Wonen en werken in Parijs als digital nomad, hoe is dat eigenlijk? We reizen we af naar de stad van de liefde. Al lange tijd wilde ik graag eens Parijs bezoeken, de Eiffeltoren zien en mijn buik vullen met zachte, luchtige croissantjes die net uit de oven komen. Uiteindelijk bleek het zeker te bevallen. Vooral de kunst- en cultuur nomaden onder ons zullen genieten van dit artistieke stadje, met een rijke historie.

Parijs is echter wel een dure stad om te wonen als digital nomad. Ook heb ik vaak te maken gehad met Franse arrogantie. Al is dat misschien ook iets typisch voor grote westerse steden. Zo lang je maar genoeg mensen spreekt, vindt je de juiste mensen om je netwerk uit te breiden. Daarnaast is Parijs zo’n typische stad die nooit slaapt, waar altijd iets te beleven is. Deze levendigheid creëert een innovatieve en creatieve vibe, die wonen en werken als digital nomad er een stuk makkelijker maakt.

Mensen leren kennen in Parijs als digital nomad

Parijs is nu eenmaal een grote stad. Het is een aparte situatie, die heel onpersoonlijk aanvoelt. Op straat zie je veel mensen haasten en het is uiteraard heel erg druk. Ik was dan ook in Parijs in het hoogseizoen in midzomer. Mijn tip is dan ook om altijd de zomermaanden te vermijden. Maar ik was er dus wel in de drukste periode van het jaar en dat maakte alles wat onpersoonlijker.

Ik zat op een gegeven moment op een terras. Ik ging ervan uit dat iemand mij wel zou helpen. Na vijftien minuten werd ik alleen een beetje sceptisch. Ik liep naar binnen en trof een vrij jonge jongen aan die spelletjes speelden op zijn mobiel. Was dat de barman? Ja, dat was hem. Ik sprak hem aan in mijn best mogelijke Frans. Ik bestelde iets te drinken en te eten. Het duurde vervolgens twintig minuten voordat ik iets op mijn tafel had. Met haast is dit natuurlijk niet praktisch, maar ik had de hele middag. Ik kon het zelfs wel waarderen. Later kwam ik weer binnen en maakte een praatje. Een paar kleine vragen, small talk, zorgde meteen voor een klik. Ik zag hem meteen enthousiast worden. We hebben vervolgens een heel gesprek gehad over de mindset die heerst in Frankrijk en over het leven in de stad. Dat was heel fijn. Ik merkte dat het echt vooral belangrijk is om een beetje je best te doen voor Fransen. Dat waarderen zij vaak erg en zorgt voor connectie.

Oh ja, maar niet iedereen spreekt goed Engels. Veel mensen, ondanks dat Parijs een internationale stad is, spreken geen Engels.

Spreek vooral veel mensen aan, doe je best om een beetje Frans te spreken en sta open voor een ander soort levenshouding. Blijf vooral weg van de echt toeristische plekken, want dat is inmiddels te groot, te opgeblazen, te onpersoonlijk. Zo ervoer ik dat althans. Ondanks dat de musea echt magnifiek zijn.

Een wijk die ik echt aan zou raden, ook om toffe mensen te ontmoeten is, is Le Marais en het gebied daar omheen. Het is een vrij kunstig wijkje, gekenmerkt door knusse eet zaakjes en veel kunstgalerijen en vintage winkels. De mensen hier zijn meer open-minded, waardoor het makkelijker is een gesprek te starten.

In Parijs zijn heel veel evenementen die je kunt bezoeken, die doelen op het leren kennen van anderen. Zoek maar eens op internet naar de Paris Poetry Circle of Franglish. Dit zijn hele leuke activiteiten die je echt een vriendenkring laten opbouwen. Er zijn op internet nog heel veel andere evenementen te vinden. Het is het echt waard om eens te zoeken. Misschien kun je een teken- of schilderles volgen, wil je naar een wijnproeverij of een acteerles volgen. In Parijs kan het allemaal.

Daarnaast vinden in Parijs gewoon digital nomad meet-ups plaats. Dat is de ideale plek om mensen te leren kennen en kennis op te doen. Op meetup.com kun je gemakkelijk de ‘Paris Digital Nomads Meetup’ vinden.

Werken vanuit Parijs als digital nomad

Echt, Parijs kent zoveel horecagelegenheden. Vooral ook hele charmante koffiezaakjes. Loop lekker veel rond, de stad is enorm en is gevuld met potentiële werkplekken voor digital nomads. Zelf ben ik constant ergens anders gaan zitten, omdat er zoveel keuze is. Heb je geen zin om door de stad te slenteren of ben je veel te druk om een leuk plekje te zoeken, heb ik toch een paar plekjes voor je verzameld.

1. Hubsy

Dit café is echt een coworkingspace. Dat betekent wel dat je betaalt om hier te werken. Het bedraagt 20 euro per dag. Zelf houd ik hier niet zo van, maar het is ideaal om andere ondernemende mensen te leren kennen. Daarnaast is het café met twee verdiepingen vrij groot. Er is genoeg zitplaats om lekker te kunnen werken. Ook staan er hier en daar planten binnen, wat ik zelf erg fijn vindt in een productieve omgeving. Groen zorgt namelijk voor rust in je hoofd. Rustig koffie drinken en wat eten kan hier prima.

2. Anticafe Beaubourg

Dit is weer zo’n typisch hip, jong café waar jij je inspiratie op kan doen. Deze plek is ook echt ingericht voor mensen die willen werken. Het eten wordt wel minder goed beoordeeld, maar de sfeer en prijs-kwaliteit verhouding weer heel erg goed. Er zijn op internet veel goede verhalen te vinden over deze sfeervolle werkplek van twee verdiepingen. Probeer wel op tijd aanwezig te zijn, want ik hoor dat het vrij druk kan worden.

3. Dose

Ben je op zoek naar een café met vegetarische en vegan opties, dan is Dose misschien een plek voor jou. In dit knusse cafeetje, waar je heerlijk buiten kunt zitten, hangt ook een fijne sfeer. Hij staat op Tripadvisor zelfs in de top 10 koffiezaakjes, dus de kwaliteit kan bijna niet tegenvallen. Let er wel op dat dit knusse zaakje dicht is op zondag, voordat je onnodig lang reist om hier te komen ;).

4. Lomi Café

Het is een ontzettend grote hype: de lekkerste koffie willen maken op de meest unieke manier met de meest onbereikbare koffiebonen die er te vinden zijn. Ben je een beetje into this? Dan zou ik toch wel dit café aanraden. Deze mensen zijn zo erg bezig met de soorten koffie die zij serveren. Veel mensen geven de koffie dan ook een (zeer) positieve beoordeling. Ook hier kun je verder genieten van de huiselijke en industriële bekleding van de zaak.

Genieten van vrije tijd in Parijs als digital nomad

Oké, nu komen we bij een belangrijk onderdeel van dit artikel. Er is in Parijs echt heel veel te doen. Ik ga er alleen van uit dat je niet alleen de toeristische hotspots wilt zien. Ik bedoel, die heb je eigenlijk al gezien, al die keren dat ze op je tijdlijn verschenen. Je weet inmiddels ook wel dat de Eiffeltoren lijkt op een reuze-elektriciteitsmast en dat de Mona Lisa een vrouw is die je vanuit elk oogpunt lijkt aan te kijken.

Daarom wil ik verder geen aandacht besteden het Louvre of dergelijke zaken. Er zijn meer unieke plekjes om eens te bezoeken.

Parijs is eigenlijk een soort museum op zichzelf. Overal waar je loopt staat wel iets wat je aandacht trekt. Loop bijvoorbeeld maar eens langs de Seine. Een prachtig plaatje natuurlijk. Zo’n rivier waar prachtige bruggen overheen lopen. Langs de Seine kun je dan ook heerlijk zitten. Veel mensen doen dit (met lekker weer). Dan leer je misschien meteen wat mensen kennen.

Kunst is ook overal te vinden in Parijs. Sowieso zijn sommige wijkjes gevuld met kunstenaars, galerijen of graffiti-art. Montmartre is zo’n wijk. In de 19e eeuw kwamen hier grote schilders en schrijvers, zoals Picasso en Van Gogh. Nadat het een tijdje stil is geweest in het artistieke wijkje, trok het eind vorige eeuw veel toerisme aan. Nu wordt het ook wel bestempeld als het kunstenaars wijkje van Parijs.

Om nog een beetje in de kunstige sfeer te blijven, kun je ook de vlooienmarkt bezoeken in Saint-Ouen. Hier is een vrij grote markt gevuld met vintage en antieke spulletjes. Ook al koop je niks, blijft het een toffe ervaring om eens over heen te lopen. Het is natuurlijk ook niet handig om als digital nomad in Parijs met schilderijen en tafels rond te lopen elke keer als je onderweg bent. Blijf je echter voor langere tijd in Parijs, dan kun je natuurlijk altijd hier meubilair en decoratie vinden voor in je huis.

Maar, genoeg met cultuur en historie. Soms wil je gewoon je hoofd op nul zetten en lekker ontspannen. ‘The Telegraph’ schreef eerder een artikel over uitgaan in Parijs. Er stonden in dit artikel een paar plekken die eruit sprongen voor mij.

  1. De eerste die mij opviel was een rooftop-bar in de minder toeristische 13e arrondissement, dat tevens één van de drie Chinatowns in Parijs is. Hier, boven La Cité de la Mode et du Design, kun jij je avonden doorbrengen met een uitzicht over de stad. Prachtig om te zien en er hangt blijkbaar een hele fijne sfeer. So get up and meet some people!
  2. HipHop, Jungle, Techno, waar je dan ook fan van bent, je kunt verwachten dat ze het een keer draaien in Batofar. Deze club bevindt zich zelfs op een boot in de Seine. Dat zorgt wel voor wat exclusiviteit en kost dus ook iets meer.
  3. Een goedkopere optie is La Machine du Moulin Rouge. Deze club is met vier verdiepingen ook nog eens een van de grootste clubs in hartje Parijs. De bovenste verdieping fungeert zelfs als tapas-bar met terras. Dat betekent een avond gevuld met eten, muziek en goede vibes.

Wonen in Parijs als digital nomad

Parijs is natuurlijk een internationale, westerse stad. Daar hangt een prijskaartje aan. De prijzen zijn natuurlijk wel afhankelijk van het seizoen. Zoals ik eerder al zei: ga alsjeblieft niet in de zomermaanden. Dat maakt het niet alleen veel drukker, maar ook duurder. Verder zijn er nog wel goedkope mogelijkheden om te wonen in Parijs als digital nomad.

AirBnb

Op Airbnb vallen de meeste prijzen tussen de 40 en 150 euro per nacht. Het heeft heel erg te maken waar je wilt wonen. In het centrum van de Franse hoofdstad lopen de prijzen erg op, maar voor 25 tot 40 euro per nacht zijn er genoeg plekjes te vinden in de buitenwijken van Parijs.

Hostels

Hostels zijn hier vergelijkbaar met de Airbnb’s. De meeste vragen tussen de 40 en 60 euro per nacht. Er zijn echter wel een paar hostels die onder de 40 euro uitkomen, maar ook hiervoor moet je iets van kwaliteit inleveren of zit je verder uit het centrum. Let er wel op Parijs is vrij groot en ik moest zelf vanuit mijn hostel meer dan 30 minuten reizen met de metro naar het centrum. Dit is best te doen, maar soms wil je gewoon iets lekker in de buurt hebben zitten.

Prijzen in Parijs

De prijzen zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Ook hier kun je het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. In het centrum zitten natuurlijk ook alle luxe winkels en restaurants, waar je flink voor kan betalen. Er zijn alleen ook goedkopere opties, zoals de eet zaakjes in de buurt van Saint-Michel en de supermarkten. Het is geen stad waar je elke avond uit eten zou gaan, zeg maar.

Conclusie wonen en werken in Parijs als digital nomad

Parijs is een interessante, bruisende stad. Echter, is de stad heel druk en aan de dure kant. Het is het zeker waard om de stad te bezoeken, maar ik merkte zelf dat ik het na een tijdje wel weer gezien had. Misschien heeft dat te maken met hoeveel het lijkt op andere westerse steden. Af en toe naar de culturele hotspots bleef een leuke activiteit. Ook kun je er wel heerlijk werken in de verschillende koffiezaakjes en coworkingplaces. Ik zou zeggen, veel plezier!