Vanwege mijn vaste column in Klein Wonen Magazine, het magazine in Nederland over tiny houses, voelde ik de behoefte hier een keer over te gaan schrijven. Mede omdat ik veel mensen om mij heen hoor die de term leren kennen en mensen die daadwerkelijk bezig zijn met het zetten van stappen om in zo’n tiny house te gaan wonen. Het lijkt er dan ook op dat het type mens dat in een tiny house wilt wonen, nog best eens overeen kan komen met het type mens dat wil leven als digital nomad.

Maar waarom willen mensen in een ruimte wonen die amper groter is dan mijn eigen busje. Zelf reis ik ook best wel rond en leef dan voor enkele dagen écht in mijn busje. Maar een heel bestaan opbouwen in amper 6 vierkante meter lijkt me wat heftig. Gelukkig zijn tiny houses net iets groter, maar het daagde me uit om op onderzoek te gaan. Allereerst, wat word gezien als een tiny house? Laat ik daarmee beginnen, dan gaan we het daarna hebben over wat voor tiny house bewoners overwegingen zijn om zo te leven.

Wat is een tiny house?

Gewoon vrij vertaald hoefde ik hier niet heel erg lang over na te denken. Het spreekt voor zich dat een tiny house gewoon een klein huis is. Maar toch behoord niet iedereen met een klein huis onder de groep tiny house bezitters. Wanneer je woont in een klein flatje is dit natuurlijk prachtig maar het begrip tiny house heeft meer kanten. Behalve klein wonen spelen minimalisme, duurzaamheid en zelfvoorzienend ook een grote rol, maar daar komen we straks op.

In de basis is een tiny house dus niet groter dan 50 vierkante meter. Bewoners van een tiny house willen hun ecologische voetafdruk het liefst zo laag mogelijk houden. Dat begint dus al bij kleiner wonen.

©Klein Wonen Magazine

Een grappig gegeven van veel tiny houses is dat je deze kunt verplaatsen. Vaak word de tiny house bijvoorbeeld helemaal niet gebouwd op de plek waar deze uiteindelijk staat. Vaak word deze gebouwd in een loods en dan later verplaatst naar een stuk grond dat de gemeente aan tiny house bezitters ter beschikking stelt.

Sommige tiny houses hebben letterlijk wielen. Eigenlijk zijn dat dus een soort stacaravans, maar dan vaak zelf gemaakt. Wel super handig natuurlijk, want verhuizen is hierdoor in een paar uurtjes gedaan. Hier is dan misschien al de eerste overeenkomst met het digital nomad bestaan, dat je ook met een tiny house, dan wel langzaam, rond zou kunnen trekken.

Redenen om in een tiny house te wonen

Tijd om te kijken waarom mensen in zo’n ecologisch verantwoorde tiny house willen wonen. Om hierachter te komen ben ik eerst eens even Youtube opgedoken. Ik vond daar de video van Marjolein Jonker. Zij is de allereerste tiny house bewoner van Nederland en dat moet dan wel iemand zijn die daar haar redenen voor heeft gehad. Ik kwam toen de volgende video tegen waarin ze haar overtuigingen om in een tiny house te wonen uitlegt. Goed gezegd Marjolein!

In de video noemt Marjolein al enkele redenen om in een tiny house te wonen. Hieronder heb ik de 6 belangrijkste redenen opgeschreven voor mensen om in een tiny house te wonen. De 6 meest gehoorde redenen om in een tiny house te wonen zijn net zo voorpelbaar als dat ze verassend zijn.

1. Woonkosten van een tiny house zijn laag en dus is er meer vrijheid!

Een tiny house is uiteraard goedkoper dan een big house. Hierdoor zijn de woonkosten een stuk lager. Al voor rond de 30.000 euro kun je een eigen tiny house kopen, dan heb je alleen nog maar een plek nodig om deze te plaatsen. Wat niet altijd even makkelijk is, zo mag ik geloven van de blog van Klein Wonen Magazine. Maar verder bespaar je veel op gas en elektra omdat er gewoonweg minder ruimte is die verwarmt en verlicht hoeft te worden. Je zult niet zoveel spullen kunnen houden dus waarschijnlijk ook minder spullen kopen. Ook kan de zelfvoorzienendheid van een tiny house meewerken aan kostenbesparing.

Zelf, als digital nomad, sta ik hier vrijwel hetzelfde in. Als in ik kies er liever voor om goedkoop te leven en weinig te werken, dan om veel te werken en allemaal luxe bij de hand te hebben. Ik werk zelf bijvoorbeeld nog maar 20 uur per week en kom daar prima van rond. De vrijheid die ik hierdoor overhoud vind ik belangrijker dan een volle bankrekening. Tiny house bewoners denken hier schijnbaar hetzelfde over ;).

2. Het is een duurzaam bestaan in een tiny house

Tiny houses worden veelal duurzaam en zelfvoorzienend opgezet om op die manier zo min mogelijk afhankelijk te zijn van aansluitingen op gas en elektra. De oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, gasflessen en een houtkachel. In zo’n tiny house kun je dan ook best wat technologie verwachten. Je zou kunnen zeggen, klein maar fijn.

3. Minimalisme

Joshua en Ryan schreven er al over in hun boek Minimalism. Simpel gezegd het hebben van weinig spullen. Alleen die spullen hebben waar je waarde aan hecht. Dat wil zeggen dat wanneer je in een tiny house gaat wonen, je veel weg zou moeten doen. Er is geen ruimte voor en dus wordt het kiezen. Wat zijn nou die dingen die belangrijk voor je zijn? Het hebben van weinig spullen voelt voor veel mensen ontlastend en daar kan ik me heel goed wat bij voorstellen.

De enige spullen die ik zelf heb zijn de spullen in mijn busje. Ik vind het heerlijk dat ik niet meer nodig heb. En die oven handschoenen die ik voor mijn vorige verjaardag kreeg… Ja, ik heb dus geen oven, dus die geef ik dan weer aan iemand anders in plaats van dat ik ze bewaar. Wanneer ik ze dan ooit nodig heb, komt er wel weer iets op mijn pad.

Weinig spullen hebben geeft gewoon erg veel rust. Het bied je de ruimte om blij te zijn met die paar dingen waar je waarde aan hecht, en het bied je tegelijk een reden om extra blij te zijn met jezelf, nu je even niet hoeft te denken aan wat je hebt, maar aan wie je bent. Dit klinkt wat overdreven, maar waag je er maar eens aan! Hoe dan ook, tiny house types kunnen niet anders.

©Klein Wonen Magazine

4. Bewust leven als tiny house bewoner is net even anders

Veel tiny houses zijn te vinden op plekken omringt door natuur. Het is dan ook het idee van weer wat meer richting de basis leven die veel mensen aanspreekt. Het hoeft niet allemaal zo groot en druk. Bewust leven is een breder begrip. Bewust leven kan ook inhouden dat je als tiny house bewoner je bewust bent van je verbruik van gas en water en dat je je bewust bent van jouw positie als mens op deze planeet. Dat bewustzijn krijg je gewoonweg sneller omringt door een natuurrijke omgeving dan omringt door een stad. Het is dan ook niet voor niets dat iemand die in een kleine flat woont zichzelf niet deelt in de categorie tiny house bewoners. Bewust leven dus met mens en natuur.

Om hier nog even een note aan toe te voegen. Ik denk dat digital nomads ook bewust leven, maar op een andere manier. Zelf vind ik dat ik me bijvoorbeeld heel bewust ben van mijn positie op de planeet en mijn eigen cultuur. Dit kan mede doordat ik in tientallen landen ben geweest en andere culturen heb leren kennen. Hierdoor groeit een bewustzijn van de wereld om me heen. Maar of dat ook zo goed was voor het milieu… Ja, daar valt nog veel te winnen.

5. Zelfvoorzienend leven

In een tiny house wonen is niet zo simpel als het lijkt. Zeker met de bureaucratie in Nederland en de grote vraag naar grond om zo’n tiny house op te zetten, word het je best moeilijk gemaakt. Gelukkig word het draagvlak steeds groter en de mogelijkheden dus steeds breder. Hoe dan ook kan ik mij goed voorstellen dat juist het idee van soevereiniteit meespeelt voor mensen die in een tiny house wonen. Het idee dat je onafhankelijk bent. Dat gebeurt natuurlijk allereerst door zelfvoorzienend te zijn in gas, water en elektra. Maar ook door bijvoorbeeld eigen kippen te houden of een moestuintje.

6. Je creëert je eigen tiny house

Misschien dat ik zelf dit laatste punt nog wel het allerleukste vind. Hoe grappig is het om zelf vanaf scratch een huis te bouwen. Het voelt een beetje als vroeger, toen ik mijn boomhut mocht timmeren in de tuin. Lekker creatief bezig zijn met waar je zelf gaat wonen, ik kan me goed voorstellen dat dat veel mensen overtuigt om een tiny house lifestyle te betrekken, heerlijk!

Klein Wonen Magazine Nederland

Tiny houses zijn op het moment helemaal hip. Dit komt mede doordat de politiek er voor een deel op inzet als voorbeeld voor een duurzaam alternatief. Maar ook door de mensen van Klein Wonen Magazine die tiny houses op de kaart zetten. Een goede zaak vind ik zelf en ik ben daarom ook enorm blij dat ik voor ze mag schrijven over mijn leven vanuit mijn TINY VAN ;). Wil je meer weten over tiny houses of speel je met de gedachte er zelf aan te beginnen, kijk dan eens of het online magazine over klein wonen wat voor jou is.

Ik blijf voorlopig in ieder geval nog rondtrekken, maar wie weet, zul je mij ooit wel vinden in zo’n knus huisje.