Op zoek naar affiliate programma’s in Nederland? Het vinden van een goed affiliate programma om producten te vinden die je kunt promoten op jouw website, mailinglijst of social media kanaal is een flinke klus. Er zijn er zoveel (ook in Nederland) dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Nu kun je je natuurlijk gewoon bij alle affiliate programma’s aanmelden en experimenteren, maar dat heb ik al voor je gedaan, bespaar jezelf dus gerust de moeite. Dit artikel is primair bedoelt voor de publishers (ook wel promotors genoemd) maar ook als affiliate zelf zul je hier je inspiratie vinden.

> Ben je nog onbekend met affiliate marketing, lees dan eerst mijn artikel daarover.

Wat is een affiliate programma?

In Nederland heb je affiliate netwerken en affiliate programma’s. Belangrijk is om even het onderscheid daarvan uit te leggen. Affiliate netwerken zijn de bemiddelende partijen tussen affiliates en publishers. Ik ga in dit artikel eigenlijk in op beiden omdat het als publisher niet heel veel uitmaakt, soms meld je je direct aan bij een affiliate programma, soms via een netwerk, het principe blijft hetzelfde.

Hoeveel affiliate programma’s zijn er in Nederland?

Internationaal is de affiliate markt al helemaal overgelopen, maar in Nederland valt het aantal (kwalitatieve) affiliate programma’s nog best wel mee. In dit artikel ga ik dan ook niet alleen in op affiliate programma’s uit Nederland, maar vooral ga ik in op affiliate programma’s in Nederland. Veelal zijn die affiliate programma’s aangesloten bij de affiliate netwerken waardoor je je niet duizenden keren ergens hoeft aan te melden.

In totaal zijn er ruim 3.000 affiliate programma’s op Nederlandse bodem.

Affiliate programma’s in Nederland

Ik bespreek hier alle affiliate programma’s waarmee ik zelf ervaring heb. Ik gebruik deze programma’s als publisher en als affiliate. Doe er je voordeel mee. 😊

1. Partnerprogramma van Bol.com

Het partnerprogramma van Bol.com is vaak het eerste affiliate programma waarmee blogs op het internet in aanraking komen. Bol.com heeft zo’n 20.000.000 artikelen en die zijn (bijna) allemaal te promoten via het affiliate programma. Niet zo gek dus dat mensen zich hier aanmelden. De commissies bij Bol.com variëren tussen de 3% en 8%. Op zich niet zoveel, maar goed om te weten is dat wanneer iemand jouw Bol.com affiliate link gebruikt, het niet uit maakt wat deze persoon koopt in de webshop (in de daaropvolgende week). Zo promoot ik zelf met name boeken via Bol.com maar krijg ik net zo vaak commissies over mensen die laptops kopen. Dat gaat dus al gelijk om veel meer geld dan een paar euro.

2. Tradetracker affiliate netwerk

Tradetracker is een affiliate netwerk met vele affiliate programma’s. Ze hebben zo’n 1630 affiliate programma’s voor je klaar staan en hebben daarmee het grootste aanbod van Nederland. Deze programma’s variëren enorm van elkaar. Je kunt samenwerken met grote partijen zoals mijndomein.nl of met tal van feestwinkels. De grootste drie categoriën bij Tradetracker zijn ‘Wonen, huis en tuin’, ‘Reizen en vakantie’ en ‘Mode en sieraden’. Zeker is in ieder geval dat je er altijd wel producten vind die relevant zijn voor jou om te promoten. Aanmelden is eenvoudig en kan via deze link.

3. PayPro affiliate programma’s

Een ander affiliate netwerk is PayPro. Maar zij hebben dan weer een hele andere insteek dan Tradetracker. PayPro is namelijk in de basis een betalingsdienstverlener, maar besloot om hun klanten te helpen met promoten door een affiliate netwerk op te starten. Ik schreef al eens een uitgebreide ervaring over PayPro omdat ik veel gebruik maak van hun affiliate opties. PayPro affiliate producten zijn met name online producten zoals e-books en online cursussen. Het voordeel daarvan is dat de producten die zij publishers daar aanbieden, torenhoge commissies hebben. Onvergelijkbaar met andere netwerken. Commissies kunnen oplopen tot 60% van de verkoopprijs. Dit is natuurlijk omdat online producten verder geen inkoopkosten met zich meebrengen en er dus veel marge is.

Let wel op, want aanmelden via PayPro is NIET gratis. Ze hebben veel aanmeldingen gehad van publishers die niets gepromoot kregen en al die administratie waren ze een beetje beu. Aanmelden kost je daarom vijftig euro en kan hier.

4. Enormail affiliate programma

Enormail is een marketingmail programma dat ik al jaren gebruik. Ik raadde het wel eens aan anderen aan en kwam er toen pas achter dat ik daar ook commissie op kan verdienen 😉. Ze hebben een affiliate programma met een standaard van 30% commissie. Het mooie hiervan is, dat dit aanhoud zolang de klant lid blijft van Enormail. En gezien het een marketing mailprogramma betreft, zal dat vaak best wel lang zijn. Je kunt dus iedere maand geld verdienen aan één klik.

5. Plus500 affiliates

Plus500 is een app om aandelen te verhandelen, of beter gezegd CFD’s. Oké, deze is niet Nederlands, maar wel eentje die ik zelf gebruik. Het affiliate programma van Plus500 is tevens uitgeroepen tot ‘Best Financial Affiliate Program’. En dat begrijp ik wel. De commissies zijn torenhoog (tot 700 dollar per aangebrachte klant) omdat er in deze branche gewoon veel geld wordt verdient. Let wel op, ze stellen best veel eisen aan je website omdat ze met de wetgeving te maken hebben rondom het handelen in CFD´s. Aanmelden voor 500affiliates kan hier.

6. Daisycon

Het op één na grootste affiliate netwerk van Nederland met zo’n 800 affiliate programma’s. Hier zijn toch vaak weer andere affiliate programma te vinden dan bij Tradetracker. Het kan dan ook geen kwaad om je sowieso bij beiden aan te melden. Daisycon zou ik zelf vooral gebruiken voor autoverhuurbedrijven en vakanties.

7. Linkshare

Een onderdeel van Rakuten Marketing. Is ook een affiliate netwerk welke ik met name gebruikte om online cursussen van Udemy te verkopen. Maar hier ben ik zeer ontevreden over. Waar ik dacht cursussen te promoten van rond de honderd euro (met 10% commissie) bleek Udemy de eerste cursus steeds voor slechts tien euro te verkopen aan een klant. Mijn commissie was dan slechts één euro en Udemy kon dan later aan die klanten nog veel cursussen zonder korting verkopen, zonder mij daar commissie over te betalen. Voelde een beetje als oplichting heel eerlijk gezegd 😉.

8. Wehkamp affiliate programma

Dit affiliate programma is vergelijkbaar met die van Bol.com. Het ligt er eigenlijk maar net aan waar jouw voorkeur ligt. Ik zelf ben meer een Bol.com persoon en stuur mensen liever naar hun webshop, maar qua commissie kan Wehkamp soms wat hoger uitvallen (tot max 12%). Nadeel is wel weer dat je niet hun boeken kunt promoten.

9. Decathlon sportartikelen

Voor iedereen die veel met sport doet kan het affiliate programma van Decathlon een uitkomst bieden. De commissies zijn gemiddeld en hun assortiment is best wel groot. Zeker op het gebied van sport kan het zijn dat je nog artikelen zou missen in andere affiliate programma’s die je hier dan wel tegenkomt.

Overlapping affiliate programma’s in affiliate netwerken

Het kan vaak zijn dat affiliate programma’s bij meerdere affiliate netwerken worden aangeboden. Je bent dus niet uitsluitend iets aan het missen wanneer je je maar bij één netwerk aanmeldt. Als publisher denk ik dat de slimste keuze vaak is om te kijken of een product wat je in gedachten hebt is aangesloten bij zo’n netwerk of een eigen affiliate programma heeft. Dat is slimmer dan kijken welke producten er worden aangeboden en van daaruit iets schrijven of publiceren.

Op die eerste manier zorg je ervoor dat je verwijzing naar een affiliate natuurlijk overkomt en je ook écht achter de dienst of het product staat. Als je wilt weten of jouw favoriete merk een affiliate programma heeft hoef je vaak niet meer te doen dan ‘MERK + affiliate’ in te typen op Google.

> Wil je meer leren over affiliate marketing? ‘Guru’ op dat gebied, Jacko Meijaard, kan je zeker helpen.

Conclusie affiliate programma’s Nederland

Vaak heb ik al gezien dat wanneer affiliate programma’s via affiliate netwerken lopen de commissies een stuk schaarser zijn dan wanneer de affiliate partij een eigen programma aanbiedt. Dat laatste betekent aanmelden bij heel veel websites, maar levert je bij actieve promotie veel meer commissie op. Mijn favoriet blijft PayPro vanwege de sterke commissies. Maar dat kan net zo goed met de thematiek van mijn website te maken hebben 😉. Succes in affiliate land!