer jij rondreist als digital nomad, je een passief inkomen kunt verdienen met de verkoop ervan.”

Bij een online cursus kun je eraan denken een combinatie te maken van beeld (instructievideo), geluid (podcast) en tekst. Over het maken van een goede online cursus is online veel te vinden. Om het jezelf makkelijk te maken zijn er platforms als Udemy. Daar vind je gratis webinars over het maken van je eigen cursus en tegelijk is het ook hét platform bij uitstek om je eigen cursus op te verkopen als het je aan de technische kennis ontbreekt.

Het maken kost je uiteraard veel tijd, je wilt tenslotte wel het onderste uit de kan halen in je cursus. Maar wanneer je cursus eenmaal af is en online staat kan het je goede inkomsten opleveren. Door digital nomads word deze manier veel toegepast. Maar als voor een camera praten niets voor je is, lees dan gerust verder.

 

2. Digital nomad baan als online adverteerder

Online adverteren; de manier die voor mij een leven als digital nomad mogelijk maakt. In principe is het relatief eenvoudig om snel expert te worden in een vak als Facebook advertising. Wanneer je daar dan de expertise voor hebt bereikt kun je al vrij eenvoudig aan de slag en online advertenties op gaan zetten voor bedrijven. Vaak zie ik dat bedrijven zich daar zelf liever niet mee bezig houden. Dit kost hen veel tijd en het ligt gewoonweg buiten hun vakgebied. Een expert op online advertising is dus altijd welkom. Zo hoeft het bedrijf niet onnodig geld te verspillen aan dure inefficiënte advertenties. Buiten Facebook advertising en daarmee Instagram, is ook Google Adwords enorm populair.

Daarbij is er in de markt veel vraag naar mensen die zich hiermee bezig houden. Toen ik zelf op zoek ging naar klanten was dit dan ook een ‘piece of cake‘. Ik heb toen een lijstje gemaakt met de e-mail adressen van bedrijven uit één specifieke branche. Naar deze lijst heb ik toen een acquisitie mail gestuurd met mijn aanbod en wat ik voor hen kon betekenen. Deze eerste mailing leverde al 7 klanten op die maandelijks allemaal €300,- betalen! Een inkomen krijgen met een digital nomad baan bleek toch niet zo moeilijk!

“Facebook en Google advertising instellen is gelukkig niet zoveel werk als je weet wat je doet. Wanneer jij de advertenties eenmaal voor de klant hebt ingesteld, loopt de advertentie vanzelf en verdient de klant hier dus geld mee, jij kunt hier dan wat (wellicht op commissie basis) van mee snoepen.”

Om met online advertenties geld te verdienen moet je natuurlijk wel weten waarover je het hebt. Verdiep je daarom ook goed in de stof, hier is online erg veel over te vinden. Als je een beeld wilt hebben van hoe ik dat zelf verder aanpak… Buiten de mailing die goed werkte maak ik ook pagina’s met daarop specifieke tips voor een bepaalde branche met betrekking tot online adverteren. Daarin leg ik dan uit hoe ik in de branche een advertentie heb opgesteld en bied ik aan het eind aan dit ook te doen voor dat bedrijf. Een voorbeeld is deze pagina over adverteren voor trouwvideo’s. Voor jouw digital nomad baan artikelen schrijven om klanten te krijgen kan nooit kwaad ;).

3. Locatie onafhankelijk geld verdienen als content marketeer

Even een korte inleiding. Content marketing is het inzetten van content met als doel meer publiciteit en verkoop. Duidelijk? Wellicht nog niet. Maar in de praktijk komt content marketing neer op het schrijven van artikelen voor bedrijven. Denk hierbij aan een blog, productbeschrijving, persbericht etc. Het meest voor de hand liggende is vaak het bloggen voor een bedrijf als digital nomad.

Het maken en plaatsen van dit soort content op de klant zijn website, zorgt ervoor dat de website beter zichtbaar wordt op Google (SEO). Die zichtbaarheid vertaald zich weer in meer organische bezoekers op de website en dus meer potentiële klanten. Content marketing is dus eigenlijk gewoon big business. Die schrijfkunsten van jou zijn dus geld waard.

“Zelf ondervind ik dit keer op keer. Ik schrijf artikelen voor bedrijven die zij vervolgens publiceren op de blog van hun website. Omdat ik de artikelen kwalitatief in elkaar steek komen deze hoog terecht in Google en leveren vele extra bezoekers op. En dat blijven ze doen omdat het duurzame content betreft. Het levert dan ook op de lange termijn bezoekers en daarmee omzet op.”

In de regel kun je stellen dat een langer artikel meer geld waard is en jou dus ook meer oplevert. Mits de informatie in het geschreven artikel nog relevant is natuurlijk. Dit is tevens ook de methode die ik heb gebruikt om mijn website binnen een relatief korte tijd van 0 naar 10.000 bezoekers per maand te doen stijgen.

Maar om je een idee te geven hoeveel je kunt vragen voor de content die je schrijft voor een bedrijf heb ik hieronder mijn eigen tarieven excl. BTW opgesomd. Veel bedrijven kiezen voor artikelen van meer dan 2000 woorden omdat de garantie dat deze hoog in Google komt dan groter is.

Verdiensten per artikel

4. Webdesigner als digital nomad baan

Het maken van websites is nog steeds een goed verdienende business en is door de jaren heen simpeler geworden. Programmeerkennis is tegenwoordig al niet meer nodig als website bouwende digital nomad want met WordPress of een ander CMS (Content Management System) kun je al alle kanten op.

Wel is het maken van een website nou precies zoiets dat bedrijven liever uitbesteden dan zelf doen, hier liggen voor jou dus kansen. Zeker wanneer je meer opdrachten doet in dit kader, zul je zien dat het steeds sneller en makkelijker gaat. Veel klanten voor websites komen via via. Wanneer je goed werk aflevert kun je er bijna vanuit gaan dat jouw klant dit doorverteld aan zijn netwerk. Zelf neem ik nog steeds klanten aan voor webdesign omdat ik er veel plezier uit haal en er goede verdiensten aan zitten.

Afhankelijk van de soort af te leveren website varieert de prijs tussen de 600,- en 1800,- euro. Een zeer mooie inkomsten voor een digital nomad baan. Veel websites die mensen willen zijn erg simpel en heb je binnen enkele dagen gemaakt. Grotere websites kosten uiteraard wat meer tijd, zeker als er moeilijke functies om de hoek komen kijken.

Het kan best wat tijd kosten om te leren hoe je goede websites maakt met WordPress. Je zult dan ook zien dat je wanneer je begint veel langer doet over een website dan na een jaartje oefenen. Maar, hard work pays off!

5. E-book publiceren en met je verdiensten rondreizen

Of je zelf nu een goede schrijver bent of niet, e-books publiceren op Amazon, bol.com of op jouw eigen platform kan je flink wat opleveren. Je hoeft het boek namelijk niet perse zelf te schrijven (ghostwriter), zolang je het maar kunt verkopen. Wellicht denk je nu dat het een hele hoop werk is maar dat valt vaak nog best wel mee. Het hoeft namelijk niet de nieuwe Harry Potter te worden. Denk eerder aan een e-book van tussen de 10.000 en 15.000 woorden over een onderwerp dat je zelf interessant vind.

“Om veel e-books te verkopen op een extern platform is het van belang dat de doelgroep duidelijk is. Bedenk voordat je gaat schrijven dan ook wie de doelgroep is en wees specifiek. Op die manier kunnen zij jou gemakkelijker vinden wanneer het e-book word gepubliceerd.”

Zo zal het e-book ‘Hoe ga je om met een burnout als alleenstaande moeder’ het waarschijnlijk beter doen dan ‘Hoe ga je om met een burnout’. De eerste variant spreekt de doelgroep namelijk specifiek aan waar de tweede variant dat niet doet. Daarbij heeft de tweede variant véél meer concurrentie en is deze daardoor moeilijker te verkopen. Hoe specifieker hoe beter, al moet het natuurlijk ook weer niet te specifiek zijn. Maar wanneer je in het Engels een e-book publiceert is je bereik wereldwijd en daarmee gigantisch.

Wanneer je een e-book hebt geschreven en gepubliceerd is het tijd om deze te gaan verkopen. Omdat een e-book zich niet helemaal uit zichzelf verkoopt is het belangrijk een goede strategie te hebben. Een veel gehoorde tactiek is om het e-book eerst gratis weg te geven in ruil voor reviews op het door jou gekozen platform. Vervolgens sta je op daar dan bovenaan (of in ieder geval hoog) met jouw specifieke boek en kun je een flinke periode achterover leunen wanneer je e-book wordt verkocht. In de categorie digital nomad banen is dit dan ook aantrekkelijk.

Zelf schreef ik een e-book over online geld verdienen. Ik verkoop deze echter niet via Amazon of Bol.com omdat ik dit via mijn eigen platform en via affiliate partners kan doen. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je een platform of social media account hebt met genoeg bezoekers, anders is er automatisch niemand geïnteresseerd in wat jij aanbiedt. En de voorwaarde, je moet natuurlijk wel ergens écht verstand van hebben als je het e-book zelf schrijft.

 

6. Online doceren van over de hele wereld

Heb je jezelf wel eens voor de klas zien staan? Wellicht niet. Gelukkig kun je tegenwoordig doceren vanuit alle plekken op de wereld, gewoon via Skype. Natuurlijk moet er dan wel iets zijn waar je verstand van hebt, maar vaak weet je meer dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het doceren van Engels online. Via platforms als Preply en Italki vind je gemakkelijk je eerste studenten.

Ik ben vele mensen tegengekomen die Engels doceren. Zij doen dit met name richting studenten in China. Daar is een enorme vraag naar Amerikaans Engelse lessen. Een tiental klanten en je bent al een goed eind op weg.

Wanneer je wilt doceren als digital nomad baan kan het wel heel erg helpen wanneer je al enkele studenten in Nederland ondersteunt. Om online het vertrouwen te winnen van de partijen die jou moeten gaan betalen, kan soms wat lastig zijn. Vaak zie je dan ook dat digital nomads die doceren offline zijn begonnen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om het online doceren te combineren met bijvoorbeeld Engelse les geven in Taiwan. Maar meer daarover vind je in een artikel geweid aan banen die je op de bestemmingen zelf kunt doen.

7. Dropshipping als werk voor een digital nomad bestaan

Een erg populair verdienmodel onder digital nomads: dropshipping.

“Dropshipping betekent dat je producten verkoopt aan klanten (hoeven niet je eigen producten te zijn) zonder zelf de distributie te hoeven verzorgen. Je hebt dus de lusten van een webshop, maar niet de lasten ;).”

Wat jij doet is dus puur de producten vermarkten en verkopen. Dit kun je doen door je eigen webwinkel te starten via Shopify, of een van de andere 1000 mogelijkheden op dit gebied. Daarbij gebruik je dan een applicatie als Oberlo (distributie) en op deze manier houdt je je alleen bezig met het verkopen van de producten. Geen stress dus over de aflevering terwijl jij in het buitenland zit.

Eigenlijk vermarkt je dus gewoon andermans producten. Je bent als zelfstandig online marketeer actief om de producten te verkopen. Dit kan dan weer op vele verschillende manieren worden gedaan en het succes van jouw dropshipping business hangt dan ook volledig af van jouw online marketing skills. Hier als een nono instappen acht ik dan ook weinig succesvol.

Zoals je misschien al kunt zien komt online marketeer bij veel van de digital nomad banen voor. Het is vaak toch de basis van online geld verdienen. Jezelf verdiepen in online marketing om te leven als digital nomad is dan ook een pré.

Dropshipping is hoe dan ook een gouden business model voor digital nomads en wordt veel gebruikt. Maar hoewel er tal van succesverhalen zijn verdrinken veel webshops in de zee van concurrentie. Start dus zeker niet met dropshipping als je geen doorzetter bent. Heb je wel een ondernemende spirit? Ga er dan ook vol voor. Eenmaal opgezet brengt dit een gigantische bron aan inkomsten. En als ik je een tip mag geven, kijk dan eens of je kunt investeren in een training van Jia. Hij heeft zichzelf op dropshipping gebied al meermaals bewezen en de resultaten van de deelnemers van de training zijn enorm goed. 

8. Online vertalen als digital nomad baan

Waar je ook bent, als je meer dan 1 taal kent is deze optie wellicht wat voor jou. Voor het vertalen van teksten zoals een webtekst of het vertalen van een boek is namelijk een vertaler nodig. Je spreekt dan met je klant een bedrag af per 100 woorden en kunt op iedere locatie op de wereld aan de slag met het vertalen van teksten. Ga uit van een gemiddelde van 10 euro per 100 woorden. De snelheid waarmee jij kunt vertalen bepaald hier dus het uurtarief.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je op zijn minst twee talen perfect spreekt. Je directe concurrent is namelijk Google translate en die word steeds beter in het op een juiste manier vertalen van teksten. Voorkom dus dat je overbodig bent.

Interessant is dat afhankelijk van welke talen je spreekt je meer kunt verdienen. Meer over online vertalen en hoe daar geld mee te verdienen, vind je in mijn artikel daarover.

9. Video editer als digital nomad

Het bewerken of samenvoegen van video’s is voor veel mensen een tijdrovende taak. Zo ook voor bedrijven. Het is daarom ook iets wat zij graag uitbesteden. Met een paar simpele cursussen online, kun jij al snel aan de slag als video editer. Je gebruikt een programma als Adobe Premiere, en verdient je geld dan gemakkelijk online. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van bedrijfsvideo’s, trouwvideo’s, aftermovies of een verslag. Voor ieder level in editen is wel een opdracht te vinden.

Het enige wat je dan nog nodig hebt is een snelle laptop, anders kan het best frustrerend zijn al zeg ik het zelf. Opdrachten vinden als video editer kan gewoon simpel in je netwerk, maar je kunt natuurlijk ook je diensten aanbieden bij filmbedrijven. Ik merkte zelf dat toen ik een Youtube kanaal startte over mijn reizen, er van alle kanten opdrachten binnen kwamen voor bedrijfsvideo’s. Nadeel daarvan was wel dat ik voor die digital nomad baan ook in Nederland moest zijn om te filmen. De combinatie van filmen én editen blijft natuurlijk het handigst voor een bedrijf. Maar ik denk dat wanneer je wat videografen contact met je edit skills, ze graag met je samenwerken.

10. Social media manager

Social media rules! Veel bedrijven hechten waarde aan hun sociale reputatie, en terecht. Een goede online zichtbaarheid op sociale media zorgt namelijk voor meer betrokken klanten en volgers. Het zorgt dus voor meer verkoop en brengt daarmee geld in het laatje. Of het nu gaat om Instagram, Twitter, Facebook of Youtube, op al deze sociale media heeft een bedrijf baat bij een goede strategie die wordt uitgevoerd. Maar tegelijk zitten bedrijven niet te springen dit zelf bij te houden, zelf zijn ze namelijk bezig met andere bedrijfstaken. Ze besteden het dus graag uit aan iemand zoals jij!

Sociale media zijn daarmee enorm belangrijk geworden maar er is heel veel werk aan de winkel. Instagram heeft niet alleen de feed maar ook de stories en IGTV. En Facebook en Youtube hebben ook dingen als ‘stories’. Het is hoe dan ook een fulltime job waar je mee aan de slag kunt.

Zo kun jij vanaf waar dan ook ter wereld hun sociale media beheren. Leuk aan deze digital nomad baan, is dat je er doorlopend betaald voor kunt krijgen. Je zoekt dus een aantal klanten en kunt op maandelijkse basis werkzaamheden voor hen uitvoeren. Zo voorkom je geldstress wanneer jij in het buitenland zit.

Online geld verdienen terwijl je de wereld rond gaat?

Tot zover de top 10 banen voor digital nomads. Er zijn natuurlijk nog tal van andere manieren om als digital nomad je geld te verdienen. De basis ligt in ieder geval vaak bij online marketing. Wanneer je weet hoe je jezelf online kunt verkopen liggen er overal mogelijkheden. Zelf ben ik actief als online marketeer, maar ook als webdesigner, content marketeer, video editor en social media manager.

Veel digital nomads hebben een hand vol met digital nomad banen en bouwen daarnaast nog aan een passief inkomen. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook inkomsten uit affiliate marketing via de artikelen op deze website. Dat is een passief inkomen wat maand bij maand een beetje groeit. Dit zodat ik uiteindelijk steeds wat minder naar mijn geld hoef om te kijken terwijl ik de wereld over reis. Als je zelf succesvol wilt worden met affiliate marketing, dan doe je er goed aan het voorbeeld van Jacko Meijaard te volgen :).