Hoe kun je een passief inkomen genereren? Het zal je wellicht verbazen, maar daar zijn tal van manieren voor!

Ook wanneer je niet al een paar miljoen euro op de bank hebt, kan je een passief inkomen opbouwen. Het gaat hier immers niet alleen om het investeren van geld, maar vaak ook om het investeren van tijd of het hebben van een goed idee.

Ik kan je daar alles over vertellen en dat is mede omdat ik zelf inmiddels meer dan €3000,- passieve inkomsten heb per maand. Deze komen via verschillende kanalen binnen welke ik zonder of met minimale investering heb opgebouwd.

In dit artikel vind je alle manieren om passief inkomen te genereren die werken met daarbij mijn eigen ervaringen.

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen waar je op dat moment niets voor hoeft te doen. Je hoeft dus niet één uur te werken om één uur uitbetaald te krijgen. Het wel bekende uurtje factuurtje.

Wanneer je direct geld krijgt voor werk wat je doet betreft het een actief inkomen. Dat is het inkomen waar de meerderheid van de Nederlanders voor werkt. Dit betaalt zichzelf vaak uit in de vorm van een loonstrook en heeft als grote nadeel dat als jij niet werkt, je ook niets verdient. Voor sommige mensen lijkt dit de enige vorm van inkomen die er bestaat. Maar als je kijkt naar de rijken der aarde, dan zal je zien dat geen van hen dit met (alleen) een loonstrook verdient. Aan een salaris zit namelijk een limiet ;).

Voor een passief inkomen zit dat anders. Je levert geen inspanning op het moment dat je geld verdient. Feitelijk verdien je dus geld zonder er dan voor te werken. Zo verdien je dus ook geld als je slaapt!

“Zelf leef ik inmiddels 5 jaar als digital nomad. Dat wil zeggen dat ik werken en reizen combineer. Ongeveer 8 maanden per jaar zit ik in het buitenland. Op dit moment is 10% van mijn inkomen actief en 90% passief. Dat passieve inkomen groeit iedere maand weer verder.”

In Macedonië, die links dat ben ik ;)

De grootste denkfout bij passief inkomen

Dat je tijdens het slapen geld kunt verdienen betekent niet dat je er niets voor hoeft te doen. Anders hadden we allemaal wel al een passief inkomen gehad ;).

Dus voordat het zover is en jij slapend rijk wordt, zal er ook voor gewerkt moeten worden. Als ik zelf kijk naar hoe dat mij ging, dan moet ik bekennen dat ik in de eerste 6 maanden helemaal geen cent passief verdiende, maar wel heel veel werkte. Inmiddels is dat andersom en werk ik alleen als ik daar écht zin in heb, het passieve inkomen komt nu toch wel binnen, iedere maand opnieuw!

Afhankelijk van de manier om passief inkomen te genereren die jij gebruikt kan het een jaar duren voordat het genoeg is om van te leven. Maar dan nog zit je dan wel in de situatie dat je er misschien wel een leven lang van kan genieten!

Waarom zoveel mensen géén passief inkomen hebben

Een passief inkomen is niet voor luie mensen, maar voor mensen die nu de handen uit de mouwen willen steken om er op termijn de vruchten van te plukken.

Dit is dan ook gelijk de reden waarom veel mensen geen passief inkomen hebben. Zij hebben moeite om te werken zonder directe beloning. En dat terwijl de beloning op termijn vele malen groter kan zijn!

Pas bij de manieren hieronder dus op dat je niet keihard van start gaat, maar na een maand opgeeft omdat je nog niets heb verdient. Weet dat de beloning op zich laat wachten en bedenk je steeds wat een fulltime passief inkomen allemaal wel niet voor je kan betekenen.

Als ik naar mijzelf kijk dan is het passief inkomen de reden geweest waardoor mijn digital nomad levenstijl mogelijk is geworden. Het is de reden waarom ik een half jaar kon gaan fietsen naar Turkije, een boek (> gratis download) kon schrijven en mijn familie maandenlang kon helpen op de camping in Frankrijk zonder daar iets voor te hoeven hebben.

Kortom, een passief inkomen is financiële vrijheid zonder dat je miljonair hoeft te zijn.

Goed, laten we gaan kijken naar hoe jij passief geld kunt verdienen!

Manieren om passief inkomen te genereren

Hieronder beschrijf ik de verschillende manieren waarmee mensen passief inkomen genereren. De meeste manieren heb ik zelf ervaren.

Ik zal bij die manieren dan ook beschrijven hoe mij dit afging en hoe jij er een succes van kunt maken.

1. Je eigen online product

Een eigen online product is een ideale manier voor het genereren van passief inkomen. Wanneer je namelijk een online product verkoopt heb je naar de verkoop en afhandeling vaak geen omkijken, dit kun je namelijk allemaal automatiseren.

Denk aan een online videotraining of een eigen e-book. Met zo’n product heb je een geautomatiseerd distributieproces en kun je dus geld verdienen zonder dat je er omkijken naar hebt. Je moet voor zo’n online kennis product uiteraard wel wat vaardigheid in huis hebben. Rotzooi wordt er immers al genoeg verkocht op het internet.

Wees dus niet de zoveelste die start met een online training over ‘snel rijk worden’ als je zelf niet rijk bent. Dat is irritant en doet je naam weinig goed.

Maar als je dan wel ergens verstand van hebt, maak dan gerust een online kennis product en zorg voor een goed verkoopkanaal zoals een website of social media. You got this!

> Wil je leren hoe je jouw eigen webshop opzet? Dat lees je hier.

“Zelf verkoop ik op mijn website een training. Deze is al opgenomen en betreft het dus passief inkomen. Het idee erachter is dat ik veel kennis bezit die voor iemand anders waardevol is. Daarbij is trainen, online of offline, gewoon hartstikke leuk om te doen.”

Verder ken ik ook mensen die een eigen videocursus hebben over hoe je succesvol handelt in cryptovaluta. Zij handelen al zo’n 7 jaar in cryptovaluta en vonden het daarom leuk anderen daarin te supporten.

Een zeer lucratief verdienmodel als je je bedenkt dat zo’n cursus al snel 997,- euro per deelnemer oplevert. Maar omdat het hier om een videotraining gaat is ook dat proces geautomatiseerd en daarmee is het een legitieme manier om passief inkomen te genereren. Interessant aan hun verhaal is vooral hoe ze de online training promoten. Zij doen dit namelijk niet alleen via hun eigen kanaal maar ook via affiliate marketing. Maar daarover lees je meer onder het volgende kopje.

2. Affiliate marketing als publisher

Voor mensen die passief inkomen genereren zonder vooraf miljoenen op de bank te hebben, is affiliate marketing waarschijnlijk het gene waarmee zij zijn begonnen. Waarom? Omdat affiliate marketing heel simpel is op te zetten nog zonder dat je zelf een product of dienst nodig hebt.

Simpel gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten op basis van een vooraf afgesproken commissie. Als publisher zet jij linkjes naar producten tussen je posts, op je Instagram, Youtube, Facebook, e-mail of ander kanaal. Wanneer iemand op een van die linkjes klikt en het product koopt krijg jij daar een commissie over. Dat ziet er als volgt uit:

Een voorbeeld van zo’n affiliate link is als ik jou zou aanraden Webinarjam te gebruiken (geweldig systeem trouwens ;)). Als jij nu op bovenstaande link klikt en denkt, Webinarjam, dat vind ik wel wat. Dan krijg ik bij jouw aankoop een commissie van Webinarjam als bedankje voor de verwijzing. Een top systeem, want jij als koper betaald hier niets extra’s voor. Het is immers gewoon onderdeel van Webinarjam zijn marketingbudget, die commissie.

Veel producten zullen niet zo’n hoge commissie hebben. Als je bijvoorbeeld in de catalogus kijkt van Bol.com dan zullen producten niet meer dan 8% commissie geven van de verkoopprijs (veelal maar 3%). Logisch ook, want het gaat hier om producten met relatief kleine marges.

Maar wanneer je een affiliate programma vind met digitale producten, kunnen die commissies al snel oplopen tot 50% en dan wordt het interessant. Wanneer je bijvoorbeeld een online training aanraad van 100,- euro, krijg jij hier dus al 50,- euro voor wanneer iemand deze via jouw linkje koopt. En dat is zonder dat je er zelf een product voor hoeft te maken. Je moet alleen een kanaal hebben waar je het linkje kunt plaatsen en waar veel mensen langs komen.

“Zelf verdien ik inmiddels een voltijd inkomen (>€3000,-) met affiliate marketing als publisher. Voor het genereren van passief inkomen is dit dus prima. Vooral omdat ik er verder weinig omkijken naar heb.

Ik raad een product aan maar hoef daar niet de klantenservice of afhandeling van te doen. Ik ontvang simpelweg commissies doordat ik gewoon naar iemand toe link. Mijn favoriete affiliate netwerk (waar ik affiliate programma’s vind) is Awin. Als je al een blog hebt, kun je je hier direct aanmelden.

Wanneer je zelf als publisher aan de slag wilt met affiliate marketing doe je er goed aan je in te lezen. Lukraak linkjes plaatsen zal geen groot effect hebben. Het is daarom belangrijk om alleen te refereren naar relevante producten richting een relevante doelgroep. Alleen op die manier kun je succesvol geld verdienen als publisher met affiliate marketing.

Voordat ik mijn maandelijkse 3000,- euro begon te verdienen was ik een flinke tijd verder. Dit kwam doordat ik aan het begin maar gewoon wat deed. Ik plaatste linkjes naar laag gewaardeerde producten met een slechte sales funnel. Ik kon dus mensen doorsturen wat ik wilde maar het leverde geen verkopen op. Als je weet welke programma’s je wel en niet moet gebruiken en hoe je kansen herkent, gaat het allemaal een stuk makkelijker ;).

Wil je meer weten over affiliate marketing als publisher? In mijn GRATIS training ga ik uitgebreid in op dit verdienmodel. Je volgt hem hier.

3. Affiliate marketing als verkoper

Passief inkomen genereren kan ook op een andere manier. Doorgaand op de vorige manier kun je affiliate marketing ook andersom inzetten. Stel bijvoorbeeld dat je zelf een product hebt gemaakt zoals een videotraining of e-book. Dan kun je er ook voor kiezen om deze zelf te verkopen via een affiliate netwerk. Je biedt je product dan aan zodat anderen deze voor jou kunnen promoten in ruil voor een commissie.

Je kunt je voorstellen dat als je dit goed doet en honderden websites jouw producten verkopen, het snel gaat. Je hebt dan een gigantisch potentieel om je product aan te slijten en in massale aantallen verkopen is dan geen unicum.

Dit is dan ook wat ik zelf deed. Ik verkocht mijn boek via een affiliate netwerk en dus tientallen andere websites. Zij krijgen per verkoop dan een commissie :). Zo genereren de publishers én ik als affiliate een passief inkomen.

4. Je eigen webshop beginnen

In plaats van zelf een product te bedenken en te ontwerpen kun je natuurlijk ook allemaal producten van anderen verkopen via een webshop. Je bouwt dan je eigen online winkel en verkoopt producten online. Helaas ben je er dan alleen nog niet. Want op deze manier betreft het niet volledig een passief inkomen. Je kunt je namelijk voorstellen dat je de producten dan nog wel zelf op moet slaan in een magazijn en deze moet versturen richting de klanten. Daarbij kan het zijn dat iemand iets wilt retourneren of een klacht heeft. Dan ben jij de klantenservice.

En daar komt dan ook een interessante trend voorbij; dropshipping. Bij dropshipping heb je niet zelf de producten op voorraad en hoef je deze niet zelf te verzenden. Ze worden direct vanuit de groothandel verzonden naar de klant. Jij bent dus slechts het marketing middel om de verkoop te maken. Nu alleen nog iemand inhuren voor je klantenservice en je hebt geen omkijken meer naar je dropshipping business. Het spreekt voor zich dat deze manier om passief inkomen te genereren veel ervaring vereist. Zomaar een succesvolle webshop opzetten is in een verzadigde markt geen eitje, maar het is zeker mogelijk.

5. Passief inkomen genereren als auteur of muzikant

Buiten een e-book over een specifiek onderwerp kun je natuurlijk ook gewoon schrijver van een écht boek worden. Je kunt je voorstellen dat dat niet zomaar gedaan is. De gemiddelde roman heeft 55.000 woorden en dat is best wat werk kan ik je zo vertellen (ik ben zelf nog een hardcover boek schrijven). Maar hoeveel tijd hier ook in gaat zitten, wanneer deze is gepubliceerd is het een vorm van passief inkomen wanneer je deze verkoopt.

Als muziek meer jouw ding is kan dat ook een vorm zijn van passief inkomen. Je verdient wanneer je muziek online zet namelijk via veel verschillende kanalen geld. Het meest bekende kanaal is de verkoop van je muziek. Maar dat is zeker niet de enige. Je kunt namelijk ook verdienen met je streams op Spotify. En je kunt zelfs nog verdienen aan de rechten van je muziek… En nu hoor ik je denken, ik ben helemaal geen bekend muzikant, dus dat gaat niet lukken. Dan zou je, wanneer je in de producer/DJ kant zit zelfs nog kunnen gaan ghost producen voor grotere DJ’s. Je verdient dan steeds geld aan de rechten van die muziek wanneer deze wordt gedraaid. Maar ja, dat voor de muzikanten onder ons, als het gaat om passief inkomen genereren is dit wellicht wat ver gezocht.

6. Geld verdienen met bloggen, vloggen of als influencer

Wanneer je geld wilt verdienen met bloggen, vloggen of als influencer kan dit in veel gevallen passief zijn. Al is het hierbij wel belangrijk dat je up to date blijft richting jouw volgers, dus zo nu en dan zal er toch wat werk moeten worden verzet om interessant te blijven.

Het is dus in ieder geval mogelijk om passief inkomen te genereren op deze manier. Dit doe je door bijvoorbeeld sponsoring toe te staan. Bedrijven betalen jou dan maandelijks om hen te promoten. Andere voorbeelden van passief inkomen in deze hoek zijn het verkopen van merchandise, laten lopen van Google Adsense of Youtube advertenties op jouw content en het toestaan van advertorials tegen betaling.

Daarbij is het zo dat als je veel mensen bereikt via jouw medium, of dit nu Instagram, Youtube, Facebook of een blog is, dit interessant is voor tal van verdienmodellen. Je kunt je voorstellen dat als je veel volgers hebt deze op wat voor manier dan ook geld waard zijn. Plots ben je dan ook in staat om eigen producten te lanceren en deze te verkopen. Begrijp je hem? Tal van opties dus!

7. Passief inkomen genereren met beleggen en investeren

Geld maakt geld. Wanneer je dus al een spaarpotje hebt is passief inkomen genereren eigenlijk best wel makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in vastgoed. Hier valt een goed rendement mee te verdienen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan handelen in crypto valuta of aandelen.

Een gemiddeld rendement op investeren komt al snel op 6% tot 8% per jaar uit. Het is dan ook altijd beter om geld te laten bewegen dan het koud op je bank te laten staan waar de rente nihil of minimaal is.

Buiten deze vormen van investeren kun je met jouw geld ook start-ups ondersteunen in ruil voor aandelen of websites opkopen die over de jaren winst opleveren.

Conclusie passief inkomen genereren

Het is voor iedereen mogelijk om passief inkomen te genereren. Ook wanneer je nog geen cent hebt in te leggen kun je hier al mee starten met bovengenoemde (op de laatste na) manieren.

Mijn eigen ervaring leert me dat een passief inkomen genereren tijd kost, veel tijd. En dat is ergens wel logisch, je investeert tijd alvorens je werkzaamheden iets opleveren. Maar achteraf durf ik hardop te zeggen dat die investering het hoe dan ook waard is. Er gaat niets boven een mailtje dat mijn boek is verkocht terwijl ik op dat moment koffie zit te drinken bij mijn oma (of een cocktail op het strand van Cambodja, ben en blijf toch een digital nomad). Het is daarom ook een goed idee zo vroeg mogelijk te beginnen met het bouwen aan jouw eigen passieve inkomen. In de best mogelijke situatie doe je dit naast een stabiel inkomen dat je al hebt.

Bij het opbouwen van een passief inkomen haken veel mensen al af na een paar weken of maanden. Zij zien geen direct resultaat en verliezen motivatie. In feite zou iedereen een passief inkomen kunnen genereren, maar goed is dan dus wel om even bij jezelf na te gaan of je dat ondernemende instinct hebt. Anders is het gewoonweg zonde van je tijd. ?

Hoe dan ook. Alle succes gewenst!

Wil je je verder verdiepen in passief inkomen opbouwen? Volg dan mijn GRATIS training over de verdienmodellen rondom bloggen.

GRATIS training

Maak Jouw Eigen Professionele Blog In 5 Simpele Stappen (GRATIS)

Voor iedereen die een professionele blog op wilt zetten, maar niet weet hoe te beginnen. In de training zet je jouw eigen blog online en ga je aan de slag met het krijgen van lezers. > Bekijk training