Sziá, mede-avonturiers! We gaan het hebben over wonen en werken in Boedapest als digital nomad. Het is namelijk één van de populairdere steden onder de digital nomads. Deze goedkope en hippe plek kent echter twee gezichten. Voornamelijk heeft dit te maken met zomer en wintertijd. Ik ben zelf twee keer als digital nomad in Boedapest geweest. Eén keer in de zomer, de andere keer in de winter. De zomer brengt geluk met zich mee, kleine festivals vullen hier en daar de stad en de mensen staan vrijwel altijd open voor een gesprek, vooral wanneer je je best doet om een beetje van de taal te spreken ;).

De winter kan zijn charme hebben, maar in deze stad zorgt het voor een bepaald gevoel van melancholie en een heleboel chagrijnige mensen op straat. Het blijft het altijd waard om de stad te checken, maar de zomers brengen meer geluk met zich mee. Tevens zul je in Boedapest in de zomer veel meer andere digital nomads tegenkomen dan in de winter.

Mensen leren kennen in Boedapest als digital nomad

Mensen leren kennen in deze stad kan erg goed. Zelf ben ik in koffiezaakjes, kroegjes en winkels mensen aan gaan spreken. Ik probeerde in het begin wel mijn beste Hongaarse zinnen te spreken, waardoor ik al meteen sympathie opwekte bij de mensen. De mensen die ik uiteindelijk sprak, waren vrijwel altijd bereid om mijn vragen te beantwoorden en soms zelfs samen een drankje te doen. Ook is het niet toevallig als je digital nomads ontmoet in de koffiezaakjes, Boedapest is er namelijk dé stad voor!

Boedapest is qua mensen nog een vrij liberale stad. Dit zorgt vaak voor interessante gesprekken, aangezien de rest van het land er minder goed aan toe is. Vraag maar eens naar Órban, of de ondergang van de krant Nepszabadszag. Erg interessante verhalen om te horen.

Wil je iemand verassen met nog meer Hongaarse kennis, nodig dan iemand uit om Palinka te gaan drinken. Dit is zo ongeveer de Hongaarse volksdrank en daarmee meteen een leuke ijsbreker voor een gesprek met een local.

Heb je een andere ervaring met het soort mensen dat je ontmoet, dat kan natuurlijk. Ik zou aanraden om dan naar Margit-Sziget te gaan. Mits het zomer is. Dit eiland ligt in de rivier de Donau tussen het oorspronkelijke Boeda en Pest. Je kunt op dit eiland aan de rand van het water zitten, lopen door een soort groen park en zeker connecties leggen met de locals. Zij relaxen vaak ook daar, maken muziek, drinken wat. Het prachtig uitziende eiland is hierdoor een ideale plek om mensen te leren kennen.

Werken vanuit Boedapest als digital nomad

Werken vanuit Boedapest als digital nomad is verre van lastig. De stad is gevuld met erg veel koffiezaakjes en barretjes. Mijn vier favorieten vind je hieronder.

1. Csendes

Ik weet niet eens wat ik kan zeggen over dit café, behalve dat het er geweldig uitziet van binnen. Dit vintage artistieke café heeft heel veel spullen hangen in de ruimte. Geen normale spullen, maar een verzameld zootje van barbiepoppen, schilderijtjes, tekeningen, een soort 3d vleermuis. Zo gek als je het kan bedenken, hangt op de muur. Je moet echter houden van deze drukte, want het kan ook een (te) sterke afleiding zijn van je werk als digital nomad. Ik merkte zelf dat ik er creatiever van werd en dat de mensen die er werken en koffie drinken, meer mijn type mens zijn.

2. Espresso Ambassy

De Espresso Ambassy is een ander, erg bekend café in Boedapest. Het zaakje is niet al te groot, maar een heerlijke werkplek. Het is eigenlijk precies zoals je een koffiezaakje voor je ziet. Je hebt te maken met voornamelijk hoge tafels. Dat betekent dat je niet constant hoeft te zitten, maar ook af en toe lekker staand kan werken. Veel beter voor je rug ;).

3. Impact Hub

De Impact Hub in Boedapest is geen café meer, maar echt een co-working plek voor digital nomads en expats. Voor ongeveer 15 euro per dag kun je er een dagje werken. Ook kun je gebruikmaken van hun faciliteiten, zoals (exclusieve) evenementen. Wanneer je besluit vaker op zo’n plek te werken, zijn meer uren voordeliger. Onthoud dat voor je meteen voor één dag betaalt.

4. Magvető Café

Tot slot is deze plek ideaal voor digitale nomaden die een werkplek zoeken in Boedapest. Dit café kent veel ruimte om te werken en heeft een stimulerende omgeving. Je kunt er drinken en eten bestellen, en daarnaast ook nog eens boeken kopen. Er zijn niet alleen maar saaie tafels, maar ook een soort trap waar ze meerdere zitplaatsen hebben ingebouwd en omringd wordt door kasten met boeken.

In Boedapest is altijd wat te doen

Boedapest is daadwerkelijk genieten. Vooral in de zomer, met lekker weer, kan er worden genoten aan de oever van de Donau, kun je uitgaan in de welbekende ruin pubs en kun je heerlijk de Gellért heuvel beklimmen.

De Gellért heuvel biedt de kans om uit te kijken over de prachtige historische stad. Ook de klim zelf heeft zijn charme, door de groene omgeving. Helemaal bovenaan aangekomen, staat de Liberty Statue van Boedapest. Dit monument staat symbool voor de Hongaarse bevrijding van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bezoek een ruin pub in je vrije tijd

De ruin pubs zijn inmiddels typische toeristische attracties. Ook hier moet je van houden, omdat het voornamelijk een internationaal publiek is dat deze pubs bezoekt. Toch is het leuk om een van deze plekken gezien te hebben van binnen. De (vaak vrij grote) feesten bevinden zich in de binnenplaats van een majestueus gebouw. Je kunt bijvoorbeeld naar de sterren kijken terwijl je danst tussen de mensen op de clubmuziek. Veel van deze gebouwen kennen tevens binnen een actief leven. Vanaf de binnenplaats kun je vaak ergens naar binnen lopen. Ik heb vaker meegemaakt dat het gebouw blijkt te bestaan uit meerdere ruimtes. Elke ruimte heeft een andere sfeer, andere muziek en meestal weer een aparte bar. Er zijn vrij wat ruin pubs, en ze lijken allemaal op elkaar. Mijn tip is om gewoon maar rond te lopen door het Joodse district van Boedapest. Hier ga je de meeste vinden. Vraag wat rond daarom en maak meteen wat vrienden along the way.

Nog meer om te doen als digital nomad in Boedapest buiten het werk

Zoals ik al zei kun je zeker de rivier de Donau even checken. Hier hangt een hele rustige sfeer en biedt zulk mooi uitzicht. Een wandeltocht langs het water is het zeker waard.

Ook zijn er genoeg evenement te bezoeken. Allereerst is het een bijzondere ervaring om eens de Digital Wombats Meetup bij te wonen. Hier komen digital nomads samen om te netwerken, ervaringen te delen en een leuke avond te hebben. Typ het maar eens in op Facebook, je vind er vaak zo’n meetup.

Daarnaast zijn er ook wel festivals hier en daar. Ik hoef je waarschijnlijk al niet meer te vertellen over Sziget festival. Dit zeven dagen durende festival is een van de grootste festivals in Europa. Je kunt er genieten van muziek, verblijven op de camping, yoga doen, schilderen, alles wat je maar kunt bedenken.

Een ander festival dat in de zomer afspeelt is het ‘Budapest Beer Festival’ op de Szabadság tér (Vrijheidsplein). Elk jaar rond begin juni kun je hier genieten van bekende Hongaarse bands en bier drinken met de locals. Als je echt de Hongaarse cultuur een beetje ingezogen wilt worden, is dit zeker een aanrader.

Wonen in Boedapest als digital nomad

Wonen in Boedapest hoeft niet duur te zijn. Hongarije is geen rijk land en gebruikt geen euro’s. Hierdoor zijn de prijzen aan de lage kant. Hostels en AirbnB bieden beide goedkope slaapmogelijkheden.

Airbnb gebruiken om te wonen in Boedapest

Airbnb is uiteraard afhankelijk van het seizoen. Toch kun je al gemakkelijk voor zo’n 15 tot 30 euro per nacht klaar zijn met je eigen appartement. Je kunt dus zelf gemakkelijk een maand een appartement huren en minder betalen dan in Nederland.

Hostels in Boedapest

Hostels zijn er genoeg in de steeds populairdere stad. De hostels doen ook veel activiteiten met hun gasten, waardoor je altijd weer wat extra vrijetijdsbesteding hebt. Ook blijft een hostel natuurlijk een goede plek om mensen te leren kennen en je kennis over bijvoorbeeld de stad of andere culturen op te doen.

De prijzen van hostels zijn ook vaak seizoensgebonden. Meestal zijn er echter wel hostels in het centrum waar je al makkelijk terecht kunt voor ongeveer 15 á 20 euro per nacht. In combinatie met de activiteiten en de ‘toegang’ tot de community is dat het geld zeker waard. Ik zelf vind het soms fijn om me hier te bevinden, maar uiteindelijk blijf ik vaker in mijn Airbnb. Hierdoor kan ik mij genoeg blijven focussen op werk.

Mocht je wel kiezen voor een hostel, wees dan gewaarschuwd. Er zijn vele party hostels in Boedapest, hier gebeurt letterlijk niets anders dan drinkactiviteiten. Wellicht niet de handigste plek om je laptop open te klappen dus ;).

Prijzen in Boedapest

De prijzen in Hongarije zijn een lager dan in Nederland. Het halen van eten in een supermarkt valt nog best mee, maar uit eten of koffie bij een bar is vaak wel goedkoper. Ook zijn de entreeprijzen van bijvoorbeeld badhuizen of de dierentuin goedkoper. Uiteindelijk kun je jezelf vrij gemakkelijk redden op financieel gebied in deze stad.

Conclusie wonen en werken in Boedapest als digital nomad

Boedapest is de echte je-van-het in Europa. Deze stad is zeker aan te raden, vanwege zijn mooie uiterlijk, bruisende binnenstad en open mensen. De lage prijzen zorgen er nog eens voor dat je je makkelijk kunt redden. Ik zou zeggen, veel plezier!