Het was best wel even zoeken online, voor ik als zelf als digital nomad de plek had gevonden waar ik wilde verblijven in Cambodja. Ik was er nooit geweest en moest het dus hebben van de informatie op het internet. Wel kwam ik er al snel achter dat je in Cambodja op meer moet letten dan of een plek wel Wifi heeft. Vandaar dit artikel over mijn verblijf in Kampot in Cambodja en hoe ik daar als digital nomad terecht kwam.

Een eiland in Cambodja is waarschijnlijk niet de plek voor een digital nomad

Het was dus even zoeken. Op een eiland verblijven en werken met zand tussen mijn voeten leek mij wel wat. Maar al snel kwam ik erachter dat op veel van de eilanden de stroomvoorziening dan wel niet aanwezig is, of gewoonweg niet fulltime werkt.

Sommige eilanden hebben een stroomaggregaat die tussen 4 en 8 aangaat. Dit geld bijvoorbeeld voor Rabbit Island. Maar ook de andere bekende eilanden zoals Koh Rong hebben momenten dat de stroom er voor een dag niet is. Om over de Wifi maar niet te spreken. Een eiland in Cambodja is dus niet de plek voor een digital nomad.

Waarom Kampot wel de plek is voor een digital nomad

Dus uiteindelijk moest ik een keuze maken op het vasteland van Cambodja. Afgewogen dat ik niet in de smog van Phnom Penh wilde zitten en niet tussen al het toerisme in Sihanoukville, eindigde ik in Kampot. Dit is een plaatsje in het zuiden van Cambodja. Het heeft zo’n 50.000 inwoners en is gelegen aan de rivier. Vanaf het centrum(pje) kijk je zo uit op de bergen. Zeker met zonsondergang een prachtig gezicht. De beste vergelijking voor Kampot lijkt mij die met het bergdorpje Pai in Thailand. Alleen mist Kampot mijn grootste ergernis, massa toerisme.

Kampot is de plek voor wie graag scooter rijd. Hoewel de wegen van erbarmelijke kwaliteit zijn, is scooter rijden hier geweldig. Je rijd zo de bergen in en naar de mooiste view points. Ook kun je binnen een half uur naar de kustlijn rijden en een eiland bezoeken. Of gewoon naar de bekende krabmarkt van het kustplaatsje Kep. Hoe dan ook, alles is binnen een goede afstand om er een dagtripje van te maken. Kampot ligt centraal tussen de verschillende dingen die je zou kunnen bezoeken.

Plekken om te werken in Kampot als digital nomad

Bij het schrijven van dit artikel zit ik in Lotus Café. Het beste koffie barretje waar ik tot nu toe mijn laptop heb geopend. Er zijn best veel plekken met Wifi, maar in bijna alle gevallen werkte die niet voor mij of was die veel te traag. Buiten Lotus Café zou ik Epic Arts Café wel aan kunnen raden, maar dat is dan vooral vanwege de lieve mensen die daar werken. Hoe dan ook, qua Wifi werkspots is Kampot geen luxe, maar daartegenover staat wel dat je wat dichter bij de natuur staat.

Een oplossing voor het Wifi probleem vond ik bij de Cambodjaanse simkaart. Voor €10,- euro had ik een simkaart waarmee ik één hele maand 80GB aan data kon gebruiken. Dat was voldoende om mijn mobiel als hotspot te gebruiken. Niet dat dat geweldig was, maar voor het bijwerken van een WordPress website voldoende.

Gouden tip: Zorg ervoor dat je tussen 17:00 en 19:00 uur geen afspraken hebt staan waarbij je internet nodig hebt. Ik kwam er pas na een week achter dat het geen toeval was dat de mobiele data evenals de Wifi verbindingen in Kampot dan enorm slecht zijn. Een hoop frustratie die je liever vermijd. Dit is omdat alle verbindingen hier via de schotel gaan en die een maximale capaciteit heeft.

Wonen in Kampot als digital nomad

In eerste instantie had ik een bamboe hutje geboekt in de jungle in de buurt van Kampot. Maar na twee nachten niet geslapen te hebben door slangen in mijn tent, blaffende honden en een Islamitische gebedsoproep om 5 uur ’s ochtends, was ik er een beetje klaar mee. Ik ben daarom vertrokken naar het Karma Traders Hostel. Een prima plek wat dichter bij het centrum met een relaxte atmosfeer. Er zijn hier ook private rooms beschikbaar maar in een 4-bed dorm lag ik eigenlijk al prima voor €4,50 per nacht (€6,- in hoogseizoen).

Wanneer je ervoor kiest om in een hostel te overnachten ben je waarschijnlijk rond de €150,- euro per maand kwijt. hecht je meer waarde aan privacy, ga dan uit van het dubbele. Tenzij je goede deals weet te sluiten uiteraard.

Geld en prijzen in Cambodja

In heel Cambodja gebruiken ze de Amerikaanse dollar samen met de Cambodjaanse Riel. Prijzen onder de dollar doen ze in de eigen valuta en alles daarboven met Amerikaanse Dollars. Bijna overal kun je met beide valuta betalen maar het vereist vaak wat rekenwerk. Één dollar staat namelijk gelijk aan 4000 Riel. Succes dus daarmee!

Verder zijn de prijzen in Cambodja erg laag. Wanneer je ‘normaal’ leeft zul je hier niet een heel groot gat kunnen slaan in je budget. Daarbij is een belangrijk aspect natuurlijk ook of je een Westerse of meer Cambodjaanse standaard aanneemt. Bedenk je bijvoorbeeld dat Cambodjaans eten veel goedkoper is dan Westers eten. Om voor jezelf uit te rekenen wat je ongeveer kwijt zou zijn in Kampot kun je de volgende prijzen aanhouden. Houd er daarbij rekening mee dat prijzen in de grote steden Phnom Penh en Siem Reap wat duurder kunnen zijn.

Prijzen in Kampot

Hostel: €5,- per nacht
Privé kamer: €10,- per nacht
Koffie in werkcafé: €1,50 per kop
Bier: €1,- per glas
Cambodjaanse eten: €2,- per maaltijd
Westers eten: €5,- per maaltijd
Scooter huren: €4,- per dag (bij Ratanak Tour)

Wonen en werken in Kampot in Cambodja

Cambodja en in het bijzonder Kampot is dus een goede plek voor de budget digital nomads onder ons. De atmosfeer is goed en Cambodjaanse mensen zijn vooral heel erg lief en vriendelijk. Ik heb er een goede ervaring gehad en zou het mede vanwege alles wat er in en rondom Kampot te doen is, aan iedereen aanraden. Verwacht niet te veel feest, maar vooral een relaxte ‘hang out’ vibe. Veel plezier!