Wonen en werken in Londen als digital nomad, hoe is dat? Eindelijk na al die jaren mocht ik over Abbey Road heen lopen. De hoofdstad van Engeland klonk altijd vrij elitair in mijn oren. Ik zag klassieke boekhandeltjes, dure koffiezaakjes en veel Beatles en Harry Potter verwijzingen voor me. Ondanks dat hier ook een kern van waarheid in zit, heeft deze westerse stad vele kanten. De stad deed mij zelfs denken aan Berlijn.

De verschillende districten bieden kansen voor alle soorten mensen. Bezoek Abbey Road, ga winkelen in één van de oudste warenhuizen van Londen Harrods of verveel de wachters bij Buckingham Palace. Er zijn veel mogelijkheden in Londen.

Londen is een van de drukst bezochte steden ter wereld. Dit maakt het een drukke en dure stad. Het is daarom ook handiger om als digital nomad niet in het hoogseizoen naar Londen te reizen. Het is rustiger en voordeliger om buiten de zomermaanden deze stad te bezoeken.

Mensen leren kennen in Londen als digital nomad

Hoe je mensen leert kennen in Londen is uiteraard voor iedereen verschillend. Het kan vrij lastig zijn om echt goede vrienden te maken tijdens je verblijf. Engelsen kennen een bepaalde afstand tot buitenlanders, merkten ik en andere mensen die ik ken. Het lukt nog wel goed om een gesprek aan te knopen met iemand, maar die draait zich vaak net zo gemakkelijk weer om richting zijn vriendengroep. Hierdoor is het lastiger om diepgaandere vriendschappen aan te gaan in deze stad. Echter, als je genoeg probeert, kom je altijd wel like-minded mensen tegen.

Natuurlijk kun je naar coworkingspaces gaan, koffiezaakjes, marktjes of andere plekken waar je makkelijk mensen aan kunt spreken. Vooral als mensen alleen zijn, staan ze vaak open voor een gesprek. Er zijn wel een paar wijken waar het natuurlijk makkelijker is om mensen aan te spreken. Er is bijvoorbeeld één wijk die ik heb gevonden, waar de kans groot is om mensen te leren kennen. Peckham is een van de disctricten in Londen. Dit disctrict is vrij kunstig en kent een paar leuke koffiezaakjes. De wijk is daarnaast erg multicultureel, waardoor je al makkelijker een klik hebt met mensen als buitenlander. Hier zijn veel plekken te bezoeken waar veel mensen op afkomen.

Check bijvoorbeeld eens Frank’s Cafe. Hier is veel kunst te zien en muziek te luisteren. Je kunt zelfs heerlijk genieten van het uitzicht over Londen vanaf de Rooftop bar bovenop het gebouw. Je kunt deze gratis bezoeken, uiteraard, maar je moet hiervoor wel even de security hiernaar vragen. Zij zullen je verder helpen. De concerten die er plaatsvinden zijn namelijk betaald.

En natuurlijk moet je ook even een bezoekje brengen aan de SLG, ofwel: South London Gallery. Hier hangt al sinds 1891 contemporary art. Nu nog steeds wordt de galerie gebruikt voor dit doeleinde. En ik kan je een geheimpje vertellen: de tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Werken vanuit Londen als digital nomad

Werken vanuit Londen kan echt heerlijk zijn als digital nomad. Iedereen spreekt Engels, dus kun je jezelf sowieso verstaanbaar maken. Mits je Engels spreekt, maar hey, dat moet je wel onder de knie hebben als je voor deze leefstijl kiest. Daarnaast kent Londen heel veel authentieke zaakjes waarin je goed kunt werken. Echter, betaal je wel redelijk wat voor koffie en iets te eten. Ik zal je wat goedkopere en wat duurdere opties geven.

Allereerst is een café dat eruit springt is The Canvas Cafe. Dit café biedt een knusse, creatieve omgeving. Vooral ideaal dus als je in de creatieve sector werkt. Daarnaast wordt de zaak heel positief beoordeeld voor het eten en de service. Ook is het café 100 procent vegan, dus kun jij zeggen dat je ook aan de planeet denkt.

Een heel bekend café in Londen, tevens zeer goed beoordeeld, is Charlies Cafe en Bakery. Zoals de naam al zegt, heeft dit café een eigen bakkerij. Je kunt hier dus elke dag vers huisgemaakt brood bestellen. Online wordt dit café ook wel Londens ‘hidden gem’ genoemd. In het café zijn meerdere grotere tafels aanwezig, waardoor je dus ook lekker kunt werken.

De coworkingspaces in Londen zijn vooral heel duur. Een interessante plek is The Cube. Deze plek is gevuld met genoeg licht en planten, zodat je als digitale nomade heerlijk kunt werken. Vanaf 30 pond per dag kun je hier aanschuiven. Blijf je echter langer in Londen dan kun je beter 325 pond betalen, zodat je hier de hele maand onbeperkt kunt werken.

Ben je veel te avontuurlijk om op één plek vast te werken, loop dan vooral veel rond. Londen kent zo ongelooflijk veel aangename zaakjes. Je vindt er vast één die het beste bij jou aansluit. Dat is het voordeel van een grote westerse stad ;)

Genieten van vrije tijd in Londen

Oh, en er is ook zoveel te doen in Londen. Het ligt er een beetje aan waar je op uit bent. Wil je over de stad heen kijken vanaf een van de grootste reuzenraden van Europa, dan kun je een bezoekje brengen aan de London Eye. Bezichtig de Big Ben en check de Tower of London als je daar behoefte aan hebt, maar deze activiteiten zijn best saai. Vind ik. Ik zal een aantal dingen noemen die veel leuker zijn. Zie het maar als je eigen voorgekauwde bucketlist.

In Londen kun je perfect een bus tour doen. Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom dat nou weer leuker is dan die andere toeristische attracties. Nou, omdat je in deze Engelse hoofdstad ook geen normale bustour hoeft te doen. Er rijdt namelijk ’s avonds een bus door de stad als Ghost Bus Tour. Een zwarte jaren ’60 bus neemt je dan namelijk mee door Londen en laat je alle interessante spookachtige plekken zien, terwijl iemand alle gekke verhalen die daarbij horen vertelt. Dit kan een beetje griezelig zijn, maar is vooral ook heel grappig. Je kunt de bus vinden na zonsondergang op 8 Northumberland Ave in Westminster.

Ik verwacht dat sommigen die dit lezen vast wel Harry Potter fan zijn. Het is dan bijna een must om de Harry Potter Set te bezoeken in de Warner Bros Studio. De sets, rekwisieten en kostuums, alles wat jij zo tof vindt aan Harry Potter is daar te vinden.

Datzelfde geld eigenlijk voor alle Beatlesfans. Ga een keer naar een Beatles tour. Of bezoek de London Beatles Store. Misschien vindt je zelfs nog een coverbandje die optreedt.

En ook, dit is echt de laatste, de Sherlock Holmes fanaten hebben van alles te doen en te bezoeken. Ook jullie kunnen weer deelnemen aan een Sherlock Holmes Walking Tour of bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het Sherlock Holmes museum. En misschien, als je het iets rustiger aan wil pakken, breng je gewoon een bezoekje aan de Sherlock Holmes Pub.

Zo, dat was wel even genoeg verafgoding van onze helden. Laten we even een pauze nemen. Maar hoe kan dat beter in Engeland dan onder het genot van een kop thee? Een plek die ik je wil aanraden is dan ook een design theehuis. Sketches vullen de muren en je kunt in een ontzettend luxe sfeer genieten van een echt Brits kopje thee.

Wonen in Londen

Ik hoef het eigenlijk al niet meer te zeggen, maar Londen bevindt zich in één van de hoogste niveaus van huizenprijzen ter wereld. Dat betekent dat de Airbnb’s en de hostels ook een stuk prijziger zijn. Denk eraan dat je, als je vaak nog krap bij kas bent, dus niet in het hoogseizoen in Londen wilt wonen.

AirBnb

De Airbnb’s zijn vooral te verdragen in het laagseizoen. Dan ben je ongeveer 30 tot 50 euro per nacht kwijt voor je eigen stekje. Dat is natuurlijk wel het fijnste, want als digitale nomade wil je ook een dag thuis kunnen werken of lekker kunnen slapen na een werkdag. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een privékamer te huren. Dan ben je ongeveer 20 euro kwijt per nacht.

Hostels

Hostels kunnen in deze stad een ideale oplossing bieden. Voor ongeveer 10 tot 15 euro per nacht kun je al heel wat mogelijkheden vinden. Tevens is dit een ideale manier om (internationale) mensen te leren kennen. Ondanks dat veel mensen in hostels ook weer snel verdwijnen. Het kan soms echt heel goed voor je zijn om een sterke band op te bouwen met iemand op de plek waar je woont. Dit is erg waardevol en biedt een bepaalde balans in jezelf. Zo ervaar ik dat ten minste altijd. Just a tip ;)

Prijzen in Londen voor digital nomads

Als je het artikel een beetje hebt doorgelezen, hoef ik je al niet meer te vertellen hoe het staat met de prijzen. Bedenk wel dat Londen oplossingen en mogelijkheden kan bieden om daarmee te dealen. Het is een enorm dure stad als digital nomad. Ben je echter capabel genoeg met het spreken van Engels of het vakgebied dat je uitoefent, dan is het de moeite waard om misschien bij wat Engelse bedrijven langs te gaan. Vraag maar eens na of ze jou kunnen gebruiken, of laat ze weten dat zij jou nodig hebben. Een paar goed betaalde opdrachten zouden het leven in Groot-Brittannië simpelweg iets aangenamer maken.

Conclusie wonen en werken in Londen als digital nomad

Londen is weer een typische westerse stad. Er is veel te doen, van toeristische attracties tot aan Ghost tours. Er zijn heel wat interessante en artistieke wijken. De stad leeft.

Wel moet je flink wat geld neerleggen om comfortabel te kunnen wonen en werken in Londen als digital nomad. Wees daar op voorbereidt. Maar als je er eenmaal bent, weet ik zeker dat je er een hele toffe tijd gaat hebben.