Ik maak al jaren gebruik van Enormail en ben er razend enthousiast over. Vandaar dat het tijd werd voor een review over deze e-mail marketing software. Enormail heeft mij namelijk geholpen om een grote following op te bouwen met mijn bedrijf De Moderne Nomaden en genereert daadwerkelijk inkomsten. In deze review over Enormail ga ik in op waarom ik het programma gebruik, de tips, de tops en waarom ik het aan zou raden.

> Zelf beginnen met Enormail

Wat is Enormail?

Enormail is e-mail marketing software; met de software kun je mails versturen naar mensen. Daarmee bedoel ik niet zomaar mails. Je kunt ze automatiseren voor mensen die zich bijvoorbeeld inschrijven op je nieuwsbrief. Handig is dat Enormail zelf steeds tips geeft om de mails beter te maken en je zo dus converterend kunt gaan schrijven. De mails moeten immers wat opleveren.

Behalve voor mailings en het beheren van contacten heeft Enormail sinds 2019 ook een functie om formulieren te maken. Normaal moest je mensen via bijvoorbeeld Contact Form 7 (bij WordPress) zich laten inschrijven voor je nieuwsbrief of mailinglijst. Inmiddels heeft Enormail zelf een functie om opt-in pagina’s en formulieren te maken. Mensen laten daar hun e-mail achter en komen automatisch in jouw mailinglijst. Vervolgens kun je ze geautomatiseerd e-mails laten verzenden via een autoresponder. Je hoeft de mails alleen nog maar zelf te typen 😉.

Waarvoor gebruik je Enormail?

Enormail kun je gebruiken wanneer je werkelijk alles rondom mailings wilt gaan automatiseren. Op mijn website melden maandelijks zo’n 2000 mensen zich aan op mijn mailinglijst. Dat doen zij door een van mijn gratis e-books te downloaden (deze bijvoorbeeld). Zij komen dan terecht in een funnel met daarin 30 mailtjes die verspreid over 150 dagen worden verstuurd. In de meeste van die mails geef ik gratis content, in andere promoot ik een van mijn trainingen. De mailings van Enormail verkopen dus letterlijk voor mij zonder dat ik er zelf actief tussen hoef te zitten.

Ook kun je Enormail gebruiken om je mailinglijst te segmenteren zodat iedereen de mail ontvangt die voor hem of haar het meest relevant is. Achteraf heb je daarbij altijd een enorme berg statistiek om uit op te maken hoe geslaagd een mailing is geweest. Zie bijvoorbeeld hieronder de statistiek van een acquisitie mail die ik voor een van mijn klanten had opgesteld. Die statistiek vinden mijn klanten geweldig en is enorm handig ter optimalisatie. Zo zet ik altijd onderaan mijn mail een link naar een webpagina of artikel. Met Enormail kan ik zien of mensen daarop hebben geklikt, en zelfs wie daarop heeft geklikt. Interessante informatie voor verdere opvolging dus 😉.

Enormail vs. Mailchimp

Eerlijkheid gebied te zeggen dat Enormail de eerste e-mail marketing software was waarmee ik in aanraking kwam. Echt een afweging heb ik dus niet gemaakt toen ik voor hun koos. Maar nu, een paar jaar later heb ik ook ervaring met Mailchimp, de directe concurrent zou je kunnen zeggen. Maar waar ik bij Mailchimp constant in moeilijkheden zit, gaan dingen bij Enormail juist heeft erg vlekkeloos. Daarbij is Enormail een Nederlands bedrijf en kun je daardoor rekenen op een Nederlandse klantenservice.

Voor een van mijn klanten werk ik wel met Mailchimp maar het valt ons op, dat wanneer je bedrijf groeit Mailchimp relatief een stuk duurder is dan Enormail. Als instapper lijkt Mailchimp voordeliger, maar als je groeit loop je al snel tegen je contacten limiet aan waardoor je meer moet gaan betalen.

Beste functies van Enormail

Dan zijn er nog een paar functies binnen Enormail waar ik echt laaiend enthousiast over ben. Dingen die de conversie van mijn mails en mijn klanten enorm verhogen.

De follow-up functie is er zo een. Die zorgt ervoor dat je een mail nog een keer kunt verzenden naar mensen die de eerste mail niet hebben geopend. Dit doe je dan bijvoorbeeld met een andere titel en hoppa, er zijn weer nieuwe mensen die de mail openen zonder dat ze het gevoel hebben gespamd te worden. Ideaal om nog even een beetje conversie erbij te smokkelen. Het is een functie waar ik mijn acquisitie klanten ook enorm enthousiast mee maak. Velen begrijpen niet eens dat dat kan, zo’n follow-up.

Ik verdien mijn geld voor een groot deel met het schrijven van acquisitie mails voor bedrijven. Dan is het belangrijk dat je aan het bedrijf het effect van een mail aan kunt tonen en het effect kunt maximaliseren.

Dan heb je ook nog de opt-in functie die ik eerder al besprak. Deze is zo gemaakt dat je eenvoudig met drag en drop een eigen opt-in formulier kunt aanmaken. Ideaal, want normaal heb je hier een derde betaalde plugin voor nodig en moet je moeilijk doen met koppelingen. Nu is dat allemaal al voor je geregeld en kan zelfs iemand zonder technische kennis dit in elkaar zetten. Onderstaande is zo’n formulier welke ik meer op deze website gebruik en deze heeft een prima opt-in rate!

Tot slot hebben ze ook nog koppelingen met Facebook Lead Ads mocht je daar gebruik van willen maken. Alles om het jou zo simpel mogelijk te maken.

Nieuwe functies Enormail in 2020

De e-mail marketing software zit niet stil. Gelukkig. Er worden constant nieuwe functionaliteiten aan Enormail toegevoegd. Zo werd er in 2020 een update gedaan met het inplannen van de autoresponder. Nu kun je een geautomatiseerde e-mail op een specifieke dag en tijdstip inplannen, ongeacht het moment dat iemand zich inschrijft. Handig als je ervoor wilt kiezen om bijvoorbeeld alleen op zondag te mailen. Deze mogelijkheid was er al wel als je zelf de mails inplande, maar het gaat hier dus specifiek om geautomatiseerde (autoresponder) mails.

Van deze nieuwe functie maak ik dankbaar gebruik. In het verleden kreeg ik namelijk de heel week antwoorden op mijn geautomatiseerde mails en dat zorgde voor wat chaos. Tegenwoordig is dinsdag mijn maildag. Alles gaat er dan uit, zodat ik weet dat ik in de avond even kan gaan zitten om alle antwoorden op die mails te beantwoorden.

Ook zijn er mogelijkheden bijgekomen (wellicht eerder dan 2020) waarmee je tags kunt geven aan gebruikers die bijvoorbeeld op een link in de mail klikken. Hen kun je dan automatisch overplaatsen naar een andere mailinglijst. Handig als je lezer specifieke content wilt verzenden. Veel bedrijven hebben namelijk meerdere doelgroepen. Op deze manier kun je hen in de mailinglijst filteren zodat je daadwerkelijk dat stuurt wat aansluit. Geen mailtjes over vrouwenschoenen aan mannen dus ;).

Is Enormail het programma voor jou? Je meld je hier eenvoudig aan voor een gratis proefperiode.

De domeinauthentificatie bij Enormail

Wellicht het laatste waar je aan denkt, maar niet zo onbelangrijk dat je het zou mogen vergeten; domeinauthentificatie. Even kort over wat dit inhoud. Domeinauthenticatie is een techniek die helpt om te verifiëren of een verzonden mail ook daadwerkelijk werd verzonden door de afzender. Het authenticeren van de Enormail servers om e-mail te verzenden uit jouw naam helpt om je mail uit de spambox te houden.

Bij Enormail kun je dit eenvoudig regelen (wellicht met een klein helpend handje van de webbouwer). Het werkt zeer bevorderend om uit de spambox te blijven.

Nadelen van Enormail

Als marketeer ondervind ik ook een nadeel van Enormail. Omdat het een Nederlands bedrijf is, is het niet de eerste synchronisatie die marketing plug-ins zullen hebben. Zo heb ik op een website van een klant van mij een Opt-in Wheel staan. Een marketing tooltje. Deze kan echter alleen gekoppeld worden aan Mailchimp omdat dat de internationale marktleider is. Best wel jammer dus, maar daar valt nog omheen te werken, vandaar ik nog steeds bij Enormail klant ben, het is gewoonweg goedkoper, Nederlands en bruikbaarder.

Speciale aanbieding review Enormail

Omdat ik zelf klant ben van Enormail kan ik jou de pakketten die zij hebben met korting aanbieden. Zo is het Mammoet account dat zij hebben normaal 60,- euro per maand, maar kan ik dit aanbieden voor 45,- euro per maand zolang je lid bent 😉. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee. Gebruik maken van die korting kan door hier te klikken.

Er is ook een goedkopere variant, maar daarmee kun je maar 2500 contacten hebben. Voor een beetje een bedrijf is dat al snel veel te weinig. Zeker wanneer je gebruik gaat maken van de opt-in formulieren.

Conclusie review Enormail

Hopelijk heeft deze review van Enormail je een inzicht gegeven in wat er allemaal mogelijk is. Hoe dan ook heeft Enormail mijn business enorm veranderd. Het heeft me geholpen passief geld te verdienen en een band op te bouwen met mijn following zonder daar iedere dag iets voor te hoeven doen. Ik ben dan ook zeer tevreden.

> Je kunt Enormail ook eerst gratis uitproberen. Dat doe je hier.

Enormail

45,- p/maand
9.3

Gebruiksvriendelijkheid

9.5/10

Marketingkansen

9.0/10

Functionaliteiten

10.0/10

Klantenservice

8.5/10

Voordelen

  • Makkelijk te gebruiken
  • Mogelijkheid tot follow-up mail
  • Overzichtelijke statistieken
  • Je komt NIET in de spambox
  • Vriendelijke klantenservice

Nadelen

  • Niet overal mee gesynchroniseert