Noem is 10 dingen op waar je zelf voor hebt gekozen maar waar je oprecht spijt van hebt

 

Het antwoord op die vraag is voor velen moeilijk. Dat is vanwege de simpele reden dat als je ergens voor kiest, je dat waarschijnlijk bewust doet. Met dit gegeven in het achterhoofd, wordt het tijd om jezelf af te vragen, waarom je dan nog steeds sommige keuzes niet maakt. Waarom je nog niet hebt kunnen kiezen voor het achtervolgen van je droom of ambities. Je bent misschien bang dat het slecht afloopt, het is buiten je comfortzone of je levert een deel van je bestaanszekerheid in. Toch zijn het juist die keuzes, die je persoonlijke succes bepalen.

Daarom wil ik je één ding meegeven als het gaat om het maken van keuzes en het advies dat anderen je geven. Dit advies is in 80% van de gevallen namelijk waardeloos. Toen ik mensen voor het eerst over mijn plannen vertelde, was een veel gehoord antwoord: “Dromen mag altijd”. In de ondertoon hoorde ik al dat die mensen eigenlijk bedoelde, je mag het dromen, maar denk maar niet dat het wat wordt…

Het is precies dat cynisme van mensen dat het moeilijk maakt voor je eigen dromen te gaan. We kunnen allemaal wel roepen dat we ons niets van de mening van anderen aantrekken, maar in feite weten jij en ik wel beter. Het beïnvloed je, en dat is zonde. Bedenk daarom dat een goed advies van een ander aan een aantal eisen moet voldoen voordat je het serieus moet gaan nemen.

– Kent deze persoon jou goed genoeg om te weten of je het in je hebt?
– Is deze persoon een inspiratiebron voor je?
– Is deze persoon succesvol in hetgeen jij wilt doen?
– Is deze persoon optimistisch van aard?
– Gunt deze persoon jou veel?
– Is deze persoon niet bang om je kwijt te raken?

 

Als je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden weet je in ieder geval dat het advies ondersteunend is. Denk daarom eens terug naar negatieve adviezen die je hebt gekregen over het verwezenlijken van je droom en hoe je daarmee bent omgegaan. Heb je je teveel laten leiden door waanzin?

Je bent zeker niet de enige. Maar aan de bak dus, mijn support heb je!