Of je nu voor een week op vakantie gaat of een jaar lang op reis, wanneer je gewent bent te sporten is het natuurlijk wel lekker dit ook op reis te blijven doen. Zelf reis ik inmiddels al een jaar als digitale nomade en vind het dan belangrijk fit en in vorm te blijven. Echter was dit aan het begin wel even zoeken, ik was telkens op een andere plek en had natuurlijk geen wereldwijd sportschool abonnement. Gelukkig kreeg ik wat tips van mijn vader, die zelf een sportschool heeft gehad en personal training geeft, en ging het sporten op reis me goed af. Ik sport ook op reis 3 keer per week, en afhankelijk van de plek doe ik dat op een andere manier voor de afwisseling, ik deel hier de mogelijkheden die ik zelf gebruik.

1. Sporten in de speeltuin

Op sommige plekken heb je ze, op andere plekken niet, de calisthenics parken. Calisthenics wat?! Ja je hoort het goed, dat zijn eigenlijk gewoon sportparken die je buiten vind. Ze zien er vaak uit als een speeltuin voor grote mensen met klimrekken en al. Een beetje een fanatiek sporter kan hier met gemak 100 verschillende oefeningen op bedenken. Het is dan ook een prima plaats om te sporten op reis en aan krachttraining te doen. Helaas vind je deze parken niet overal. Een goede vervanger is dan de speeltuin. Maar wanneer ik daar ga sporten doe ik dat vaak pas ‘s avonds laat, het is toch een beetje ongemakkelijk wanneer de kids van de glijbaan afgaan terwijl jij met zweet op je voorhoofd jezelf zit op te drukken. Gelukkig zijn er meer opties.

Wanneer je wilt weten of e een calisthanics park bij jou in de buurt is, kun je dat gemakkelijk vinden via de website Calisthanics Parks. Gebruik ik zelf best vaak en geeft een duidelijk overzicht. Anders kun je het ook altijd nog bij Google Maps intypen.

2. Gewichten meenemen om te sporten op reis is wat zwaar…

Zelf reis ik vaak rond met een busje. Om te voorkomen dat mijn busje zwaar beladen is met allemaal gewichten om te sporten op reis, heb ik standaard een ander attribuut mee. Het is een soort band die je kunt gebruiken voor tal van krachtoefeningen. Ze noemen het een TRX band, maar als je mij een beetje kent weet je dat ik zelf kies voor de merkloze variant (is 7x zo goedkoop). Het voordeel aan de band is dat die niets weegt en je hem overal mee naartoe kan nemen. Met deze band gebruik je namelijk je lichaam als trainingsgewicht. Op de foto zie je me in actie met dat merkloze ding. Leuk is ook dat je hem dus mee kan nemen om op het strand te trainen, moet je alleen nog even een paal zoeken om hem aan te monteren.

3. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de sportschool

Ook in het buitenland kun je natuurlijk gewoon naar de sportschool. Is ook een bijzondere manier om de lokale cultuur en de gebruiken te leren kennen. Zo was ik in Marokko naar een sportschool gegaan, maar was daar maar één kleedkamer en waren er alleen maar mannen in de sportschool. Ja, dat was wel een beetje raar voor mijn doen…

Wel moet je er als je in het buitenland naar de sportschool gaat rekening mee houden dat de prijzen voor een dagpas erg kunnen verschillen. In West Europa ben je al snel meer dan 10 euro kwijt, terwijl dat in bijvoorbeeld Marokko nog geen 1,50 euro was. Wil je vier keer per week naar de sportschool gaan, dan wordt dat op sommige plekken dus erg duur.

4. Joggen overal als sport op reis

Joggen kun je natuurlijk overal doen. Zeker op reis is dit een leuke bezigheid. Wanneer je rondreist ontdek je namelijk steeds een nieuw gebied. Ik merk zelf dat steeds als ik ga joggen op reis ik juist die dingen zie die ik anders had gemist. Een leuke manier dus om te ontdekken. Alleen maar joggen is echter niets voor mij, dan mis ik toch nog een beetje het krachtgedeelte.