Bij deze een longread over mijn spirituele inzichten die ik verder ontdek in het bergdorpje Pai in Noord Thailand. Deze plek biedt tal van faciliteiten om te mediteren en is daarom ook de ideale broedplek voor spirituele groei. Mijn inzichten zijn erg persoonlijk, dus wellicht herken je je niet overal in. Of de spiritualiteit schrikt je af, dat gebeurt ook vaak. Juist om die reden ben ik ook erg benieuwd naar jouw mening, laat je van je horen?

Een gedachte over het verkrijgen van persoonlijke groei

Ik kwam ooit met de quote ‘In order to grow, you have to break down and rebuild yourself‘. Grappig genoeg maakt die quote tegenwoordig zo veel duidelijk. Ken je dat gevoel dat je een beetje in een dipje zit maar je dan nog niet weet waarvoor? Het is dan vaak een tijd later, wanneer je je weer goed voelt, dat alles op zijn plek valt. Plots was je dip logisch te verklaren, en begrijp je de context. Dat moment dat je je dat beseft noem ik voor het gemak even een inzicht of persoonlijke groei. Je had de emotionele schommeling dan schijnbaar nodig om die groei te verwezenlijken.

Ik voel daadwerkelijk dat het reizen me een hoop ups en soms downs geeft. Vooral bij de downs snap ik op dat moment nooit waarom ik mij slecht zou voelen. Mijn leven hoe ik het leef, vind ik zelf heel erg tof, dus waarom hoort daar soms een down gevoel bij? Het antwoord dat ik daarop heb gevonden is dat het mijn beste manier is om persoonlijke groei door te maken. Met alleen maar ups is die behoefte om op die manier te groeien er niet en is er ook niet de plicht na te denken over jezelf.

Het zijn dan ook die downs die ik als iets nuttigs ben gaan zien. Het is een natuurlijke manier van mijn ‘ik’ om mij te vertellen dat het tijd is voor een persoonlijk proces, en dit is het best te verwezenlijken wanneer je ieder gevoel omarmt in plaats van ontkent. Soms denk je dat je leven het beste is als je je altijd top voelt, maar dit zou betekenen dat je kansen mist om te leren en te groeien. Heb daarom vrede met al je gevoelens en wees eerlijk tegen jezelf. Dan zal je zien dat persoonlijke groei oneindig doorgaat.

Een gedachte over het ervaren van optimaal geluk

Wat het ding is in de huidige maatschappij, is dat je slecht voelen iets slechts is. Je hebt het gevoel dat je altijd op de top van jezelf moet leven en jezelf moet overtreffen in geluk. Dit verlangen is echter compleet misplaatst, zo werkt het leven namelijk niet. Soms lijkt het misschien of iemand 100% gelukkig is, het geheim, die persoon is dat niet. Wanneer je altijd 100% gelukkig bent, mist er juist iets; het verlangen om geluk te krijgen. Het is daarom dat het belangrijk is om te genieten van de momenten dat je puur geluk ervaart en te accepteren dat het niet slecht is om je af en toe minder te voelen. It’s part of the life!

Een gedachte over het bereiken van je droom (Law of attraction)

Level 1: Ken je dat moment? Je hebt net een nieuw t-shirt gekocht waarvan je ogenschijnlijk dacht dat het uniek was. Vervolgens loop je over straat en valt het je plots op dat meer mensen dit t-shirt dragen. Dit is volkomen logisch uiteraard, het is namelijk je onderbewuste die daar plots alert op is. Maar daarom begon ik mijzelf af te vragen, waarom wij dit onderbewuste niet bewust gaan gebruiken voor andere dingen. Zo merk ik de laatste tijd namelijk dat het goed kan zijn te mediteren of te visualiseren over immateriële dingen die ik graag wil hebben. In deze momenten beeld ik mijzelf in dat ik het al heb, dit doe ik dagelijks. Op deze manier plant ik als het ware datgene wat ik wil in mijn onderbewuste. In de dagen daarop, vallen mij plots extra dingen op om datgene wat ik wil te verwezenlijken. Plots zie ik de kansen, die er anders ook al waren, en kan ik ze aangrijpen om dichterbij mijn wil te komen. Een super nuttige techniek dus wanneer je iets wilt bereiken :). Klinkt het logisch voor je? Kijk dan naar het volgende level van de wet van de aantrekkingskracht.

Level 2: Het vorige was waarschijnlijk vooral logisch en is voor veel mensen tastbaar, gelukkig maar! Nu wil ik het met je hebben over een dieper level van hetzelfde principe. Een principe dat in veel boeken is beschreven (Think Big, Grow Rich | The Secret | Spiritual Growth). In de basis is de gedachte (ook mijn gedachte) dat het universum is opgebouwd vanuit allemaal verschillende energieën. Dus ook jij als mens. Als mens kun je je eigen energieën, maar ook die van je omgeving beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een moment dat je bij een vergadering zit, maar iemand uit de groep zojuist iets droevigs heeft meegemaakt en zich slecht voelt. Ook wanneer deze persoon dat niet verteld, kan het goed zijn dat dit invloed heeft op de groep. Vaak kunnen mensen dat negatieve gevoel dat ze dan hebben niet plaatsen, omdat ze niet beseffen dat het waarschijnlijk uit de omgeving komt.

Het mooie aan deze vorm van energie is dat het 2 kanten op werkt. Zo creëer je met positieve energie een positieve omgeving en met negatieve energie een negatieve omgeving. Het is daarom goed om jezelf bewust te zijn, wat voor energie je op een bepaalt moment voelt. Het is daarbij ook altijd leuk om eens te analyseren, wanneer je je geweldig voelt, of je omgeving anders is dan wanneer jij je slecht voelt.

In de beschreven boeken wordt deze energie nog wat dieper genomen, als in de wet van de aantrekkingskracht. Positieve energie trekt positieve energie aan. Hierdoor kun je meer bereiken en komen de dingen die je wilt als het ware naar je toe. Om dit gehele principe te begrijpen, raad ik je in beginsel aan om eens de documentaire van ‘The Secret’ te kijken op Youtube. Houdt hierbij wel in het achterhoofd dat het om een Amerikaans gebeuren gaat en probeer door het materialisme in die documentaire heen te kijken. Ben benieuwd wat je ervan vind!

Een gedachte over dankbaarheid als fundament voor je geluk

Wat doet het je als je dankbaar bent? Naar aanleiding van het vorige inzicht besef ik mij hoe belangrijk een positieve energie is. Daarbij is het hebben een goed gevoel sowieso niet verkeerd. Om die reden begon ik dankbaarheid mee te nemen in mijn meditatie. Ik doorloop de mensen en de dingen in mijn leven waar ik dankbaar voor ben, op basis van hoe ik dat op dat moment voel. Dingen zoals mijn familie, vriendin of de mogelijkheid die ik heb om in alle vrijheid te doen wat ik wil. Deze dankbaarheid geeft keer op keer een geweldig gevoel. Het is enerzijds goed om soms vooruit te kijken, maar als je je realiseert wat je nu al hebt kan dat vaak al waanzinnig zijn. Kijk daarbij ook naar de kleinere dingen die op een dag gebeuren en waar je dankbaarheid bij voelt. Of als het gemakkelijker voor je is, schrijf ze voor jezelf op. En vaak als je er echt even goed voor gaat zitten, kom je erachter dat je leven nu al prachtig is. Het hoeft ook niet altijd meer en beter.

 

Ik heb besloten deze blog hierbij af te sluiten en op een later moment aan te vullen. Spirituele groei lijkt vooralsnog namelijk oneindig en brengt mij steeds weer prachtige dingen. Wat vroeger onmogelijk leek, voelt nu heel haalbaar. Wat vroeger chaos was, kan ik in mijn hoofd nu omzetten in rust. Wil je meer weten over spiritueel groeien, mag je me altijd contacten, wellicht zijn er dan dingen die we kunnen delen. :)