Wat ik leerde van mijn oma van bijna 80

Mijn oma haar man overleed een paar jaar geleden. Sindsdien woonde mijn oma alleen. Met haar leeftijd van bijna 80 heeft ze fysiek wat mankementen en dat heeft ook mentaal zijn bijwerkingen. Zo voelde ze zich minder fit en minder gelukkig. Tot ze besloot voor een paar maanden bij mijn ouders in te trekken in Frankrijk. Ze ging klussen in de tuin en het huis en activiteiten doen met de kinderen. Ze heeft daar absoluut niet stilgezeten zoals je van een oude vrouw misschien zou verwachten. Haar actieve houding heeft als gevolg gehad dat ze zich in en na deze periode vele malen beter voelde. Fysiek waren de problemen voor een groot deel verholpen en mentaal voelde ze zich weer top. Waarom? Omdat wat ze deed nut had voor anderen, een soort zingeving. Een zingeving die iedereen nodig heeft om zich goed te voelen.

Busje op een berg van een hippie reiziger

Zingeving op reis

Bij het reizen en onderweg zijn is dat niet heel anders. Natuurlijk zou ik maandenlang in een vijf-sterren resort kunnen zitten, maar ik weet nu al dat dat me niet gelukkig zou maken. Ik zou me namelijk totaal onnuttig voelen en egoïstisch. Vandaar dat ik mij besef dat een aantal dingen in mijn reis essentieel zijn om het leuk te kunnen vinden en er mijn geluk uit te halen. Dingen zoals het inspireren van anderen, het geven van een lift, het delen van ervaringen, het helpen van mensen op straat en het bieden van een luisterend oor. Het zijn dingen die stuk voor stuk bijdragen aan het leven van een ander. Dat maakt gelukkig want het zijn juist die dingen die het reizen zo mooi maken.

uitzicht vanaf een berg in de buurt van Skopje

Egoïsme maakt ongelukkig

Kortom; egoïsme maakt ongelukkig. Geven en delen geeft je daarin tegen geluk. Hoe nuttig voel jij je? Laat het me weten via Facebook of e-mail! :)