Berlijn, de stad van techno, hippe start-ups en een vrije levensstijl. Klinkt als een ideale plek voor digital nomads, maar is dat ook zo? In dit artikel vertel ik je hoe het is om te wonen en te werken in Berlijn oftewel, de stad van de vrijheid.

Mensen leren kennen als digital nomad in Berlijn

Berlijn kent een grote diversiteit aan mensen. Arm en rijk, jong en oud, punker of zakenman, voor iedereen is er een plekje in Berlijn. Deze diversiteit zorgt ervoor dat het vrij gemakkelijk is om als digital nomad connecties te leggen met locals.

In Berlijn gebeuren veel (aparte) dingen. Loop vooral veel rond en observeer. Hele interessante wijken vond ik zelf Kreuzberg en Friedrichshain. Zij kennen een breed scala aan graffiti art, hippe bierbrouwerijen (zoals Hops en Barley) en een aantal toffe straatmuzikanten. De wijken behoren dan ook tot het oorspronkelijke Oost-Berlijn dat in de tweede wereldoorlog in handen was van de communisten. De gevolgen hiervan zijn nog steeds aanwezig in de stad, maar geen zorgen, het is vooral gewoon een stuk goedkoper.

De mensen zijn erg open minded en staan vaak open voor een gesprek. Zelf ging ik naar parken, barretjes en hostels om mensen te leren kennen in Berlijn. Op deze manier, heb ik gemerkt, groeit je vriendenkring in hoog tempo in deze stad.

Werken vanuit Berlijn als digital nomad

Werken kan erg goed in Berlijn. Het werkte voor mij erg inspirerend om koffiezaakjes af te wisselen met de kunstige straten. De sfeer en stijl brachten mij veel dagelijkse inspiratie.

Er zijn ook heel wat leuke zaakjes om te bezoeken. Ik kwam uiteindelijk uit bij Books & Bagels. Dit zaakje is niet alleen fijn om te werken, maar ze hebben ook een berg interessante boeken. Deze boeken kun je rustig lezen tijdens een kopje koffie, of het eten van een bagel. Daarnaast kun je de boeken gewoon kopen. Als je dus te diep verzonken bent in de woorden van de schrijver, neem je hem lekker mee naar huis.

Daarnaast is er het Betahaus Café in Kruezberg. Dit café biedt goedkope flexwerk plekken voor digital nomads en expats in Berlijn. Iemand vertelde mij dat je voor 5 euro een dag langs kunt komen om het te proberen. Daarna kun je voor 99 euro per maand onbeperkt daar werken, als je daar voor een langere tijd wilt verblijven. Dit geldt ook voor ST. Oberholz, een café dat eveneens coworkingspaces aanbied.

De app ‘moving nomads’ is een handige tool om te gebruiken bij het vinden van geschikte werkplekken in Berlijn. Ook bij veel andere steden hebben andere digital nomads al tips en adviezen gegeven over de beschikbare (goedkope) werkplekken.

Genieten van vrije tijd in Berlijn

Yes, je bent in de hoofdstad van Duitsland, ik snap het. Je wilt eerst lekker de toerist uithangen voordat je je volgende routine creëert in Berlijn. Dan kom je uit bij de Berliner Dom, Branderburger Tor, Berlijnse muur en de Reichstag. Dat zouden zo ongeveer de eerste in je rijtje moeten zijn van je lokale bucketlist. Heb je tijd om meteen musea mee te pakken? Tof! Check dan ook meteen het Neues museum, Bauhaus Archives, Joods museum en het fotografie museum.

Heb je geen zin om je aan te sluiten bij de horde mensen die deze musea al vullen? Dan zijn er nog genoeg andere dingen te doen. Ik heb hier een lijstje van plekjes die echt de moeite waard zijn en Berlijn laten zien in zijn puurste vorm.

De Young African Art Market (YAAM) is een ‘stadstrand’, om het zo maar even te noemen. Ze hebben hier de setting van een strand nagebootst met zand, mellow muziek en verrassende cocktails. Leuk om mee te maken en wellicht een kans om locals te ontmoeten.

Berlijn staat ook bekend om zijn techno. Een avondje naar de club kun je dus eigenlijk niet missen. Hiervoor is er dan ook redelijk wat keuze. Berghain is toch zeker wel de bekendste, en moeilijkst binnen te komen, club van Berlijn. Volgens een Amerikaanse journalist is deze club zelfs de hoofdstad van de techno. Wil je deze club dus graag binnen, denk dan aan deze tips.

  • Eigen volk komt eerst. Denk eraan dat ze autochtone Duitsers eerder binnen laten dan buitenlanders. Spreek daarom Duits op je allerbest.
  • Draag zwarte kleding. Don’t ask, just do it.
  • Gay zijn werkt erg goed. Berghain was een van de eerste plekken in Duitsland waar gay- en fetish feesten werden gehouden. Het kan dus, hoorde ik van een local, dat je daadwerkelijk sneller binnenkomt als je homoseksueel bent.

Daarnaast zijn er nog clubs als Watergate en Matrix. Deze clubs draaien voornamelijk techno en zijn dus echt bedoeld voor de liefhebber. Verder ken ik weinig uitgaansgelegenheden. Wel weet ik, dat als je van jazz houdt, je echt nog even bij de Zig Zag Jazz club moet zijn geweest.

Wonen in Berlijn als digital nomad

Wonen in Berlijn wordt helaas ook steeds duurder. Toch zijn er zeker nog mogelijkheden om goedkoop te kunnen wonen. Zoals ik eerder al zei, is het Oosten van Berlijn iets armer, en dus ook iets goedkoper. Er is zelfs de mogelijkheid je tentje op te zetten midden in de stad, helemaal gratis! Er wonen namelijk veel daklozen in (dit deel van) Berlijn. Je denkt waarschijnlijk dat ik een grap maak, maar dat is niet het geval. Daklozen creëren allemaal hun eigen plekje. Hierdoor zie je soms meerdere tentjes of zelfgebouwde mini-huisjes staan. Let er maar eens op.

Ik ga er alleen vanuit dat de meeste van jullie niet snel zullen overnachten in een tentje. Het brengt risico’s met zich mee en je slaapt niet goed. Als digital nomad in Berlijn wil je liever iets meer comfort zodat je de volgende dag weer fris bent om te werken en de stad te verkennen. Ik zal je uitleggen wat je kunt verwachten van de accommodatiemogelijkheden van de stad.

AirBnb in Berlijn

De beschikbare woonplekken op AirBnb zijn vrij goedkoop. De meeste mensen kunnen een Airbnb hebben voor 20 tot 30 euro per nacht. Wil je graag je eigen plekje tijdens het rondreizen, dan is een Airbnb zeker een optie in Berlijn.

Tijdelijk wonen in hostels

De hostels in Berlijn zijn ook zeer goedkoop. Je kunt al voor 15 tot 20 euro klaar zijn per nacht. Daarnaast is een hostel een aangename plek om mensen te leren kennen. In Berlijn zitten een boel (goedkope) hostels. Voor een goed hostel ben je niet veel meer kwijt dan 20 euro per nacht. Twee hippe hostels waar ik zelf graag naartoe ga, zijn

  • Gekenmerkt door het futuristische interieur kent Berlijn het 2A hostel (Neukölln). Dit hostel is goedkoop en ligt naast een spoor. Vanaf daar ben je dus al snel aan de andere kant van de stad.
  • Generator (Mitte) is een kleurrijk hostel met een minimalistisch interieur. Dit hostel bevindt zich in het oude communistische partij kantoor en biedt zo’n beetje alles dat nodig is om een fijne tijd te hebben in Berlijn.
  • Tot slot deel ik met jullie het Baxpax Downtown Hostel (Mitte). Dit backpackersverblijf straalt iets hips en jongs uit. Je hebt er heerlijk eten, en een groot aanbod. Tot slot gaat het er vooral om dat je hier goed kunt verblijven.

Prijzen in Berlijn

Berlijn is niet de goedkoopste stad, maar zoals ik al zei heeft het communisme zijn sporen achtergelaten in het oosten. Dit merk je echter pas als je in een koffie- of eet zaakje zit. Producten uit de supermarkt, kledingwinkels en musea kosten ongeveer even veel als in Nederland.

Reizen is ook niet ideaal. De prijzen zijn aan de dure kant. Je kunt echter in plaats van een single ticket van ongeveer 2,80, er ook voor kiezen om een weekpass te halen. Hiervoor betaal je tussen de 40 en 50 euro, maar kun je wel onbeperkt reizen.

Maar eerlijk, Berlijn is een prachtige, levendige stad. Het is de moeite waard om iets meer lopend te doen. Desnoods kun je zelfs een fiets huren voor ongeveer een tientje per dag. Deze biedt een kaart met alle mogelijke fietshuur-mogelijkheden in de stad.

Conclusie wonen en werken in Berlijn als digital nomad

Dus, al bij al kunnen we zeggen dat Berlijn een heerlijke stad kan zijn om te wonen en werken als digital nomad. De prijzen kunnen wel wat oplopen in deze West-Europese stad. Probeer daarom als je niet veel geld uit wilt geven goedkope plekken te vinden om te eten en te werken, die voornamelijk te vinden zijn in het oosten van Berlijn. Rondlopen blijft de key in deze veelzijdige stad om mensen te leren kennen en ervaringen op te doen. Veel plezier!