Heel vaak schop ik zelf tegen dingen als materialisme. Het hechten van waarde aan spullen en het altijd ‘meer’ willen hebben spreekt mij niet aan. Het voelt als een oneindige ratrace. Een bezigheidstherapie om maar niet in de diepte van je eigen leven te hoeven kijken. Om maar niet de échte betekenis op te zoeken.

Maar voordat ik nu alle materialisten met de grond gelijk maak roep ik mezelf even terug. Want ik mag dan wel leven met minimale materie, maar bevind ik mij niet in een hele andere ratrace? Namelijk die van het experientalisme. Eentje, die net als materialisme altijd maar meer en meer wilt. Ditmaal zijn het alleen niet de spullen, maar de ervaringen waarvan je meer en meer wilt.

Experientalisme, de ratrace van digital nomads

Hoewel mensen juist gaan reizen en werken om de ratrace te ontspringen kan het goed zijn dat juist de digital nomad leefstijl een nieuwe ratrace veroorzaakt. Mensen tellen hun bestemmingen alsof het troffees zijn en daarmee lijkt dat de nieuwe rang om te vergelijken. Hoe meer ervaringen, hoe meer status. Maar ook dit is natuurlijk een oneindige cirkel. Er zal altijd iemand zijn die op meer plekken is geweest dan jij en er zal altijd iemand zijn die nog net iets avontuurlijker reist. Er zal gewoonweg altijd iets beters zijn.

Zelf ben ik inmiddels in 37 landen geweest. En hoewel ik besef dat dat enorm veel is, zal er altijd iemand zijn die meer heeft bezocht. Maar door het zo als een getal neer te zetten maak ik het meetbaar en dat zou je op dezelfde manier kunnen zien als geld. Een mooie auto maakt geen materialist, maar deze op waarde schatten doet dat wel. Geld is nu de meetlat zoals het aantal landen mijn meetlat als experientalist zouden kunnen zijn.

De grootste visuele uiting van de experientalistische maatschappij is te vinden op sociale media. Juist daar vind je een uithangbord van ervaringen van andere mensen. De millennial post vaker over vakanties dan over een nieuwe auto. Spullen hebben is minder belangrijk aan het worden, ervaringen, dat is het helemaal.

Maar dat brengt dus het volgende gevaar met zich mee. Waar ik als millennial zit te schoppen tegen het materialisme van de vorige generatie, maak ik zelf deel uit van de generatie die een nieuwe vorm van materialisme heeft opgezet. Het gevaar is dat iedereen die reizen en werken wilt gebruiken om de ratrace te ontsnappen, zomaar in een nieuwe ratrace terecht kan komen. Net als bij spullen kopen, is het ook bij reizen kopen dus waanzinnig essentieel om dit puur voor jezelf te doen en niet voor anderen. Daar ging ik zelf één keer groot de fout in.

Thailand, wil ik daar wel zijn?

Zo neem ik je mee naar mijn reis door Thailand. Ik had op dat moment al erg veel gereisd door Oost Europese landen. Omdat ik alleen nog maar in Europa was geweest leek het mij leuk een keer verder te reizen. Over Thailand hoorde ik enorm veel. Het staat toch bekend als hét backpackers oord van de wereld.

Ik leende de backpack van mijn zus, deed mijn laptop erin en ben toen vertrokken. Ik zou voor vier maanden naar Thailand gaan. Ik had er zoveel moois over gehoord. Veel mensen die ik kende waren er al eens geweest en hadden de beste verhalen.

Eenmaal in Thailand viel ik van de ene in de andere verbazing. Dit land was extreem toeristisch en zo had ik het na Rome, Parijs en Barcelona niet meer meegemaakt. Tegenwoordig reisde ik immers alleen nog maar in minder toeristische gebieden. De foto’s zijn dan wat minder mooi maar het plezier vele malen intenser.

In Thailand was een plek die niet voor toeristen was ingericht echter moeilijk te vinden. In contact komen met de lokale bevolking was daardoor moeilijk. Ik maakte alleen andere reizigers als vrienden in plaats van vrienden te worden met de lokale bevolking.

De reis was voor de rest best wel een beetje een drama. Ik voelde mij niet goed in het land en vond het overal jammer dat er een hele industrie was opgetuigd om geld van mij te onttrekken. Ook het gevoel dat ik hier nu zelf aan bijdroeg voelde niet juist. Wel was ik op de mooiste stranden, maar daar was ik dan wel met duizenden anderen. Hierdoor vond ik het moeilijker ervan te genieten en merkte dat ik er gewoon niet op de juiste plek was.

Ik besefte mij daardoor dat al die ervaringen van mensen die mij over Thailand hadden geënthousiasmeerd kwamen vanuit een volledig ander perspectief dan dat van mijzelf. Deze mensen hadden eenmalig het avontuur opgezocht en volgden toen de massa naar Thailand, want zo hoort dat. Je maakt je school af en dan ga je een jaartje backpacken in Thailand.

Om een of andere vage reden doet iedereen dat met een backpack terwijl Italië word bezocht met een koffer. De reden hiervoor, geen flauw idee maar enigszins tekenend is het wel. Misschien een bepaald verlangen naar avontuur? Het verlangen om de ervaring ‘Backpacken in Azië’ toe te voegen aan het experientalistische lijstje?

Experientalisme niet laten leiden

Wanneer je dingen voor een ander doet in plaats van voor jezelf voelen deze altijd minder goed. Anderen zien de wereld namelijk door andere ogen en kunnen vaak niet kijken vanuit jouw perspectief. Het verzamelen van ervaringen is niets mis mee zolang je het maar voor jezelf doet. Al is dat met het verzamelen van spullen natuurlijk niet veel anders. Uiteindelijk is de hamvraag: “Zou je het ook doen als je het met niemand zou mogen delen?”, als je wilt weten of je iets voor jezelf doet. En als je daar maar vaak genoeg ja op kunt antwoorden lijkt het mij allemaal nog wel gezond.

Zelf heb ik in ieder geval besloten om geen adviezen meer van mensen aan te nemen op het gebied van reizen en mijn Fear Of Missing Out onderdrukt. Ik hoef niet overal geweest te zijn waar iemand anders is geweest. En al verteld iedereen ‘Dit moet je zien’ en ’30 places you should visit before you reach 30 years’, laten we vooral dicht bij onszelf blijven en kopen en gaan waar we zelf gelukkig van worden. Misschien is dat probleem van over-toerisme dan ook gelijk opgelost ;).

Dit artikel is onderdeel van het boek ‘Systeemzombies’ van Mick van Zadelhoff welke medio 2019 uitkomt.