Ik krijg vaak de vraag hoe ik belasting betaal als digital nomad. Want wanneer je als digital nomad altijd op reis bent en vanuit verre landen je geld verdient, zal dit allemaal wel moeilijk worden… Althans dat wordt vaak gedacht. In dit artikel ga ik in op hoe ik de digital nomad belasting betaal. Ik vertel je daarover naar aanleiding van een gesprek met een bevriende boekhouder.

Digital nomad belasting in mijn situatie

Al jaren leef ik als digital nomad. Ik ben in menig land geweest en doe mijn werk bijna volledig online. Ik verdien mijn geld locatie onafhankelijk als online marketeer. Maar hoewel ik vaak in verre landen zit betaal ik daar geen belasting over mijn werkzaamheden. Althans, geen inkomstenbelasting. Ik betaal uiteraard wel de belastingen over het eten, drinken, hotels, hostels en vervoer. Daar ontkom je sowieso niet aan 😉.

Maar omdat al mijn klanten in Nederland zijn gevestigd is er voor mij geen reden om inkomstenbelasting of BTW af te dragen aan het land waar ik op dat moment verblijf. Volgens mijn bevriende boekhouder maak ik namelijk onderdeel uit van het Nederlandse economische verkeer en moeilijke buitenlandse structuren zijn daarmee overbodig. Zakelijk gezien verdien ik namelijk euro’s en geef ik euro’s uit in Nederland.

KVK inschrijving in Nederland

Het is ook daarom dat de antwoorden van veel van de volgende vragen die mij worden gesteld vrij voor de hand liggen. Mensen vragen mij dan bijvoorbeeld waar mijn bedrijf staat ingeschreven. Voor het gemak dus gewoon in Nederland. Voor mij betreft dit een KVK inschrijving op het adres van mijn oma. Dat was veruit de makkelijkste optie gezien ik geen eigen verblijf heb in Nederland. Maar wanneer het voor jou moeilijk is om een adres te vinden voor je bedrijf kun je altijd nog kiezen voor een postadres. Hier betaal je maandelijks wat voor, maar het kan je een hoop moeite besparen ten opzichte van een buitenlandse registratie.

Het belangrijkste bij de digital nomad belasting is dat je moet nagaan wat jouw specifieke situatie is. Er is geen standaard voor digital nomads om dit te regelen. Er zijn geen regels die specifiek op deze groep ingaan. Je zult het dus zelf een beetje uit moeten zoeken en moeten kiezen voor een optie die bij jouw situatie aansluit.

“Als Nederlandse digital nomad heb je het voordeel dat je in het buitenland vaak goedkoper kunt leven met een Nederlands inkomen. Vergeet niet dat Nederland het 16e rijkste land op de wereld is van de ruim 190 landen die er zijn.”

Ik zelf kies ervoor om alles Nederlands te houden. Mijn woonadres, KVK inschrijving, verzekering en belasting. Dat is veruit het makkelijkst. En hoe ik het heb begrepen is dat ook toegestaan wanneer je maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland zit. Daar kom ik net niet aan en dit is dus een legale manier om het te regelen.

Daar staat tegenover dat ik buitenlandse kosten niet aftrek bij de Nederlandse belasting. Ik declareer niet een bonnetje van een etentje in Cambodja. Daarmee zou ik het mijzelf onnodig moeilijk maken en dat lijkt mij nergens voor nodig.

Mijn advies omtrent digital nomad belasting

Probeer niet te zoeken naar dingen die er niet zijn. Je zult geen letterlijke regels in het wetboek vinden die de situatie van digital nomads beschrijft. Iedereen kiest dus voor zijn eigen structuur die past bij zijn of haar situatie. Het belangrijkst is in ieder geval dat je je door de wirwar aan mogelijkheden niet laat tegenhouden om zelf een leven als digital nomad te starten. Het betalen van digital nomad belasting is daarmee vaak niets anders dan de situatie van een ‘normaal’ iemand. Gewoon je kwartaalaangifte en aangifte inkomstenbelasting doen, dan komt het wel goed!

Trainingen

Leren over online ondernemen?

Bij De Moderne Nomaden geven we regelmatig trainingen over online ondernemen. Zowel online als in het écht. Zit daar wat voor jou bij? > Bekijk trainingen