Wonen en werken in Krakau als digital nomad, een interessante keuze! Dus jij wilt misschien een tijdje verblijven in deze Poolse stad? Nou, de stad heeft charme, maar je moet ervan houden. Krakau is, net als heel Polen, heel religieus. De stad is dan ook gevuld met kerken, kathedralen en kloosters. Daarnaast zijn de straten gevuld met toeristen, je kunt er letterlijk amper lopen. De stad is te klein voor het aantal toeristen dat hier rondloopt. Dat is jammer aan de stad, maar er zijn nog altijd een paar plekken die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik zal ze in dit artikel noemen, zodat je ook lekker de kans hebt om te hangen met locals wanneer je je als digital nomad in Krakau begeeft. ;)

Mensen leren kennen in Krakau als digital nomad

Mensen uit Polen kunnen vrij afstandelijk zijn, maar veel mensen mensen zijn ook heel open voor anderen. Het heeft natuurlijk ook te maken met de vele toeristen die de stad opvullen. Dat zorgt voor afkeer onder wat mensen. Een tip: leer gewoon wat woordjes in Pools en doe je best om die juist te gebruiken. Iedereen zal je erg waarderen. Maar ja, dit geldt voor de meeste plekken.

Dus, mensen leren kennen. Mijn favoriete hobby. Zelf loop ik vooral veel rond en spreek ik mensen aan. Ik geef een compliment, vraag een of andere random vraag of vraag simpelweg om een aansteker om een gesprek te starten. Deze manieren zijn alleen niet heel gebruikelijk en het is moeilijk om in een goede flow te komen. Misschien is het daarom makkelijker om naar de juiste barretjes te gaan. Ik heb zelf wat rondgekeken, maar er was er maar één die er echt uitsprong. Hier komt voornamelijk een jong publiek, maar de meeste mensen staan open voor het maken van nieuwe connecties. De plek heet Spokój. Dus zet het in je Google Maps en als je er bent vergeet dan niet door een ander zaakje heen te lopen, om vervolgens de trap omhoog te pakken. Daar zit dit unieke zaakje namelijk verstopt.

Ik vond het lastig om in Krakau te connecten met mensen. De situatie hier lijkt op die in Nederland, maar dan zijn de mensen soms nog meer gesloten. Het blijft toch altijd vreemd voor velen als je ineens aangesproken wordt door een vreemde. Je kunt natuurlijk wel altijd apps als Couchsurfing of misschien zelfs Tinder gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen.

Werken vanuit Krakau als digital nomad

In Krakau zijn er wel genoeg mogelijkheden om je werk te kunnen doen. Zoals ik al zei lijkt de situatie er op die in Nederland. Daardoor zie je hier en daar incubators en coworkingspaces. Ook zijn er genoeg, maar echt meer dan genoeg, koffiezaakjes om lekker te werken.

Een zaakje is de Urban Coffee. Gewoon een rustig en hip zaakje (bijna hipster-ish) waar je kunt genieten van mellow beats en heerlijke americano’s. Het personeel is daarnaast ook erg vriendelijk en spreekt Engels. Ze kunnen je dus altijd helpen iets meer te weten te komen over de stad.

Een welbekende coworkingspace daarnaast is Cluster Cowork. Hier kun je voor niet al te veel geld je werk doen. Ze bieden gratis koffie en een hele stylistische, ietwat minimalistische werkplek. Het ligt er natuurlijk altijd aan wat jou stimuleert. Deze plek heeft glazen wanden, een industriële look en is verder vrij leeg. Dus, alle adhd’ers, misschien is dit wel jouw plek.

Of wellicht heb je juist een wat drukkere omgeving nodig. Ik namelijk wel altijd. Dan is misschien Creative Coworking meer geschikt voor je. Ik weet het, ze zijn hier niet heel origineel met de namen haha. Deze werkplek heeft niet alleen werkplekken voor digital nomads, maar ook een lounge/chill-ruimte. De muur is gevuld met allemaal eigenzinnige quotes. Hartstikke leuk en misschien wel stimulerend voor jouw creatieve proces.

Anders kun je altijd nog het hippe Bonjour Çava proberen. Shht, don’t worry, het is geen Frans zaakje. Dit zaakje is gewoon lekker gemoedelijk en heel kleurrijk. In de zomer kun je zelfs zitten in de groene buitenruimte, wat natuurlijk altijd heerlijk werken is. Als je daar van houdt.

Vrije tijd in Krakau

Poeh, ja, dit is een lastige. Krakau is heel erg ingesteld op toerisme. Ik zal daarom wel een paar hotspots opsommen voor je. Ook zal ik nog wel wat andere plekjes noemen, die de meeste mensen niet zien als ze naar Krakau gaan. Natuurlijk, moet je zelf ook de stad een beetje ontdekken als je er bent. Je moet niet lui worden als digital nomad. ;)

1. Wawel kasteel

Okay, dus je moet het Wawel kasteel een keer hebben gezien. Dit reusachtige, indrukwekkende gebouw kent heel wat Europese architectuurstijlen. Van de middeleeuwen tot aan de renaissance is de stijl terug te vinden in het gebouw. De tuin kent een Italiaanse stijl. Prachtig dus. Er hebben in dit gebouw meerdere Poolse koningen hun leven doorgebracht. Dat zijn dan ook de redenen waarom dit kasteel is benoemd tot Unesco erfgoed.

2. Main square

De main square (grote markt) alleen al is een plek die je gezien moet hebben. Het is vrij uniek en wordt omringd door weer mooie bouwwerken. Elk uur is vanaf deze plek een trompetspeler te horen die de hejnal speelt. Dit is een ‘afgebroken’ melodie. Hierdoor merk je dat de trompettist altijd abrupt stopt met zijn deuntje. Het verhaal gaat dat er een wachter was die vanaf de noordelijke kerktoren de Krim-Tataren, een Turkse etnische groep, aan zag komen. De wachter speelde zijn trompet om iedereen te waarschuwen, maar werd tijdens zijn spel met een pijl neergeschoten. Zijn melodie werd hierdoor abrupt afgebroken.

3. Kazimierz

Een interessante wijk om te bezoeken is de voormalig Joodse wijk, Kazimierz. Dit is inmiddels veranderd in een hip, bijna artistiek wijkje. Je hebt er genoeg restaurants en het heeft veel kleur gekregen. Je kunt hier heerlijk rondlopen, wat vintage zaakjes bezoeken en misschien een leuk restaurantje vinden. Ohh ja, leuk feitje: de hele wijk is inmiddels uitgeroepen tot Unesco erfgoed.

4. Poolse Alpen

En tot slot, trek even lekker terug in de Poolse Alpen. WTF, de alpen in Polen, heb je nooit geografie op school gehad ofzo, hoor ik je denken. Nou, okay, goed gezien. Erg scherp. Het zijn natuurlijk niet de Alpen, maar de bergen naast Krakau lijken er wel op. Het zijn de Tatra bergen, die echt een ontzettend prachtig landschap hebben. Ben je dus even klaar met dat drukke stadsleven is dit de ideale plek om je terug te trekken. Oh ja, er kan nog weleens wat smog rondhangen in Krakau, dus dan wil je soms ook wel even weg. De bergen zijn ongeveer twee uur rijden, maar het echt waard.

Wonen in Krakau als digital nomad

Dit is uiteraard een optie. En een niet al te dure. Er zijn genoeg Airbnb’s en hostels waar je voor een goedkope prijs kunt verblijven. Ben je van plan er voor een langere tijd te blijven, kun je natuurlijk ook een appartementje huren. Dit kan blijkbaar al vanaf 200 euro als je buiten het centrum verblijft, las ik online. Het zal niet veel hoger zijn dan zo’n 500 euro per maand.

AirBnb in Krakau

Airbnb is vrij relaxed in dit stukje van Polen. Vanaf 15 euro per nacht kun je als digital nomad wonen in je eigen appartementje. Zelfs in het centrum betaal je vaak maar 20 tot 30 euro per nacht. Het ligt dus wel een beetje aan je ‘loonstrook’ wat je wilt en kunt betalen. Het centrum is daarentegen niet echt de plek waar veel dronkenlappen ’s avonds rondhangen, dus je zult niet te veel last hebben van de geluiden van buiten. Dit is daarentegen wel een beetje afhankelijk van het seizoen.

Hostels

Hostels zijn ook niet duur, maar wel bijna dezelfde prijs als een Airbnb. Het kan dus leuk zijn om op deze manier mensen te leren kennen, maar qua comfort kan een Airbnb vaak beter uitkomen. Je kunt in Krakau voor ongeveer 12 tot 20 euro per nacht een hostel vinden.

Prijzen in Krakau voor digital nomads

De prijzen zijn op sommige gebieden goedkoper dan Nederland, maar veel zijn ook gelijk aan Nederlandse prijzen. Voor een koffie betaal je toch vaak 2,50 op de meeste plekken. Eten kan wel een stuk goedkoper zijn. Voor iets meer dan een euro kun je op sommige plekken al een tosti krijgen en voor avondeten ben je in een restaurant 6 tot 15 euro kwijt. De supermarkt is ook goedkoper dan in Nederland. Het heeft vooral te maken met wat je koopt. De meeste producten zijn goedkoper, maar dan moet je natuurlijk niet gaan voor de producten van bijvoorbeeld internationale bedrijven.

Het openbaar vervoer is ook erg goedkoop. Ten minste, weer vergeleken met Nederland. Als digital nomad kun je dus makkelijk rondkomen in deze stad. Al helemaal als je kunt genieten van wat Couchsurfing adresjes en hostels.

Conclusie wonen en werken in Krakau als digital nomad

Krakau is een prachtige stad, maar kent daardoor ook heel veel toerisme. Er is veel te vinden rondom religie en historie. Er zijn genoeg mogelijkheden om te werken of een drankje te doen. De prijzen zijn vaak goedkoper dan in Nederland, maar zijn natuurlijk niet zo goedkoop als bijvoorbeeld Servië. De mensen staan niet allemaal open voor buitenlanders, maar je kan altijd wel jouw club mensen vinden. Ik zou zeggen, succes en geniet!