Hoe kun je een passief inkomen genereren? Het zal je wellicht verbazen, maar daar zijn tal van manieren voor! En wees gerust, ik zal in dit artikel niet te diep ingaan op manieren om passief inkomen te genereren waarbij je eerst een paar miljoen euro op je bank moet hebben staan. Die manieren zijn natuurlijk lucratief, maar dan laat je vooral geld voor je werken. Ik ga in dit artikel in op hoe je een passief inkomen genereert zonder of met een minimale investering. Let’s go!

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen waar je op dat moment niets voor hoeft te doen. Je hoeft dus niet één uur te werken om één uur uitbetaald te krijgen. Wanneer je direct geld krijgt voor werk wat je doet betreft het een actief inkomen. Dat is eigenlijk het inkomen wat de ‘normale’ mens krijgt. Voor een passief inkomen lever je geen inspanning op het moment van verdienen. Het kan dus goed zijn dat je dan geld verdient terwijl je slaapt.

“Zelf ben ik inmiddels 2,5 jaar actief als digital nomad. Dat wil zeggen dat ik werken en reizen combineer. Ongeveer 8 maanden per jaar zit ik in het buitenland. Op dit moment is 50% van mijn inkomen actief en 50% passief. Dat passieve inkomen groeit iedere maand een beetje waardoor ik steeds iets minder (actief) hoef te werken.”

De grootste denkfout bij passief inkomen

Dat je tijdens het slapen geld kunt verdienen betekent natuurlijk nog niet dat je er niets voor hoeft te doen. Het klopt dat je er op dat moment niets voor doet maar voordat je een passief inkomen hebt gegenereerd ben je al flink wat werkuren verder. Afhankelijk van de manier om passief inkomen te genereren die jij gebruikt kan het jaren duren voordat het genoeg is om van te leven. Maar dan nog, zit je dan natuurlijk wel in de situatie dat je er misschien wel een leven lang van kan genieten!

Manieren om passief inkomen te genereren

Hieronder beschrijf ik de verschillende manier waarmee mensen passief inkomen genereren. De meeste manieren heb ik zelf ervaren. Ik zal bij die manieren dan ook beschrijven hoe mij dit afging en hoe jij er een succes van kunt maken.

1.     Je eigen online product

Een eigen online product is een ideale manier voor het genereren van passief inkomen. Wanneer je namelijk een online product verkoopt heb je naar de verkoop en afhandeling vaak geen omkijken, dit kun je namelijk allemaal automatiseren. Denk hierbij aan een product als een online videotraining of een eigen e-book. Met zo’n product heb je een geautomatiseerd distributieproces en kun je dus geld verdienen zonder dat je er omkijken naar hebt. Uiteraard moet je dan wel eerst een e-book of videotraining maken en zorgen voor een goed verkoopkanaal. Maar als dat eenmaal is opgezet blijft het geld binnenkomen, maand na maand.

“Zelf verkoop ik bijvoorbeeld een e-book over online geld verdienen. Op mijn website komen maandelijks veel bezoekers en daarom leek het mij goed mijn kennis eens te bundelen in de vorm van een boek. Zo’n 20.000 woorden verder werd het tijd deze te publiceren en te verkopen via mijn eigen website. Daar wordt nu met regelmaat mijn boek verkocht en aan de distributie daarvan heb ik geen omkijken omdat het een e-book is. Super handig dus.”

Verder ken ik ook mensen die een eigen videocursus hebben over hoe je succesvol handelt in cryptovaluta. Zij handelen al zo’n 6 jaar in cryptovaluta en vonden het daarom leuk anderen daarin te supporten. Een zeer lucratief verdienmodel als je je bedenkt dat zo’n cursus al snel 197,- euro per deelnemer oplevert. Maar omdat het hier om een videotraining gaat is ook dat proces geautomatiseerd en daarmee is het een legitieme manier om passief inkomen te genereren. Interessant aan hun verhaal is vooral hoe ze de online training promoten. Zij doen dit namelijk niet alleen via hun eigen kanaal maar ook via affiliate marketing. Maar daarover lees je meer onder het volgende kopje.

2.     Affiliate marketing als publisher

Voor mensen die passief inkomen genereren is affiliate marketing waarschijnlijk het gene waarmee zij zijn begonnen. Waarom? Omdat affiliate marketing heel simpel is op te zetten nog zonder dat je zelf een product of iets moeilijks hoeft te ontwerpen.

Simpel gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten op basis van een vooraf afgesproken commissie. Als publisher zet jij linkjes naar producten tussen je posts, op je Instagram, Youtube, Facebook, e-mail of ander kanaal. Wanneer iemand op een van die linkjes klikt en het product koopt krijg jij daar een commissie over.

Veel producten zullen niet zo’n hoge commissie hebben. Als je bijvoorbeeld in de catalogus kijkt van bol.com dan zullen producten niet meer dan 12% commissie geven van de verkoopprijs (veelal maar 3%). Maar wanneer je een goed affiliate programma vind kunnen die commissies al snel oplopen tot 50% en dan wordt het interessant. Wanneer je bijvoorbeeld een online training aanraad van 100,- euro, krijg jij hier dus al 50,- euro voor wanneer iemand deze via jouw linkje koopt. En dat is zonder dat je er zelf een product voor hoeft te maken. Je moet alleen een kanaal hebben waar je het linkje kunt plaatsen en waar veel mensen langs komen.

“Zelf verdien ik inmiddels 350,- euro per maand met affiliate marketing. Voor het genereren van passief inkomen is dit dus prima. Vooral omdat ik er verder helemaal geen omkijken naar heb. Ik raad een product aan maar hoef daar niet de klantenservice of afhandeling van te doen. Ik ontvang simpelweg commissies doordat ik gewoon naar iemand toe link. Dit gaat vooral via het affiliate netwerk Tradetracker.”

Wanneer je zelf als publisher aan de slag wilt met affiliate marketing doe je er goed aan je in te lezen. Lukraak linkjes plaatsen zal geen groot effect hebben. Het is daarom belangrijk om alleen te refereren naar relevante producten richting een relevante doelgroep. Alleen op die manier kun je succesvol geld verdienen als publisher met affiliate marketing. Voordat ik mijn maandelijkse 350,- euro begon te verdienen was ik één jaar verder. Dit kwam doordat ik aan het begin maar gewoon wat deed. Ik plaatste linkjes naar laag gewaardeerde producten met een slechte sales funnel etc. Vervolgens kwam ik een voorbeeld van Jacko Meijaard tegen, dat heb ik toen maar gewoon blindelings gevolgd. De mensen op mijn website had ik toen al, maar met een beetje hulp wist ik daar nu dus ook een vorm van inkomen uit te halen!

3.     Affiliate marketing als verkoper

Passief inkomen genereren kan ook op een andere manier. Doorgaand op de vorige manier kun je affiliate marketing ook andersom inzetten. Stel bijvoorbeeld dat je zelf een product hebt gemaakt zoals een videotraining of e-book. Dan kun je er ook voor kiezen om deze zelf te verkopen via een affiliate netwerk. Je biedt je product dan aan zodat anderen deze voor jou kunnen promoten in ruil voor een commissie.

Je kunt je voorstellen dat als je dit goed doet en honderden websites jouw producten verkopen, het snel gaat. Je hebt dan een gigantisch potentieel om je product aan te slijten en in massale aantallen verkopen is dan geen unicum.

Dit is dan ook wat mijn crypto vrienden doen. Zij verkopen hun videotraining over het verhandelen van crypto valuta niet enkel via hun eigen platforms. Zij verkopen het ook op vele andere websites. Stiekem is het zelfs zo dat als jij de cursus nu via bovenstaand linkje koopt ik er ook een beetje over mee snoep.

Ik vond dat idee zelf ook erg interessant en ben dus begonnen mijn eigen e-book op die manier te verkopen. Het opzetten daarvan was eenvoudiger dan ik had gedacht en deed ik via Paypro. Mocht je dus zelf starten met affiliate marketing, dan kun je ook mijn e-book over online geld verdienen promoten en daaraan mee verdienen. Dan genereren we samen een passief inkomen. 😉

4.     Je eigen webshop beginnen

In plaats van zelf een product te bedenken en te ontwerpen kun je natuurlijk ook allemaal producten van anderen verkopen via een webshop. Je bouwt dan je eigen online winkel via een tool als Jouwweb en verkoopt producten online. Helaas ben je er dan alleen nog niet. Want op deze manier betreft het niet volledig een passief inkomen. Je kunt je namelijk voorstellen dat je de producten dan nog wel zelf op moet slaan in een magazijn en deze moet versturen richting de klanten. Daarbij kan het zijn dat iemand iets wilt retourneren of een klacht heeft. Dan ben jij de klantenservice.

En daar komt dan ook een interessante trend voorbij; dropshipping. Bij dropshipping heb je niet zelf de producten op voorraad en hoef je deze niet zelf te verzenden. Ze worden direct vanuit de groothandel verzonden naar de klant. Jij bent dus slechts het marketing middel om de verkoop te maken. Nu alleen nog iemand inhuren voor je klantenservice en je hebt geen omkijken meer naar je dropshipping business. Het spreekt voor zich dat deze manier om passief inkomen te genereren veel ervaring vereist. Zomaar een succesvolle webshop opzetten is in een verzadigde markt geen eitje, maar het is zeker mogelijk. Wil je je daarin verdiepen? Kijk dan eens of Jia Ruan je daar wat tips in kan geven.

5.     Passief inkomen genereren als auteur of muzikant

Buiten een e-book over een specifiek onderwerp kun je natuurlijk ook gewoon schrijver van een écht boek worden. Je kunt je voorstellen dat dat niet zomaar gedaan is. De gemiddelde roman heeft 55.000 woorden en dat is best wat werk kan ik je zo vertellen (ik ben zelf nog een hardcover boek schrijven). Maar hoeveel tijd hier ook in gaat zitten, wanneer deze is gepubliceerd is het een vorm van passief inkomen wanneer je deze verkoopt.

Als muziek meer jouw ding is kan dat ook een vorm zijn van passief inkomen. Je verdient wanneer je muziek online zet namelijk via veel verschillende kanalen geld. Het meest bekende kanaal is de verkoop van je muziek. Maar dat is zeker niet de enige. Je kunt namelijk ook verdienen met je streams op Spotify. En je kunt zelfs nog verdienen aan de rechten van je muziek… En nu hoor ik je denken, ik ben helemaal geen bekend muzikant, dus dat gaat niet lukken. Dan zou je, wanneer je in de producer/DJ kant zit zelfs nog kunnen gaan ghost producen voor grotere DJ’s. Je verdient dan steeds geld aan de rechten van die muziek wanneer deze wordt gedraaid. Maar ja, dat voor de muzikanten onder ons, als het gaat om passief inkomen genereren is dit wellicht wat ver gezocht.

6.     Geld verdienen met bloggen, vloggen of als influencer

Wanneer je geld wilt verdienen met bloggen, vloggen of als influencer kan dit in veel gevallen passief zijn. Al is het hierbij wel belangrijk dat je up to date blijft richting jouw volgers, dus zo nu en dan zal er toch wat werk moeten worden verzet om interessant te blijven.

Het is dus in ieder geval mogelijk om passief inkomen te genereren op deze manier. Dit doe je door bijvoorbeeld sponsoring toe te staan. Bedrijven betalen jou dan maandelijks om hen te promoten. Andere voorbeelden van passief inkomen in deze hoek zijn het verkopen van merchandise, laten lopen van Google Adsense of Youtube advertenties op jouw content en het toestaan van advertorials tegen betaling.

Daarbij is het zo dat als je veel mensen bereikt via jouw medium, of dit nu Instagram, Youtube, Facebook of een blog is, dit interessant is voor tal van verdienmodellen. Je kunt je voorstellen dat als je veel volgers hebt deze op wat voor manier dan ook geld waard zijn. Plots ben je dan ook in staat om eigen producten te lanceren en deze te verkopen. Begrijp je hem? Tal van opties dus!

7.     Passief inkomen genereren met beleggen en investeren

Geld maakt geld. Wanneer je dus al een spaarpotje hebt is passief inkomen genereren eigenlijk best wel makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in vastgoed. Hier valt een goed rendement mee te verdienen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan handelen in crypto valuta of aandelen.

Een gemiddeld rendement op investeren komt al snel op 6% tot 8% per jaar uit. Het is dan ook altijd beter om geld te laten bewegen dan het koud op je bank te laten staan waar de rente nihil of minimaal is.

Buiten deze vormen van investeren kun je met jouw geld ook start-ups ondersteunen in ruil voor aandelen of websites opkopen die over de jaren winst opleveren.

Conclusie passief inkomen genereren

Het is voor iedereen mogelijk om passief inkomen te genereren. Ook wanneer je nog geen cent hebt in te leggen kun je hier al mee starten met bovengenoemde (op de laatste na) manieren.

Mijn eigen ervaring leert me dat een passief inkomen genereren tijd kost, veel tijd. En dat is ergens wel logisch, je investeert tijd alvorens je werkzaamheden iets opleveren. Maar achteraf durf ik hardop te zeggen dat die investering het hoe dan ook waard is. Er gaat niets boven een mailtje dat mijn boek is verkocht terwijl ik op dat moment koffie zit te drinken bij mijn oma (of een cocktail op het strand van Cambodja, ben en blijf toch een digital nomad). Het is daarom ook een goed idee zo vroeg mogelijk te beginnen met het bouwen aan jouw eigen passieve inkomen. In de best mogelijke situatie doe je dit naast een stabiel inkomen dat je al hebt.

Bij het opbouwen van een passief inkomen haken veel mensen al af na een paar weken of maanden. Zij zien geen direct resultaat en verliezen motivatie. In feite zou iedereen een passief inkomen kunnen genereren, maar goed is dan dus wel om even bij jezelf na te gaan of je dat ondernemende instinct hebt. Anders is het gewoonweg zonde van je tijd. 😉

Hoe dan ook. Alle succes gewenst! En als je je dan aanmeld bij Paypro, laten we dan samen mijn e-book verkopen. Ik kijk ernaar uit!