Voor een trouwvideograaf mocht ik een mooie online marketing opdracht doen. Hij filmde al jaren op evenementen maar wilde nu in het specifiek meer bruiloften gaan doen. Hiervoor moest hij natuurlijk wel meer aanvragen krijgen. Na een klein onderzoekje hebben we besloten dit via een Facebook advertentie te realiseren. Hier lees je precies hoe we de campagne hebben opgezet en hoe het lukte om in de eerste maand dat de campagne liep, 30 extra offerte aanvragen te krijgen via zijn website. Reclame maken als trouwvideograaf is makkelijker dan je denkt.

Online marketing begint met een goede website

We willen natuurlijk allereerst dat een toekomstig bruidspaar zich gemakkelijk op de website kan oriënteren. De website moet gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en snel zijn zodat het de bezoeker niet afschrikt. Wanneer dat nog niet het geval is, kunnen we er wel bezoekers op krijgen via een advertentie of promotie, maar dan zal dat nog geen positieve gevolgen hebben. Eerst heb ik daarom de volgende problemen opgelost.

 • Onpersoonlijk en formeel taalgebruik werken afstotend in de trouwbranche

 • De website laadt te langzaam waardoor bezoekers al afhaken voor ze de boodschap zien

 • De website is mobiel onvriendelijk (meer dan 60% bezoekt een website mobiel)

 • De website laat niet zien wat jou uniek maakt tov de concurrentie

 • Webteksten zijn saai en vertellen niet wat het bruidspaar wil horen

 • Zeker bij trouwvideo’s moet de website visueel aantrekkelijk zijn

 • De website gebruikt allemaal vaktermen uit de videografie maar legt deze niet uit

 • De vragen waar een bezoeker mee zit worden niet beantwoord

Een campagne opzetten voor trouwvideo’s

Na het oplossen van bovenstaande problemen op de website, is de website klaar om meer bezoek te ontvangen. We hebben Google Adwords afgewogen maar vonden dit eigenlijk te duur. De uitdaging is daarom om te kijken hoe we de bezoekersstroom met Facebook kunnen realiseren. Dit is in deze markt namelijk goedkoper.

De doelgroep is hierbij van het grootste belang. We willen mensen op de website die binnenkort gaan trouwen. Het liefst mensen die de bruiloft gepland hebben, maar nog niemand hebben voor de trouwvideo.

In de basis kun je bij een Facebook campagne de doelgroep instellen op een geografisch voor jou gezien interessant gebied. In dit geval was dat heel Nederland. Daarbij mogen we niet vergeten om de doelgroep te verkleinen door alleen de Nederlands sprekende mensen te targeten. Om de doelgroep klein te houden hebben we ook de leeftijd beperkt van 20 tot 40 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is 32 jaar, dus daar willen we mooi omheen zitten.

Vervolgens moeten we de doelgroep specificeren. De doelgroep is nu nog erg groot en zeker niet allemaal geïnteresseerd. We willen daarom specificeren op mensen die gaan trouwen.

Dit hebben we simpel gedaan door bij de demografische gegevens ‘verloofde mensen‘ te targeten. Facebook heeft hier meerdere opties voor zoals je in de afbeelding kunt zien.

Voordat we tot de advertentie kwam hebben we meerdere testjes gehad. De advertentie die de meeste bruidsparen interessant was uiteraard de laatste die we probeerden.

Wetende dat video’s het op Facebook het beste doen, hebben we ervoor gekozen een deel van een trouwvideo te gebruiken. Specifiek een klein deel, niet de hele video, zo blijven mensen die dit zien in hun nieuwsoverzicht nieuwsgierig.

Voor de tekst bij de video werkt een recensie het best. Iets van een ander horen is voor mensen namelijk geloofwaardiger dan wanneer het bedrijf dit zelf zegt.

De link onder de video is essentieel. We willen tenslotte dat mensen vanuit de advertentie op de website komen. In deze advertentie linken we naar de portfolio pagina op de website. We vinden het namelijk ongepast en verkoperig om ze gelijk naar een offerte pagina te leiden.

Belangrijk detail: de video in de advertentie heeft geen geluid. Anders kregen we een melding dat er rechten aan de muziek verbonden zijn.

De advertentie is nu geslaagd, mensen komen naar de website. In de portfolio pagina ziet het bruidspaar de drie beste video’s uit het portfolio. We hebben gekozen er maar drie te laten zien, zodat de pagina wel snel blijft laden.

Verder hebben we op de portfolio pagina ook recensies geplaatst van eerdere bruidsparen ter overtuiging. Ook is er na iedere video in het portfolio een call to action. Zo kan een bruidspaar simpel doorklikken naar een offerte pagina wanneer er interesse is.

Ook belangrijk: Bij de portfolio filmpjes die zichtbaar zijn via een Youtube embed, hebben we de suggesties (die automatisch aan het einde van het filmpje komen) uitgezet. Zo raken we de bezoeker minder snel kwijt.

De bezoeker heeft nu de advertentie gezien, het portfolio gezien, recensies gelezen van eerdere bruidsparen en klikt op de offerte aanvraag knop. Ze komen op de offerte pagina. En daar zit vaak een groot probleem, gemiddeld haakt namelijk 95% van de bezoekers daar alsnog af.

De grootste reden hiervoor is dat veel bedrijven vragen om totaal onredelijke gegevens zoals een huis adres, 2e telefoon nummer etc. We proberen het formulier daarom klein en simpel te houden, de rest van de informatie kunnen we altijd later in het proces vragen wanneer we al contact hebben met het bruidspaar.

De offerte aanvraag is gedaan en de trouwvideograaf kan de aanvraag op gaan volgen. Maar voordat het zover is hebben we nog één tussenstap ingezet. In deze campagne, ontvangt het bruidspaar direct na de aanvraag een mail met daarin ’10 tips voor een geweldige trouwvideo’. Op deze manier helpen we het bruidspaar alvast en dat wordt altijd gewaardeerd. Ook laten we zo zien dat we weten wat trouwvideografie in houdt.

De resultaten van de campagne voor trouwvideo’s

Zowel ik als de trouwvideograaf, waren blij met het resultaat. De campagne was vrij low cost maar leverde goed resultaat op. De cijfertjes vind je hieronder.

 • 150 euro FB adv. budget

 • 391 klikken op de link in de advertentie

 • 30 offerte aanvragen

 • 12 definitieve boekingen

 • 24.000 euro extra omzet

Hopelijk heb ik je duidelijk kunnen laten zien hoe ik met de trouwvideograaf te werk ben gegaan en hoe we dit resultaat hebben behaald.

Omdat ik het zelf zonde vind zo’n succesje gelijk weer weg te laten vagen, sta ik er zelf als online marketeer voor open dit ook bij enkele andere trouwvideografen op te zetten. Ben jij zelf een trouwvideograaf en wil je ook professionele hulp bij het verkrijgen van aanvragen, dan hoor ik graag van je. Je kunt me gemakkelijk mailen via info@demodernenomaden.nl, berichten met een Whatsappje (+31 6 81081589) of contacten via de contactpagina.

digital nomad
Contact Mick