Wonen en werken in Wenen als digital nomad, is dat wat voor jou? Het is de stad van Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Sigmund Frued. Alle drie hebben ze een deel van hun leven doorgebracht in de Oostenrijkse hoofdstad. De stad bracht hen inspiratie, en werk. En jij kunt je aansluiten in het rijtje van beroemdheden, want Wenen voor digital nomads is best een goede keus.

Het leven is echter wel aan de dure kant, maar het verschilt nog vrij veel per wijk. Vooral op het gebied van woonruimtes is het lastig om een goedkope optie te vinden. De stad is het alleen echt waard om te bezoeken. Het is namelijk gevuld met majesteuze bouwwerken en opmerkelijke musea. Waar je je eigen inspiratie op kan doen en hoe je kunt leven in deze prachtige klassieke stad, dat lees je in dit artikel.

Mensen leren kennen in Wenen als digital nomad

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik zelf niet al te lang in Wenen ben geweest. De stad stak nog iets te ver boven mijn budget uit om voor een langere periode hier te verblijven. Ik ben alleen wel de jongen die sinds zijn zevende jaar archeoloog wilde worden en daarom moest ik een bezoekje brengen aan deze stad. Ik heb natuurlijk wel wat mensen gesproken, dus daar zal ik je iets meer over vertellen.

Mensen staan zeker open voor andere culturen. Ten minste, Wenen is al een internationale stad. Toch is niet iedereen heel open voor mensen die voor een kortere tijd in hun stad verblijven. Je bent dan weer de zoveelste toerist die er rond loopt. Ik heb gelezen dat, wat in de meeste steden vaak het geval is, er beter op je wordt gereageerd als duidelijk is dat je werkt in Wenen en voor een langere tijd zal blijven. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat mensen een diepere connectie kunnen leggen. Je kunt namelijk vaker met personen afspreken.

Een tip van mij: probeer naast het leren kennen van nieuwe mensen ook vaste contacten aan te gaan voor de stad waar je bent. Deze connecties en diepgaandere gesprekken zijn goed voor je, vooral voor je mentale gesteldheid.

Mensen in Wenen zijn ook nog eens praktisch ingesteld. Dat betekent dat, net als in de meeste westerse steden, de mensen meer gefocust zijn op zichzelf en dat small talk er ook wat minder in zit. Al heeft dit ook te maken met de leeftijd uiteraard. Een plek om mensen wel makkelijk te leren kennen is tijdens het uitgaan. De stad zit ook vol met studenten die makkelijk een gesprek aangaan.

Een van de barren waar ik vaker kwam was de Cuban Mojito Bar. Een ontzettend gezellig, bruin café. Wel mag hier binnen gerookt worden, dus dat moet je oké vinden. Echter, praten rokers vaak wel echt belachelijk veel, dus misschien kan dat in je voordeel werken.

Werken vanuit Wenen als digital nomad

Werken vanuit Wenen kan goed. Voor vrij gemiddelde prijzen (niet zo duur als Londen ofzo) kun je al werken in vrij luxe koffiezaakjes. Houd je niet zo van status showen, dan zijn er ook wat meer raw opties voor jou.

Café Prückel klinkt heel naar, maar heeft een prachtig interieur. Het heeft een wat klassiekere vibe over zich heen hangen, en dat mag ook wel nu ze al meer dan 100 jaar bestaan. Het café staat ook op de werelderfgoed lijst van UNESCO, dus zeker leuk om even te checken. Misschien wel het handigst om dus ook niet in het hoogseizoen hier te werken.

Daarnaast heb je het industriële Zweitbester. Dit café is helemaal raw en uniek. Alhoewel, tegenwoordig is dit ook wel een beetje de trend. Net als veel van zulke cafeetjes kun je er biologische groenten eten en lokaal vlees. Kun je geld verdienen en toch ook een beetje je ego strelen. Nee grapje, doe het voor een betere wereld!

En dan kan ik toch Balthasar Kaffee Bar niet vergeten. Dit café wordt namelijk beoordeeld op Tripadvisor als beste café van Wenen. Ben je fijnproever op het gebied van koffie? Dan wordt deze plek heel erg aangeraden door mensen. Maar ja, wil je goede koffie of drink je alleen voor de caffeïneboost?

Er zijn daarnaast steeds meer startups en freelancers, ook in Wenen. Hierdoor zie je dat er in Wenen steeds meer coworkingspaces bij komen. Deze sprongen er voor mij uit, maar als je andere zoekt, kun je altijd even kijken op Coworker.com.

Loffice Wien is een hele stimulerende omgeving waarin, volgens hen, creativiteit en business samenkomen. De ruimte is dan ook heel fijn ingericht. Het is vrij druk en kent veel kleuren, maar dat prikkelt dan ook zeker de creativiteit. Ook bieden ze veel extra services, zoals evenementorganisatie en mentoruren met experts. Altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen!

Genieten van vrije tijd in Wenen

Ik ben erachter gekomen dat Wenen nog veel meer te bieden heeft dan alleen maar indrukwekkende architectuur en een rijke geschiedenis. Als digital nomad verblijf je waarschijnlijk langer in de Oostenrijkse hoofdstad. Gelukkig maar, want dan heb je genoeg tijd om naast de toeristische attracties ook de rare, ongewone plekken van Wenen te bezoeken.

1. Prater Park

Laten we beginnen met de micro-republiek van de Oostenrijkse kunstenaar Edwin Lipburger. Hij bouwde namelijk een bolvormig huis. Hier drukte hij zijn eigen postzegels en betaalde hij geen belasting aan de Oostenrijkse staat. Hij heeft zichzelf namelijk benoemd tot republiek, de republiek van Kugelmugel. Hij kreeg echter wel bijna een celstraf, maar deze is ongedaan gemaakt door de president toentertijd. Je kunt de bolvormige woning vandaag de dag nog steeds vinden in het bekende Prater Park.

2. Hundertwasserhaus

Als volgt ga ik toch een beetje een toeristische attractie hier tussen plakken, maar dit museum is echt geweldig om door heen te lopen. Elke goede kunstenaar is een beetje doorgedraaid en leeft deels of volledig in zijn eigen wereld. Ditzelfde geld voor Friedensreich Hundertwasser. Er is een huis, het Hundertwasserhaus, zo gebouwd naar zijn kunstwerken. De omgeving is een weerspiegeling van zijn hoofd. Het brengt een ontzettend interessant gevoel in je naar boven. Dus wil je ook even lekker uit deze wereld stappen en in het hoofd van een half-doorgedraaide kunstenaar kijken: Hundertwasserhaus it is.

3. St. Stephen’s kathedraal

Wil je in een andere beetje doorgedraaide plek lopen, dan kun je ook de St. Stephen’s kathedraal bezoeken. Leuk, enig, zul je misschien aan denken bij een kathedraal. Alleen… in de benedenverdieping van dit gebouw liggen de resten van 11.000 menselijke lijken, de botten dus. De pest was namelijk uitgebroken en zorgde voor grote aantallen dode mensen. Om alles een beetje ‘leefbaar’ te houden, dumpte ze skeletten en rottende lijken in de kelder van de kathedraal. Maar de stank zorgde er natuurlijk voor dat het onmogelijk was om de kerkdiensten te continueren. Daarom werden er uiteindelijk gevangenen de kelder in gestuurd om de botten netjes op te stapelen en het resterende vlees van de skeletten af te schrapen. Bah, een ontzettend goor verhaal, maar voor de beetje dark tourists onder ons een waar goudmijntje.

Wonen in Wenen als digital nomad

De stad blijft een lastige plek om te wonen. Het ligt er eigenlijk aan hoe lang je van plan bent te blijven. Ik reis zelf altijd zonder plan, dus dat maakt het lastiger. Een Airbnb is namelijk al snel vrij prijzig en een hostel is niet altijd even ideaal. Aan de andere kant kun je redelijk simpel een studio of appartement vinden in de stad voor niet al te veel geld. Op websites als housinganywhere.com kun je altijd kijken naar woningen tussen de 300 en 500 euro. Ben je een wat grotere moneyspender, dan kun je natuurlijk altijd iets moois vinden ;)

AirBnb

Het vinden van een woning op Airbnb is makkelijk, maar duur. Waarschijnlijk beland je in een huis in een van de buitenwijken van Wenen. Dan alsnog betaal je rond de 30 euro per nacht. Soms vind je natuurlijk gedeelde kamers op het online platform, deze bedragen meestal rond de 20 euro. Je moet het er dus echt voor over hebben.

Hostels

Een hostel is al meteen een stuk goedkoper. Voor 10 euro per nacht zijn er wel een paar hostels te vinden. Zorg er wel voor dat je natuurlijk op tijd boekt of ervoor kiest om in een niet toeristische periode de stad te bezoeken.

En hey, als je echt niks kunt vinden, kun je altijd even couchsurfen. Dit is niet alleen handig en goedkoop, maar je leert vaak ook interessante mensen kennen. Je kunt altijd zo veel leren van anderen, vooral als ze uit een andere cultuur komen.

Prijzen in Wenen

De prijzen zijn erg makkelijk uit te leggen. Je betaalt voor een gemiddelde leefstijl ongeveer even veel als in Nederland. Rond komen in de stad is dus vrij makkelijk. Je kunt heel goedkoop leven van supermarkteten en je kleine studiootje. Of je gaat helemaal los met een grote Airbnb en uit eten elke avond. De prijzen kun je wel raden, ze zijn ongeveer evenveel als in Nederland.

Conclusie wonen en werken in Wenen als digital nomad

Wenen heeft niet alleen mooie architectuur en een rijke historie. Het kent ook veel interessante, duistere plekjes en veel gezelligheid. De mensen staan open om met je te praten, vooral als je voor een langere tijd in de stad zal wonen. De prijzen vallen mee en zijn vergelijkbaar met Nederland. Ik kan je zeker aanraden om te wonen en werken in de hoofdstad van Oostenrijk.