Wil jij wonen en werken in Plovdiv? Dan volgt hier een lijst met tips voor de digital nomad. Bulgarije bouwt langzaam aan een mooier land. Het communisme is nog merkbaar op veel plekken, maar dit trekt momenteel bij. De stad Plovdiv, de oudste stad van Europa, is erg interessant om te verblijven als digital nomad. Bulgarije is geen rijk land en gebruikt nog steeds zijn eigen munt, de Lev. Het leven is hierdoor ook goedkoop in Plovdiv en kent veel mogelijkheden.

Er zijn ook redelijk wat internationale zaakjes en casino’s.  Dit zorgt ervoor dat er door nog redelijk wat Bulgaren Engels wordt gesproken. Dit is veel makkelijker communiceren dan weer eens je Google Translate erbij pakken.

En over het gebruik van internet gesproken. Bulgarije kent dus blijkbaar het snelste internet van Europa ;)

Een veelomvattende stad dus, maar hoe is het om hier te werken en te wonen als digital nomad?

Mensen leren kennen in Plovdiv als digital nomad

Mensen leren kennen in Plovdiv is sterk afhankelijk van wie je aanspreekt. Over het algemeen zijn de mensen ontzettend behulpzaam en erg spraakzaam. Ondanks dat ze soms lange verhalen ophangen in het onverstaanbare Bulgaars. Toch is de stad vrij internationaal. Daardoor wordt er in veel gebieden ook door mensen Engels gesproken, maar daar kun je niet altijd van uitgaan.

Het valt vooral in de avonden op dat er vaste plekken zijn waar Bulgaren elkaar zien. Vaak is dit een gebied vlakbij een night shop. Hierdoor kun je goedkoop iets te drinken halen en deze op straat nuttigen. Er wordt vaak gitaar gespeeld en gezongen door de locals. Dit zorgt voor een erg fijne en vertrouwde sfeer.

Niet iedereen staat open om te praten met buitenlanders, maar je zult het snel genoeg merken als iemand niet met je wilt praten. Zoals ik altijd zeg, je moet gewoon genoeg mensen aanspreken om een vriendenkring op te bouwen in het buitenland. In Plovdiv was dit voor mij gelukkig geen probleem. Via via ging het op een gegeven moment enorm snel en omdat Plovdiv niet super groot is werd ik op straat steeds herkend, best grappig dus wel ;).

Werken vanuit Plovdiv als digital nomad

In Plovdiv was het voor mij even zoeken naar een geschikte plek om te werken. Uiteindelijk moet je altijd wel even door een stad lopen, voordat je een geschikte werkplek hebt gevonden. Dit blijft gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Natuurlijk kun je ook werken vanuit je hostel of Airbnb, maar mij biedt een plek buitenshuis meer inspiratie en productiviteit.

1. Art Cafe

Een fijne plek om te werken vond ik het Art Cafe. Dit café bevindt zich in de ul. “Konstantin Stoilov”. Het is praktisch gezien een hipster barretje. Hier kun je genieten van koffie, wat te eten en een snelle internetverbinding. In de zomer kan het wel echt heel erg warm zijn in zulke zaakjes, maar gelukkig hebben ze hier een ventilator staan. Ook de service is heel erg fijn en het personeel helpt graag met informatie, tips en adviezen te geven over het wonen en werken in Plovdiv of Bulgarije in zijn algemeen.

2. Basquiat Café & Boutique

Een ander heerlijk café is Basquiat Café & Boutique. Ook dit café doet er vooral toe door het gezellige interieur. De gele muur straalt warmte uit en de schilderijen geven altijd weer wat creatieve impulsen. Het café wordt door veel digital nomads online als zeer goed beoordeeld; het doet mensen denken aan Berlijn, ze hebben blijkbaar ontzettend goede koffie en er zijn vaker live concertjes. Dat laatste kan dus weleens leiden tot een leuke afsluiter van de werkdag.

3. Cat and Mouse Coworking

Bij Cat and Mouse Coworking kun je iets drinken in de bar of meteen aan de slag gaan in de co-working plekken. Het interieur is minimaal, maar stimulerend ingericht. Als ik de verhalen moet geloven, is het een plek waar alle creatievelingen samenkomen. Dat is natuurlijk de ideale plek om je netwerk uit te breiden. Daarnaast is het officieel de eerste craft bier bar van Plovdiv. Dus ook zeker interessant om na het werk eens te genieten van een craft biertje.

4. Incubator

Jup, hier hebben ze ook een incubator. Een hele artistieke zelfs. De ruimte is gevuld met schilderijen en andere kunstige voorwerpen. Het is een plek speciaal ingericht voor creatieve geesten. Dus ben je werkzaam of geïnteresseerd in de creatieve industrie is dit een plek die je kan bezoeken. Een dag werken kan al vanaf ongeveer 7,50 euro.

Genieten van vrije tijd in Plovdiv

Vrije tijd is in Plovdiv altijd te vullen. Het is een erg levendige stad, met vaak mooi weer, heerlijk eten en een rijke geschiedenis. Plovdiv is tevens de oudste stad van Europa. Hierdoor zijn overal nog restanten te vinden van zijn Romeinse verleden. Ook is het de op één na grootste stad van Bulgarije. Dat is ook duidelijk te merken door de internationale invloeden in de stad.

De stad wordt zelfs steeds populairder. Plovdiv mag zich in 2019 zelfs culturele hoofdstad noemen van Europa. Dit is een project waar meerdere organisaties aan werkten, zoals het Ministerie van Cultuur en de Europese Commissie. Zo hoorde ik van locals bijvoorbeeld dat er de laatste jaren ook daadwerkelijk meer en betere wegen zijn aangelegd en er parken en wijken bij zijn gebouwd.

Een van de plekken met de rijkste geschiedenis is Old Town. In dit stukje van Plovdiv kun je kijken naar gebouwen en straten die afstammen uit de antieke oudheid, de Romeinse oudheid en de zogenaamde Bulgaarse renaissance. Voor de cultuurliefhebber dus eigenlijk wel een must.

Uitgaan kan ook zeker in deze veelzijdige stad. In het centrum zijn er clubs, pubs en barren te vinden, waar je goedkoop wat kunt drinken en heel veel gezelligheid zal meemaken. Zo staat er in het centrum bijvoorbeeld No Sense. Dit is een muziek- en sportcafé. Er hangt hier een geweldige sfeer. Zelf kwam ik constant in gesprek met mensen, die vaak ook in andere landen hebben gewoond. Ook is hier elke week een karaoke avond, waarbij mensen helemaal losgaan. Het is echt heel erg tof om te zien.

Voor iedereen is er wel een leuk plekje te vinden. Zo kun je naar de oudste rock bar van Plovdiv. Een gezellige bruine kroeg voor wie wel van wat ruigere muziek houdt. Verder zijn er genoeg clubs, zoals de nieuwe en inmiddels al welbekende Megami. Mensen zijn erg enthousiast over deze club. Ondanks de bekendheid komen er toch ook veel mensen uit Bulgarije hier om uit te gaan. Hierdoor kun je toch weer ook je lokale vriendenkring uitbreiden.

Ook kun je kijken of er optredens staan gepland in het Romeinse theater in Plovdiv. Toevalligerwijs kwam ik daar terecht voor een avond vol volksmuziek. Een erg unieke beleving, het is denk ik de enige keer dat ik heb gezien dat Romeinse bouwwerken nog gewoon worden gebruikt in plaats van alleen worden bezichtigd. Maar wees voorbereid, Bulgaarse mensen houden wel van een feestje ;).

Wonen in Plovdiv als digital nomad

Zoals eerder vermeld is Bulgarije geen rijk land. De prijzen in Plovdiv zijn daarom ook qua wonen zeer voordelig. Het fijne hiervan is dat je gemakkelijk een mooi appartement of hostel kunt vinden in het centrum. Het centrum is dan ook niet erg groot, waardoor alle werkplekken en bezienswaardigheden van de stad bijna altijd op loopafstand liggen.

AirBnb

De appartementen die op Airbnb worden verhuurd zijn zeer toegankelijk voor digital nomads. Je kunt voor zo’n 15 á 25 euro per nacht een eigen appartement bemachtigen in de stad. Het fijne hiervan is nog eens dat er sommige appartementen bij staan die voor langere tijd verhuurd kunnen worden, zoals een maand of zelfs langer.

Voor een maand betaalde ik zelf 330,- euro. Maar ik heb mij laten vertellen door de locals dat dat veels te veel is. Wanneer je dus voor langere tijd via Airbnb wilt huren doe je er goed aan om even te onderhandelen met de huisbaas, zeker wanneer deze maand zich in het laagseizoen bevind.

Hostels

Er zijn uiteraard ook een hoop hostels beschikbaar in Plovdiv. Zoek je een keer interactie met andere reizigers, is dit natuurlijk ideaal om mensen te leren kennen. De meeste hostels faciliteren ook nog eens in allerlei activiteiten, die soms leuke en interessante situaties teweeg brengen.

De hostels in Plovdiv liggen eveneens in dezelfde prijsklasse, maar vallen vaak wel duurder uit dan de Airbnb’s. Dit is eigenlijk alleen handig als je mensen wilt leren kennen. Dan betaal je ongeveer 15 tot 30 euro per nacht voor een hostel.

Zelf bracht ik nog een bezoekje aan Hikers Hostel. Hier ben je van harte welkom om gewoon binnen te lopen en vrienden te maken, ook wanneer je er niet overnacht.

Prijzen in Plovdiv

Eigenlijk valt er nog maar weinig te zeggen over prijzen. De prijzen lijken hetzelfde als ons, maar de koers van de Bulgaarse Lev is zo laag, dat je de prijs gedeeld door twee moet doen. Hierdoor kun je koffie drinken voor ongeveer 50 cent of op straat uit de vele automaten voor 25 cent. Het eten is zeer voordelig, vooral buitenshuis. Voor 5 á 10 euro kun je al heerlijk genieten van avondeten en een glas drinken. Hierdoor is uit eten natuurlijk een perfecte optie en heb jij meer tijd om je werk af te krijgen voor die dag of te genieten van de historische binnenstad.

Conclusie wonen en werken in Plovdiv als digital nomad

Plovdiv heeft historie, cultuur, aangenaam eten, vaak warm weer en heel erg snel internet. Daarom zou ik je ook zeker aanraden een tijdje door te brengen in de culturele hoofdstad van Europa in 2019. De lage prijzen zorgen ervoor dat je aangenaam kunt leven, zelfs met een lager inkomen dan gemiddeld. De mensen zijn erg behulpzaam en houden ontzettend van gezelligheid. Wonen en werken in Plovdiv als digital nomad? Ik zeg, doen!