Het begon met een vraag: “Werken terwijl je reist, is dat niet enorm klote?”

Voor het antwoord moest ik even nadenken. Al een flinke tijd reis ik van links naar rechts en doe tegelijk mijn werkzaamheden voor mijn online marketing bedrijf. Maar inderdaad, behalve dat het nog steeds een droomleven is, heeft het een keerzijde. De grootste struggle waar ik zelf tegen aanloop is dat het gevoel van reizen, de tegenpool is van het gevoel van werken. Het maakt dat ik eindig in een gesplitste persoonlijkheid: “De zakenman en de hippie“. Hieronder heb ik wat tips om met zo’n gevoel te dealen. Én algemene tips voor het reizen en werken wanneer je dat van plan bent te doen, of al leeft als Moderne Nomade.

 

Planning

Dit is een van de belangrijkste dingen. Mijn reis is compleet ongepland. Toch is het voor klanten essentieel met deadlines en planning te werken. Om die reden maak ik duidelijke afspraken met wanneer iets af is, die net iets ruimer liggen dan ik denk nodig te hebben. Verder laat ik weten dat ik met name in de ochtend actief ben. Dit is omdat ik weet, dat ik in de avond vaak al te veel nieuwe vrienden heb gemaakt om me op werk te concentreren ;).

Bereikbaarheid

Mijn privé telefoon is nog steeds mijn werktelefoon. Dit zorgt wel eens voor problemen. Wanneer ik namelijk over een berg uitkijk, zit ik niet te wachten op een telefoontje of Whatsappje van een klant over een probleem. Vooral omdat het maar schaars voorkomt dat dit probleem urgent (lees dezelfde dag) moet worden opgelost. Een tip hierin, ook voor mezelf, is dus om of een dual sim aan te schaffen of te kiezen voor 2 telefoons. Of wanneer je meer een Into The Wild type bent, gewoon helemaal geen telefoon te hebben.

 

Wifi

Mijn reis speelt zich vooralsnog vooral af in Europa (31 landen tot nu toe hihi!). Wifi is dus vaak nog wel oké, maar voor de momenten dat ik niet in de hostels slaap is het wat moeilijker. Zo verbaasde het mij, dat ik voor de zoveelste keer naar een plek ging waar ‘internetcafé’ op de deur stond, maar ze geen internet hadden (HUH!?). Daarom heb ik besloten om, wanneer er goede Wifi is ergens, wat meer werkzaamheden op die dag te doen, op die plek. Want het zoeken naar die moderne behoefte is niet altijd even leuk.

Plekken met de beste Wifi
– Koffiezaken
– Hostels
– Conceptzaken (van die ‘home sweet home’-restaurants)

 

Verschillende mindsets

Zoals al eerder gezegd, reizen en werken zijn vaak andere mindsets. Probeer dus gewoon lekker je werk zo te plannen, dat je er na de ochtend voor de rest van de dag klaar mee bent. Het is echt super vervelend wanneer je tussen het hiken en stappen door nog even een mail moet sturen.

 

Motivatie

Non stop reizen is een van de beste dingen die er bestaat. Ik besef mij maar al te goed, dat mijn werk daar onderdeel van uit maakt. Als ik soms de motivatie voor het werken even verlies, plan ik iets vaags in tijdens mijn reis (paragliden ofzo) zodat het weer heel praktisch voelt dat die gewerkte uren leiden tot wat ik nu doe; genieten van het leven.

 

Wil je ook een leven als Moderne Nomade? Kijk dan naar de “mogelijkheden en inspiratie“.