Het afgelopen jaar was een prachtige rollercoaster voor me, maar ik kan je wel vertellen dat ik op het moment erg geniet van die rit. Het heeft me enorm veel inzichten gegeven en dat brengt me bij de vraag wat ik mee zou willen geven aan anderen voor 2019.

Afgelopen jaar deed ik Cambodja, Thailand, Servië, Bulgarije, Tsjechië, Malta en Frankrijk aan. Het begon met een soort van depressie en volgde met de oplossing daarvan. Inmiddels ben ik weer aan de top van mijn geluk en zie ik in dat alles een les is, die mij verder brengt in mijn (spirituele) reis. Maar dus, de inzichten van 2018!

1. Leren om écht contact te maken met mensen

Het is mij nog nooit zo goed gelukt om écht contact te maken. Een ritje in een tuk tuk in Cambodja eindigt met een diepe knuffel. De man sprak mijn taal niet, ik kende alleen Oh Kun in het Cambodjaans. Maar iets verbond ons en ik vermoed dat dat de oprechte glimlach was. Deze man raakte me op een positieve manier. We kenden elkaar niet maar konden wel een band bouwen.

Precies zo heb ik mij vaker gevoelt dit jaar. En dat heeft me gemotiveerd en geleerd om daar meer bewust mee bezig te zijn. Bewust te zijn van hoe je op anderen over komt. Durf oprecht te lachen als je je zo voelt, durf oprecht te vragen hoe het met iemand gaat. Er is niets wat meer gewaardeerd word als de vraag ‘Hoe gaat het écht met je?’. Mij meer bezighouden met de medemens en hen aandacht geven, maakt me oprecht gelukkig. We zijn hier allemaal maar kort op deze kleine aarde, laten we dan ook een beetje goed op elkaar passen.

Het is mij op deze manier al vaak overkomen dat je het verschil kunt maken met een luisterend oor. Echt contact maken in plaats van digitale dopamine shots. Ik heb geleerd om écht te luisteren en zal dat volgend jaar blijven doen.

2. Van bijzaken naar dingen die er echt toe doen in het leven

Dit jaar heb ik nog meer dan ooit mogen zien hoe we massaal leven in een nep realiteit. Als in, ik zie zoveel mensen zich zorgen maken over dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Die zorgen maken menigeen ongelukkiger dan nodig.

Wanneer mensen zich druk maken om geld, of dat ze op tijd komen, over politiek, over zorgtoeslagen, werk en status, dan kan ik daar steeds iets moeilijker bij. Ik begrijp de oorsprong, maar hoe belangrijk zijn deze dingen nou echt. Vaak komen mensen pas tot dat inzicht als ze de eindigheid van het leven zien, omdat ze zich dan beseffen wat echt belangrijk voor ze is.

Laat je leven niet leiden door zorgen over bijzaken, maar kom vaker terug tot de essentie en toon de dankbaarheid voor die dingen die er echt toe doen en kijk er vaker naar om. Dat is mijn advies aan mezelf.

3. Houd je bezig met de dingen waar je iets voor kunt betekenen

De wereld gaat naar de klote, maar dat is niet erg. Heel lang heb ik gedacht dat we daar met zijn allen tegen moeten vechten, maar ik merk dat die realiteit omarmen me veel vrediger door het leven laat gaan. De wereld is nou eenmaal zoals deze nu is en we moeten allemaal vanuit onze persoonlijke atmosfeer proberen daar een positieve bijdrage aan te leveren. Maar jij alleen lost wereldproblemen niet op. Jij alleen bent tevens ook niet de oorzaak van klimaatverandering, overbevolking en conflict.

Het me minder bezighouden met dingen waar ik een minuscule invloed op heb, dingen die in het nieuws zijn, heeft mij ruimte gegeven mij meer bezig te houden met dingen waarop ik een directe invloed heb. Zoals dus, daar zijn we weer, het échte menselijke contact met een luisterend oor.

Dit inzicht was enorm belangrijk voor me. Want de frustratie om onze planeet zat me hoog. Maar nu zie ik die wereld meer als een reden om er maar het mooiste van te maken voor hoelang we dat nog moge doen met zijn allen.

Laten we van 2019 een prachtig jaar maken. Fijne dagen!