Met koud weer in een tent slapen is niet voor iedereen weggelegd. Het brengt hoe dan ook een bepaald level van discomfort met zich mee. Zeker wanneer de temperaturen dalen tot onder de 0 graden. Dit ondervonden wij zelf tijdens onze fietstocht van Nederland naar India welke wij in de winter begonnen. Vrij hoopvol begonnen we toen in een tent te slapen maar toen het -6 graden Celsius werd, was dit voor ons even schrikken. In dit artikel neem ik je mee in de oplossingen die wij hebben gevonden voor het slapen in een tent in de winter om jezelf warm te houden.

  1. Een goede slaapzak is een goed begin

Wanneer je een slaapzak koopt staat daar vaak een richtlijn op van welke temperatuur deze aan kan. In eerste instantie gingen wij zelf uit van de koudste temperatuur (extreme) die daarop stond. Dat was -9 graden Celsius. Maar zelf hebben we mogen concluderen dat dit nog lang niet altijd zegt dat een slaapzak daartegen bestand is. Zorg dus dat de comfort temperatuur van een slaapzak in de buurt ligt bij de temperatuur waarin je van plan bent in je tent te gaan slapen, dat voorkomt teleurstelling.

  1. Laat die kleren maar uit de slaapzak als je in een koude tent slaapt

Logisch leek ons dus eerst om met zo veel mogelijk kleren de slaapzak in te kruipen. Ik had zelfs mijn handschoenen, jas, muts en sjaal nog aan toen het zo koud werd in de tent. Echter bleek dit een zeer inefficiënte manier om mezelf warm te houden. Het zorgde er namelijk voor dat de slaapzak zijn werk niet kon doen, deze werd niet eens warm van mijn lichaamswarmte door alle lagen kleding die ertussen zaten. Kleren kun je dus beter zoveel mogelijk uithouden zodat je lichaam in direct contact is met de stof in de slaapzak, deze warmt daar dan van op en dat houd je warm. Zo kan de slaapzak ook echt zijn werk doen.

  1. Laat de tent ook in de winter ventileren

Misschien hoop je de tent zelf op te warmen door deze hermetisch af te sluiten. Echter brengt dat bij koud weer een nieuw probleem met zich mee, condensvorming. En laat water nou net de grootste vijand zijn wanneer je in de kou in een tent wilt slapen. Wanneer dingen vochtig of nat zijn krijg je het moeilijk warm. Bij onszelf ontstond door onze hermetische afsluiting zelfs ijzel aan de binnenkant van onze binnentent, BRRRR. De truc is om de ventilatieluikjes van een tent dus ook in de winter te benutten, zo houd je tent minder vocht vast.

  1. Waxinelichtjes kun je beter laten in een koude tent

Wij dachten dat de warmte van waxinelichtjes ons goed zou doen. Maar gezien we in een kleine trekkerstent sliepen was dat super onhandig om te bevestigen. We hingen ze dus ergens op in een waxine houder maar daar werd onze tent niet bepaald warmer van. Het doel kan beter zijn de ruimte direct om je heen (zoals je slaapzak) warmer te maken dan proberen de hele tent te verwarmen. Tenzij je natuurlijk stroom en een straalkachel ter beschikking hebt, dan zal dat vast fijn zijn!

  1. Gebruik de vorm van je slaapzak

Voor koud weer is een mummieslaapzak het meest voor de hand liggend. Deze kun je bovenin helemaal over je hoofd heen doen waardoor er alleen nog een gat overblijft om doorheen te ademen. De meeste kou verdwijnt via je voeten en je hoofd en hiermee kun je er alvast eentje afstrepen. Zelfs een muts is dan nog best een goed plan om de warmte van je hoofd niet te verliezen. Verder zou ik zeggen dat je er goed aan doet de mummieslaapzak zo ver mogelijk dicht te maken zodat er minder ruimte is om kou je slaapzak in te laten komen.

  1. Zet de tent op een verhoogd plekje

Warmte stijgt op. Wij hebben een keer in een kuil geslapen op een heuvel en daar enorm veel spijt van gehad. Dit bracht namelijk 2 problemen met zich mee. Enerzijds werd het waanzinnig vochtig (er was geen wind ter ventilatie in de kuil) en anderzijds nog kouder dan nodig. De kou duikt daar namelijk in de kuil. Zoek dus zeker een verhoogd plekje met de tent in de winter.

  1. Plaats een tent niet op sneeuw of ijs

Dit lijkt misschien voor de hand liggend maar tegen ons werd gezegd dat door de tent op een laag bladeren te zetten er meer isolatie zou zijn tegen de koude grond. Wellicht waar, maar in de winter is de kans groot dat die bladeren vol zitten met ijs, dat wanneer jij erop ligt gaat smelten en dus extra kou afgeeft. Even goed opletten dus. Nu maken we de grond steeds sneeuwvrij als we ergens onze tent plaatsen. Ter isolatie ten opzichte van de grond gebruiken we tussen ons matje en het tentzeil een isolatiematje met een laag aluminiumfolie. Dit werkte voor mij in ieder geval erg goed om geen kou vanuit de grond te ervaren.

  1. Ga voor een goed matje wanneer je in de winter kampeert

Een dun matje doet het qua warmte beter dan een opblaasbaar luchtbed. Een opblaasbaar luchtbed is absoluut onhandig omdat het totaal niet isoleert. Zo’n zelf opblaasbaar matje werkt dan dus het beste.

Hopelijk kun je wat met onze tips uit de praktijk. Kamperen in de winter in een tent is voor ons niet altijd een pretje geweest maar heeft wel echt de charme van een survival weekend. Afhankelijk van hoe een dare devil je bent raad ik temperaturen onder de -5 gewoonweg af voor kamperen. En als je dat dan toch doet, zorg voor de goede spullen, daar ga je dankbaar mee zijn. Succes!