Wereldreis maken zonder geld

Laatst ontmoette ik Aniek uit Utrecht, 25 jaar en goed gezelschap tijdens mijn reis. Ze vertelde mij over meerdere reizen die ze had gemaakt zonder geld uit te geven. Soms was ze zelfs maandenlang onderweg zonder een cent te hebben verloren. Ik ging met haar in gesprek over hoe ze dat voor elkaar had gekregen en wat ze van die manier van reizen vond.

No-budget reizen

Aniek ontmoette ik tijdens een training in Malaga, Spanje. We raakten in gesprek over de reislust van ons beiden. Er was alleen één groot verschil. Waar ik mijn geld tijdens het reizen verdien (en uitgeef), deed zij alles zonder geld. In gesprek met haar besprak ik de meerdere onderdelen waar je op moet letten als je écht geen ene cent uit wil geven. Denk hierbij aan onderwerpen als vervoer, verblijf, eten en drinken.

Gratis de wereld rond reizen door te liften

Liften of hitch hiking eng of moeilijk? Voor Aniek niet. Met deze manier van reizen hoefde ze geen cent uit te geven voor het vervoeren van zichzelf en schopte ze het van Nederland tot het noorden van Zweden. Daarbij schijnt het als meid nog bijzonder makkelijk te zijn een lift te regelen omdat je gewoonweg vertrouwen uitstraalt. Het liften ging haar dus goed af. Ze vertelde me dat ze het ziet als een soort ruilconstructie. Mensen die lifters meenemen vinden het meestal namelijk fijn om een gesprekspartner te hebben in de auto of een luisterend oor. Op die manier is het dus voor iedereen leuk, je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen.

Tips voor het liften
En natuurlijk kon het soms wel eens een uurtje duren, maar op een ander moment stond ze nog geen 5 minuten langs de weg. Wanneer je zelf wilt gaan liften is het belangrijk dat je in de rijrichting staat van de plek waar je naartoe wilt en het liefst op een grote weg of parkeerplaats langs de snelweg. Op deze manier hoef je je tijd niet te verspillen en ga je als een speer!

Eten en drinken (met misschien zelfs een biertje)

Je vraagt je misschien af waar je eet en drinkt zonder geld. Dit was namelijk ook mijn grootste vraagstuk. Volgens Aniek is dit echter veel meer voor de hand liggend dan je misschien zou denken. Ze vertelde haar verhaal aan mensen op straat en vroeg dan simpelweg of ze die avond mee zou mogen eten bij hen thuis. Wanneer dat niet lukte belde ze bij mensen aan om te vragen of ze mee zou mogen eten in ruil voor leuke gesprekken. Wat mij verbaasde, is dat ze nooit meer dan 2 deuren hoefde af te gaan voor een ‘ja’. Zo zijn mensen toch een stuk gastvrijer dan je misschien zou denken.

Ook voor een biertje hoefde Aniek niet zoveel moeite te doen. Ze liep gewoon een kroeg in en vertelde haar verhaal aan de barman, of vroeg of ze bij een groepje mocht aansluiten.

Al met al valt op dat het delen van het verhaal van ‘gratis reizen’ veel mensen het juist leuk vinden om daar een onderdeel van uit te maken door wat bij te dragen.

De zoektocht naar een slaapplek tijdens het wereldreizen

Veelal was een slaapplek met de vorige twee stappen al gevonden. Mensen bieden dat namelijk vaak vanzelf aan wanneer ze je situatie kennen. Al is het wel een enkele keer voorgekomen dat Aniek de nacht buiten moest doorbrengen, maar als het weer nog een beetje oké was, was dit niets minder dan een sterk avontuur. Gelukkig voor haar kwam het vaak voor dat als ze bij mensen thuis at, die mensen vroegen of ze dan ook wilde blijven logeren.

Gratis overnachten op reis met Couchsurfing
Een andere optie waar Aniek dankbaar gebruik van maakte is Couchsurfing. Op deze app/website vind je gemakkelijk hosts in iedere plek waar je bent. Dit zijn veelal mensen die het gezellig vinden om iemand thuis te ontvangen en de stad te laten zien. In ruil daarvoor geef jij ‘je host’ een nieuwe internationale buddy. Pas wel op, want het komt met Couchsurfing niet weinig voor dat je eindigt in de kroeg met een grote groep locals ;). Ook kun je natuurlijk altijd je al bestaande internationale netwerk inzetten als je die hebt.

goedkoop reizen

Maar hoe is dat nou, gratis reizen?

Aniek heeft op deze manier de vetste avonturen meegemaakt. Maar als ik iets uit haar verhalen kon opmaken, was het dat er ook een groot nadeel aan kleeft. Zo ben je erg afhankelijk van mensen en ben je het grootste deel van de dag ook daadwerkelijk bezig met het regelen van eten, drinken, lifts en een slaapplek. Hierdoor mis je soms de tijd om een plek echt te ontdekken en staat er een bepaalde druk op de reis. Veel avontuur dus maar wel vermoeiend!

Ben jij nou zelf op zoek naar een manier om te reizen zonder geld? Dan kan het ook een idee zijn om je geld tijdens de reis te verdienen. Ga ook werken en reizen combineren of leef als digitale nomade.