En zo zijn we weer aangekomen in een andere plek, Poznan. Het is een stad in Polen waar je waarschijnlijk nooit van hebt gehoord. Maar het is leuk, erg leuk. En vooral heel erg leerzaam. Ik ben hier namelijk vanwege een Training Course georganiseerd door Logos NGO. Het is een project van Erasmus Plus dat als doel heeft mij en de andere deelnemers te leren over non-formele educatie en het bouwen aan een sociale onderneming. Wat ik hier hoop op te pikken zijn manieren hoe ik mijn eigen bedrijf meer een sociaal doel kan laten dienen. Ik merk namelijk steeds dat ik de gratis trainingen die ik geef het aller tofste vindt. Daarmee heb ik het gevoel dat ik iets bijdraag.

Het zijn dan ook deze projecten in het buitenland die me de ruimte geven om vanuit een ander perspectief naar mezelf te kijken. Zo komt er altijd wat tofs uit. Maar eerst even dit…

Wat is Erasmus Plus?

OkĆ©, ik ben hier dus gratis op dit project in Polen. Het Europees Fonds vergoedt mijn reis- en verblijfkosten. Dit omdat zij erin geloven dat zo’n trainingsweek uiteindelijk van waarde is voor de de lokale gemeenschappen binnen Europa. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer ik besluit om de hier geleerde technieken toe te passen in mijn eigen trainingen. Zo heeft het een dus effect op het ander. Voor mij is het in ieder geval een top kans. Thanks! Lijkt Erasmus Plus jou ook wat, dan heb ik goed nieuws, het is namelijk voor iedereen toegankelijk. Meer daarover vind je op mijn Erasmus Plus pagina.

Wat doen we hier in Polen?

Hier in Poznan zijn we samen met 25 deelnemers uit zeven verschillende landen (zelfs iemand uit Mali ;)). Veel van hen zijn ondernemer, meestal in stichtingen of sociale ondernemingen. Dat sociale houdt met name in dat ze een sociaal doel dienen en er niet puur zijn om geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die werkt met mindervalide mensen om hen meer te laten integreren in de maatschappij.

Het zijn stuk voor stuk prachtige mensen! Er is veel te delen.

Zelf breng ik met name mijn marketingkennis in, maar er komen ook hele andere ervaringen (van anderen) aan bod. Dingen als ondernemen, planning, digitale middelen, de Poolse taal, cultuur en filosofie. Echt van alles dus. En dat is het leuke, als je zoveel nationaliteiten bij elkaar zet komt daar altijd iets verrassends uit.

Ik mocht een training geven in Poznan

Vandaag kon ik mijn eigen bijdrage leveren aan de trainingsweek. Ik heb een sessie gegeven over online marketing gericht op het schrijven van een converterende mail. Een interessant onderwerp als je je bedenkt dat de meeste mensen hier sociaal en niet commercieel gedreven zijn. Maar juist daarom leek het mij leuk. Want je kunt als sociaal ondernemer nog zoveel goede bedoelingen hebben, je hebt hier niets aan zonder mensen. Marketing kan op deze manier dus bijdragen aan een verhoogde activiteit binnen hun eigen sociale ondernemingen.

De week is nog niet voorbij, dus ik ga alle belevingen nog even tot me nemen en op deze pagina aanvullen. Voor nu is het in ieder geval de reis al waard geweest šŸ˜Š.