Ken je dat gevoel, dat je in een spagaat ligt? Je hebt een diepe passie en wil het goede doen voor de mens of de wereld als geheel. Je hebt een stevige drang om iets positiefs bij te dragen maar voelt je daarin belemmert. Je hebt goede ideeën maar de uitwerking laat zich vaak verstoren omdat er ook nog ‘geld moet worden verdient’. Het is immers leuk om zoveel om de mens(heid) te geven, maar waar brengt dat je als je zelf in constante geldnood zit en leeft in onzekerheid?

Het goede doen vs. Geld verdienen en status

Ik, Mick, ben 25 jaar en leef als digital nomad. En aan bovenstaande heb ik me lange tijd kapot geërgerd. Ik had plannen om de jeugd minder op hun smartphone te laten zitten, om mensen te verbinden met muziek en om iedereen non-stop knuffels te geven op straat. Die plannen heb ik nooit uitgevoerd helaas. Altijd als ik ermee aan de slag wilde herinnerde mijn bankrekening mij er nog even aan dat ik ook écht moet werken voor mijn geld. Alleen ‘het goede doen’ zorgt er namelijk nog niet voor dat je ook voor jezelf kunt zorgen en het kapitalisme doet ons vaak geloven dat die twee dingen moeilijk samen gaan. Soms lijkt het zelfs alsof ons huidige geld systeem ervoor zorgt dat ‘het slechte doen’ meer wordt beloond dan het goede. Jammer.

Maar langzaam kom ik erachter dat er ook binnen het kapitalisme kansen zijn om het goede te doen zonder er zelf volledig aan ten onder te gaan. Dat gaat niet heel gemakkelijk, maar er zijn sowieso wegen die bewandelt kunnen worden.

Meer gratis doen voor een betere wereld

Sinds juni 2019 heb ik met mezelf afgesproken dat ik meer gratis wil doen en mij meer wil focussen op ‘het goede’. Niet dat ik daarvoor een slecht mens was, maar ik val net als menig Nederlander niet in de categorie ‘UITVOEREND wereldverbeteraar’. Ik bedoel, ik werk als online marketeer. Geweldig vak hoor daar niet van. Maar of online marketing en manipulatie nou zo geweldig bijdragen aan de wereld? Soms misschien. Maar als ik diezelfde tijd had besteed aan vrijwilligerswerk bij de daklozenopvang, was dat zinvoller geweest. Alleen hadden we dan ook geen inkomen en online succes gehad…

In juni 2019 was het tijd om te kijken naar hoe ik meer van het goede zou kunnen doen. Ik had wel eens een muziekavond georganiseerd voor vluchtelingen of collectes gelopen, maar die paar dagen per jaar dekken niet mijn volledige potentieel om de wereld beter te maken.

Vandaar dat ik ben begonnen met het organiseren van gratis trainingen over geluk en mindset. De trainingen tot nu toe waren geweldig en de deelnemers vonden het prachtig. Geen commercieel doel, maar een mensen doel. Iets moois creëren waar mensen (en de wereld) een stukje beter van worden, daar kan een financiële transactie niet tegenop.

Geven en ontvangen

Niet alles hoeft immers een financiële transactie te zijn. Dat zou ons als mensen wel erg harteloos maken. Ik denk maar even terug aan de momenten die we meemaakten op onze fietstocht van Nederland naar Turkije. Keer op keer werden we door mensen uitgenodigd om bij hen te komen eten of te slapen. Keer op keer gaven mensen ons dingen om ons verder te hielpen. Niemand wilde daar meer voor terug dan een glimlach. Het waren precies die dingen die onze reis zo mooi maakten.

Het roept alleen de vraag op, waarom juist in armere landen mensen vrijgeviger zijn. Waarom hebben we in Nederland vaak het idee dat we pas kunnen geven als we het zelf goed hebben. Dat terwijl onze fietstocht liet zien dat mensen die minder hebben juist meer weggeven?

Het diep gewortelde kapitalistische gedachtegoed

Soms bij het creëren van nieuwe ideeën of trainingen merk ik hoe diep ons kapitalistisch gedachtegoed in mijn hoofd is geprent. Overal zie ik kansen voor business in plaats van voor mensen. Pas later als ik mijzelf daar op betrap roep ik mezelf terug. Ik denk dan, Mick, je kan het ook gewoon gratis doen. Zonder commercieel doel. Gewoon omdat het goed voelt voor jezelf en de ander. Mij mag dan geleerd zijn op school dat egoïstisch zijn kansen biedt, delen maakt daadwerkelijk gelukkiger.

Ironisch genoeg, heb ik nu het financieel wat meer vanzelf gaat (vanwege een passief inkomen), de tijd en vooral ruimte om wat meer te geven. Vandaar ook die gratis trainingen over geluk en mindset. Maar ik zou niet willen dat het daar stopt. Daarom ben ik bezig met het ontwikkelen van een training/brainstorm van mensen die tegen hetzelfde probleem aanlopen. Een dag met de titel: “Het goede doen in tijden van kapitalisme”. Speciaal voor iedereen die geweldige ideeën heeft en graag anderen helpt maar zich belemmert voelt door dingen als geld en zekerheid. Een dag om samen te kijken naar hoe je op realistische wijze het goede zwaarder kunt laten wegen dan de kapitalistische verleiding.

Een dag om meer van het goede te doen

Als jij je in dit verhaal herkent en het je leuk lijkt om aan zo’n dag deel te nemen, dan kom ik graag met je in contact. Wanneer je je e-mail hieronder achterlaat (ik stuur je niets anders dan dingen over dit project), krijg ik een beeld van de interesse en kan ik zo’n dag gaan organiseren. Uiteraard houd ik je dan op de hoogte als er een datum wordt geprikt. Het lijkt me tof om meer waarde te geven en dit woord verder te verspreiden. Delen van dit artikel wordt dan ook gewaardeerd 😊.

Laten we het goede doen.

[enormail_form form_id=7]